Da li idete po slavama da bi poštovali Boga ili da bi se dobro najeli i napili? Da li se u onom silnom prejedanju i opijanju (pa čak i veseljenju) setite Božije blagodeti? Koji je vaš motiv da idete po slavskim gozbama?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To me podseti na na ikonopravilo da se ikona sveca postavlja u sredini a ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice sa leve i desne strane.Na slavu ideš iz poštovanja prema domaćinu koji odaje poštovanje i zahvalnost svome zaštitniku. Bog je tu u sporednoj ulozi
Većina ide da se dobro najede i napije da se ne lažemo. A izgovori su da se to čini da bi se domaćin ispoštvovao.Na slavu ideš iz poštovanja prema domaćinu koji odaje poštovanje i zahvalnost svome zaštitniku.
Ništa od navedenog. Idem jer moram. Nije mi do jela, pića, druženja, Boga itd... Radije bih da budem kući i gledam TV ili igram igrice. Ko će da se vucara po ovoj 'ladnoći?Da li idete po slavama da bi poštovali Boga ili da bi se dobro najeli i napili?
Onolika silna jela, kolači i mesa te ne oduševljavaju? Prvo meze, pa čorbica, pa jelo (punjene paprike i sarma uglavnim) pa roštilj pa pečenje i na kraju torta i kolači.Ništa od navedenog. Idem jer moram. Nije mi do jela, pića, druženja, Boga itd... Radije bih da budem kući i gledam TV ili igram igrice. Ko će da se vucara po ovoj 'ladnoći?
Ma lepo je sve to, sem torte na kraju. Di idu zajedno 2-3 litre piva i torta na kraju?Onolika silna jela, kolači i mesa te ne oduševljavaju? Prvo meze, pa čorbica, pa jelo (punjene paprike i sarma uglavnim) pa roštilj pa pečenje i na kraju torta i kolači.
Pa traži tortu za poneti.Ma lepo je sve to, sem torte na kraju. Di idu zajedno 2-3 litre piva i torta na kraju?
Sramota me. Stidljiv sam.Pa traži tortu za poneti.![]()
Ma šalim se, glupo, jedino ako se domaćini samo sete da ti daju.Sramota me. Stidljiv sam.
To me podseti na na ikonopravilo da se ikona sveca postavlja u sredini a ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice sa leve i desne strane.
Većina ide da se dobro najede i napije da se ne lažemo. A izgovori su da se to čini da bi se domaćin ispoštvovao.
Mislim da može i "na slavama" i "na slave".Nije mi dobro od naslova
Ja niti sam slep niti mi se stvari priviđaju:Гадно је имати на носу 'зле наочаре' и све
кроз њих као зло видети
Слава .. је старија пуно од наследства реформатора хебрејизма
Корени јој леже у духу заједништва .. поделе свима.. помирења...Поделе ка онимима које и који су или мање способни или немоћни или нејаки
Храна и пиће су у прошлости била драгоценост која се тешко и стицала и бранила
Стога делити сто са некима је сиболика заједништва .. а од тога има значајније само делити кревет
Слава показује да смо заједница .. друштво .. солидарне/и ...
Човек не би био човек па да било шта добро претвори у антипод .. који описујеш ....
Гадно је имати на носу 'зле наочаре' и све
кроз њих као зло видети
Iz kultuloroskih razloga....Da li idete po slavama da bi poštovali Boga ili da bi se dobro najeli i napili? Da li se u onom silnom prejedanju i opijanju (pa čak i veseljenju) setite Božije blagodeti? Koji je vaš motiv da idete po slavskim gozbama?
2hilj secenje kolacaNa Svetu Petku sam bio na liturgiji i sveštenik je sa pravom kritikovao one koji slave i dođu samo da osveštaju kolač bez da prisustvuju liturgiji. Ne razumem zašto Crkva ne prekine ovaj cirkus oko svega toga i ne naloži da se slave slave samo u krugu porodice.
Ko se ovde prejeo i prepio?
Ja bas zato i idem na slave. Da ispostujem staroslovenske bogove. Uvek domacinu cestitam slavu u cast tog i tog boga.Iz kultuloroskih razloga....
Smateam da se na osnovu Biblije slavom ne slavi Bog.
Dolazi iz neznabostva.
Ali lepo vreme da se bliznji sakupe pa ih vodis u tom pravcu kroz razgovor.
Slava je lep obicaj.
Dobro se jede, dobro se pije, ali nista dok se ne ode na slavu kod nekog pravog gorštaka, gde se zakucaju daske u vrata i prozore, i nema izlaska danima dok se sve ne popije.
Ko ne moze da pije - sipaju mu za vrat.
E, ko nije bio na takvoj slavi, ne zna sta su slave![]()
Stvarno ti glupo ovo da neko ide da se najede.To me podseti na na ikonopravilo da se ikona sveca postavlja u sredini a ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice sa leve i desne strane.
Većina ide da se dobro najede i napije da se ne lažemo. A izgovori su da se to čini da bi se domaćin ispoštvovao.
Znači sestre mame rodbinu hranom i pićem?Da nema slava videla bi moje sestre bracu tetke striceve ujake na sveti nikad.Isto bi bilo ko na zapadu.