Zasto cene skacu, da li je krivica do nas kupaca ili do prodavaca?

izuzetan

Aktivan član
Poruka
1.715
Mnogi se pitaju zasto cene skacu?? Vrlo prosto zato sto ima ludaka koji kupuju robu iako ona kosto mnogo vise nego kolko vredi. Jer cena je stvar odnosa ponude i potraznje. Znaci ako neko ima neku robu pa iznese na trziste i ona odma plane naravno da ce sledecoj kolicini te robe koju iznese na trziste da poveca cenu. I onda ako opet plane brzo sledeci put opet digne cenu i tako dize cenu sve dok ide dobro prodaja. A onog trenutka kad vise stane prodaja onda mu je to signal da je preterao sa cenom i onda pomalo spusti da vidi koja je cena reralna po kojoj moze da ide prodaja a da je cena visoka. Znaci naravoucenije vrednost robe ne odredjuju materjali i energenti ulozeni u proizvodbnji te robe vec ponuda i potraznja na trzistu. A kod nas pogotovu je trziste dobro za trgovce jer postoje u celoj Srbiji samo par trgovine tako da nema konkurencije vec trgovacki lanci drze monopole. A kad imas monopole naravno da ce cene biti nerealno visoke vece od cena u Nemackoj cak.

Evo jednog realnog primera. Na slici ispod vidite teglicu sa par kasika ajvara koklko vidim od 300 grama i koja kosta na polici oko 650 dinara. I naravno svako ce reci pa to je sramota to ne vredi ni 200 dinara realno obzirom na kolicinu, ulozen rad, treud, materijal, energente i slicno ali eto moze im se oni prodaju po cenama koje su odredjene ponudom i potraznjom u ambijentu monopola. Znaci nije problem do trgovca vec je problem do kupaca. Da kupci ne kupuju ono sto realno ne vredi toliko kolika je cena onda ne bi bilo skupoce.

Znaci shvatite nisu ludi ti koji prodaju to po toj ceni zato sto opet ponavljam svaki trgovac zeli da proda svoju robu koliko god moze po vecoj ceni to je normalno, ali su ludi oni koji po toj ceni to kupuju. Bez obzira da li neko ima milion evra kuci ili ima 100 evra jer tu vise nije stvar da li si bogat pa ti se moze vec da li si lud pa ti se moze.

Znaci ako ti je nesto skupo NEMOJ DA KUPIS bojkotuj tog trgovca. Pa svi da ga tako bojkotuju onda ce on morati da spusti cenu jer mu prodaja ne ide.

318167684_6370995892927188_6481682028382278898_n.jpg

Poslednja izmena:
do kupaca jer kupuju.
znas nas covek ce da kuka kako je skupo ali ce onda reci..ja bez toga ne mogu i otici i kupiti kafu ili nesto bez cega zaista moze.

ne pricam o osnovnim zivotnim namernicama, pricam o svemu ostalom cega mozemo da se odrekemo ali ne zelimo.

zasto bi iko smanjio sebi profit?
podji od sebe
ako ti roba ide za 100 din zasto bi je obarao na 50 din?
ne bi to nikad uradio..zasto bi onda to ocekivali da rade drugi?

nego lepo u bojkot prodaje i samo ono najosnovnije i da vidis kako bi cene pocele da padaju jer je to sve kvarljiva roba.

bas danas sam pisao na drugoj temi o jogurtu..
kad je skocio na 190 do 220 din prestao sam da ga kupujem, ne zato sto ne mogu vec zato sto necu, 100% povecanje cene u 3 meseca nije u redu i mogu da smanjim kupovinu jogurta, volim ga ali mi nije neophodan, sto se kaze, bas iz principa sam smanjio kupovinu.
posle mesec dana mog bojkota da vidis kako su mi krenule akcije na aplikacijama da ga uzmem za 130 do 150 din i kupujem ga opet redovno

Poslednja izmena:
Eu cene nemaju veze sa srbijom ovde KARTEL mafijaški diže cene i cedi narod. Kafa koju ja pijem jacobs je u mađarskoj 700 din kilo a kod nas je u prodavnicama 2000 din kilo. Nit je proizvode nit je pakuju ali uz pomoć sns sekte i vučića prodaju troduplo skuplje!

Bojkotujte državu i porez! Kupujte na pijaci i od seljaka hranu!

Bakina Tajna je uvek bio skup brend od nastanka.

Isto tako ti je recimo skupa "Žuta Osa" a šljivovica?

Zašto li pitaš se?
Zbog RIGOROZNE kontrole kvaliteta jer šta da radi takav proizvodjač kad šljiva podbacii?
Ok ima i rakijština za 450 dinara litar ali tu idu i zrele i zelene i ulubljene...

Rio Mare i Calvo kao strani brendovi su takodje primer rigorozne kontrole kvaliteta...

Ni sa Bakinom Tajnom ni sa Žutom Osom ni sa Rio Mare NIKADA nećeš imati zdravstvenih tegoba prolaznog karaktera

E, a to košta...

Poslednja izmena:
Za 500 dinara biraš šljivovicu po selima. Dakle ako bakina tajna naduva cene onda kupuješ od seljaka direktno. Zaobiđeš tegle, nalepnice, malog miloicu koji vozi novi mercedes i naravno najveću štetočinu - državu!
Po selima nisu učili hemiju pa dobijaš metil alkohol trovanja od "moj deda tako peko Turcima"

Zašto li pitaš se?
Zbog RIGOROZNE kontrole kvaliteta jer šta da radi takav proizvodjač kad šljiva podbacii?
Ok ima i rakijština za 450 dinara litar ali tu idu i zrele i zelene i ulubljene...

Rio Mare i Calvo kao strani brendovi su Takodje primer rigorozne kontrole kvaliteta...

Ni saBakinom Tajnom ni sa Žutom Osom ni sa Rio Mare NIKADA nećeš imati zdravstvenih tegoba prolaznog karaktera

E, a to košta...
bas tako.

bile su prosle godine u mom maxiju dve gomile mlevenog mesa
jedna je imala cenu oko 300 i nesto
druga oko 500 i nesto
ova druga kvalitetnije meso
posle nekog vremena nije bilo ove skuplje. pitam mesara sta se desilo i odgovor je bio..slabo se prodavalo.
kvalitet kosta to je cinjenica.

ali ovde se prica da sve u skali raste za 30 do 50 % frontalno

Poslednja izmena:
bas tako.

bilo je prosle godine u mom maxiju dve gomile mlevenog mesa
jedna je imala cenu oko 300 i nesto
druga oko 500 i nesto
ova druga kvalitetnije meso
posle nekog vremena nije bilo ove skuplje. pitam mesara sta se desilo i odgovor je bio..slabo se prodavalo.
kvalitet kosta to je cinjenica.

ali ovde se prica da sve u skali raste za 30 do 50 % frontalno
Svako jutro u MAXI-ju počinje sa menjanjem cena po direktivi, od toga su neke akcijske medjutim većina je poskupljenje od par dinara...

Nažalost, deo naroda mnogo krade ali onda krade najskuplje i kompanija preduzima korake nadoknade štete.
Drugim rečima ti i ja plaćamo i nabavnu i maržu i kradju...

Cifre su vrtoglave...

Zašto li pitaš se?

Rio Mare i Calvo kao strani brendovi su takodje primer rigorozne kontrole kvaliteta...

Ni sa Bakinom Tajnom ni sa Žutom Osom ni sa Rio Mare NIKADA nećeš imati zdravstvenih tegoba prolaznog karaktera

E, a to košta...
brate što je mnogo mnogo je, za ovolicku teglicu preko 600 dindži

Krivica je do Putina. Kad je pokrenuo agresiju na Ukrajinu celu Evropu je zapljusnuo talas poskupljenja. Naravno i nas jer smo mi deo Evrope, samo da podsetim pojedince ovde.
Ako celo trziste zamislimo kao zatvoreni sistem tj. jedno selo u kome zivi 100 stanovnika a kokoske nose 100 jaja dnevno i pritom ti stanovnici raspolazu sa ukupno 100 dinara i to tako traje duze vremena onda je jasno da ce svakog dana svaki stanovnik doruckovati 1 jaje i cena tog 1 jajeta ce uvek biti tacno 1 dinar.
Ako, medjutim, u nekom periodu stamparija novca tog sela pocne da ludacki stampa novac i time proizvede situaciju da u tom selu u novcanicima stanovnika sada ukupno postoji ne vise 100dinara vec npr. 400 dinara (nebitno sto i dalje vecina stanovnika ima u dzepu samo po 1 dinar a poneki ljudi su *sposobnoscu* tj. bliskoscu sa stamparijom novca dosli u posed mnogo vise od 1 dinara) onda ce to kad-tad shvatiti i vlasnici (prodavci) jaja pa ce, naravno, cena 1 jajeta skociti na - 4 dinara. To se zove - inflacija zbog POVECANE TRAZNJE tj. povecane kolicine novca u uslovima kad je kolicina robe ostala ista. To se desavalo prethodnih par decenija (a poslednjih par godina izrazito).
Posto i dalje vecina ljudi ima samo po onaj 1 dinar dnevno i nema da plati 1 jaje svakog dana vec moze da kupi jaje na svaka 4 dana i ona 3 dana bez jajeta ce im krcati creva od gladi pa ce mozda pozeleti da se pobune, dignu revoluciju i obese svoje seoske poglavice (one koje imaju po mnogo vise od 1 dinara dnevno u dzepu) a koji ih ubedjuju da zive u *najboljem od svih svetova* onda poglavice tog sela u dogovoru sa poglavicama susednog sela dogovore da izbije neka carka (ratni sukob) izmedju zaseoka ovog prvog sela (u kojima se nalaze npr. farme koka nosilja) i zaseoka tog susednog sela i onda seoski birov pocne da ide po selu i lupa u bubanj i razglasi da zbog rata koji je zahvatio podrucja gde se proizvode jaja sada vise nema 100 jaja dnevno vec samo 70 i da su ZBOG TOGA jaja sad 5,5 dinara po komadu (400 din./70 jaja).
I onda mnogi ljudi poput dobrog moderatora dlugomira kazu - *Eto, jel vidite zasto je jaje sad 5,5 dinara - zbog rata koji je pokrenuo zli poglavica iz susednog sela* (rekao mu seoski birov tj. mediji).
Znaci, oni veruju da je cena jajeta porasla 450 % zbog rata - faktora koji je smanjio kolicinu robe na trzistu za 30% (sa 100 na 70 jaja) a NE ZBOG STAMPANJA NOVCA ,pravog faktora - onog koji je povecao kolicinu novcane mase za 300%... Rekli im mediji tako. I onda su poglavice mirne - dlugomiri se nece pridruziti bundzijama koji bi da *bese poglavice (u cijim je dzepovima vecina od novonastampanih 300 dinara)...
A svako neka razmisli gde se nalazi u ovom lancu ishrane - da li je poglavica, da li je seljanin, da li je proizvodjac (trgovac) jajima, da li je medijski radnik (birov), da li je spijun koji radi za susedno selo, da li je *dlugomir*, da li je ja...

Poslednja izmena:
do kupaca jer kupuju.
znas nas covek ce da kuka kako je skupo ali ce onda reci..ja bez toga ne mogu i otici i kupiti kafu ili nesto bez cega zaista moze.

ne pricam o osnovnim zivotnim namernicama, pricam o svemu ostalom cega mozemo da se odrekemo ali ne zelimo.

zasto bi iko smanjio sebi profit?
podji od sebe
ako ti roba ide za 100 din zasto bi je obarao na 50 din?
ne bi to nikad uradio..zasto bi onda to ocekivali da rade drugi?

nego lepo u bojkot prodaje i samo ono najosnovnije i da vidis kako bi cene pocele da padaju jer je to sve kvarljiva roba.

bas danas sam pisao na drugoj temi o jogurtu..
kad je skocio na 190 do 220 din prestao sam da ga kupujem, ne zato sto ne mogu vec zato sto necu, 100% povecanje cene u 3 meseca nije u redu i mogu da smanjim kupovinu jogurta, volim ga ali mi nije neophodan, sto se kaze, bas iz principa sam smanjio kupovinu.
posle mesec dana mog bojkota da vidis kako su mi krenule akcije na aplikacijama da ga uzmem za 130 do 150 din i kupujem ga opet redovno
Tako sam i ja prestao da kupujem benzin kada je premasio 200din i nisam registrovao motor a posle ga prodao.

Odmah je pala cena benzina. Sta sve moze mali covek :mrgreen:

Mnogi se pitaju zasto cene skacu?? Vrlo prosto zato sto ima ludaka koji kupuju robu iako ona kosto mnogo vise nego kolko vredi. Jer cena je stvar odnosa ponude i potraznje. Znaci ako neko ima neku robu pa iznese na trziste i ona odma plane naravno da ce sledecoj kolicini te robe koju iznese na trziste da poveca cenu. I onda ako opet plane brzo sledeci put opet digne cenu i tako dize cenu sve dok ide dobro prodaja. A onog trenutka kad vise stane prodaja onda mu je to signal da je preterao sa cenom i onda pomalo spusti da vidi koja je cena reralna po kojoj moze da ide prodaja a da je cena visoka. Znaci naravoucenije vrednost robe ne odredjuju materjali i energenti ulozeni u proizvodbnji te robe vec ponuda i potraznja na trzistu. A kod nas pogotovu je trziste dobro za trgovce jer postoje u celoj Srbiji samo par trgovine tako da nema konkurencije vec trgovacki lanci drze monopole. A kad imas monopole naravno da ce cene biti nerealno visoke vece od cena u Nemackoj cak.

Evo jednog realnog primera. Na slici ispod vidite teglicu sa par kasika ajvara koklko vidim od 300 grama i koja kosta na polici oko 650 dinara. I naravno svako ce reci pa to je sramota to ne vredi ni 200 dinara realno obzirom na kolicinu, ulozen rad, treud, materijal, energente i slicno ali eto moze im se oni prodaju po cenama koje su odredjene ponudom i potraznjom u ambijentu monopola. Znaci nije problem do trgovca vec je problem do kupaca. Da kupci ne kupuju ono sto realno ne vredi toliko kolika je cena onda ne bi bilo skupoce.

Znaci shvatite nisu ludi ti koji prodaju to po toj ceni zato sto opet ponavljam svaki trgovac zeli da proda svoju robu koliko god moze po vecoj ceni to je normalno, ali su ludi oni koji po toj ceni to kupuju. Bez obzira da li neko ima milion evra kuci ili ima 100 evra jer tu vise nije stvar da li si bogat pa ti se moze vec da li si lud pa ti se moze.

Znaci ako ti je nesto skupo NEMOJ DA KUPIS bojkotuj tog trgovca. Pa svi da ga tako bojkotuju onda ce on morati da spusti cenu jer mu prodaja ne ide.

318167684_6370995892927188_6481682028382278898_n.jpg
ova cena za domaci rucno pravljeni ajvar je realna. nego neradnici navikli na ideja popuste i da jedu djubre ajvarsko od 100 dinara

ova cena za domaci rucno pravljeni ajvar je realna. nego neradnici navikli na ideja popuste i da jedu djubre ajvarsko od 100 dinara
Kako onda vi objasnjavate pojavu da za potpuno ISTI proizvod cena u jednom lancu prodavnica bude npr. 200% jeftinija nego u drugom. Da li mislite da onaj lanac gde je taj isti proizvod duplo jeftiniji (cak i dok je na *akciji*) ima finansijski gubitak na svakom takvom komadu proizvoda?

Kako onda vi objasnjavate pojavu da za potpuno ISTI proizvod cena u jednom lancu prodavnica bude npr. 200% jeftinija nego u drugom. Da li mislite da onaj lanac gde je taj isti proizvod duplo jeftiniji (cak i dok je na *akciji*) ima finansijski gubitak na svakom takvom komadu proizvoda?
ja sam to napisao offtopic. naravno da je problem mnogo veci od toga

Back