ZvezdanKa
Veoma poznat
- Poruka
- 10.242
Na brzinu:
A kakvo treba da bude, nesrećno? I kako to psihologija obogaljuje roditelje I decu? Ne preporučuje batine?
(Normalni) roditelji uglavnom žele da im deca budu srećna. Prezaštićenost dece je, moguće, krajnost, ali je I dalje bolja nego zanemarivanje ili zlostavljanje deteta. Postoje I roditelji koji:
- Nisu imali lepo detinjstvo pa se trude da svojoj deci obezbede ono što sami nisu imali … što je sasvim u redu, izuzev u situaciji kada se prvobitno dobra roditeljska namera prevori u ambiciju da se dete pošto-poto oblikuje u pravcu koji je roditelj zamislio ne razmišljajući o ličnosti svog deteta I zanemarujući njegove mogućnosti I želje;
- Nisu informisani ili se informišu o univerzalnom obrascu vaspitanja preko raznih instant-priručnika i “dragih Saveta”, a znamo da univerzalni obrazac ne postoji, kao što ne postoji ni univerzalni tip deteta.
U navedenom tekstu mi je zasmetalo potenciranje vrlo ozbiljnog poremećaja – narcizma (u tekstu “narcisoidno samopouzdanje”). Pre bih rekla da su deca, koja se kasnije ne snađu u životu usled prezaštićenosti, narodnim jezikom rečeno: RAZMAŽENA. Razmaženost I narcizam nisu ista stvar. Razmaženo dete se takođe oseća I ponaša kao da je centar svemira, I uopšte ne mora da doživi debakl kada se prvi put suoči sa svetom koje ga ne doživljava kao najvažnije biće. To zavisi od mentalne strukture deteta.
Japan je, npr, zemlja sa najvećim brojem samoubistava među maloletnicima. (Dozvoljavam mogućnost da možda više nije tako, jer ovaj podatak datira od pre nekoliko godina.) Da li to znači da su sve mlade japanske samoubice pale u depresiju “usled narcisoidnog samopouzdanja” …. Iako se zna da se u japanskoj tradicionalnoj kulturi roditelj smatra neprikosnovenim autoritetom koji itekako svom detetu govori “ne”?
Gle, zamisli, učiteljica ima problem da kontroliše vrlo problematičnu igru autićima!Ako nije u stanju da se izbori sa decom tog uzrasta, onda I ne treba da radi taj posao. Vrlo dobro je poznat sistem nagrađivanja/kazni, delom predočen u knjizi “Emocionalna inteligencija”: ako želiš da razviješ socijalnu I emocionalnu inteligenciju kod deteta, prvo razvijaš sopstveni autoritet pa tek onda uslovljavaš dete – I to vrlo sofisticirano, kroz inteligentne igre, a ne pretnjama .
Naravno da MORA da razgovara sa njima. Kamo sreće da ovdašnje učiteljice/pedagozi razgovaraju sa decom. Bilo bi manje maltretiranja dece po školama, i više pravovremene psihološke intervencije u slučaju agresivne dece.
Nije svako roditeljsko “ne” pravedno (baš kao i obrnuto - nije svako aminovanje korisno). Nije svaki roditelj u pravu; nije dete robot kome usadiš odgovore u glavu i onda zahtevaš od njega d ate nemo i slepo prati. Odrastanje deteta podrazumeva I prestanak idealizacije roditelja, što ne znači da će dete – shvativši da mu je roditelj nesavršen – prestati da ga poštuje I voli.
Vreme klečenja na kukuruzu i šibanja ruku odavno je prošlo. Danas bi edukacija trebalo da podrazumeva I edukaciju roditelja, kao i (školskih) vaspitača. Samo je pitanje ko je zadužen za edukaciju roditelja I vaspitača.
druga krajnost ne opravdava prvu krajnost.
ja se licno delimicno slazem sa tekstom. a delimicno se salzem i sa borkom. roditelji moraju da budu autoriteti i moraju da stite i cuvaju svoju decu. to je roditeljska uloga. ljubav nije ni uloga ni moranje, vec prirodna stvar...i mislim da nema roditelja koji gresi, nema coveka koji nema komplekse iz detinjstva, sto ne znaci da smo svi mi nefunkcionalni zbog toga.
ali ono sto vidim u okolini jesu majke zrtve, koje mnogo vole svoju decu, kao da si nemajka ako ne predstavljas sebe kao zrtvu i kao da manje volis svoje dete zato sto zelis da imas svoj zivot. mnogo sam pojednostavila stvari ovde. ali generalno mislim da roditelji, prevshodno majke koje su zrtve za svoju decu, i kojima su jedini centar sveta deca, kako tako obogalje decu, bas u tom nekom narcistickom pogledu. Mislim da deca ne treba da budu prezasticnea, a ako su zapostavljena to je vec krivicno delo, pa ne treba ni pominjati.
Mislim da je tesko roditeljima da odrze autoritet nad detetom. meni je tesko. ja zelim da moje dete bude srecno, i nekad mi je tesko da mu kazem NE. nekad mi je tesko da se raspravljam, jer sam umorna i onda mu popustim....i pored svega toga, svi govore kako je moj sin sjajno vaspitano dete...a ja mislim da kod njega ima mnogo stvari na kojima treba raditi...