Zastita automobila od korozije

Primice se polako zima, pa bi trebalo, mada to 95% ljudi ne radi, odozdo isprati auto dobro , i zastiti nekim sredstvom protiv korozije. Da li stitite vi vasa auta od korozije i ako je odgovor da , koja sredstva i nacine koristite ?

Ako ti je auto i malkice uhvatila korozija džaba ti bilo kakva zahtita, to se širi poput najzaraznjeg virusa.

Moj drug je koristio Body 930 (čini mi se) pomešan sa benzinom. Pre toga sve oprao, antirost, isprao razredjivačem i na kraju zaštita. Dva dana posla za 5 godina zaštite.
Ja sam hteo da prskam Kiju odozdo zbog previše soli, al ima garanciju na koroziju, nek rdja, njihov trošak

Moj drug je koristio Body 930 (čini mi se) pomešan sa benzinom

Ista priča ( ali bez dodatka benzina)
Moj poznanik mi preporučio tu foru. Kao daš lakireru da ti isprska s tim bodijem sve osim deo oko auspuha da ne bi počela ta bodi guma da se topi, smrdi a možda i zapali

- - - - - - - - - -

ono sto ostecuje automobil je sipanje soli, a od toga nema zastite

Kako ne ako so uopšte ne dođe u kontakt sa limom ? Ako se nanese neko sredstvo ( bodi, katran itd ) onda metal neće ni videti so

- - - - - - - - - -

Primice se polako zima, pa bi trebalo, mada to 95% ljudi ne radi, odozdo isprati auto dobro , i zastiti nekim sredstvom protiv korozije.

Koja joj sredstva postoje osim bodija i katrana ?
Je l ima nešto za jednu sezonu ?

Toliko posla za jednu sezonu... Koliko god da je jefinije, ne isplati se. Drug i ja smo radili dva dana sa tim autom i da je sve to cimanje za jednu godinu, nikad ne bih radio. Po ceo dan ispod auta i čeličnom četkom i dodatkom za bušilicu ... nema šanse. Njega je to iznelo oko 3000 dinara samo materijal + pljeske i koka kole

Kako se drži čiroki?

probila je bila zimus korozija na sajtnama , sredio sam upravo ovih dana pa planiram da ga i zastitim dodatno. Putevi po kojima ga vozim su puni leda soli, cesto auto odozdo udara po snegu tako da je pojava korozije neminovna jer se ipak auto vozi u najtezim mogucim uslovima.

Na Kopaoniku ko vozi dosta korozija je neminovna stvar. Jer putevi se posipaju kombinacijom rizle i soli. Rizla tj sitni kamencici odskacu i lupaju po limu odozdo i prave rupe u zastiti na sta posle pada so i vlaga i stvara koroziju tako da je dobra zastita jedini spas

Ako ti je auto i malkice uhvatila korozija džaba ti bilo kakva zahtita, to se širi poput najzaraznjeg virusa.

ovo se ne slazem. auto kojeg uhvati korozija se moze srediti. Samo se ocisti parce gde je korozija probila ili u gorem slucaju odsece i zavari novi metal, zatim se sve dobro premaze zastitom.

Sve je u sustini do toga koliko vodimo brige o ovom elementu zastite vozila, a vidjajuci kakva ljudi auta voze - rekao bih da se o zastiti od korozije kod nas vodi najmanje racuna.

Ja to radim sam. Idealno, skinuti sva creva, kablove, auspuh, sve sto prolazi sa donje strane auta, oprati pod koristeci neko sredstvo, npr. atas dimer, i masinu za pranje pod visokim pritiskom. Ocistiti koroziju busilicom, brusilicom, ili nekim drugim alatom, premazati antirostom, pa osnovnom farbom za metal, pa zavrsnom, samo te delove koji su cisceni do metala. Antisilikonom odmastiti povrsinu i ocistiti od prasine, delove koji nisu skinuti zastiti trakom i papriom, najlonom, novinama i stize se na glavni dogadjaj.

Izbegavati sredstva na bitumenskoj bazi, jer ta sredstva pucaju, pa se u pukotine uvlaci vlaga, a onda imas ozbiljan problem, jer dok ti vidis koroziju, pod je vec truo. Korstiti sredstva na bazi gume/plastike. Od onoga sto se moze naci na nasem trzistu, npr. Mipa, Wurth, 3M, Car system, U pol, itd.

Sve to drzi vodu, dok ne zakacis auto odozdo i skines zastitu, onda moras ponovo, bar taj osteceni deo.

Вероватно има напредних ствари, али ако хоћеш за пар хиљада динара да заштитиш ауто, полиазбитол је непревазиђен. Body сам пробао раније, он је лош јер, као и сва друга средства на нитро бази, после неког времена пуца. Средства за заштиту на нитро бази треба избегавати, то је моје искуство.

ne naravno, kad se pokvari auto prodam ga nek se drugi ebe sa njim

da mi smo jako bogata drzava pa mozemo sebi da priustimo da svakih par godina kupimo nov auto cim stari krene da jede korozija umesto da oteramo kod limara i zastitimo ga svake godine od iste :roll:

Evo kako to rade u Americi - i ako su tamo auta najjeftinija verovatno na svetu

Cak , sto je za mene fascinantno , izbuse rupu na vratima i uspricaju zastitu unutar vrata

Zato im i auta dugo traju jer se prema njima odnose sa paznjom

Mazes cetkom ?

Primice se polako zima, pa bi trebalo, mada to 95% ljudi ne radi, odozdo isprati auto dobro , i zastiti nekim sredstvom protiv korozije. Da li stitite vi vasa auta od korozije i ako je odgovor da , koja sredstva i nacine zastite koristite ?

Svake godine, ili svake druge, zavisi, odvezem da stave ulje za zastitu.
Prvo ga operu ispod, onda izbuse rupe na stok od vrata (ko vozi prvi put) i tu sipaju to ulje. Posle sve ispod nasprejaju i to je to.

da mi smo jako bogata drzava pa mozemo sebi da priustimo da svakih par godina kupimo nov auto cim stari krene da jede korozija umesto da oteramo kod limara i zastitimo ga svake godine od iste :roll:

Cak , sto je za mene fascinantno , izbuse rupu na vratima i uspricaju zastitu unutar vrata

Mazes cetkom ?

ne odnose, ubishe ih, jedino se ulje mijenja cesto, svakih pola godine

Вероватно има напредних ствари, али ако хоћеш за пар хиљада динара да заштитиш ауто, полиазбитол је непревазиђен. Body сам пробао раније, он је лош јер, као и сва друга средства на нитро бази, после неког времена пуца. Средства за заштиту на нитро бази треба избегавати, то је моје искуство.

evo sta kaze jedan lik za svoj auto - ovo tvoje sredstvo je verovatno ta crna mast

Ladu kad zastite, oni zastite. Zastavu necu da komentarisem.

Moj je kupljen 2000 godine, i pred zimu je odvezen u fabriku na zastitu. Izmazan je onom glupom crnom mascu SVUDA + su stavljene gumene zastite iznad tockova.
Evo, posle 6 godina jos uvek je mastan svuda, i ni traga od korozije/rdje. [/quoite]

Ne odnosi se to samo na nova vozila. Svaki osrednje ocuvan polovnak star 10ak godina moze da se vozi 3-4 godine bez ozbiljnijih ulaganja. Za 3-4 godine voznje nece ga pojesti korozija.

Poslednja izmena:
@ Tihi

Ebala te amerika mi smo u Srbiji pa zato treba davati predloge šta ima ovde od zaštite i kako ovde zaštititi
Ima jedna vrlo lepa zaštita može i kod nas da se nabavi zove se HAMARIT..To je farba ima je u raznim bojama nanosi se četkom a može i špricim.Košta oko 16 € litar..Ja sam sa time radio jednu zastavu pre 6-7 godina i još rđa nije nigde probila.Može da se maže i na rđu naravno 2-3 puta četkom i kažu da je zaštita za metal do sada najbolja.

Mazes cetkom ?

Да, то уствари служи за хидроизолацију равних кровова, али ја сам се досетио да њоме намажем сајтне и кошеве. Пре полиазбитола нанесе се битулит, па на битулит иде полиазбитол, све четком.

- - - - - - - - - -

evo sta kaze jedan lik za svoj auto - ovo tvoje sredstvo je verovatno ta crna mast

Ladu kad zastite, oni zastite. Zastavu necu da komentarisem.

Moj je kupljen 2000 godine, i pred zimu je odvezen u fabriku na zastitu. Izmazan je onom glupom crnom mascu SVUDA + su stavljene gumene zastite iznad tockova.
Evo, posle 6 godina jos uvek je mastan svuda, i ni traga od korozije/rdje. [/quoite]

Јесте црн, и јесте годинама еластичан (то је битно, еластичност, да не пуца), али није толико мастан, за пар дана буде сув на додир, нарочито ако се вози па га ваздух осуши.

probila je bila zimus korozija na sajtnama , sredio sam upravo ovih dana pa planiram da ga i zastitim dodatno. Putevi po kojima ga vozim su puni leda soli, cesto auto odozdo udara po snegu tako da je pojava korozije neminovna jer se ipak auto vozi u najtezim mogucim uslovima.

Na Kopaoniku ko vozi dosta korozija je neminovna stvar. Jer putevi se posipaju kombinacijom rizle i soli. Rizla tj sitni kamencici odskacu i lupaju po limu odozdo i prave rupe u zastiti na sta posle pada so i vlaga i stvara koroziju tako da je dobra zastita jedini spas
Star auto, lošiji uslovi. Ovde ih švajcarski dosta voze. Jeftina registracija, vole V6/8, jeftin, pa im završava posao zimi za do nekog skijališta ili kao zamenski auto, vikend auto ili šta već. Dosta ih ima, pretpostavljam sa razlogom. Da ne valja, ne bi ga uzimali. I moj prijatelj ima V8, doduše njime izvlači gliser iz vode i parkira ga u garažu, ali i ovako se vozika. Da ne valja, ne bi ga on vozio, jer se dosta razume u mehaniku, ali neće da prizna da se zeznuo kod golfa sa 500ks, ubi ga s parama taj auto, a za te pare (beše 24000 eura ga platio) imao V8 amg sa sličnom km. Nego voli VW i to ga ubi po džepu i sad ima neki problem sa kompjuterom, samo mu se ugasi auto u sred vožnje i mora da ga vergla opet. Niko ne može da mu reši to. Rekao sam mu da bi mu vrvtno rešili u Srbiji, al neće mi da ga oteram dole, jer zna da ni do minhena ne bih stigao :mrgreen:

ja gde teram dzipa zimi , tu retko ko prolazi i peske a kamoli kolima tako da mora neka dobra zastita da padne

sustina je da je sistem zastite isti , samo je pitanje sta naneti odozdo tj sta se najbolje pokazalo.

Evo dosta hvale ovu crnu farbu sto je reklamira kolega ccatepillar :)

Cenim da ccatepillar najbolje zna jer on vozi Opel Kadeta a to je auto koji je poznat kao jako osetljiv na rdju i trazi dobru zastitu donjeg dela

- - - - - - - - - -

Star auto, lošiji uslovi. Ovde ih švajcarski dosta voze. Jeftina registracija, vole V6/8, jeftin, pa im završava posao zimi za do nekog skijališta ili kao zamenski auto, vikend auto ili šta već. Dosta ih ima, pretpostavljam sa razlogom. Da ne valja, ne bi ga uzimali. I moj prijatelj ima V8, doduše njime izvlači gliser iz vode i parkira ga u garažu, ali i ovako se vozika. Da ne valja, ne bi ga on vozio, jer se dosta razume u mehaniku, ali neće da prizna da se zeznuo kod golfa sa 500ks, ubi ga s parama taj auto, a za te pare (beše 24000 eura ga platio) imao V8 amg sa sličnom km. Nego voli VW i to ga ubi po džepu i sad ima neki problem sa kompjuterom, samo mu se ugasi auto u sred vožnje i mora da ga vergla opet. Niko ne može da mu reši to. Rekao sam mu da bi mu vrvtno rešili u Srbiji, al neće mi da ga oteram dole, jer zna da ni do minhena ne bih stigao :mrgreen:

star ali je mazga, jako koristan za brda i planine, za vucu tereta, mozes da ga izvezes gde hoces, prakticno neporediv, jedino je malo osetljiviji na koroziju - mada generalno primetio sam da skoro svi dzipovi preko 10 godina starosti pate od te boljke , jednostavno voze se na teskim putevima pa samim tim brze i probije rdja lim.

Ovde mnogi norvezani koriste ulje za lanac od motorne testere za mazanje ispod auta.Auto treba podici i onda sa visokim pritiskom dobro oprati,onda preprskati uljem i tako ostaviti da se ocedi,valjalo bi skinuti auspuh da ne bi doslo ulje na njega pa da posle ne smrdi kad s eugreje.Probacu da nadjem link kako je to jedan norvezanin radio sa slikama objasnjeno.
A ko hoce da plati da mu to neko profesionalno odradi onda se koristi sredstvo koje se zove Tectyl,neka vrsta gumirane farbe/ulja koja kad se jendom stavi onda to traje ceo vek automobila.Skoro svi novi auti kupljeni u norveskoj su vec naprskani time pre nego sto se predaju svojim vlasnicima.

Poslednja izmena:

Back