Зашто Бог не уништи сотону?

izzi:
Ako je u pocetku bio Bog i nista drugo, pa je onda Bog stvorio sve, pa ako "znamo" da je Bog apsolutno dobar, jel da, onda KAKO je nastalo zlo?
Da bi objasnili tu očiglednu nelogičnost, stari "mudraci" su uveli privid takozvane "slobodne volje". To je univerzalni izgovor za sve što se ne da objasniti, čovek ima navodno "slobodnu volju, inače bi bio rob". Naravno, cela postavka je potpuno besmislena, da je čovek dobro napravljen on ne bi imao ni volju da uradi loše stvari.

Pored toga, slobodna volja je samo besmislena fraza jer i pored najbolje volje ipak su fiziološki nagoni oni koji vladaju čovekom, ja mogu imati volju koliko god hoću da mi ne treba hrana, ali to mi nikako ne može poći za rukom. Dakle, "slobodna volja" ipak kaska za fiziološkim nagonima, a Bog da je bio dobar ne bi nas kaznio da moramo da jedemo, da idemo u WC, jer su to sve dosadne stvari kojima mi u suštini robujemo.

Dakle, ipak smo robovi, a Bog nije tako dobar kao što se priča po nekim krugovima.

ooo:
Ne moze i ne zeli unistiti samog sebe. Bog i Djavo nisu forme u koje su vam ih uoblicili i servirali....... To je jedna forma podeljena na dve forme......
Ово би заиста било интересантно чути! Ко је ту коме и шта уобличио и сервирао? Да ли ти верујеш у ово што си написао или само тестираш масе?

izzi:
Nikodim Ljutic:
Много пута до сада виђао сам, на овом форуму, питање: "Зашто свемогући Бог не уништи злог сотону?" Углавном то питање постављају они који на неки начин покушавају да оправдају постојање зла, па као одговор нуде питање које сам навео горе, јер ето, ни Бог није учинио ништа да се реши проблем зла, па зашто бих се ја трудио. Онда ту испливавају разне идеје о томе како су Бог и ђаво равноправни, како су зло и добро равноправни, како им треба дати равноправни третман, односно да и ђаволу и злу треба обезбедити исте услове за деловање као и Богу и добру!

Шта мислите о томе? Молио бих да се усредсредите на основно питање!

Ima tu jedno prethodno pitanje: Ako je u pocetku bio Bog i nista drugo, pa je onda Bog stvorio sve, pa ako "znamo" da je Bog apsolutno dobar, jel da, onda KAKO je nastalo zlo? Iz cega? Kako od cistog dobra da se pojavi i trunka zla? A kamoli onoliki Djavo...
На ово нема одговора. Одкуд зло? Сваки одговор, који би иоле задовољио... логику, ако ништа друго , био би оправдање за постојање зла. За постојање зла или настајање зла, не постоји ни један једини разлог! Јавило се у срцу анђела бр.1, а зашто... не зна се! Објашњење лежи у Библији, Језекиљ 28 поглавље, али не и одговор, зашто!

Sizif:
Da bi objasnili tu očiglednu nelogičnost, stari "mudraci" su uveli privid takozvane "slobodne volje". To je univerzalni izgovor za sve što se ne da objasniti, čovek ima navodno "slobodnu volju, inače bi bio rob". Naravno, cela postavka je potpuno besmislena, da je čovek dobro napravljen on ne bi imao ni volju da uradi loše stvari.

Pored toga, slobodna volja je samo besmislena fraza jer i pored najbolje volje ipak su fiziološki nagoni oni koji vladaju čovekom, ja mogu imati volju koliko god hoću da mi ne treba hrana, ali to mi nikako ne može poći za rukom. Dakle, "slobodna volja" ipak kaska za fiziološkim nagonima, a Bog da je bio dobar ne bi nas kaznio da moramo da jedemo, da idemo u WC, jer su to sve dosadne stvari kojima mi u suštini robujemo.

Dakle, ipak smo robovi, a Bog nije tako dobar kao što se priča po nekim krugovima.
На шта би личио човек без слободне воље? Као прво, ти би тада морао да верујеш у Бога и не би имао слободу да критикујеш све што је противно твојој логици. Заправо, и не би имао своју логику, већ неку универзалну, заједничку. Био би робот, као и сви остали, у рукама једног уневерзалног ума који би мислио на све и за све! Дивоте!

Sizif:
izzi:
Ako je u pocetku bio Bog i nista drugo, pa je onda Bog stvorio sve, pa ako "znamo" da je Bog apsolutno dobar, jel da, onda KAKO je nastalo zlo?

Razumem ja to sa "slobodnom voljom", ali pitanje ostaje: Da je Bog Apsolutno Dobro,onda bi i Njegova kreacija bila apsolutno dobra, i onda bi "slobodna volja" sluzila da biras izmedju "dobro","bolje" i "najbolje", a ne izmedju dobra i zla.

Ali tu i onako nema mesta logici; to je pitanje vere -- take it or leave it.

Nikodim Ljutic:
ooo:
Ne moze i ne zeli unistiti samog sebe. Bog i Djavo nisu forme u koje su vam ih uoblicili i servirali....... To je jedna forma podeljena na dve forme......
Ово би заиста било интересантно чути! Ко је ту коме и шта уобличио и сервирао? Да ли ти верујеш у ово што си написао или само тестираш масе?

Pa, kao i sve najvece mudrosti i ovu je jako jednostavno objasniti.

U pocetku bese Tao
I bog stvori Jedan
Jedan stvori dva
Dva stvori tri
Tri stvori deset hiljada stvari
Deset hiljada stvari nalaze sklad
sjedinjujuci sile pozitivnog i negativnog.

Tao je "Bog"
Jedan je Haos
Dva je Red (Pozotivno i Negativno)
Tri je indiferentnost (Neutralno)
Deset hiljada stvari je sve sto postoji u universzumu.

Ono sto je uobliceno jesu iluzorne slike "Boga" i "Djavola" kako ih Crkvena institucija uoblicuje.....mada u pravoslavnoj veri ima puno predivnih saveta.....

Back