- Poruka
- 1.050
Dobar je on, ali nije nesto relevantan za filozofska pitanja. Pre ce biti za teologiju, psihologiju i tako to.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Misanthropos:Eto mene pri kraju ovog besmislenog putovanja...
Ja nism ni rekao da ja to mislim,nego da Jerotic hoce sa religijskog aspekta da gleda na filozofska pitanja i time degradira filozofiju.Misanthropos:Frozen, ne znam kako je moguce filozofiju podvesti pod religiju. Da nisi mislio na "ne ljuti se covece"?
A to znaci da si nas sve progutao/obuhvatio razumevanjem. Mozda nas drzis u malom prstu?Tuzni_patak:Slika koju on ima o svetu je podjednako pogrešna kao i vaša , a opet svakome se svoja čini potpuno jasna i tačna....
Filozof bi rekao da je najvece zlo religije sto obecava spasenje (o tome na koji nacin socioloska je stvar i nek se time oni bave, a lako je), a ne to sto postoji kazna od boga. Kazne se boje zivotinje, a nagradu ceka najgori od najslabijih (hriscana). No, i to je samo par stvari ukupnog hriscanskog zla.Tuzni_patak:Inače Jerotić reaguje i na tekuće javne dileme i pitanja, pa poneke stavove prilagodjava i raščišćava i danas....kao na primer o najvećem zlu religije , a to je nametanje straha od kazne od boga...
Da,zato mi i jeste cudno,jer bez sumnje nema poniranja u dubinu,a opet nikako ne bih rekla da je doticni gospodin povrsan,ili da nikad nije dosao u stanje preispitivanja.....kao vernik.Filozofija ne negira postojanje Boga,a u sirem smislu i sama filozofija moze biti shvacena kao specificna religija,samo sto je put do Boga drugaciji.Kritika crkve kroz istoriju ili dogme,nema veze sa verom,a ponajmanje s Bogom.Znam da ovo sada otvara citav niz pitanja...(van ove teme)Sto se samog gospodina Jerotica tice njegova jezgrovitost u izrazavanju,jasnoca i konciznost se ne cene dovoljno;u Engleskoj, na primer,zbog prirode jezika,to je uvek bilo pozeljno i odlika jednostavnog intelektualnog stila.V.J. nije filozof,ali kao neko veoma obrazovan+jednostavan+skroman,a sve su to vrline, treba da ima mesto i u javnom zivotu.Kroz istoriju ljud.drustva filozof. i religija su se uvek bavile sl.temama,zasto izbaciti relig.sa ovog podforuma?I gde?Zar je vrlina izgubila vaznost za filozof.?Iako franc.prosvetitelji imaju malu vrednost za razvoj filozof.misli,ovde bi trebalo citirati Voltera:"I da nema Boga......";nema veze s licnim stavom,koji necu iznositi,pitanje vere u Boga je uvek intimno pitanje.frozen1982.:Sumnja je osnova filozofije.Ko ne sumnja ne moze da preispituje,ko ne preispituje ne filozofira.
Da,Jeroticu niko ne moze da porekne konciznost i jasnocu misli,izmedju ostalog.On je pre svega teolog ili ga ja bar tako vidim.Stvar licnog stava gledanja na religiju oslikava kako shvatamo odnos filozofija-religija.Po meni ga taj teoloski pristup filozofski ogranicava.Slazem se da ovo suvise siri temu,a sto se tice podforuma religija valjda je pre i bio,znam da sam skoro video neku anketu sa zahtevom za vracanje podforuma religija...Ava G.:Da,zato mi i jeste cudno,jer bez sumnje nema poniranja u dubinu,a opet nikako ne bih rekla da je doticni gospodin povrsan,ili da nikad nije dosao u stanje preispitivanja.....kao vernik.Filozofija ne negira postojanje Boga,a u sirem smislu i sama filozofija moze biti shvacena kao specificna religija,samo sto je put do Boga drugaciji.Kritika crkve kroz istoriju ili dogme,nema veze sa verom,a ponajmanje s Bogom.Znam da ovo sada otvara citav niz pitanja...(van ove teme)Sto se samog gospodina Jerotica tice njegova jezgrovitost u izrazavanju,jasnoca i konciznost se ne cene dovoljno;u Engleskoj, na primer,zbog prirode jezika,to je uvek bilo pozeljno i odlika jednostavnog intelektualnog stila.V.J. nije filozof,ali kao neko veoma obrazovan+jednostavan+skroman,a sve su to vrline, treba da ima mesto i u javnom zivotu.Kroz istoriju ljud.drustva filozof. i religija su se uvek bavile sl.temama,zasto izbaciti relig.sa ovog podforuma?I gde?Zar je vrlina izgubila vaznost za filozof.?Iako franc.prosvetitelji imaju malu vrednost za razvoj filozof.misli,ovde bi trebalo citirati Voltera:"I da nema Boga......";nema veze s licnim stavom,koji necu iznositi,pitanje vere u Boga je uvek intimno pitanje.
U Nemackoj bi neko tako jednostavnog izraza bio smatran novinarom. Ne vidim kako to mogu biti vrline. Pogotovo ako se radi o coveku koji proucava ozbiljne stvari (pa cak i da nije filozof). Filozofija nikad nije bila niti skromna niti jednostavna (jednostavnog izraza), niti je to u njenoj prirodi. Kad se takva pojavi, duzni smo da posumnjamu u nju.Ava G.:u Engleskoj, na primer,zbog prirode jezika,to je uvek bilo pozeljno i odlika jednostavnog intelektualnog stila.V.J. nije filozof,ali kao neko veoma obrazovan+jednostavan+skroman,a sve su to vrline, treba da ima mesto i u javnom zivotu.
Ne vidim kako moze da bude argument to sto je nesto kroz istoriju postojalo. A ni tada ne vazi ono "uvek".Kroz istoriju ljud.drustva filozof. i religija su se uvek bavile sl.temama
Vrlina i religija mogu legitimno biti dva ambivalentna pojma, a cesto i sasvim suprotna.Zar je vrlina izgubila vaznost za filozof.?
Voleo bih da mi neko pojasni kako je to potrebno (sa filozofske, a ne psiholoske pozicije) izmisliti ga. To moze biti jedino iz etickih i zdravstvenih razloga. Ovo drugo ne mogu da poreknem, ali prvo je velika zabluda. Etika u okviru religije ne postoji. Etika i religija (hriscanstvo npr) moraju biti sukobljeni. Ali i to bi trebalo - makar onima koji nisu narocito upuceni u materiju - sire objasnjavati.Iako franc.prosvetitelji imaju malu vrednost za razvoj filozof.misli,ovde bi trebalo citirati Voltera:"I da nema Boga......";nema veze s licnim stavom,koji necu iznositi,pitanje vere u Boga je uvek intimno pitanje.
Moze neko da doktorira na problemu kancera a da ipak ne postane bolestan. Ali svakako da bi bilo jako cudno kad bi neko citao Sartra, izabrao da na njemu doktorira, i da ode u crkvu (kao iskren vernik), jer ne vidim zasto je uopste birao Sartra kad se s njim ne slaze. Zaista bih tesko mogao da poverujem da postoji takav filozof.Ava G.:Pojavu V.Jerotica na televizijskim kanalima ne bih komentarisala kao propagandu crkve,jer doticni cesto dolazi u konflikt sa istom davanjem pojedinih izjava,ako malo pazljivije pratite...Kako biste objasnili pojavu religioznih filozofa,a to i nije takav raritet?! Recimo,neko doktorirao na Sartru,a redovno ide u crkvu,cak peva i u crkv. horu ?Ono sto neke nervira kod Jerotica,mene recimo i zbunjuje i odusevljava,a to je ta izuzetna smirenost i potpuno odsustvo SUMNJE..............
Verovao ti ili ne ,postoji jedan...Promenio je misljenje,evoluirao ili nazadovao...Misanthropos:Moze neko da doktorira na problemu kancera a da ipak ne postane bolestan. Ali svakako da bi bilo jako cudno kad bi neko citao Sartra, izabrao da na njemu doktorira, i da ode u crkvu (kao iskren vernik), jer ne vidim zasto je uopste birao Sartra kad se s njim ne slaze. Zaista bih tesko mogao da poverujem da postoji takav filozof.
Misanthropos:Video sam da naklapa i o bogu, ali ni u to nisam narocito zalazio, jer teologe ne smatram ozbiljnim ljudima. .
Nije lose imati predrasude, jer pred-rasud je pocetak misljenja. Ali ova predrasuda je premasila pocetak, usla u sud.perapera:Ili onaj vec ofucani argument o verskim ratovima.
Misanthropos:Nije lose imati predrasude, jer pred-rasud je pocetak misljenja. Ali ova predrasuda je premasila pocetak, usla u sud.
Hocu da kazem: verski ratovi s tim nemaju veze. Ako hoces da pogledas makar neke teze kojim se hriscanstvo napada (i od strane filozofa osudjuje, a to nije - uzgred - radio samo Nietzsche), a koje nisam argumentovao jer je potrebno da paste-ujem esej/eseje (koji se ovde ne citaju, i nije ni mesto za to), pogledaj jedan od mojih postova na prethodnoj strani.