Zašto je Lorazepam daleko jači kada se stavi pod jezik nego kada se popije.

Al si dao mudar savet :worth: mislim da je bolje da se ukljucis na neku temu o papucarenju ili patofnama tu imas zavidno iskustvo.:per:

Lorazepam je benzodiazepin koji se koristi kao agens protiv anksioznosti ima hipnotička, antikonvulsivna, i znatna sedativna svojstva dakle oprezno sa ovim lekom jer je jako adiktivan i izaziva zavisnost

Poslednja izmena:
Daleko jače smiruje. Zašto? Smrvi se u prah, stavi pod jezik, i drži neko vrijeme. Ne pričam o tome zašto je tako brži u djelovanju, nego zašto je jači?

kad se stavi pod jezik, ide direktno u cirkulaciju, ne prolazi prethodno kroz jetru, koja bi dobar deo leka metabolisala pre nego sto dospe u sistemski krvotok

Apliciranje medikamenata na nacin koji nije preporucen moze izazvati ozbiljne kontraindikacije .

kontraindikacija = medicinska okolnost koja zabranjuje primenu određenog leka ili postupka u vezi sa simptomima datog pacijenta.

to o cemu ti pricas se zove nezeljeni efekat.

Jeste, stavljanje pod jezik je skroz suprotan nacin od gutanja, za to ti je potrebna diploma medicinskog faxa da bi mogao da menjas :cepanje:

da, jeste, skroz je drugacije. da "menjas" sta?

Jeste, skroz, ono bas, bas.

Pa zakljuci sam kontekst sta znaci to 'menjanje', valjda vam na Medicinskom ne umanjuju prirodnu intligenciju i sposobnost za razumevanje tudjeg konteksta.

pa fora je sto uopste ne postoji kontekst :) ali nas uce na medicinskom kako da prepoznamo nesto sto se naziva "salata od reci" i u kojim se sve psihickim stanjima tako nesto moze naci ;)

i da, skroz je drugacije, ono bas bas

pa fora je sto uopste ne postoji kontekst :) ali nas uce na medicinskom kako da prepoznamo nesto sto se naziva "salata od reci" i u kojim se sve psihickim stanjima tako nesto moze naci ;)

i da, skroz je drugacije, ono bas bas

Dobro, vi ste moji idoli.

Jeste, kada sises uopste najveci deo ne odlazi u zeludac kao kada gutas, to se sve upije kroz sluzokozu. :worth:

Daleko jače smiruje. Zašto? Smrvi se u prah, stavi pod jezik, i drži neko vrijeme. Ne pričam o tome zašto je tako brži u djelovanju, nego zašto je jači?

Nije ni jaci ni brzi kada se stavi pod jezik.

I nije preporucljivo da se stavlja pod jezik.

Pod jezik se stavljaju neki drugi lekovi. bas iz suprotnih raloga: da im udarno dejstvo bude usporeno.

kad se stavi pod jezik, ide direktno u cirkulaciju, ne prolazi prethodno kroz jetru, koja bi dobar deo leka metabolisala pre nego sto dospe u sistemski krvotok

Ma netacno.....

Lekovi se stavljaju pod jezik da se POLAKO TOPE i POLAKO stizu u organe za varenje.

Dok ne stignu u stomak - njihovo dejestvo je MINIMALNO.

Uzmimo primer jednog leka koji se iskljucivo stavlja pod jezik: to je lek za brzo snizavanje pritiska CAPTOPRIL.

Taj lek bi cesto bio fatalan da se u hipertenzivnoj krizi proguta, jer njegovo udarno dejstvo je vrlo jako i doslo bi do pucanja kapilara u mozbu usled naglog pada pritiska.

ZATO se stavlja pod jezik: da se lagano topi i USPORI njegovo dejstvo dok lagano stize u zeludac, ali da ipak bude dovoljno brzo da smanji opasni pritisak.

Kada bi se aktivne materije lekova usvajale stavljanjem ISPOD JEZIKA, ne bi trebale infuzije ni injektiranje: samo bi stavili lek pod jezik i gotovo!

Ali STUDENTU, to ne funkcionise tako.....Ne idu lekovi stavljeni ispod jezika direktno u krv. :nono3:

Ma netacno.....

Lekovi se stavljaju pod jezik da se POLAKO TOPE i POLAKO stizu u organe za varenje.

Uzmimo primer jednog leka koji se iskljucivo stavlja pod jezik: to je lek za brzo snizavanje pritiska CAPTOPRIL.

Taj lek bi cesto bio fatalan da se u hipertenzivnoj krizi proguta, jer njegovo udarno dejstvo je vrlo jako i doslo bi do pucanja kapilara u mozbu usled naglog pada pritiska.

ZATO se stavlja pod jezik: da se lagano topi i USPORI njegovo dejstvo dok lagano stize u zeludac, ali da ipak bude dovoljno brzo da smanji opasni pritisak.

Kada bi se aktivne materije lekova usvajale stavljanjem ISPOD JEZIKA, ne bi trebale infuzije ni injektiranje: samo bi stavili lek pod jezik i gotovo!

Ali STUDENTU, to ne funkcionise tako.....Ne idu lekovi stavljeni ispod jezika direktno u krv. :nono3:

Stvarno si uspeo da napises rekordan broj pogresnih stvari u jednom komentaru.
Mislim da ipak treba da procitas malo o tome pre nego sto krenes da pises, a ne samo da baziras svoje zakljucke na necemu sto tebi zvuci logicno. Svakako necu gubiti vreme da se ubedjujem sa nekim ko o tome ne zna bas nista. Samo cu ti postaviti ovo pitanje: kada neko ima bolove usled angine pektoris, zasto tada uzima lek pod jezik? Zato sto je potrebno da SPORO deluje? :D

I vokativ reci student je "studente". To sto si ti napisao je dativ. Nije lose znati maternji jezik pre upustanja u debatu, u kojoj planiras da pricas o stvarima o kojima pojma nemas.

Poslednja izmena:
Stvarno si uspeo da napises rekordan broj pogresnih stvari u jednom komentaru.
Mislim da ipak treba da procitas malo o tome pre nego sto krenes da pises, a ne samo da baziras svoje zakljucke na necemu sto tebi zvuci logicno. Svakako necu gubiti vreme da se ubedjujem sa nekim ko o tome ne zna bas nista. Samo cu ti postaviti ovo pitanje: kada neko ima bolove usled angine pektoris, zasto tada uzima lek pod jezik? Zato sto je potrebno da SPORO deluje? :D

I vokativ reci student je "studente". To sto si ti napisao je dativ. Nije lose znati maternji jezik pre upustanja u debatu, u kojoj planiras da pricas o stvarima o kojima pojma nemas.

Raspitaj se ti to malo bolje kod tvojih profesora...:rtfm:

Mozda bi ipak bilo bolje da si studirao knjizevnost, a ne medicinu? :lol:

Ma netacno.....

Ne lupetaj bezveze.
Lepo je čovek (Mikelo90) objasnio.

Ma netacno.....

1. Između ćelija u organizmu nalazi se međućelijski prostor, ispunjen međućelijskom tečnošću. One nisu spojene zid uz zid tj. membrana uz membranu, bar ne u većini slučajeva. To je tako jer inače ne bi hranjive materije iz krvi mogle dospjeti do svih ćelija, da nema tog međućelijskog prostora!
2. Ispod jezika nalazi se sistem kapilara (kapilara - najtanje omotanih krvnih sudova, iz kojih hranjive m. (proteini, šećeri, masti i minerali i vitamini i O2) prelaze u međućel. prost. pa kroz membranu u ćelije, i gdje se kupi nepotreban ugljen dioksid itd. i ide u vene: srce - arterija - arteriola - kapilarna mreža - venula - vena - ne znam dalje...) koji imaju tanke ovojnice, od jednog sloja ćelija ili možda malo većeg broja, ne znam tačno, prije od jednog. Stvari su daleko složenije nego što sam rekao, jer postoji i mali i veliki krvotok, vazodilucija i vazokonstrikcija, itd..
3. Aktivna supstanca (Lorazepam u ovom slučaju) prolazi kroz međućelijski prostor zidova (ovojnica) kapilara i ulazi u krvotok.
4. Lorazepam prolazi iz krvotoka prepreku da svasta iz krvi ne ide za mozak tj. moždani krvotok, koja se zove Blood-Brain Barrier, srpski naziv ne znam.
5. Jetra djeluje na ono što ulazi u želudac, putem enzima, koji mogu da razgrađuju molekule, pretvaraju jedan u drugi, i sl.. Zbog toga lijek Voloron N sadrži i Voloron i N tj. Naloxon, koji je tu da bi u slučaju da se kapi unesu u venu iglom spriječio narkotičko dejstvo Volorona, a jetra će Naloxon uništiti ako se kapi popiju - kao što su i napravljene da se piju. Dejstvo (narkotičko) biće svakako slabije nego kada bi se sam Voloron (bez "N") unio u krv. A ZAŠTO?

Inače, baš zbog kvaliteta efekta postoje Routes of Administration (opet ne znam prevod, mada je: Putevi unošenja, načini primjene) koji mogu biti (ne baš za sve ljekove) raznovrsni: rektalno, pušenjem, vena, mišić, podjezično, oralno (želudac, tako se piju tablete), ušmrkivanjem, potkožno i možda još neki.

Ali to ne objašnjava zašto je lijek još jači kada se da u venu. Da li bi mikelo90 mogao da objasni što znači koncept bioavailability koji se tiče ove teme i kako to prevesti na srpski? (znam bukvalan prevod: bio-dostupnost bio-raspoloživost, ali ne znam tačan u upotrebi. A iz wikipedia.org nisam uspio da shvatim i uz poznavanje engleskog.)

Poslednja izmena:
Zašto mi pada napamet nešto što nema veze ni sa Lorazepamom ni sa lekovima uopšte?
Poznato je da automobile konstruiši čitavi timovi inženjera (često i doktora nauka!) - projektanata. I onda neki mehaničar izjavi da ceo automobil ili neki njegov deo ništa ne valja!
I neki vlasnici automobila, naravno nestručnjaci za automobilizam i tehniku uopšte, to tako prihvataju.
Eto, stvarno ne znam zašto mi je to palo napamet kada je reč o lekovima i Lorazepamu!

Back