Zasto je, zbog kog razloga, Lucifer pogresio

Da li je moguce da su Adam i Eva znali sta je zlo, pre nego sto su navedeni da uzmu plod sa drveta saznanja? Pa tada cela prica i to Biblijska gubi smisao.

Besmrtnost je nezavisna od bilo cega. Uslovno vecan zivot je nesto drugo.

Moras da razlikujes iskustvo sa zlom i znati sta je zlo.
Adam i eva nisu imali iskustvo sa zlom, oni nisu znali sta je smrt, sta je laz, sta znaci kada te neko razuocara itd, itd.
Bog im jasno kaze da ne diraju u to drvo.
To je zlo ako iraju.
Neposusnost je zlo i to su znali.
Oni nisu mogli da ucine zlo jer su stvoreni bezgresni.
Ali su mogli da ako to zazele upoznaju posledica zla i zlo u nejgovm pravom smislu.

Bog dozvoljava jos da traje ovaj svet sve dok se uticaj zla potpuno ne razotkrije, ocigledno da zlo jos nije potpuno spoznato i nije potpuno jos pokazalos voj karakter.
Tako da ni mi neznamo krajnju posledicu zla koja bi bila samounistenje i totalno kvarenje.

1.Tim 6:16 Koji sam ima besmrtnost, i živi u svetlosti kojoj se ne može pristupiti, kog niko od ljudi nije video, niti može videti, kome čast i država večna. Amin.

Ko ostane uz izvor zivota ima besmrtnost.
On nece niakda umreti.

Ali posto svako ima slobodnu volju, niko nikada nemoze dobiti besmrtnost, sto znaci da ako i pogresi da nemoze da umre.

To stanje u koje ce ljudi biti, apostoli takodje nazivaju besmrtnost, jer smrti nece vise biti jer ce ljudi ostati uvek poslusni i ziveti zauvek.

1.Kor 15:53 Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.

1.Kor 15:54 A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo se smrtno obuče u besmrtnost, onda će se zbiti ona reč što je napisana: Pobeda proždre smrt.

Umrecete ako dirate i okusite.
Dakle znaci da su znali.
Besmrtnost ima samo Bog i niko je nemoze dobiti osim njega.
Anjdeli i svi ostali mogu da zive vecno.

Da li je moguce da su Adam i Eva znali sta je zlo, pre nego sto su navedeni da uzmu plod sa drveta saznanja? Pa tada cela prica i to Biblijska gubi smisao.

Besmrtnost je nezavisna od bilo cega. Uslovno vecan zivot je nesto drugo.
Zasto gubi smisao?
Bog je dao zapovest ljudima da ne diraju taj plod...

Zar mislis da bi ih Bog drzao namerno u neznanju???

Ako nesavrsen covek moze samo na osnovu savesti znati sta je dobro a sta zlo, zar oni to nisu mogli?
Bili su savrseni, imali su savest...
Komunicirali su sa Bogom...
naravno da su teoretski znali sta je dopbro a sta zlo..
Samo sto zlo nisu mogli da upoznaju jer ga nije bilo...

U jednom momentu, andjeo heruvim, zeleci da ljudima ucini dobro, da ih izdigne iz bivstvovanja koje je vrlo nisko, pa i zivotinje na svom nivou razlikuju dobro i zlo, a u shvatanju da je to i Bozija namera, prerano je suprotno Bozijoj promisli dao ljudima sposobnost razlikovanja dobra od zla.
Ne, nije on zeleo da ljudima ucini dobro, vec je samo gledao svoju korist...

Da on bude Bog, da njega ljudi obozavaju...

Ljudima je vec bilo dobro kod Boga...

Ljudi su bili na najvisem nivou, SAVRSENI..

Navevsi ih da zgrese, on je ljudima naneo ZLO...
ON je prve ljude SLAGAO.

Ljudi su VEC imali sposobnost da razlikuju dobro od zla...

Bog bi jednostavno u stvorenja utisnuo spoznaju dobra i zla i ovi bi znali da je zlo loše i niko nikada ne bi grešio....ali je to nemoguće uraditi stvorenjima sa slobodnom voljom, robitima je moguće, ali ne i stvorenjima kojia imaju slobodnu volju.
ovde se može postaviti pitanje: da li je slobodna volja najgenijalniji ili najlošiji proizvod kreacije?

jer očigledno je da je to onaj kamen koji ni sam njegov kreator ne može podići.

:think: inžinjeri, kreatori robota bi morali ovu činjenicu imati u vidu jer kreiranjem slobodne volje stvar im izmiče kontroli.

Ljudi su VEC imali sposobnost da razlikuju dobro od zla...

Мислим да људи пре догађаја у Едемском врту нису познавали зло, јер нису познавали ни узрочника зла, Сатану.

Мени овај догађај личи на један каснији, описан у Књизи о праведном Јову.

По Божијем допуштењу људима је дат тест верности и послушности, да се слободном вољом опредељују за верност Богу или за непослушност.
Људи кад преступају заповести Божије не бирају свесно "служење" Сатани већ бивају његови несвесни саучесници.

Postavio bih pitanje(imam utisak da sam već pitao:mrgreen:)
Da li je Eva imala decu pre nego što je sagrešila?

Moram editovati post,nisam video odgovor.:D
Nije radjala.

Nije doslo do toga.
Bog nije imao nameru da ljudi pogrese vec da se namnoze na zemlji i zive vecno.

1.Mo 1:22 I blagoslovi ih Bog govoreći: Rađajte se i množite se, i napunite vodu po morima, i ptice neka se množe na zemlji.

Poslednja izmena:
Мислим да људи пре догађаја у Едемском врту нису познавали зло, јер нису познавали ни узрочника зла, Сатану.

Мени овај догађај личи на један каснији, описан у Књизи о праведном Јову.

По Божијем допуштењу људима је дат тест верности и послушности, да се слободном вољом опредељују за верност Богу или за непослушност.
Људи кад преступају заповести Божије не бирају свесно "служење" Сатани већ бивају његови несвесни саучесници.
Teoretski su znali...

Izvinjavam se. Ne ljudima, nego Adamu i Evi.
Razumeo sam šta si hteo da kažeš.
Ali moraš razumeti da se zlo mora videti, doživeti, da bi se razumelo, ne može se utisnuti u nečiju svest. Mi možemo činiti dobro bez spoznaje zla...možemo da služimo Bogu sa povernjem. Bog nam kaže nemojte to da radite, mi to treba da prihvatimo poverenjem. Ali ako smo prethodno upoznati sa zlom, mi to nećemo raditi jer smo i mi sami upoznati zašto je to loše.

ovde se može postaviti pitanje: da li je slobodna volja najgenijalniji ili najlošiji proizvod kreacije?

jer očigledno je da je to onaj kamen koji ni sam njegov kreator ne može podići.

:think: inžinjeri, kreatori robota bi morali ovu činjenicu imati u vidu jer kreiranjem slobodne volje stvar im izmiče kontroli.
Ja kažem da je najgenijalniji. Šta ti kažeš? Kako može biti najlošiji?

Upravo tako, to je taj kamen. Stvorenje treba da Mu dopusti da ga podigne, u suprotnom je Tvorac nemoćan.

Pa Bog se odlučuje da stvara bića sa slobodnom voljom i ako Mu ta stvorenja mogu reći ne. Mogu Ga odbiti, i okrenuti se protiv njega, kao Lucifer, kao 1/3 anđela, kao većina današnjeg stanovništva...

Ja kažem da je najgenijalniji. Šta ti kažeš? Kako može biti najlošiji?

Upravo tako, to je taj kamen. Stvorenje treba da Mu dopusti da ga podigne, u suprotnom je Tvorac nemoćan.

Pa Bog se odlučuje da stvara bića sa slobodnom voljom i ako Mu ta stvorenja mogu reći ne. Mogu Ga odbiti, i okrenuti se protiv njega, kao Lucifer, kao 1/3 anđela, kao većina današnjeg stanovništva...
čoveku je njegova sloboda najveća dragocenost.
onog trenutka kada poreknete čovekovu slobodu, oduzimate mu nešto najdragocenije, njegovo kraljevstvo.
onda je on prosjak i daleko gori nego bilo koja životinja, jer njima ostaje barem neki program. tada je čovek prosto izgubljen.
program slobodne volje je najveća iluzija koju je čovek kreacijom dobio.

edit: da malo pojasnim zbog mogućih nejasnoća.
sloboda nije isto što i slobodna volja.
sloboda je otvorena dok je slobodna volja zatvorena samom mogućnošću izbora.
zbog toga slobodna volja predstavlja program razdvajanja, dok je sloboda iznad toga, otvorena za sve mogućnosti.

Poslednja izmena:

Back