Zašto baš ja postojim?

Trololy

Aktivan član
Poruka
1.197
Mnogo cesce me fascinira ljudsko telo kao biolosko-hemijski sklop ili masina koja je tako savrseno sklopljena da "radi" i do 100 godina. Ili srce samo po sebi kao pumpa i tako svi organi zasebno i ceo mehanizam koji je tako smislen i sve ima svoju ulogu i to jako bitnu.
I na kraju mozak kao nesto najsavrsenije i tako jedinstveno od bica do bica, ali kod mene mozda nije tako savrsen cim ja razmisljam na ovu temu.

4thman

Poznat
Poruka
8.244
Da li ste se ikada pitali zašto baš vi postojite uz sve svoje osobine koje vas čine personom i individuom kakvoj nijedna ličnost nije ista?

Zanimljivo mi je razmišljanje o tome zašto baš ja postojim.
Ti si kategorija. A opet nisi.
Ti si unikat, a opet baš i nisi...

Po čemu si jedinstven? Osim onome što nisi.
Ne uzimaj u obzir 23 hromozoma, očni kliker, otisak prsta, ili životnu priču...

Zašto bilo šta postoji? Eto zato postojiš/postojim. Ako postojimo...

4thman

Poznat
Poruka
8.244
Mnogo cesce me fascinira ljudsko telo kao biolosko-hemijski sklop ili masina koja je tako savrseno sklopljena da "radi" i do 100 godina. Ili srce samo po sebi kao pumpa i tako svi organi zasebno i ceo mehanizam koji je tako smislen i sve ima svoju ulogu i to jako bitnu.
I na kraju mozak kao nesto najsavrsenije i tako jedinstveno od bica do bica, ali kod mene mozda nije tako savrsen cim ja razmisljam na ovu temu.
https://vm.tiktok.com/ZMF4WPhdU/

m0nk!

Zainteresovan član
Poruka
147
Da malo skrenem s teme.

Za mene je cjelokupan koncept postojanja svega što vidimo oko sebe fascinantan. Iz svega toga odvajam ljude kao bića sa razumom.

Znam na šta ciljaju ovi koji ulaze u diskusiju da li postojimo, ali ovo nije tema za to. Definitivno postojimo pa makar i samo u našoj realnosti koju možemo osjetiti našim čulima.

Vjernik sam i zbog sveobuhvatnog koncepta postojanja svega vjerujem u Kreatora. Da sve postoji slučajno i to na ovakav način, ne mogu se sa tim složiti, ali mogu poštovati mišljenja ateista i drugih bez da vrijeđam.

No, ovo nije tema za religiju već filozofsku diskusiju zašto baš ja kao pojedinac postojim.

m0nk!

Zainteresovan član
Poruka
147
Do sada nisam dao svoj odgovor na pitanje, ali evo da pokušam.

Postojim zbog uzroka i posljedice, a i moji otac i majka isto tako, što je opet vezano za onaj prvi uzrok koji je pokrenuo svu ovu priču oko postojanja svemira, a i nas samih u njemu, ovako sićušnih i beznačajnih, ali inteligentnih toliko da o tome možemo razmišljati. Jako interesantno je naše razmišljanje i ta stvar da možemo maštati i razmišljati o stvarima koje ne možemo dokučiti.

Sa moje tačke gledišta, postojim zbog prvog uzroka, zatim zbog lančane reakcije svih uzroka i posljedica u koju je, opet, ljudska sloboda volja uključena. Moj otac je birao da bude sa mojom majkom, a tako i preci i niža pokoljenja. Jednostavno, uzrokom i posljedicom ja sam pretekao sve druge spermije i eto, živ sam.

Kao vjernik i pobornik kreacionizma od strane Kreatora (pri tome ne negirajući evoluciju kao odabir Kreatora da sve tako krene), svrhu u ličnom postojanju našao sam u tome da Ga spoznam i priznam. Da znam da postoji. Ne znam gdje je, ali mora biti svemoguć. Za Kreatora priznam samo entitet/energiju/biće, nazovimo kako želimo, koje je potpuno neovisno o svojoj kreaciji, uključujući i vrijeme i prostor i mjesto i sve ostalo. Gluposti da je to čovjek sa sijedom bradom sa štapom koji sjedi na nebesima i slične tome odbacujem kategorički.

Nakon što Ga spoznam, treba da činim dobro kome god mogu i da nikome ne radim nepravdu, pri tome svemu vjerujući da je u ovolikom svemiru taj isti Kreator za mene ostavio lijepo mjesto poslije smrti, a i za sve dobre ljude. Život poslije smrti je usko vezan za kreacionizam i za mene lično je racionalniji od slučajnog nastanka svega. Ne samo nastanka već i prilagođenosti našeg sunčevog sistema živim bićima na Zemlji. Velika stvar.