Zašto filozofija?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
361.422
Prvo i osnovno :
Zato sto su njena pitanja vaznija od samog odgovora, tome nas uci Sokrat svojom metodom "poradjanja istine".

Drugo, osoba koja se pita ili pita - vec je nadomak istini, ona promislja - tome nas uci Dekart "Mislim, dakle postojim".
Nauka vam moze reci kako znate ne i sta je znanje .Ona ne izucava ta pitanja,to su filozofska pitanja na koja samo ona daje odgovor.

Ono što je jos bitnije :
Nauka se bavi u domenu nauke, filozofija sveobuhvatno.
Prvi matematicar bese filozof (Pitagora) cija je Teorija bica - teorija brojeva.
Osnivac Socioloskih metoda Ogist Kont - poznat kao osnivac pozitivizma kao Filozofskog pravca... I da ne nabrajam.
Razboritost (aristotel) jedna od osnovnih vrlina.
Naravno, misli se na umnu razboritost (ne jezicku).
Mada, sama filozofija nam daje primere ogranicenosti ljudskog saznanja i putem jezika (Wittgenstein).

Gde kaze da :
Ogranicavanje ljudskog jezika - jeste ogranicavanje ljudske promisli i onoga sta covek moze znati.
Kako mi sebe ogranicavamo i kako nas drugi ogranicavaju zabranom pitanja?!
Ostroumnost, razboritost, analiticki pristup, kriticko misljenje ...

To je ono što daje filozofija.
Slobodu da spozna ko si, kakav si i kakav jos mozes biti...

(filozofski ogledi)

Nalazim je svuda iako nisam nikakav profesionalac, samo ljubitelj. Intuitivno zaključujem da je inklinacija tj sklonost, naklonost filosofiji čoveku dobar način da se poštapa u oblastima života u kojima je iskustveno nekakav vanzemaljac.
Pr: "Ova stvar, ukoliko se uopšte slažemo da postoji, može da se sagleda sa x strana, i sa što više strana je posmatramo-više nam pripada. Konačno, da li sam vlasnik stvari koja postoji, a nije u mom posedu formalno, ali o njoj znam više nego onaj tamo kome pripada?"
Sledi deoba mišljenja, pa tako dalje...
Što @bezimeni1 veli, nije alkohol ili šta slično, a deluje... mada se ne slažem da deluje anestetički. :cvet:

Nalazim je svuda iako nisam nikakav profesionalac, samo ljubitelj. Intuitivno zaključujem da je inklinacija tj sklonost, naklonost filosofiji čoveku dobar način da se poštapa u oblastima života u kojima je iskustveno nekakav vanzemaljac.
Pr: "Ova stvar, ukoliko se uopšte slažemo da postoji, može da se sagleda sa x strana, i sa što više strana je posmatramo-više nam pripada. Konačno, da li sam vlasnik stvari koja postoji, a nije u mom posedu formalno, ali o njoj znam više nego onaj tamo kome pripada?"
Sledi deoba mišljenja, pa tako dalje...
Što @bezimeni1 veli, nije alkohol ili šta slično, a deluje... mada se ne slažem da deluje anestetički. :cvet:
Filozofija je na tvojoj strani...
Znaci sta god rekli ovde na forumu , filozofija je almanah misljenja, tj dovoljno je svima da imaju svoje misljenje, i nisu u obavezi da ga nametnu , lobiraju , ali su duzni da ga objasne, ili pokusaju da objasne.
Ja bih licno uveo i nomenklaturu , tj da na pocetku svakog filozofskog eseja budu sakupljene sve definicije na koje ce se pozivati esej, knjiga, tekst...
Ta struktura moze biti i u obliku objekta, e sad to je za ove programere, ali sad su svi programeri....tako da ne bi trebalo da je previse nejasno..

Ali da skratim tu , Filozofija dozvoljava sve da bude izneseno kao ideja, ili skup ideja..

Ono sto se sada radi u Filozofiji je struktuiranje, sto je nedopustivo , iz dva razloga sigurno , a ja bih rekao i iz tri..
Prvo to je vrsta zahteva, cenzura, a sama filozofija nije ni nastala kao uslovna disciplina, pa ni sve te izmisljene grane filozofije, iako imaju smisla trenutno , ili mozda i trajno , nisu osim u smislu kataloga , nesto sto je dobro...
Drugo javlja se sud, , neko ko nije adekvatan, prosudjuje o kvalitetu necijeg eseja, sto uvodi da ti sudi mediokritet a ti iznosis ideju koju ne moze da dohvati....populizam na delu..

I trece vrlo vidljivo ovde, a to su obojenost i predrasude ljudi , sto bi zapishalo svako filzofsko delo....pretvorilo ga u literaturu , sto i jeste, ali trendovsku , trenutnu , a cilj filozofije je dda bude ili ovovremenska ili svovremenska....(ovovremenska u smislu ere, ne danasnjice).

Jos je Toma akvinski rekao da postoje vise istina, zavisno od kog trenutka se gleda pocetni trenutak za neku pojavu , za neku istinu...
Jos je uveo razlicite sadasnjosti i proslosti , uveo hibride da bi naglasio koliko sve zavisi i od naseg poimnja da li je nesto proslost ili je sadasnjost..

Npr , da li je nasa relacija sa nekom osobom proslost ili sadasnjost, iako smo se posvadjali
Da li je odbijanje ili neuspeh naseg pokusaja proslost ili sadasnjost....
Tu cesto ljudi kazu probao sam nije islo dizem ruke, ali to zavisi od trenutka, od ljudi koji su pokrenuli , od izgleda , da li je mlad ili stariji ...od toga da li je to pomenio neko kao ja ili neko kao ti...

Kako drugacije objasniti to da za jedan docek nove godine, moje drustvo popizdi , bilo je nekoliko punktova gde su pretresali one koji ulaze na ogradjen prostor ispred skupstine, ispred trga, ispred nekog parkica, ispred jos par mesta...

I svuda tu mene samo puste, ni ne dodirnu me, dok sve ove moje u ekipi , uhvate te trazi ovo ono , ja ne znam stvarno sta su trazili sve, ali znam da prvi put kad sam samo prosao , mahne covek da prodjem ja prodjem, cekam njih pola sata...drugi put opet slicno , i posle nekoliko puta, vec zenske popizdile, posto njih takodje pretresali...
Ali eto , nekad zavisi od toga kako izgledas, kakav pogled imas, ili sta ja znam sta , na Tajlandu sam Rus, jer sam 2m, a osete da nisam rus, nije nam isti mentalitet, ali da ne komplikuju, naprave oni dil , drugaciji pristup meni , ali ostade Rus...
Lepi i ruzni ljudi imaju dve razlicite istine na istom mestu u istom trenutku jer se ljudi razlicito ponasaju prema njima...

Ne savetujem bavljenje filozofijom u Srbiji , nemojte sebi da gadite zivot....
Nije to uopste tako lagodno razvijati sebe da bi te vise pljuvali....i rugali se cak i kad im koristi to sto si tu...
Uzmite odmah ovog trenutka ukljucite elitu , i pogledajte pola sata i bice vam dosta zasto da ne citate filozofiju....oni imaju po 100 200 300k evra svoje honorare, a vi sa filozofijom mozete samo ....ostacu kulturan...
Razboritost nemate, to je jedan od jakih problema, nego je razmisljanje cisto emotivno , emocijama....volim ne volim, svidja mi se ne svidja mi se...

Filozofija je na tvojoj strani...
Znaci sta god rekli ovde na forumu , filozofija je almanah misljenja, tj dovoljno je svima da imaju svoje misljenje, i nisu u obavezi da ga nametnu , lobiraju , ali su duzni da ga objasne, ili pokusaju da objasne.
Ja bih licno uveo i nomenklaturu , tj da na pocetku svakog filozofskog eseja budu sakupljene sve definicije na koje ce se pozivati esej, knjiga, tekst...
Ta struktura moze biti i u obliku objekta, e sad to je za ove programere, ali sad su svi programeri....tako da ne bi trebalo da je previse nejasno..

Ali da skratim tu , Filozofija dozvoljava sve da bude izneseno kao ideja, ili skup ideja..

Ono sto se sada radi u Filozofiji je struktuiranje, sto je nedopustivo , iz dva razloga sigurno , a ja bih rekao i iz tri..
Prvo to je vrsta zahteva, cenzura, a sama filozofija nije ni nastala kao uslovna disciplina, pa ni sve te izmisljene grane filozofije, iako imaju smisla trenutno , ili mozda i trajno , nisu osim u smislu kataloga , nesto sto je dobro...
Drugo javlja se sud, , neko ko nije adekvatan, prosudjuje o kvalitetu necijeg eseja, sto uvodi da ti sudi mediokritet a ti iznosis ideju koju ne moze da dohvati....populizam na delu..

I trece vrlo vidljivo ovde, a to su obojenost i predrasude ljudi , sto bi zapishalo svako filzofsko delo....pretvorilo ga u literaturu , sto i jeste, ali trendovsku , trenutnu , a cilj filozofije je dda bude ili ovovremenska ili svovremenska....(ovovremenska u smislu ere, ne danasnjice).
Jes, bre, imaš pravo!
Izvini na ovom seljačkom i nekulturnom odgovoru, ali ćeš to primetiti samo ti i još nekolicina ljudi ovde koji odmah znaju šta zapravo radim-ako su baš dokoni.
I sama filosofiju kao, je l'te, naučnu disciplinu, doživljavam kao poslednjeg živućeg i batrgajućeg dinosaorusa na ovom svetu, a koji je nekakav egzotični ljubimac-skupocen, a ono, teško ga je se manuti i živeti ovo popularno i poželjno.
Neću da citiram. Neću da sam papagajski čovek. To što sam izmiksala i volim, to je nepomirljivo, a opet-ima svrhu i postiže cilj.
Ko koga vrednuje?
Prihvatamo li te ocene za ozbiljno? Niko. Stanja po prosvetnim ustanovama pokazuju koliko je vrednovanje od strane "tamo nekog kvalifikovanog" generacijama koje nas nasleđuju uopšte bitno, i u ovom metežu sam u manjini onih koji aplaudiraju.

Samo da primetim, filozofija je za mnoge zabavno stivo kad su omatorili, ili kao kod istorije filozofije, sredstvo kojim se moze pohvaliti da si bre obrazovan bre...

Nisam duzan ali mogu reci da mene filozofija nije interesovala kao filozofija, otkrivanje sveta....nego sam u nju uleteo zbog teze da li je jedna inteligencija ili ih ima vise....tj moja teza tacnije hipoteza je bila da je inteligencija jedna, a oblast nad kojom se primenjuje i znanja odredjuju rezultat dejstva te inteligencije, sto je znacilo da ako hocu da dokazem da postoji emotivna inteligencija mora da razvijem sve moguce svesti o emocijama, a to ne ide metodom sve na sebi , nego mora i filozofija....

Zakljucak postoje osim misicne koju ne znam kako da drugacije definisem iako isto zavisi od kvaliteta nerava, ali nije to to....ipak je razlicita inteligencija, sve ostale pa i muzicka se mogu ostvariti kao obicna inteligencija.....
Dakle i emotivna...
Jedina inteligencija koja ne postoji za druge a postoji za mene je interaktivna...jer tu osoba u letu menja odnose i znanja i sadrzaj i algoritam zakljucivanja....i kombinatoriku..
A kod obicne inteligencije se to ne desava, tj ja licno imam interaktivnu inteligenciju , cak mi je vrlo zabavna, forum je dobar jer onda ti radja asocijacije neka izjava , ne samo ideja nego i forma ti radja ideju..ili mozes da lazes u sekundi...ili da pises bajke ili da pricas bajke..

Dok vecina ljudi se ne snalazi u tim interaktivnim sistemima, nego im treba makar 15 minuta da predju sa jednog na drugi sistem....algoritam..
Meni su licno pricali kako im radi mozgic i vecina kaze pola sata...to je razlika izmedju logicke inteligencije i interaktivne, koja to radi odmah u letu...dok ce logicar biti nesnalazljiv, trapav i zablokiran , zabagovan...

Za nju treba hrabrost, samopouzdanje, amigdala koja je posebna, tako da sam je izdvojio i tako postoje tri inteligencije, misicna, logicka i interaktivna...

Prvo i osnovno :
Zato sto su njena pitanja vaznija od samog odgovora, tome nas uci Sokrat svojom metodom "poradjanja istine".

Drugo, osoba koja se pita ili pita - vec je nadomak istini, ona promislja - tome nas uci Dekart "Mislim, dakle postojim".
Nauka vam moze reci kako znate ne i sta je znanje .Ona ne izucava ta pitanja,to su filozofska pitanja na koja samo ona daje odgovor.

Ono što je jos bitnije :
Prvi matematicar bese filozof (Pitagora) cija je Teorija bica - teorija brojeva.
Osnivac Socioloskih metoda Ogist Kont - poznat kao osnivac pozitivizma kao Filozofskog pravca... I da ne nabrajam.
Mada, sama filozofija nam daje primere ogranicenosti ljudskog saznanja i putem jezika (Wittgenstein).

Gde kaze da :
Ogranicavanje ljudskog jezika - jeste ogranicavanje ljudske promisli i onoga sta covek moze znati.

(filozofski ogledi)
Zato sto je uvek lakse postaviti pitanje,nego dati odgovor.

Prvo i osnovno :

Ono što je jos bitnije :

Gde kaze da :

(filozofski ogledi)

Filozofija je roditelj svih nauka.
Filozofija je način razmišljanja, logičko prodiranje u prapočetke.

Kako se civilizacija razvijala, mudriji ljudi su mudrovali (dubinski promišljali) o matematici, medicini, arhitekturi, muzici, hemiji, fizici ...

Tako nastaše nauke.
Svaka nauka se razvila, analizom logike uzročno-posledičnih veza date pojave.

Prosto, zar ne ?

Filosofija je ljubav prema mudrosti.
Za svaku težu stvar pa i nauku je ootrebno uključiti mozak, ali filosofija dovodi sve u oitanje i razmatra kako osnove i domen nauke, tako i drugih oblika društvene svesti

Zato filozofija što samo ona može da dadne odgovore na sva moguća egzistencijalna pitnja. Prosto iz razloga što sem Svesti ništa drugo ne egzostira i zato što je filozofija, tj. logika, jedina sposobnost same Svesti, u čijem je domenu da dadne odgovore na sva piatnja o egzistenciji sebe same, tj. Svesti. Koji glasi da samo Svest postoji i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti - naprezanje, kretanje, opažanje, osećanje, pamćenje, mišljenje i razumevanje.

Sve ovo što je u ovom videu rečeno je Večita i Konačna Istina o postojanju Svesti i to je i početak i kraj filozofje. I kraj svih drugih nauka koje se egzistencijalnim pitanjima bave.

Treba uzimati kontekst....nije isto kad vam o filozofiji pricaju tri studenta ETF ili kad vam chat forumasice pricaju o filozofiji....sam staz , nepromenljivost tih osoba u periodu od zadnjih godinu , dve , je dovoljno uozorenje za shvatanje ko vam daje odgovor ili sta se uopste prica....

Sadrzaj, buka, donosenje oduka, ko ima koji stav, koje razmisljanje, a primetite da svi uglavnom barataju sa iskazima, i ja sam ukinuo , ali na zahtev drugih , izrazavanje sa argumentima....jer ako ukljucis izrazavanje sa argumentima, moras ih ili spustiti dovoljno nisko ili ce ostati nerazumljivi ljudima koji su navikli na banalno svakodnevno i prepuno floskula...

Zakljucak, nivo narodne filozofije je toliko uprljan narodnom mudroscu da je nemoguce izaci bez blata na nogavicama...to prska na sve strane blato....i zahtevi za naviknutim logikama ako se to moze nazvati logikama, floskulogikama..

Treba uzimati kontekst....nije isto kad vam o filozofiji pricaju tri studenta ETF ili kad vam chat forumasice pricaju o filozofiji....sam staz , nepromenljivost tih osoba u periodu od zadnjih godinu , dve , je dovoljno uozorenje za shvatanje ko vam daje odgovor ili sta se uopste prica....

Sadrzaj, buka, donosenje oduka, ko ima koji stav, koje razmisljanje, a primetite da svi uglavnom barataju sa iskazima, i ja sam ukinuo , ali na zahtev drugih , izrazavanje sa argumentima....jer ako ukljucis izrazavanje sa argumentima, moras ih ili spustiti dovoljno nisko ili ce ostati nerazumljivi ljudima koji su navikli na banalno svakodnevno i prepuno floskula...

Zakljucak, nivo narodne filozofije je toliko uprljan narodnom mudroscu da je nemoguce izaci bez blata na nogavicama...to prska na sve strane blato....i zahtevi za naviknutim logikama ako se to moze nazvati logikama, floskulogikama..
E svaka ti čast na ovom postu.

Back