Zasto cene skacu, da li je krivica do nas kupaca ili do prodavaca?

crnizmaj0

Aktivan član
Poruka
1.634
Znači kriviš pre svega preteranu emisiju rublje
Ne, krivim preteranu emisiju evra, dolara i sl.
Ne znam kolika je masa rubalja u ovom casu u odnosu na npr. period pre nekoliko godina (ne bi me cudilo da i nije veca) ali znam da eura i dolara ima mnogo vise.
A *jaja* NEMA mnogo vise. I tek ih nece biti vise u buducnosti... Pa neka vlasnici eura razmisle koliko ce im vredeti u realnim dobrima (nazalost i ja sam jedan od njih)

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
85.947
Kako onda vi objasnjavate pojavu da za potpuno ISTI proizvod cena u jednom lancu prodavnica bude npr. 200% jeftinija nego u drugom. Da li mislite da onaj lanac gde je taj isti proizvod duplo jeftiniji (cak i dok je na *akciji*) ima finansijski gubitak na svakom takvom komadu proizvoda?
Zasto Idea prodaje istu tunjevinu za 250din po konzervi a u lokalnoj prodavnici ona je bila 140dinara? Kako je moguce da lokalna prodavnica ima jeftiniju tunjevinu od megamarketa za cak 110 dinara? Koja je fora?

crnizmaj0

Aktivan član
Poruka
1.634
Misliš 50% jeftinija. Ako već nisi doktorand ekonomije *ja* onda nemoj toliko da Pontifikuješ
Da, u pravu si - brzi prsti od mozga. Ustvari, precizno sam mislio na 67% (na neki konkretni proizvod od ovih dana). U jednom ducanu 500 dinara u drugom 1500.
Jedino racionalno objasnjenje je ili da ovaj sto prodaje za 500 radi sa minusom (sto je malo verovatno, skoro nemoguce u trgovini) ili da je npr. nabavna (veleprodajna) cena toga recimo 400 dinara pa i ovaj sa 500 dinara ima neku zaradu ali zato je ovaj koji prodaje za 1500 ZA ZATVOR... A uglavnom i svi ostali trgovci nude za 1500

Poslednja izmena:

mario80

Buduća legenda
Poruka
44.899
Zasto Idea prodaje istu tunjevinu za 250din po konzervi a u lokalnoj prodavnici ona je bila 140dinara? Kako je moguce da lokalna prodavnica ima jeftiniju tunjevinu od megamarketa za cak 110 dinara? Koja je fora?
Ja pre neki dan kupio one veće rio mare tunjevine u komadima u ulju za po 230 din. Cena za 4 komada. Jedan komad 500 din.

Niko ne kupuje pa na mala vrata bolje išta nego ništa. Idealno mesto - metro.

Tvin Konza

Elita
Banovan
Poruka
18.999
To je zato što ti se ishrana bazira na bečkim kontejnerima koji su puni vitamina i minerala.
Ne nego imam para, kupiću Šuvara
FFDC6F6F-4BCD-4A47-9F08-DAD888F6AAC9.jpeg

Poruka
19.699
Ne, krivim preteranu emisiju evra, dolara i sl.
Ne znam kolika je masa rubalja u ovom casu u odnosu na npr. period pre nekoliko godina (ne bi me cudilo da i nije veca) ali znam da eura i dolara ima mnogo vise.
A *jaja* NEMA mnogo vise. I tek ih nece biti vise u buducnosti... Pa neka vlasnici eura razmisle koliko ce im vredeti u realnim dobrima (nazalost i ja sam jedan od njih)
Током 2020 и 2021 године, САД и ЕУ су емитовале билионе долара/евра, та нова новчана маса је убачена у систем исто као да је физички одштампана.

deda tripko

Aktivan član
Poruka
1.923
Vi ste napisali da je cena *realna*. Kad bi to bilo istina nijedan drugi trgovac takav proizvod ne bi mogao da nudi za duplo manje u maloprodaji - da je zaista realna (jer svi nabavljaju u veleprodaji po pribliznim cenama)
konkretno za domaci rucno pravljeni ajvar gospodnje godine 2022 je realna cena. toliko bi proizvodjac trebao da ima, nego je i to neki jadnik koji radi za daj sta das.
isto kao i onaj jadnik sto prodaje imleku mleko za bagatelu

Poruka
19.699
Ja pre neki dan kupio one veće rio mare tunjevine u komadima u ulju za po 230 din. Cena za 4 komada. Jedan komad 500 din.

Niko ne kupuje pa na mala vrata bolje išta nego ništa. Idealno mesto - metro.
Треба избегавати скупе артикле које потрошачи слабо купују, нарочито скупље врсте меса.Такви производи дуго стоје на рафовима/расхладним витринама и лако се може десити да су опасни по здравље.

Рокове употребе прекуцавају и више пута на таквим производима.

Poruka
19.699
konkretno za domaci rucno pravljeni ajvar gospodnje godine 2022 je realna cena. toliko bi proizvodjac trebao da ima, nego je i to neki jadnik koji radi za daj sta das.
isto kao i onaj jadnik sto prodaje imleku mleko za bagatelu
Од те напумпане цене, непосредни пољопривредни произвођач добија врло мало.Када би елиминисали неколико посредника у том ланцу, који сви профитирају на леђима произвођача и потрошача, имали би и ниже цене за крајњег купца и боље плаћеног пољопривредника.

Poruka
19.699
Све је то капитализам.У 19 веку,енглески пекари су продавали хлеб са 20-30% стипсе радницима и нижим слојевима.Људи су били сити али су падали на улици од неухрањености.Гледо давно на њиховим Дискаверијима, док нису прешли на намештене аукције бачених ствари и древне ванземаљце.

Tvin Konza

Elita
Banovan
Poruka
18.999
Све је то капитализам.У 19 веку,енглески пекари су продавали хлеб са 20-30% стипсе радницима и нижим слојевима.Људи су били сити али су падали на улици од неухрањености.Гледо давно на њиховим Дискаверијима, док нису прешли на намештене аукције бачених ствари и древне ванземаљце.
Kapitalizam je izvadio svet iz siromaštva, a u koje ste ga gurnuli vi socijalisti