Zašto je Lorazepam daleko jači kada se stavi pod jezik nego kada se popije.

Ako je predvidjen za gutanje treba ga progutati...sta ti znaci da ga drzis bar 10min pod jezikom + promasis dozu...cak i da je prepolovis ne mozes biti siguran da ce se cela apsorbovati ispod jezika i da nesto neces progutati

Lorazepam je jedan od benzodiacepina (komercialna imena: Ativan, Trapax; Aplacasse; Emotival; Sidenar; Sedatival; Microzepam; Nervistop; Plenisedan.....) i SVI su za ORALNI nacin upotrebe!

Samo u specijalnim slucajevima se daju intravenozno ili sublingualno..

Ma netacno.....

Lekovi se stavljaju pod jezik da se POLAKO TOPE i POLAKO stizu u organe za varenje.

Dok ne stignu u stomak - njihovo dejestvo je MINIMALNO.

Uzmimo primer jednog leka koji se iskljucivo stavlja pod jezik: to je lek za brzo snizavanje pritiska CAPTOPRIL.

Taj lek bi cesto bio fatalan da se u hipertenzivnoj krizi proguta, jer njegovo udarno dejstvo je vrlo jako i doslo bi do pucanja kapilara u mozbu usled naglog pada pritiska.

ZATO se stavlja pod jezik: da se lagano topi i USPORI njegovo dejstvo dok lagano stize u zeludac, ali da ipak bude dovoljno brzo da smanji opasni pritisak.

Kada bi se aktivne materije lekova usvajale stavljanjem ISPOD JEZIKA, ne bi trebale infuzije ni injektiranje: samo bi stavili lek pod jezik i gotovo!

Ali STUDENTU, to ne funkcionise tako.....Ne idu lekovi stavljeni ispod jezika direktno u krv. :nono3:

Al si se nalupetao.

Lorazepam je jedan od benzodiacepina (komercialna imena: Ativan, Trapax; Aplacasse; Emotival; Sidenar; Sedatival; Microzepam; Nervistop; Plenisedan.....) i SVI su za ORALNI nacin upotrebe!

Samo u specijalnim slucajevima se daju intravenozno ili sublingualno..
Lorazepam je jedan od benzodiazepina, a ne benzodiacepina.
sublingualno je upravo ovo sto ja pricam, dakle, ispod jezika. Ne boj se, nije opasno to raditi. Ali upozorenje da se tako povecava tolerancija i zavisnost vise nego pijenjem, jer je efekat KVALITETNIJI I JACI! DA SI IMALO Upucen, znao bi da ga kod nas mozes naci samo pod imenima Lorazepam i Lorsilan, komercijalnim, tesko da ima i neko trece. Lorsilan(R) se ne mora mrviti da bi se stavio pod jezik.

- - - - - - - - - -

Pa bolje da ga usmrce ako hoce jace da ga uradi nego da ga sise. Sta mislis zasto narkomani smrcu belo i zuto? To da kod sisanja ne odlazi nista u zeludac mogu da veruju oni koji nikada nisu sisali sladoled, jbem li ga.
ne sisa se nista, samo se prah (smrvis na presavijen papir, na mjestu gdje je prevoj, sipas u kasiku koristeci prevoj kao liniju vodilju po kojoj pada u kasiku, kasikom ispod jezika) stavi ispod jezika. tesko je izdrzati u pocetku a ne usisati sve, ili ne pobuditi refleks gutanja pljuvacke, ali vremenom se nauci

- - - - - - - - - -

a mogao bi i intravenozno ko pravi narkoman sta ti doktor kaze za tu inovaciju?
ja sam znam da to ne bi radio sa TABLETAMA, jer one sadrze stvari koje im daju oblik i cvrstinu, a koje su rastvorive u vodi ili alkoholu (zavisi sa cime kuvas kasiku) pa ulaze u krvotok kad to uradis, mogu izazvati to da moras da amputiras ruku, ili "glavu", a i da ne izazovu to, opet trajno ostecuju krvotok i povecavaju rizik od pucanja vene ili kapilara u mozgu oku itd.. Te stvari koje daju oblik i punocu tabletama nekad je nemoguce izbaciti iz organizma, a nepotrebne su organizmu. To se radi sa AMPULAMA (bodenje u venu), a i tad postoji opasnost da u sred davanja sebi sedativa zaspis a igla ti ostane u venu sto je jako opasno... doktori to uglavnom daju infuzijom AMPULA + 250/500ml neke tecnosti sto je tu samo da bi islo u venu polako, da bi se infuzija prekinula ako pacijent pokaze znak da ce da zaspi...

mogao bi i kroz nos ili rektalno:sad2:
smrkati benzodiazepine je ludost, jer Lorazepam na primjer nije dobro rastvoriv u mastima, tako da nije ni u mjestu gdje usmrkano djeluje (mukozna membrana nosa) brz prelazac u krv (ona ima masti), ali i smrkati Diazepam je ludost, jer brzo pada sa mukozne membrane i zavrsava u zeludac (da, stvari povucene na nos mogu zavrsiti u zelucu)

MODERATOR> OVAJ POST SAM MORAO DA NAPISEM U SVRHU HARM-REDUCTION TJ. DA IM NE PADNE NA PAMET DA SE BODU SA TABLETAMA, HVALA NA RAZUMIJEVANJU.

Poslednja izmena:
Lorazepam je jedan od benzodiazepina, a ne benzodiacepina.
sublingualno je upravo ovo sto ja pricam, dakle, ispod jezika. Ne boj se, nije opasno to raditi. Ali upozorenje da se tako povecava tolerancija i zavisnost vise nego pijenjem, jer je efekat KVALITETNIJI I JACI! DA SI IMALO Upucen, znao bi da ga kod nas mozes naci samo pod imenima Lorazepam i Lorsilan, komercijalnim, tesko da ima i neko trece. Lorsilan(R) se ne mora mrviti da bi se stavio pod jezik.

.

Kod mas se kaze benzodiacepin.a ne benzodiazepin.

A ti da si malo upucen znao bi da nismo svi koji ovo citamo "kod vas"....:D

I da zavisnost od nekog leka ima veze da li se pije ili stavlja pod jezik.:think:

Niti mu je KVALITET "jaci" ako se stavi pod jezik...Niti sam uopste cuo da se mrvi i stavlja pod jezik.

Ti bi mogao da napsies neki novi naucni rad jer znas mnoge stvari koje svet jos ne zna?

Poslednja izmena:
Kod mas se kaze benzodiacepin.a ne benzodiazepin.

A ti da si malo upucen znao bi da nismo svi koji ovo citamo "kod vas"....:D

I da zavisnost od nekog leka ima veze da li se pije ili stavlja pod jezik.:think:

Niti mu je KVALITET "jaci" ako se stavi pod jezik...Niti sam uopste cuo da se mrvi i stavlja pod jezik.

Ti bi mogao da napsies neki novi naucni rad jer znas mnoge stvari koje svet jos ne zna?
Procitaj lijepo pise li ovdje (wikipedia: lorazepam) benzodiazepin ili tako kako ti pricas, ostale gluposti necu da komentarisem (KLIKNI NA SLIKU DA SE POVECA).
89635859971069103232.jpg

svakako da ima veze zavisnost od Route of Administration, ako se 10 dana bodes non stop kokainom, vise ces zavisnosti imati nego ako si ga non-stop tih 10 dana umjesto toga stavljao pod jezik, gutao, ili smrkao. Ako si ga 10 dana smrkao, vise ces zavisnosti imati nego ako si ga stavljao pod jezik. (pricam o psihickoj, posto kokain ne izaziva fizicke krize, a ako ces za fizicku zavisnost onda: ako se 10 dana bodes heroinom bices vise zavistan nego ako ga 10 dana smrces, itd. its.)

Poslednja izmena:
Tema je zasto je lorazepam jaci kada se stavi pod jezik, i trazi se strucno objasnjenje koje moze da da i laik. Dato je objasnjenje da se time zaobilazi metabolizam jetre, ali to ne objasnjava to sto je efekat kvalitetniji od 1 podjezicnog lorazepama nego od (iako je tad jaci, ali nije kvalitetniji) 7 oralnih (popijenih) Bio bih zahvalan kad bi mi neko to objasnio, ili mi bar dao link na srpskom gdje je objasnjeno sto je to bioavailability, ja ne mogu da ga nadjem.

Tema je zasto je lorazepam jaci kada se stavi pod jezik, i trazi se strucno objasnjenje koje moze da da i laik. Dato je objasnjenje da se time zaobilazi metabolizam jetre, ali to ne objasnjava to sto je efekat kvalitetniji od 1 podjezicnog lorazepama nego od (iako je tad jaci, ali nije kvalitetniji) 7 oralnih (popijenih) Bio bih zahvalan kad bi mi neko to objasnio, ili mi bar dao link na srpskom gdje je objasnjeno sto je to bioavailability, ja ne mogu da ga nadjem.

Svaki lek koji se duze uzima,znaci za svaki MORA STROGO da se kontrolise jetra!Znam sta pricam 18 godina "staza" sa otrovima.Nekako mi se cini da je ovu temu otvorio neko ko zloupotrebljava lekove dok stvarno bolesnim ljudima trebaju,da li sam u pravu?

Svaki lek koji se duze uzima,znaci za svaki MORA STROGO da se kontrolise jetra!Znam sta pricam 18 godina "staza" sa otrovima.Nekako mi se cini da je ovu temu otvorio neko ko zloupotrebljava lekove dok stvarno bolesnim ljudima trebaju,da li sam u pravu?
DA...samo sto je netacno da ih zbog mene fali u apotekama za ove sto su stvarno bolesni.

Na kraju nista od odgovora? Lorazepam se u Svajcarskoj proizvodi pod imenom Temesta, i najcesci oblik je u tableticama za ispod jezika (sublingualno, jel). Koliko znam, koristi se za smanjivanje efekata anksioznosti, a nekada i kao tableta za spavanje. Imajuci u vidu da je adiktivan, da li je velika opasnost uzimati ga par puta godisnje u svrhu suzbijanja nesanice?

Na kraju nista od odgovora? Lorazepam se u Svajcarskoj proizvodi pod imenom Temesta, i najcesci oblik je u tableticama za ispod jezika (sublingualno, jel). Koliko znam, koristi se za smanjivanje efekata anksioznosti, a nekada i kao tableta za spavanje. Imajuci u vidu da je adiktivan, da li je velika opasnost uzimati ga par puta godisnje u svrhu suzbijanja nesanice?

Зато што кад се стави испод језика ресорбује се директно у крв, а кад се попије ''пер ос'' пролази кроз желудац па кроз јетру....
Директнији је ефекат.

Неће изазвати зависност ако се попије пар пута годишње.

1. Između ćelija u organizmu nalazi se međućelijski prostor, ispunjen međućelijskom tečnošću. One nisu spojene zid uz zid tj. membrana uz membranu, bar ne u većini slučajeva. To je tako jer inače ne bi hranjive materije iz krvi mogle dospjeti do svih ćelija, da nema tog međućelijskog prostora!
2. Ispod jezika nalazi se sistem kapilara (kapilara - najtanje omotanih krvnih sudova, iz kojih hranjive m. (proteini, šećeri, masti i minerali i vitamini i O2) prelaze u međućel. prost. pa kroz membranu u ćelije, i gdje se kupi nepotreban ugljen dioksid itd. i ide u vene: srce - arterija - arteriola - kapilarna mreža - venula - vena - ne znam dalje...) koji imaju tanke ovojnice, od jednog sloja ćelija ili možda malo većeg broja, ne znam tačno, prije od jednog. Stvari su daleko složenije nego što sam rekao, jer postoji i mali i veliki krvotok, vazodilucija i vazokonstrikcija, itd..
3. Aktivna supstanca (Lorazepam u ovom slučaju) prolazi kroz međućelijski prostor zidova (ovojnica) kapilara i ulazi u krvotok.
4. Lorazepam prolazi iz krvotoka prepreku da svasta iz krvi ne ide za mozak tj. moždani krvotok, koja se zove Blood-Brain Barrier, srpski naziv ne znam.
5. Jetra djeluje na ono što ulazi u želudac, putem enzima, koji mogu da razgrađuju molekule, pretvaraju jedan u drugi, i sl.. Zbog toga lijek Voloron N sadrži i Voloron i N tj. Naloxon, koji je tu da bi u slučaju da se kapi unesu u venu iglom spriječio narkotičko dejstvo Volorona, a jetra će Naloxon uništiti ako se kapi popiju - kao što su i napravljene da se piju. Dejstvo (narkotičko) biće svakako slabije nego kada bi se sam Voloron (bez "N") unio u krv. A ZAŠTO?

Inače, baš zbog kvaliteta efekta postoje Routes of Administration (opet ne znam prevod, mada je: Putevi unošenja, načini primjene) koji mogu biti (ne baš za sve ljekove) raznovrsni: rektalno, pušenjem, vena, mišić, podjezično, oralno (želudac, tako se piju tablete), ušmrkivanjem, potkožno i možda još neki.

Ali to ne objašnjava zašto je lijek još jači kada se da u venu. Da li bi mikelo90 mogao da objasni što znači koncept bioavailability koji se tiče ove teme i kako to prevesti na srpski? (znam bukvalan prevod: bio-dostupnost bio-raspoloživost, ali ne znam tačan u upotrebi. A iz wikipedia.org nisam uspio da shvatim i uz poznavanje engleskog.)

bioavailability se obicno prevodi kao ''bioloska raspolozivost'' leka i oznacave efektivnu kolicinu leka koja je na raspolaganju organizmu i ona je u vecini slucajeva manja od doze odnosno kolicine koja je uneta. ova raspolozovost je kod intravenski datih lekova potpuna i oznacava se kao 1 odnosno 100 posto u slucajevima da lek nema tendenciju vezivanja za proteine krvi odnosno krvne plazme. svi ostali putevi davanja (route of administration) odnosno farmaceutski oblici imaju manju biolosku raspolozivost jer se jedan deo leka nekada ne resorbuje u krvotok preko crevnih resica i ono sto je najbitnije, podleze takozvanom ''first pass'' efektu. to je efekat prvog prolaska kroz jetru. naime, kada se lek aplicira operoralno, resorpcija leka u krvotok ide u gornjem delu tankog creva i venom portom ide u jetru. tu dolazi do vise ili manje izrazene indukcije mikrozomalnih enzima jetre koji razgrade deo leka i bioloska raspolozivost leka opada. da bi se povecala bioloska raspolozivost koriste se razliciti trikovi kao sto su:
1. gastrorezistentne tablete (sprecava se razgradnja dela leka u zeludcu pod uticajem zeludacne HCl)
2. koriste se specificni putevi aplikacije (intravenski i putem supozitorija). u oba slucaja se izbegava prviu prolaz kroz jetru jer se u slucaju supozitorija lek resorbuje u donjoj trecini creva i zaobilazi portalni krvotok.

i konacno , lek se moze aplikovati i sublingvalno odnosno ispod jezika pri cemu lek mikrocirkulacijom dospeva u krvotok nesto poput injekcije cime se izbegava prvi prolaz kroz jetru. iz tog razloga lorazepam pod jezik primenjen brze dostize maksimalnu koncentraciju u krvi i veca mu je raspolozivost. osim toga, blizina karotidnih arterija glave doprinosi da lorazepam brze i u vecoj koncentraciji dospe u mozak , i ispolji delovanje. iz tog razloga je podjezicna aplikacija lorazepama efektivnija od peroralne.

Back