Zašto Hrvati mnogo više slušaju Marka Perkovića Thompsona nego Srbi Baju Malog Knindžu?

Vjerovali ili ne, nitko ne misli na Srbe dok sluša Thompsona.

Thompson je više sredstvo obračuna ljevice i desnice u Hrvatskoj, dok se Srbi tu smatraju kolateralnom žrtvom.
To nije tacno.....Ne misle na Srbe, ali misle na to da ako se ponovo pojave u vecem broju , treba ih poklati....

Zašto na koncerte Marka Perkovića Thompsona dolazi nekoliko stotina tisuća (hiljada) ljudi a na koncerte Baje Malog Knindže samo nekoliko tisuća (hiljada)? jel to dokaz da su Hrvati veći domoljubi (patriote) nego Srbi? da li to znači da se Hrvati više lože na rat i da bi bili spremniji opet ratovati u nekom novom ratu nego Srbi?

I jedno i drugo su znaci gluposti
Al Hrvati se trude da budu gluplji...
I dobro im ide...

....

Zašto na koncerte Marka Perkovića Thompsona dolazi nekoliko stotina tisuća (hiljada) ljudi a na koncerte Baje Malog Knindže samo nekoliko tisuća (hiljada)? jel to dokaz da su Hrvati veći domoljubi (patriote) nego Srbi? da li to znači da se Hrvati više lože na rat i da bi bili spremniji opet ratovati u nekom novom ratu nego Srbi?
zato sto mnogi hrvati simpatisu ustaske/nacisticke stavove koje perkovic promovise, dok je baja mali knindza samo glupi ćaci-bosanceros koga samo isti takvi kao on mogu da slusaju i posecuju njegove koncerte... a njih je na srecu jako malo, a kad uskoro padne žwala, ostace ih da se prebroji na prste!

Thompson je upravo negacija tog što si napisao.
Kod njega se oseti zov istoka. On meša hrvatski nacionalizam za glavnim karakteristikama srpske epike (veličanje nacionalne istorije, nacionalni ponos, oživljavanje mitova, legendi, tradicije...).

I činjenica da je on takav, a najpopularniji, govori o hrvatskoj kulturi da ista u sebi ima jak istočnjački sentiment.

I ustvari, vi ste po tom pitanju iza Srba. Jer, srpska popularna muzika kao glavne zvezde ima ljude emancipovane od nacionalizma - Balaševića, Zdravka Čolića, Prijovićku...
Zašto takvi pevači nisu najpopularniji u Hrvatskoj, nego Thompson?
Nacionalni ponos zapada je druga priča od mitomanije istoka.

Kod Srba je to u obliku turskoga tulenja, pjesama o četnicima, možda nešto iz starije prošlosti- ne znam, nisam upućen- i uz ikonografiju pravoslavlja i vjerojatno nešto oko Kosova.

Kod Thompsona je hrvatski dinarski ratnički duh koji je i križarski i kršćanski- kod Srba ne znam da ima kršćanskih motiva, Marije i sl.; kod MPTa ima i povijesno-nacionalno (kletva kralja Zvonimira i sl.), ali i spojena mitologija mača u kamenu koju je preuzeo iz anglo-keltske arturijanske tradicije.

Dakle u MPTa:

* križ i kršćanstvo na borbeni način; kod Srba ništa, i u nacionalnom duhu buka oko pravoslavlja
* spomeni starih heroja, od kraljeva do Frakopana; tu vjerojatno ima preklapanja, iako ne znam
* melos je domaći, a ne turski
* uzdizanje nacionalnoga ponosa, ali ne ideja da se osvaja tuđe- za razliku od Srba kojima je njihovo bilo valjda sve u SFRJ osim Slovenije
* mač u kamenu i ubijanje zloduha,; ništa od toga u srpskim folkorašima
* politički, Srbi slave četnike; Thompson ne slavi ustaše, ali ima neki sentiment kao da je NDH žalosno izgubljena hrvatska država, pa se pjeva o muci i tragediji Bleiburga, a ne o nekim pobjedama NDH ili tobožnjoj pozitivi Pavelića

Jer smo mi kulturan narod, bez obzira što ste vi Europljani
:mrgreen:

U sustini, mi smo sizofren narod gde se patriotizam i nacionalizam kosntatno prevrcu. Pa je za nekoga patriotizam biti okoreli komunist, za nekoga biti jugosloven i monarhista, za nekoga cetnik, za nekoga malo srbin, za nekoga veliko srbin, za nekoga samo srbin, za nekoga pro zapadnjak, za nekoga pro istocnjak. Hrvati znau tacno ko su i sta su, a sta nisu ili ne zele da budu. Zbog svega toga plus odlicne muzike i melodije, glasa, Thompson je popularniji od bilo kog naseg patriotskog ili nacionalistickog pevaca.

Fosilu ćoravi, to je pravomoćna sudska presuda.
:hahaha: :hahaha: Nemoj me hebati! Evo još jedne pravomoćne odluke!! :hahaha::hahaha:

kraljevina.png

Una je najgluplja akcija koja je koštala puno života. Ali nije tamo stalo. Ali podsjećam, HV je bila na ulaznim vratima Banja Luke kada je Slobo preklinjao Amerikance da nas ne puste. I nisu nas pustili.
Opusti se momak; ja znam da te Thompson pali i to je ok ali to nije razlog da pises gluposti.

RSK je postojala dok joj je Srbija davala podrsku, a kad su se Zlobo i Franjo dogovorili, podrska je povucena i HV se usetala posle 4 godine.

Ako te zanimaju zbivanja tih godina i sta se desavalo iza scene i kakvi su se poslovi odradjivali na visoj razini, slusaj Domagoja Margetica.

Nedaj Boze da se direktno sudare Srbija i Hrvatska.

Hrvatima viri više praziluka iz guzice nego srbima :kafa:

Opusti se momak; ja znam da te Thompson pali i to je ok ali to nije razlog da pises gluposti.

RSK je postojala dok joj je Srbija davala podrsku, a kad su se Zlobo i Franjo dogovorili, podrska je povucena i HV se usetala posle 4 godine.

Ako te zanimaju zbivanja tih godina i sta se desavalo iza scene i kakvi su se poslovi odradjivali na visoj razini, slusaj Domagoja Margetica.

Nedaj Boze da se direktno sudare Srbija i Hrvatska.
OPET! Definiši taj pojam SRBIJA 90-tih???? Pa to ni danas baš NIJE jasno! :super: :super:

Tragedija. Zamisli slusas ovo, ili krene bojna cavoglave. Sto se nasih tice meni se svidja od Dejana Andjelovica - Sto je srpsko to se srpskim zove
Ja to gledam iz malo drugačije perspektive.

Slažem se da su MPT i slični više bojovni i za dizanje morala i sl., no kod Srba - možda je takav duh- dosta toga ispada nušićevsko, htjeli-ne htjeli. Od satira Domanovića, do kao tobože borbenih pjesama Bore Čorbe, a ono-sprdnja.

Kad se krene i s nakanom da se napravi nešto nacionalno uzvišeno, dobije se ona serija o Nemanjićima koja je- koliko čuh- upravo zabavna serija. Umjesto svečanosti i da ti diže ponos u grudima- antiklimaks i sprdnja (neka princeza u srednjem vijeku ide "da piški", a likovi govore dee si bre, dok je bre ušao tek s Turcima iz, mislim, grčkog).

Bajići s tom pjesmom koja je još i ozbiljna u odnosu na neku koju sam zaboravio, gdje poručuju Mesiću- Stipice, ostaćeš bez bradice.

Ne kažem da u srpskoj kulturi nema rodoljubnih i zanosnih pjesama i motiva, no kao da postoji taj arhetipski "nušićizam" koji sve vuče u klaunariju i karikaturu.

Slažem se da su MPT i slični više bojovni i za dizanje morala i sl., no kod Srba - možda je takav duh- dosta toga ispada nušićevsko, htjeli-ne htjeli. Od satira Domanovića, do kao tobože borbenih pjesama Bore Čorbe, a ono-sprdnja.

Kad se krene i s nakanom da se napravi nešto nacionalno uzvišeno, dobije se ona serija o Nemanjićima koja je- koliko čuh- upravo zabavna serija. Umjesto svečanosti i da ti diže ponos u grudima- antiklimaks i sprdnja (neka princeza u srednjem vijeku ide "da piški", a likovi govore dee si bre, dok je bre ušao tek s Turcima iz, mislim, grčkog).

Bajići s tom pjesmom koja je još i ozbiljna u odnosu na neku koju sam zaboravio, gdje poručuju Mesuću- Stipice, ostaćeš bez bradice.

Ne kažem da u srpskoj kulturi nema rodoljubnih i zanosnih pjesama i motiva, no kao da postoji taj arhetipski "nušićizam" koji sve vuče u klaunariju i karikaturu.
Pa odlicno si opisao. Ali to sve krece i dolazi iz potpune sizofrenije u srpskom narodu gde se ne zna sta je nacionalni cilj, zelja, plan, ne znaju se granice ni istorija.

Zato sto lici na pravu muziku i deset puta je lepse slusati od Baje. Ima i Baja par pesama okej, ali to sve vuce na neki narodnjak teski u stilu Ere Ojdanica
Ma Baja je izvučen kao najbliža pojava sa srpske strane, koja se može porediti sa Tompsonom. Trešina namenjena najnižim ljudskim porivima su i jedan i drugi.
Hrvati recimo nemaju ništa ni približno dobro kao što je recimo opus srpskih etno, rodoljubivih pesama. Čak se i Beogradski sindikat vrti ponekad u orbiti navedenog pravca.
Baja i Tompson su festival hendikepiranih osoba.

Ma Baja je izvučen kao najbliža pojava sa srpske strane, koja se može porediti sa Tompsonom. Trešina namenjena najnižim ljudskim porivima su i jedan i drugi.
Hrvati recimo nemaju ništa ni približno dobro kao što je recimo opus srpskih etno, rodoljubivih pesama. Čak se i Beogradski sindikat vrti ponekad u orbiti navedenog pravca.
Baja i Tompson su festival hendikepiranih osoba.
Ne slusajuci Thompsonove reci, recimo, slozices se da je muzika i ritam daleko bolji od Bajinog. Dok si u pravu za ovaj etno stil, pogotovo kosovsko makedonski.

Bajići s tom pjesmom koja je još i ozbiljna u odnosu na neku koju sam zaboravio, gdje poručuju Mesiću- Stipice, ostaćeš bez bradice.

DA! U principu, 'srbijanskim' Srbima je trebalo dizanje morala za vreme NATO bombardovanja! Za sve ostalo im je u osnovi pucao prsluk..:mrgreen: Znači, takovi kao Baja Kninđa imaju mali deo slušatelja...

Back