Зашто је Порфирије јавно анатемисао Христово учење о Духу Светоме?

Да ли је намерно проклео православље?

• Ukupno glasova
    4
ali onda menja kod sve 4, a ne samo 1? koliko onda ti kazes?

u redu.

u redu, i sta cete sad? da ga rusite? "samo vas posmatram"
Не знам с ким си био у разговорима и о каквом рушењу и причаш и ко смо ми? Елохим -ЈА САМ?
Нит сам постављао тему ни се бавим таквим стварима.

"Мислим се ко се мота око политике а не зна основне законе балистике под којим углом летиш небјеса под тим те чекају хладна требјеса"

Пивара Никшић- Рамбо Амадеус

Зар језуити нису католици, по овој формулацији, анатема би се односила и на њих!?;)
Зар ти ниси сада адвокат екумениста, па да све окрећеш наопако?

Ушима слушаш и не разумеш, змијске форице...

Да анатемише учење "Од Сина" и анатемише филиокве и католичку цркву и папу био би скандал и не би више био патријарх.
За ову анатему на православље Порфирије сад за директног противника има Бога...

Тако су и Јевреји на Голготи сами на себе навукли клетву преко првосвештеника који је поцепао своју одежду пред свима...

После је дошло мрцварења Христа и Распеће... После тога - КАЗНА Римског уништења Јерусалима...

Њу сад чекамо да дође

• Змај-Баћушка, pa gde si ti na ovoj temi? ja reko' da rusimo kult celjskog justina, a ovi bi da sruse patrijarha? sta ti kazes na ovo?
Он "мудро" ћути ко коорва...

Ти би нешто од њега требао да научиш о том занату...

Зар ти ниси сада адвокат екумениста, па да све окрећеш наопако?

Ушима слушаш и не разумеш, змијске форице...
Изврћеш, по логици и значењу реченица, ако би се ове анатеме односиле на православне, односиле би се и на католике, а не само православне.

" Онима који погрешно уче о Духу Светоме да он произилази од Оца! Анатема!"
Trebao je da kaze da onima koji pogresno uce o Duhu Svetome da ne proizilazi od Oca! Anatema!
On to nije rekao.
A i sta ce njemu da baca anateme?

Изврћеш, по логици и значењу реченица, ако би се ове анатеме односиле на православне, односиле би се и на католике, а не само православне.
Ало Босанац, јел имаш уши шта је лудак анатемисао?

Филиокве вам је увео језуита

Trebao je da kaze da onima koji pogresno uce o Duhu Svetome da ne proizilazi od Oca! Anatema!
On to nije rekao.
Анатеме изриче се солеје архиђакон, а не патријарх... Такав је типик на недељу православља, кад се читају анатемизми и многољепствија после литургије...

Ово је језуитска импровизација, јер нема нит 20+ стандардних анатема, нити многољепствија на крају...

On to nije rekao.
Требао је језуита и филиокваш ПРАВИЛНО да каже:

"Онима који погрешно уче о Духу Светоме да он ИСХОДИ од Оца и СИНА ! Анатема!"

Пошто то није рекао, анатемисао је православље...

Ta anatemisanja su zastarela. To treba ukinuti. Povući sve anateme sa konkretnih ličnosti. To je bilo vreme utvrđivanja dogđatike. Dogmatika se zna, sve je poznato, i nema potrebe za svakogodišnjim anatemama. Sad su poslednja vremena i treba svima omogućiti da se spasu. Bog je ljubav.
Šta ima neka pijandura da nekoga anatemiše.

Требао је језуита и филиокваш ПРАВИЛНО да каже:

"Онима који погрешно уче о Духу Светоме да он ИСХОДИ од Оца и СИНА ! Анатема!"

Пошто то није рекао, анатемисао је православље...
nisi u pravu, jer on je sve 4 naveo ispravno, pa zasto bi tu jednu neispravno, kao rimokatolicku jeres? i ti si se pozdravio sa logikom, jer vadis tu 1, iz konteksta 4.

Back