Zasto je, zbog kog razloga, Lucifer pogresio

Satana se pre pada zvao Satanail, to mu je pravo ime, a posle pada mu je izbrisano IL sto na hebrejskom znaci bog, kao imenica. Svi andjeli imaju nastavka IL: Mihail, Rafail, Gavril, Uril itd, sto znaci da su u sluzbi Boga cim imaju nastavak IL. Satanail je bio boziji andjeo, najblizi Bogu, bio je heruvim i valjda je bio i Arhandjel. Zbog toga, zbog ponosa, je mislio da je najveci od svih andjela, resio je da se usprotivi Bogu, jer je i on hteo da bude kao Bog. Bog ga je odbacio, dobio je naziv Satana, sto valjda znaci protivnik, a on je kao osvetu poceo da siri laz medju ljudima i da zavodi ljude da neveruju u Boga. Andjeli su kao i ljudi slobodna bica. Imaju pravo izbora. Satana je izabrao da bude protiv Boga i zato je odbacen. I ne samo on, vec i drugi andjeli koji su sada demoni, ali je Satana najveci od svih demona, jer ih je on prvi povukao sa sobom.
Nije se pre pada tako zvao nego posle pada...
Jer Satana znaci protivnik...

Nije se pre pada tako zvao nego posle pada...
Jer Satana znaci protivnik...

Hoces da kazes da je posle pada dobio ime Satanail? Jesam li ja napisao sta znaci rec IL? Po tebi SatanaIL je sad sluzitelj Boga, jer se zove SatanaIL. Ja sam ucio da se djavo pre pada zvao Satanail, a posle pada Satana, sto znaci protivnik. Satana je grcki naziv, verovatno znaci jos nesto se protivnik, je bio onda ispalo Satanail= Protivnik Bog. Nelogicno. Satana sigurno jos nesto znaci, ako ne satana, onda Satanail znaci nesto, mozda upravo ono Svetlonosac, Luciferos.

Isaija 14,
12. Како паде с неба, звездо данице, кћери зорина? Како се обори на земљу који си газио народе?
13. А говорио си у срцу свом: Изаћи ћу на небо, више звезда Божјих подигнућу престо свој, и сешћу на гори зборној на страни северној;
14. Изаћи ћу у висине над облаке, изједначићу се с Вишњим.
15. А ти се у пакао сврже, у дубину гробну.

Greska u naslovu... Ne zove se on Lucifer nego Sotona Djavo...
Lucifer se pogresno koristi...

A pitas zasto?
Jer se zbog svega toga sto je imao PONEO, znaci razvio je PONOS i postao ZAO.
Zeleo je da njega ljudi obozavaju umesto Boga.

Jezekilj 28:14-17 govori o Sotoni – koji je bio ANDJEO HERUVIM pre nego sto je zgresio.
HERUVIM SI ZASTITNIK TI BIO, rasirenih krila; postavio te bejah, i ti bese na svetoj Bozjoj gori, usred sjajnog hodio si kamenja. Savrsen si na putevima svojim bio od dana kada se rodi, dokle bezakonje na tebi se ne nadje. Velicina trgovine tvoje napuni te sile I TI ZGRESI . Izbacujem te s gore Bozje, i cinim da te nestane, heruvime zastitnice, usred sjajnog kamenja. Ponese se srce tvoje, i ti pokvari mudrost svoju sjajem svojim. Ja te na zemlju bacam…”
U Otkrivenju 20:10 proreceno je njegovo unistenje.

Kasnije su se u toj pobuni Sotoni pridruzili i drugi andjeli - demoni o kojima je pisano u Judi 6 “ I andjele koji nisu zadrzali svoj prvobitni polozaj, nego su napustili svoje pravo prebivaliste sacuvao je u vecnim okovima pod gustom tamom za sud velikog dana.”

heruvim je andjeo najviseg ranga...

13. Био си у Едему, врту Божјем; покривало те је свако драго камење: сарад, топаз, дијамант, хрисолит, оних, јаспис, сафир, карбункул, смарагд и злато; онај дан кад си се родио начињени ти бише бубњи твоји и свирале.
14. Ти си био херувим, помазан да заклањаш; и ја те поставих; ти беше на светој гори Божијој, хођаше посред камења огњеног.
15. Савршен беше на путевима својим од дана кад се роди докле се не нађе безакоње на теби.
16. Од мноштва трговине своје напунио си се изнутра насиља, и грешио си; зато ћу те бацити као нечистоту с горе Божје, и затрћу те између камења огњеног, херувиме заклањачу!

Isaija 14,
12. Како паде с неба, звездо данице, кћери зорина? Како се обори на земљу који си газио народе?
13. А говорио си у срцу свом: Изаћи ћу на небо, више звезда Божјих подигнућу престо свој, и сешћу на гори зборној на страни северној;
14. Изаћи ћу у висине над облаке, изједначићу се с Вишњим.
15. А ти се у пакао сврже, у дубину гробну.

Vec sam rekao, zelim posmatrati sa vremenske distance ali ne posle dogadjaja nego pre, dakle neopterecen kasnijim zbivanjima. Polazim od toga da je on andjeo heruvim i da nesto zeli da uradi. Kao andjeo heruvim nema zla u sebi. Kasnije se razvija zlo u njemu...

Poslednja izmena:
Tema ce se zaokruziti razmatranjem: Da li je nuzno da dodje do konacne bitke izmedju dobra i zla?
Da ja odmah zaokružim. :lol:

Nema tu neke posebne bitke, ima u pojedincima, bitka u samima nama, šta da izaberemo. Zlo se razvilo da bi smo se sa njim upoznali. Ničije savrešenstvo i mudrost se ne može meriti sa onim što nisu videli, doživeli i sl. a to je bilo zlo, do Luciferove pobune naravno. 'Zlo' je tu da bi mi videli gde ono vodi, i kao razumni ljudi/stvorenja, izabrali 'dobro'.
Bog će u jednom trenutku da uništi 'zlo', tako što će uništiti one koji su sejali 'zlo'. Ostaće stvorenja koja su izabrala 'život', koja su izabrali 'dobro'. I ta stvorenja će biti upoznata sa 'zlom', jer se 'zlo' razvijalo tokom ovih 6000god, i pokazalo sve svoje strane lica...a sva stvorenja u Univerzumu su to videla, i više neće poverenjem prihvatati služenje Bogu, sada znaju da je suprotnost tome 'zlo', koje je okrutno i koje ima jedinu svrhu, a to je da uništi/razori.

Problem zla se može rešiti samo na ovaj način. Svi oni koji optužuju Boga za zlo koje se dešava su ili ne upućeni ili opsednuti demonima.

Da ja odmah zaokružim. :lol:

Nema tu neke posebne bitke, ima u pojedincima, bitka u samima nama, šta da izaberemo. Zlo se razvilo da bi smo se sa njim upoznali. Ničije savrešenstvo i mudrost se ne može meriti sa onim što nisu videli, doživeli i sl. a to je bilo zlo, do Luciferove pobune naravno. 'Zlo' je tu da bi mi videli gde ono vodi, i kao razumni ljudi/stvorenja, izabrali 'dobro'.
Bog će u jednom trenutku da uništi 'zlo', tako što će uništiti one koji su sejali 'zlo'. Ostaće stvorenja koja su izabrala 'život', koja su izabrali 'dobro'. I ta stvorenja će biti upoznata sa 'zlom', jer se 'zlo' razvijalo tokom ovih 6000god, i pokazalo sve svoje strane lica...a sva stvorenja u Univerzumu su to videla, i više neće poverenjem prihvatati služenje Bogu, sada znaju da je suprotnost tome 'zlo', koje je okrutno i koje ima jedinu svrhu, a to je da uništi/razori.

Problem zla se može rešiti samo na ovaj način. Svi oni koji optužuju Boga za zlo koje se dešava su ili ne upućeni ili opsednuti demonima.

Zahvaljujem na komentaru.

Ovde na ovoj temi jos niko nije optuzio Boga za zlo.

Back