ZASTO DEVOJKE NECE DA SE UDAJU...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
svi mi znamo sta je ok a sta nije ali se toga ne pridrzavamo....saosecajan, posten, tolerantan, velikodusan..vazi za oba pola...mislim da je ljudska vrsta zapocela sa novom etapom u razvoju a tu bas svakom i nije mesto...nemojte sad - stvarnost me demantuje jer ta stvarnost moze da nas sve zajedno odvede samo u katastrofu...nesto mora da se promeni... lako je onima u africi da se razmnozavaju...da li bi se menjali sa njima da ne bi nestali lica zemlje :(

Moja baba je umrla pre 3 godine i bila je upoznata sa time i nije odobravala tu tezu. Nije se osecala iskorisenom,vezanom i slicne budalastine. Niti babe koje poznajem se tako osecaju. Deli se stecena imovina na pola. Ako se dogovore prilikom razvoda tako se deli,ako ne, u slucaju bracne zajednice sud odredjuje deobu stecene imovine na pola a kod vanbracne zajednice dolazi do tuzbi obostranih jer vanbracna zajednica prilikom razilazenja ne poznaje termin deobe stecene imovine na pola.
Bile su vlasnici isto koliko i muzevi. Ni muz nije imao pravo da napusti porodicu jer je razvod bio zakonom zabranjen niti je imao ista pravo da ponese. Jedino je na osnovu dokazane preljube ili neplodnosti bilo dozvoljeno ili nesankcionisano da zena bude "otpustena" da se tako izrazim...
Е, ако је твоја баба тако рекла - онда извини! Она је ипак неоспорни ауторитет из области етнологије, социологије, историје и обичајног права...:roll:
А колико видим - и ти си правни стручњак, зато немам даљих коментара...:bye:

Covece skaces sa pojma na pojam. Rekao si da si se osecao beskorisno dok nisi radio ja se nadovezujem da ni trudne zene i majke male dece ne rade i postavim ti pitanje da li bi se osecao beskorisno u toj situaciji...

Daj bre, sta lupas? Poredis trudnice sa ljudima koji iz nekog drugog razloga ne rade. Nidje veze. A nisi mi ni odgovorio na ono sta sa zenom koja ima 45-50 godina, deca se osamostalila, ona zadnjih 20 godina sedela u kuci - sta sad? Da crkne, jer je sve obavila za sta je stvorena ili sta? Mozda unucice da ceka, pa da dadilja opet sledecih 10 godina? :hahaha:

Ja nesto razmisljam da nas cave man zajebbava...

Ja mislim da on ovo sve ipak misli ozbiljno sto pise - nazalost. :lol:

Daj bre, sta lupas? Poredis trudnice sa ljudima koji iz nekog drugog razloga ne rade. Nidje veze. A nisi mi ni odgovorio na ono sta sa zenom koja ima 45-50 godina, deca se osamostalila, ona zadnjih 20 godina sedela u kuci - sta sad? Da crkne, jer je sve obavila za sta je stvorena ili sta? Mozda unucice da ceka, pa da dadilja opet sledecih 10 godina? :hahaha:

Ja mislim da on ovo sve ipak misli ozbiljno sto pise - nazalost. :lol:

Sto ne odgovoris na pitanje? Stavi se u situaciju zene koja nece radititi ili ce raditi sa prekidima nekih 10-ak godina. Pitam te lepo kako bi se osecao povodom toga sto si sprecen da radis... Da li beskorisno ili bi osecao da si itekako koristan odgajajuci tu decu.
Zasto da crkne o cemu pricas? Kao da zena ne moze da ima svoje hobije,interesovanja... Ne zavrsava se zivot tada ako kojim slucajem do tada neko nije bio u radnom odnosu ili je imao malo radnog staza. To da li ce cuvati unucice ili nece je njen izbor. Rekoh ti da su te zene koje su odlucile da radjaju i odgajaju decu na zapadu zasticene socijalno sto nije slucaj ovde.
I opet,ne vidim sta je tu za zaljenje. To sto kazem da majka treba da bude uz dete a ne posto poto da trci na posao kako bi dokazala da je svemoguca amazonka,da bi opravdala ocekivanja koja namece teorija o savremenoj super zeni...

Sto ne odgovoris na pitanje? Stavi se u situaciju zene koja nece radititi ili ce raditi sa prekidima nekih 10-ak godina. Pitam te lepo kako bi se osecao povodom toga sto si sprecen da radis... Da li beskorisno ili bi osecao da si itekako koristan odgajajuci tu decu.
Zasto da crkne o cemu pricas? Kao da zena ne moze da ima svoje hobije,interesovanja... Ne zavrsava se zivot tada ako kojim slucajem do tada neko nije bio u radnom odnosu ili je imao malo radnog staza. To da li ce cuvati unucice ili nece je njen izbor. Rekoh ti da su te zene koje su odlucile da radjaju i odgajaju decu na zapadu zasticene socijalno sto nije slucaj ovde.
I opet,ne vidim sta je tu za zaljenje. To sto kazem da majka treba da bude uz dete a ne posto poto da trci na posao kako bi dokazala da je svemoguca amazonka,da bi opravdala ocekivanja koja namece teorija o savremenoj super zeni...

Ma sta ti i dalje nije jasno? Ko je sprecen da radi? Zena, koja ima decu, koja vise nisu bebe, idu u skolu itd.? Sta je sprecava da ide da radi? Osim zatucanog muza ili njene lenjosti. :roll:
Vidim kakve stavove zastupas i jasno je kao dan kakvo misljenje imas o zenama i tome za sta uopste postoje tj. bolje reci sluze (kako ovo ruzno zvuci). Znaci neka radjaju decu i odgajaju ih, kuhinja i deca....sta ce im vise, koji ce im posao, jel tako? :roll:

Od pre par meseci ne radim, mislim nemam svoj nezavisan posao i toliko mi tesko pada to sto ne doprinosim za zivot da mi je ta griza savesti prva misao ujutro i poslednja uvece. Ne da tragam za poslom nego bukvalno obijam pragove biroa i firmi. Ne razume me niko jer iskreno moja plata nikad nije bila nesto znacajno u domacinstvu ali ja prosto ne mogu da podnesem misao da je nema.

Kad su deca bila mala ni jednog momenta nissam razmisljala o poslu. Na stranu momenat brige kome ostavljam decu, sama finansijska isplativost je bila ravna nuli ili cak minusu. Nikad me nije grizla savest sto ne radim. Ostajuci kuci uz decu zaradjivala sam duplu platu vecine zena koje su radile u to neko posleratno doba.

Nisu sve zene koje ne rade isto. Neke umeju da taj svoj boravak kuci unovce samom stednjom a neke zloupotrebe besposlenost.
Danas kad su deca velika bez posla sam na steti i kuci i sebi, ali...Nece dugo tako, valjda, iskrsnut ce nesto.

Ma sta ti i dalje nije jasno? Ko je sprecen da radi? Zena, koja ima decu, koja vise nisu bebe, idu u skolu itd.? Sta je sprecava da ide da radi? Osim zatucanog muza ili njene lenjosti. :roll:
Vidim kakve stavove zastupas i jasno je kao dan kakvo misljenje imas o zenama i tome za sta uopste postoje tj. bolje reci sluze (kako ovo ruzno zvuci). Znaci neka radjaju decu i odgajaju ih, kuhinja i deca....sta ce im vise, koji ce im posao, jel tako? :roll:

Vidim kakve ti stavove zastupas... Da radi do dana porodjaja a onda odmah kad je otpuste iz bolnice da se vrati na posao... Nazalost, na tu pricu se primilo i dosta zena jer im se nabija osecaj beskorisnosti...

Vidim kakve ti stavove zastupas... Da radi do dana porodjaja a onda odmah kad je otpuste iz bolnice da se vrati na posao... Nazalost, na tu pricu se primilo i dosta zena jer im se nabija osecaj beskorisnosti...

Pricas gluposti, nagadjas i palamudis. Ne poznajes me.
Recu ti koji je moj stav i kako sam zajedno sa suprugom postupio u RL. Kod prvog deteta: vec u 3.-4. mesecu trudnoce je prestala da radi, a kuci je bila jos i dve godine nakon porodjaja. Kod drugog deteta: citavu trudnocu bila kod kuce, mali ce sad uskoro da napuni drugu godinu, ona upravo trazi posao.
Znaci, ne lupetaj o tome kako ja zastupam stav da zenu treba upregnuti da sljaka uvek, sem na dan porodjaja. :roll:
I da, ne podrzavam zakone tipa svajcarskog, gde zena mora nakon 2-3 meseca posle porodjaja nazad na posao. Aj sad uzdravlje. ;)

Poslednja izmena:
OK, znaci delimo isto misljenje.

Ne bas. Moje je da zena treba da ide da radi cim dete malo poraste (em zbog toga da ne visi kuci non-stop, em zbog toga sto treba da ima i svoj dinar). Tvoje je da treba da dadilja do detetovog punoletstva i da treba da se oseca ispunjenom poslovima u domacinstvu i oko dece - sto ce, ruku na srce, retko koju normalnu zenu ispuniti u potpunosti. ;)

Ne bas. Moje je da zena treba da ide da radi cim dete malo poraste (em zbog toga da ne visi kuci non-stop, em zbog toga sto treba da ima i svoj dinar). Tvoje je da treba da dadilja do detetovog punoletstva i da treba da se oseca ispunjenom poslovima u domacinstvu i oko dece - sto ce, ruku na srce, retko koju normalnu zenu ispuniti u potpunosti. ;)

I ja se slažem da žena treba da radi, makar i apsolutno ne morala, makar bila materijalno obezbedjena za još 2 života. Ne toliko radi tog dinara, mada je danas ( a kad pa nije bio ) on bitna stavka, već - radi sebe same, radi svog zadovoljstva, svoje ispunjenosti, osećaja vrednosti... Ko mi verovao, ko ne, sedim u kući od 2009, od rodjenja prvog deteta. Nisam mogla početi da radim jer nije imao ko da je čuva. Uspemo da je upišemo u vrtić - ja opet zatrdudnim posle 3 meseca. I evo imam još dva meseca do porodjaja, pa minimum još godinu, godinu i po do mogućnosti ponovnog traženja posla i to samo ako uspemo i ovo maleno da upišemo u vrtić. I verujte mi - muka mi je više!!!
Ništa ja više ne uradim u kući od onoga što mogu i uz posao. Ništa više nisam sa detetom, jer ono ide u vrtić ( i treba da ide, tamo je njeno društvo i treba da je sa vršnjacima ), ništa više ne činim i ne pružam od onoga što mogu i kada radim. Samo imam više slobodnog vremena, više vremena za razmišljanje i bedačenje... i to je to.
Koja god žena može, fizički, psihički - treba da radi!!! :ok:

I ja se slažem da žena treba da radi, makar i apsolutno ne morala, makar bila materijalno obezbedjena za još 2 života. Ne toliko radi tog dinara, mada je danas ( a kad pa nije bio ) on bitna stavka, već - radi sebe same, radi svog zadovoljstva, svoje ispunjenosti, osećaja vrednosti... Ko mi verovao, ko ne, sedim u kući od 2009, od rodjenja prvog deteta. Nisam mogla početi da radim jer nije imao ko da je čuva. Uspemo da je upišemo u vrtić - ja opet zatrdudnim posle 3 meseca. I evo imam još dva meseca do porodjaja, pa minimum još godinu, godinu i po do mogućnosti ponovnog traženja posla i to samo ako uspemo i ovo maleno da upišemo u vrtić. I verujte mi - muka mi je više!!!
Ništa ja više ne uradim u kući od onoga što mogu i uz posao. Ništa više nisam sa detetom, jer ono ide u vrtić ( i treba da ide, tamo je njeno društvo i treba da je sa vršnjacima ), ništa više ne činim i ne pružam od onoga što mogu i kada radim. Samo imam više slobodnog vremena, više vremena za razmišljanje i bedačenje... i to je to.

To je to! Sto bi rekla koleginica cyanide. :ok:

Gresis. Isto mislim da treba da radi kad dete vise nije toliko zavisno od nje(dojenje)... A sto se tice ispunjenosti,naravno da je nece ispuniti u potpunosti... Ali ne treba se osecati manje vrednom i nekorisnom tih 2 godine sto ce provesti sa detetom i noseci to dete u stomaku...

Zasto? Kazes da imas vise slobodnog vremena... A hobiji,interesovanja,rad na sebi? Zasto ne iskoristiti to slobodno vreme za nadgradnju... Uostalom,mogu se raditi i neki simbolicni poslovi i od kuce...

Zasto? Kazes da imas vise slobodnog vremena... A hobiji,interesovanja,rad na sebi? Zasto ne iskoristiti to slobodno vreme za nadgradnju... Uostalom,mogu se raditi i neki simbolicni poslovi i od kuce...

Pa, evo, ručak mi je pri kraju, opeglani veš savijen i stavljen na mesto, uključena mašina da pere drugi veš, prašina brisnuta... i ja sam ovde. Blejim. Nervira me neusisan pod, ali ne mogu, jednostavno ne mogu, a samo ga gledam i nervira me i vidim svaku mrvicu, kojih uistinu i nema mnogo, kao slona.
Ah, da hobi... pa cveće je zaliveno, suvi listići, onih dva komaTa, isčupani... Mogu da čitam, ali, znaš, ne može čovek ni to da radi ceo dan, svaki dan i u svakom slobodnom trenutku. Imam još jedan hobi - volim da pravim kolače i svakakve djakonije ( mislim, van onog svakodnevnog kuvanja, koje takodje volim ), ali ni to ne može stalno. Juče sam ćeri pravila zvezdice od kartona, pa uvijala u krep papir i kačila na plafon u njenoj sobi - i dete se oduševilo :heart: Ali ni to ne može čovek stalno...
...
Najveća caka u svemu tome je što ja to sve mogu i radila sam i radiću opet - i kada sam zaposlena, kada idem na posao. ;)
Honorarni poslić od kuće... hmmm da... ali od toga nema penzije :confused: I nije to to. Ko razume, razume.
I i dalje imam slobodnog vremena na pretek i ne znam šta ću od sebe. Nisam tip za komšiluk, kafice i tračeve, to me u životu ne zanima, drugarice sa kojima volim da se vidim - rade... i obrni - okreni, do nekog popodneva sedim ovde sama i živog čoveka ne vidim, sem u prodavnici ujutru... drugačije će biti kada dodje beba, sasvim drugačije, ali ovaj period je psihički vrlo mučan - zdrava, prava, a ne mogu ni da usisam kuću, a opet se osećam sposobnom za posao i bez veze mi je da sedim u kući...
Eto, slikovito da ti objasnim zašto žene treba da rade. Sve je lepo, zaželi se čovek i odmora i da odspava i samoće i svega... ali dojadi, bre, dojadi. I od mnogo meda trba zaboli ;)
Elem, to sam objasnila, nadam se... no mi i dalje nije jasno kakve to ima veze za onim što je ovde tema? :think: :lol::lol::lol:

najvaznije je raditi ....makar i bez plate...meni nikad nisu bili jasni ljudi koji idu na posao a ne primaju platu... treba da nam uvedu radno vreme od 12 sati... i subotom i nedeljomda ne blejimo:D

I meni je plata jedini motiv koji imam da bi moj odnos prema radu bio ovakav kakav jeste. Dok su mi deca bila mala pa me neko pita sto ne radim, bez obzira sto se ne isplati ali onako radi sebe, da izadjem u drustvo i da se dotarem i da promenim zidove...
Nikad nisam volela biti vise u bilo kakvom drustvu od drustva svoje dece niti sam imala draze zidove od zidova moje kuce niti sam imala vise vremena da se doterujem i radim na sebi kao tada, tako da su mi svi motivi osim finansijske koristi padali u vodu, ali taj jedan jedini razlog mog odlaska na posao bio je jaci nego vecini svi ostali. Uvek dajem maksimum od sebe i uvek imam izuzetne rezultate.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back