Зашто је пала Крајина?

Uzroci uništenja Republike Srpske Krajine.

• Srpska izdaja.

• Hrvatska nadmoć.

• Kombinacija srpske izdaje i hrvatske nadmoći.

• Nešto što ću napisati u temi.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па ни републике у СФРЈ нису по Уставу имале право да прогласе сецесију, и шта ћемо сад?

Po Ustavu SFRJ svaka republika-članica je definirana kao država.

Dakle, svaka od republika kao država ima pravo na suverenitet i slobodno uspostavljanje odnosa sa drugim državama.

Po Ustavu SFRJ svaka republika-članica je definirana kao država.

Dakle, svaka od republika kao država ima pravo na suverenitet i slobodno uspostavljanje odnosa sa drugim državama.

Ајде ми онда цитирај тај члан Устава, где пише да република има право на одвајање, и какава процедура је предвиђена.
И где пише да је република у СФРЈ држава?

Ајде ми онда цитирај тај члан Устава, где пише да република има право на одвајање, и какава процедура је предвиђена.

Član 3.

Socijalistička republika je država zasnovana na suverenosti naroda i na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi, i socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.

:bye::bye:

U jednom od prethodnih postova sam već napisao šta piše u Ustavu o pravu na samoopredjeljenje do otcjepljenja i kojim putem se to pravo ostvaruje.

Члан 5.
Територија Социјалистичке Федеративне Републике Југославије је јединствена и сачињавају је територије социјалистичких република.

Територија републике не може се мењати без пристанка републике, а територија аутономне покрајине — ни без пристанка аутономне покрајине.

Граница Социјалистичке Федеративне Републике Југославије не може се мењати без сагласности свих република и аутономних покрајина.

Граница између република може се мењати само на основу њиховог споразума, а ако се ради о граници аутономне покрајине — и на основу њене сагласности.

:rtfm:

Одлично. И који су народи били суверени у СРХ?

Piše ti u nastavku da je to demokratska zajednica radnih ljudi i građana.

A demokratski (referendumom) su se radni ljudi i građani gotovo plebiscitarnom većinom odlučili na samostalnost.

Dakle, sve je legalno i po Ustavu.

A što se suverenosti tiče, jel znaš što znači taj pojam?

Svi građani SRH su bili suvereni u svojoj državi.

Члан 5.
Територија Социјалистичке Федеративне Републике Југославије је јединствена и сачињавају је територије социјалистичких република.

Територија републике не може се мењати без пристанка републике, а територија аутономне покрајине — ни без пристанка аутономне покрајине.

Граница Социјалистичке Федеративне Републике Југославије не може се мењати без сагласности свих република и аутономних покрајина.

Граница између република може се мењати само на основу њиховог споразума, а ако се ради о граници аутономне покрајине — и на основу њене сагласности.

:rtfm:

Mito, taj član 5. smo već razjasnili na prethodnim stranicama. :)

Piše ti u nastavku da je to demokratska zajednica radnih ljudi i građana.

A demokratski (referendumom) su se radni ljudi i građani gotovo plebiscitarnom većinom odlučili na samostalnost.

Dakle, sve je legalno i po Ustavu.

A što se suverenosti tiče, jel znaš što znači taj pojam?

Svi građani SRH su bili suvereni u svojoj državi.

Извини, али где је то Уставом СФРЈ предвиђена могућност референдума за независност?
Мита ти је лепо поставио члан Устава СФРЈ у коме пише да се граница СФРЈ не може мењати без сагласности свих република...
А у СРХ суверени су били и народи, јер је спрски народ био конститутивни народ.

Poslednja izmena:
JOS CUDNIJEG I TUPAVIJEG ODGOVORA!!!

Znam Crnogorce koji su napali junacki Dubrovnik i junacki stigli cak do Splita. To su bili junaci...
A danas znam i Crnogorca koji je svog sina nazvao junakom samo zato sto je pucao jednoj devojci u ledja...
http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/39693/Nemamo-snage-da-zovemo-Ksenijinu-porodicu
TAKVE JA ZAMISLJAM DANASNJE CRNOGORCE... Sve sam junak do junaka...

pa posli su prema splitu,stigli na pola puta to je cinjenica.ali kad su poceli bjezat,stigli su do podgorice

Извини, али где је то Уставом СФРЈ предвиђена могућност референдума за независност?
Мита ти је лепо поставио члан Устава СФРЈ у коме пише да се граница СФРЈ не може мењати без сагласности свих република...
А у СРХ суверени су били и народи, јер је спрски народ био конститутивни народ.

Туђмановци пишу неистине о свему и свачему па и о овој теми.

Да је поштована СИЛА ЗАКОНА (тј.Устава) не би се могла догодити било каква сецесија - али пошто је на захтев Ватикана и Немачке био поштован
ЗАКОН СИЛЕ(плаћен и организован споља) - догодило се оно што се догодило.

Просто...

po tvojoj logici i po logici mnogih stalno se nabija ta konstitutivnost. ali što bi ona po tebi trebala značiti.

da su srba valjda imali pravo veta ??? da nije to malo licemjerno, da brutalna manjina ima pravo vetom spriječiti volju preko 90 posto ljudi ?

a bilo ti normalno da AP kosovo iz ustava 74 ima pravo da blokira bilo koju odluku skupstine srbije takodjer i AP vojvodina...

a bilo ti normalno da AP kosovo iz ustava 74 ima pravo da blokira bilo koju odluku skupstine srbije takodjer i AP vojvodina...

Овде смо нажалост и ми Срби криви, јер се нисмо борили за своје аутономне јединице у оквиру Хрватске, БиХ, па можда и у оквиру Македоније. Свестан сам да је то било светогрђе у оно време, али морало је да буде много више политичких затвореника и дисидената са таквим идејама, можда би нас озбиљније схватили.
И овако су нама пунили Голи Оток, и то замислите због некакве подршке Стаљину и "догматском социјализму", зевали смо у небеса док је наша кућа била у хаосу..

tzv.krajina je imaginarna fikcija..... niti je postojala..niti je mogla pasti....to je imaginarna fikcija pobunjenih pravoslavnih gradjana R.Hrvatske.
Ниси чуо да је на тим просторима живео и живи народ који се зове СРБИ? Ниси чуо да су Срби у средњем веку владали подручјем све до ушћа Цетине, да је ваш Људевит Посавски, после једног сукоба са Францима, пребегао Србима, како каже у једном документу из 800 и неке..

Ниси чуо да је на тим просторима живео и живи народ који се зове СРБИ? Ниси чуо да су Срби у средњем веку владали подручјем све до ушћа Цетине, да је ваш Људевит Посавски, после једног сукоба са Францима, пребегао Србима, како каже у једном документу из 800 и неке..

....sto duže živis u snu..buđenje će biti teže...

Zasto ti je tesko izgovoriti Srbi,zamisli da ja tebe nazivam katolicki gradjanin bivse Jugoslavije!?

..ne nije mi nikad to bilo teško napisati niti izgovoriti...samo sam htio naglasiti...:rtfm:.."tko"..."čudno" je kako ne možes shvatiit ..zasto se zidovska hrvatska zajednica ne buni protiv hrvatske..tj.nitko osim SRBA..(zadovoljan)..ajde malo promisli...ako možeš..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back