Зашто је пала Крајина?

Uzroci uništenja Republike Srpske Krajine.

• Srpska izdaja.

• Hrvatska nadmoć.

• Kombinacija srpske izdaje i hrvatske nadmoći.

• Nešto što ću napisati u temi.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
dali ti znas da su srbi bili isto sto i hrvati ,imali su ista prava dok ih ove ustase nisu izbacile iz ustava ,razumes ?prvo to procitaj pa onda pisi o tim bunama i ostalom
Па то и кажем, куповали су вас правима и привилегијама, а иза леђа оштрили нож док није дошло време за клање... А онда куку и леле, шта ово би, онда сте се сетили и Јасеновца и Јадовна, а док је било свега никоме то ни на памет није падало, иди бре...

Ја стварно не знам шта је теби вечерас, ***... па ко је смео и да помисли на аВтономију Срба Крајишника за време Броза... о, Боже... уосталом они су тамо
били релативно груписани и издвојени, везани за цркву и нису их нешто нарочито дирали.
Па знаш како, увек је у свим друштвима било дисидената, људи који иду уз нос режиму јер нешто у држави смрди... Овако, за време Слобе су се сетили да траже своја права, а после њега прогласили кривим... Е па немој да се лажемо...

Био сам међу онима који су удомили те несрећнике, упознао их добро, и све ово чуо и од њих, све што вам причам, и за 50 година ћутања, и за хрватску куповину Срба тамо која траје деценијама, и за џа или бу политику, све сам то чуо у њиховим причама, ваљда човек кад доживи трагедију постане искренији и боље сагледава ствари...
Koga si ti udomio,tj.koja je to kategorija ljudi bila da u vreme rata,ode za Srbiju,a ne ostane se boriti za kucu????To sto ti kazes da su ti oni ispricali,znaci da je medju njima bila neka snaja Hrvatica,ali....nikad nista slicno nisam cuo od nekog od tamo,ovo sto ti pricas.Zacudjen sam,cak mislim da si ti mozda Milo Djukanovic???

Trazio je Mosa Pijade autonomiju za Srbe ,kao u Vojvodini i Kosovu,ali je Tito to odbio.Cak je odbio i bilo kakav oblik kulturne autonomije.Stara garda je znala sta ce se desiti posle njihove smrti,pa su neki ljudi,kao Pijade,vodjeni svojom savescu,pokusali nesto i da urade za Srbe u HR.
Ма право ппитање је зашто Срби 50 година нису тражили ништа тамо, а не зашто 1945. нису добили аутономију...

Па то и кажем, куповали су вас правима и привилегијама, а иза леђа оштрили нож док није дошло време за клање... А онда куку и леле, шта ово би, онда сте се сетили и Јасеновца и Јадовна, а док је било свега никоме то ни на памет није падало, иди бре...

ma covece vi niste pomogli braci kad kazem vi ,mislim na komuiste i pristalice takve po meni izdajnicke politike ...Aman pa ti drzis sliku coveka koji je komunista i jugosloven a nama prigovaras sto smo morali da zivimo 50godina u jugoslaviji ,da smo se onda pobunili takvi kao vi bi dosli iz bg da nas streljaju za druga i partiju

Koga si ti udomio,tj.koja je to kategorija ljudi bila da u vreme rata,ode za Srbiju,a ne ostane se boriti za kucu????To sto ti kazes da su ti oni ispricali,znaci da je medju njima bila neka snaja Hrvatica,ali....nikad nista slicno nisam cuo od nekog od tamo,ovo sto ti pricas.Zacudjen sam,cak mislim da si ti mozda Milo Djukanovic???
Дошли сиу после слома Крајине, борили се на Банији...
А знам у једног са Кордуна, радили смо заједно, и пуно причали о свему овоме...

ma covece vi niste pomogli braci kad kazem vi ,mislim na komuiste i pristalice takve po meni izdajnicke politike ...Aman pa ti drzis sliku coveka koji je komunista i jugosloven a nama prigovaras sto smo morali da zivimo 50godina u jugoslaviji ,da smo se onda pobunili takvi kao vi bi dosli iz bg da nas streljaju za druga i partiju

Види, заједница је 50 година била таква је била, диктатура, у тој диктатури Хрвати су имали маспок, Срби дисиденте Ћосића, Коштуницу, Чавошког, смењеног Ранковића, убијеног Крцуна, Шиптари Адема Демаћија који је 26 година провео по југословенским затворима јер је причао да Албанци нису Југословени и да треба да имају републику (он је причао оно што су комунисти радили и реализовали, он робијао, они уживали привилегије), итд, да не ређам, где сте ви Срби из Хрватске били, дајте ми име једног Адема Демаћија из Хрватске...

Знаш ли шта ви Срби из РСК не разумете и не схватате, то је да је Броз из ваших крајева довукао у Србију а нарочито у Београд сав комуњарски шљам КОЈИ ОД 1945. ДО ДАНАС ШИКАНИРА СРБЕ - и када овде неком кажеш: Крајишник, он одмах мисли да је у питању пандур, удбаш, или слично. Овде је деценијама у школским историјама писало да Срби НЕ ЖИВЕ ни у 'рвацкој, ни у БиХ... него да тамо живе 'рвати и Муслимани... тек када је све пропало изашла је истина на видело.

п.с. Корисник катерпилар НИЈЕ комуњара.

E, pa ne mogu prvi dio da prihvatim, jer bi uvredio inteligenciju Srba u Srbiji !
Nije valjda da nije opste znano :
Taj Tito, VI Licka i ostale proleterske, dio su srpske ideoloske, a ne teritorijalne podjele !
Bio je Tito u Srbiji, prije nego u Lici, a u toj Lici posijana su "pasija groblja" prije nego
U Srbiji, koja je takodje imala autohtone proleterske !

Ne treba mnogo da se ova fakta prihvate !

U drugom djelu, u pravu si, u Srbiji je skrivana istina dje sve Srbi istorijski postoje !
U Studenici, mislim 86. 8 vjekova SPC,sretnemo djakona Vladike sumadijskog, kamp
na proplanku pored Studenice, ne moze da vjeruje da smo Srbi sa granice CRO i SLO, !

Moze se zamisliti, tek ostali svjet koliko je o tome znao !

Ма право ппитање је зашто Срби 50 година нису тражили ништа тамо, а не зашто 1945. нису добили аутономију...
Nije Pijade to trazio 45-te,nego posle rata,kada je bio mir.To sam bio citao uDugi,kada su objavljivali neka secanja M.Djilasa.Ne verujem da bi lagao.
Nisu trazili jer je bio jednopartijski sistem,u kojem su bili aktivno i ravnopravno clanovi vladajuce partije,skupa sa Hrvatima.Ta je republika tada imala U stav,po kojem imamo sasvim jednaka prava kao i vecinski narod,zbog svih zrtava koje smo imali,kako bi pobedu odnela AVNOJ-ska HR,umesto NDH.Nije bilo potrebe da se iko buni.Da su se i bunili,lose bi kod Tita prosli,jer je njegova vladavina bila autokratska,sa primenom i prisile,ako treba.

Па знаш како, увек је у свим друштвима било дисидената, људи који иду уз нос режиму јер нешто у држави смрди... Овако, за време Слобе су се сетили да траже своја права, а после њега прогласили кривим... Е па немој да се лажемо...

Нису се они "сетили за време Слобе" - него је он, уместо да се брине о Србима - пушио томпус и снимао шпијунске клипове како Шпегељ кријумчари оружје и организује покољ Срба а у исто време Србе Туђман избацује из Устава као конститутивни народ и проглашава их националном мањином.

У ствари када данас о свему томе размишљам мислим да чланови СКЈ уопште НИСУ ВЕРОВАЛИ да ће се СФРЈ распасти...

Дошли сиу после слома Крајине, борили се на Банији...
А знам у једног са Кордуна, радили смо заједно, и пуно причали о свему овоме...
To je razmisljanje,za mene,potpuno neprihvatljivo,a prilog tome idu i podaci iz istorije,koji nas odlazak od Carnojevica do Oluje,smatra jednom pravom tragedijom,pogresnom odlukom Crkve koja nas je tamo odvela.

Напротив, волим свој народ и покушавам да проникнем у разлоге трагедије, иначе ће нам се овакве ствари понављати унедоглед...

Ma vec si pronikao : p7icke smo, pobjegi, htjeli da nas mali Marko brani, zamisli, da ostavi gajbice, pas nam mater lopovsku...., !:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Nije Pijade to trazio 45-te,nego posle rata,kada je bio mir.To sam bio citao uDugi,kada su objavljivali neka secanja M.Djilasa.Ne verujem da bi lagao.
Nisu trazili jer je bio jednopartijski sistem,u kojem su bili aktivno i ravnopravno clanovi vladajuce partije,skupa sa Hrvatima.Ta je republika tada imala U stav,po kojem imamo sasvim jednaka prava kao i vecinski narod,zbog svih zrtava koje smo imali,kako bi pobedu odnela AVNOJ-ska HR,umesto NDH.Nije bilo potrebe da se iko buni.Da su se i bunili,lose bi kod Tita prosli,jer je njegova vladavina bila autokratska,sa primenom i prisile,ako treba.
Дивно, жртве и џелати са сасвим једнаким правима у АВНОЈ-ској СРХ, и свима добро...
И нико се није питао колико то може да траје, ниједног мислећег човека тамо, интелектуалца, никога ко би у том братству и јединству и идили тражио парава за Србе тамо, макар по угледу на оно што су Албанци добили на КиМ?

Ама какав народ човече, тенкови војске РСК су газили тракторе бежећи ка РС...
Ја не говорим о цивилима, говорим о војсци под оружјем, која се распала за 7 дана... Нити једна јединица није пружала дужи отпор, срамно...

Sta lupas ti? I ko je tebi rekao da bas niko nije ostao?

Ako si vec tako upucen reci mi koji je razlog bio da iz drzavnog vrha RSK stigne naredba da se na neprijatelja koji napreduje ne puca, da ga ne bi provocirali da granatira kolone izbeglica(!!!!!!!!!!!)????? To su rekli ljudima na linijama cije su se porodice povlacile, jer im je pre nego su ustase krenule vec receno da je Krajina pala.

Da li mislis da je gerilska borba moguca na terenu na kom nemas podrsku lokalnog stanovnistva?????

Zasto se petljas i iznosis "cinjenice" o stvarima o kojima ocigledno pojma nemas?

I koji su to tenkovi gazili civile?-Ovo sam pitanje ostavio za kraj, jer je najsladje i najveca je glupost koju si napisao.

Нису се они "сетили за време Слобе" - него је он, уместо да се брине о Србима - пушио томпус и снимао шпијунске клипове како Шпегељ кријумчари оружје и организује покољ Срба а у исто време Србе Туђман избацује из Устава као конститутивни народ и проглашава их националном мањином.

У ствари када данас о свему томе размишљам мислим да чланови СКЈ уопште НИСУ ВЕРОВАЛИ да ће се СФРЈ распасти...
А Мито, јел и по теби све до Туђмана и до те 1990. било идила као што чујем овде од појединаца?

Дивно, жртве и џелати са сасвим једнаким правима у АВНОЈ-ској СРХ, и свима добро...
И нико се није питао колико то може да траје, ниједног мислећег човека тамо, интелектуалца, никога ко би у том братству и јединству и идили тражио парава за Србе тамо, макар по угледу на оно што су Албанци добили на КиМ?

aman sto neudjoste u rat pa napraviste srbiju ,a ne smrdoslaviju do zadnjg dana sloba cuvao ...stvarno mi nije jasni ,sad nas jos optuzujete za komunizam ,i to iz partije direktno:D

Ma kakve veze ima uopste i Slobo i Srbija sa nasom pobunom u CRO.?

APSOLUTNO NIKAKVE !

Ne mogu vjerovati da se to ne zna, mislim da je to dio propagande, ali pitanje je cije ??

Sta lupas ti? I ko je tebi rekao da bas niko nije ostao?

Ako si vec tako upucen reci mi koji je razlog bio da iz drzavnog vrha RSK stigne naredba da se na neprijatelja koji napreduje ne puca, da ga ne bi provocirali da granatira kolone izbeglica(!!!!!!!!!!!)????? To su rekli ljudima na linijama cije su se porodice povlacile, jer im je pre nego su ustase krenule vec receno da je Krajina pala.

Da li mislis da je gerilska borba moguca na terenu na kom nemas podrsku lokalnog stanovnistva?????

Zasto se petljas i iznosis "cinjenice" o stvarima o kojima ocigledno pojma nemas?

I koji su to tenkovi gazili civile?-Ovo sam pitanje ostavio za kraj, jer je najsladje i najveca je glupost koju si napisao.

ja to objasnjavam ali mu ne vredi govoriti ,da je sve diktirano iz beograda i da je palo pre borbe...

Niko ti nemože pomoći ako to sam ne napraviš.
Srpska taktika je bila slaba.
Prvo što je trebalo je ovo:

1.Proglasi se ujedinjenje obadvije Krajine ili ujedinjenje bosanskih i krajinskih teritorija i to se moralo sve staviti pod jedno vodstvo i jednu komandu.
2. Ime srpsko se nebi smjelo davati već recimo Zapadna Jugoslovenska Republika (ovo zbog muslimana).
3. Proglasi se ujedinjenje ili NEIZLAZAK iz zajedničke države SRJ.

Muslimanima nuditi sva prava i nijednim gestom ne davati bilo šta, sa čim bi dobili osjećaj bilo kakve ugroženosti, nesigurnosti. Tako bi imali mir u BIH i BIH bi sigurno ostala u SRJ.
Hrvatima iz BIH dozvoliti, čak predlagati, da se pripoje Hrvatskoj.
Sve to sa politikom, bez ikakvih vojnih provokacija ili demostriranja moći.
Hrvati bi sigurno prihvatili to, da dobiju dio BIH, pretežno naseljen Hrvatima a da izgube veči dio Krajine, pretežno naseljen Srbima. Dakle, ključ su bili muslimani iz BIH. Ko njih pridobije, taj bi bio pobjednik i sve bez rata.

Pri svemu ovome je bio status muslimana ključni za uspjeh. Njih je trebalo na svaki mogući način ubijediti, da ostanu u YU.
To je sve nesrećni i nerazumni Karadžić uništio sa svojim prijetnjama, da će muslimani nestati jer posle te izjave se rodilo osjećanje ugroženosti i potreba, da ne ostaju u zemlji u kojoj im se prijeti.
Posledice su bile sve logične i jedino moguće kad se tako nerazumno radilo.

Tako bi srpski narod ostao ponovo u jednoj državi, u kojoj bi sigurno ostali i Crnogorci i Makedonci i nebi došlo do odvajanja Kosova.

One strašne prijetnje iz Srbije ili srpskih poglavica su napravile to, da su svi pobjegli od Srbije i učaurili se u svoje torove.
I meni je to sve logično.

А Мито, јел и по теби све до Туђмана и до те 1990. било идила као што чујем овде од појединаца?

Далеко од тога да је била ИДИЛА - али ја никада нисам чуо да су Срби из РСК имали било какве озбиљне проблеме. Више је проблеме имала СКЈ са њиховим разним маспок-овима а ево данас је била емисија на Дискаверију "Досије ФБИ" о 'рвацким терористима... уХићено у оно време њих 11 и осуђено на по 40 година робије...ето ја до данас никада то нисам чуо да је постојала терористичка 'рвацка организација "Отпор" која се борила за 'рвацке националне интересе.

И у целој тој гунгули ниједна јединица да погреши па да остане на терену и бори се бар још пар месеци?
Како то мислиш герилска борба без подршке локалног становништва? Герилске борбе је морало да буде, јер је терен идеалан за то, наоружање и бројчана преност не играју готово никакву улогу на том терену, залихе и складишта су постојали, све услови су постојали сем најважнијег, воље за одбраном.
Да, наши тенкови су газили наше тракторе бежећи пред непријатељем, то су ми причали Крајишници... Наравно, људи су се склањали јер је јављано да иде наша "војска"...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back