zasebitost,....introvertnost

Jerotic je simpa deka.Ja se sa njim apsolutno ne slazem,pogotovo sa njegovim pokusajem svodjenja filozofije na religiju.Licni (religijski)stav potura kao opste filozofsko glediste.Nek cova malo prokomentarise 2000.godina zlocina koja su cinjeni u ime vere a ne samo da siri lazni idealizam,al da se kritika ne svede na praznu pricu tipa"Pa uvek ima onih koji lose protumace poruku,koji ne postiuju Bozije zakone,bla,bla,bla,..."U korenu religijskog osecanja lezi neka patologija zbog koje je crkva kao institucija instrumentalizovana masina potlacavanja covecanstva i najstarija lopovska organizacija na svetu,sa najduzom tradicijom.To je moguce objasniti naucno sa filozofskog aspekta,a ne mazati oci narodu pateticnim banalnostima tipa:"Ja sam jos od detinjstva stekao uvid,milinu kroz veru u Boga kad sam bio bolestan kao mali...bla,bla,bla,..."-parafraziram sta Jerotic iznosi.Njegovo glediste je u danasnjem trenutku drustveno podobno i zato se plasira preko TV-a na studiu B,ko sto je za vreme Komunizma bilo podobno deklarisati se kao Ateista.

Postujem Jerotica uprkos tome sto su mnogi pokusavali da ga srozaju u mojim ocima :). Ne slazem se, naravno, sa svim sto prica, ali ipak volim da ga slusam. Necu da komentarisem sve kritike upucene na njegov racun, najvise jer niste ni izneli neki valjan argument. Sto se tice psihologije, pa procitajte samo njegovu biografiju i koliko ima iskustva...

Ali sve to na stranu, i glup covek moze pametno da zbori.

Daleko od toga da sam relevantan pricati o Vladeti, naprosto me ne zanima njegov opus, niti bilo sta iz njegovog interesovanja. Uzeo sam tek poneku od njegovih popularnih knjiga (ovih sto se prodaju po sajmovima u serijama ili dzakovima), zatekao da se najcesce radi ili o nekim psihologizmima ili o cistom psiholoskom diskursu. Video sam da naklapa i o bogu, ali ni u to nisam narocito zalazio, jer teologe ne smatram ozbiljnim ljudima. Shvatam da je i Vladeta o bogu mogao da govori samo sa psiholoske strane, kao sto obicno psihijatri i psiholozi najpre bolesnicima preporuce da budu vernici, jer to je neka vrsta utehe, za one koji se lako i lakovernoscu mogu utesiti.

Ima one pop-psiholoske literature koja obicno naklapa o toj dobroj strani vere, poboljsava raspolozenje, smanjuje mogucnost nastanka depresije ili ovu leci. Videh da je i ovaj nas dekica znao da pise na taj nacin. Otud moja slika o njemu kao o interdisciplinarcu (to nije mala stvar), jako obrazovanom coveku, koji zna o svemu da govori, ali ne mogu da ga postujem kao filozofa.

Frozen, ne znam kako je moguce filozofiju podvesti pod religiju. Da nisi mislio na "ne ljuti se covece"?

Teg, mislio sam se samo malo spwdati tom mislju da je napola covek intravert, a u drugoj polovini zivota extra... i obratno. Velim, ako to vazi, onda je meni ostalo jos godinu ili dve do svrsetka. No, nebitno.

Što ne krenete od toga šta i kako se može definisati religija, pa da vidite šta je čovek pod time mislio....Slika koju on ima o svetu je podjednako pogrešna kao i vaša , a opet svakome se svoja čini potpuno jasna i tačna....

Ja se uvek zapitam odakle i zašto neko razmišlja tako kako razmišlja.... Uvek postoji jako dobar razlog....

Tuzni_patak:
Inače Jerotić reaguje i na tekuće javne dileme i pitanja, pa poneke stavove prilagodjava i raščišćava i danas....kao na primer o najvećem zlu religije , a to je nametanje straha od kazne od boga...
Filozof bi rekao da je najvece zlo religije sto obecava spasenje (o tome na koji nacin socioloska je stvar i nek se time oni bave, a lako je), a ne to sto postoji kazna od boga. Kazne se boje zivotinje, a nagradu ceka najgori od najslabijih (hriscana). No, i to je samo par stvari ukupnog hriscanskog zla.

Pojavu V.Jerotica na televizijskim kanalima ne bih komentarisala kao propagandu crkve,jer doticni cesto dolazi u konflikt sa istom davanjem pojedinih izjava,ako malo pazljivije pratite...Kako biste objasnili pojavu religioznih filozofa,a to i nije takav raritet?! Recimo,neko doktorirao na Sartru,a redovno ide u crkvu,cak peva i u crkv. horu ?Ono sto neke nervira kod Jerotica,mene recimo i zbunjuje i odusevljava,a to je ta izuzetna smirenost i potpuno odsustvo SUMNJE..............

frozen1982.:
Sumnja je osnova filozofije.Ko ne sumnja ne moze da preispituje,ko ne preispituje ne filozofira.
Da,zato mi i jeste cudno,jer bez sumnje nema poniranja u dubinu,a opet nikako ne bih rekla da je doticni gospodin povrsan,ili da nikad nije dosao u stanje preispitivanja.....kao vernik.Filozofija ne negira postojanje Boga,a u sirem smislu i sama filozofija moze biti shvacena kao specificna religija,samo sto je put do Boga drugaciji.Kritika crkve kroz istoriju ili dogme,nema veze sa verom,a ponajmanje s Bogom.Znam da ovo sada otvara citav niz pitanja...(van ove teme)Sto se samog gospodina Jerotica tice njegova jezgrovitost u izrazavanju,jasnoca i konciznost se ne cene dovoljno;u Engleskoj, na primer,zbog prirode jezika,to je uvek bilo pozeljno i odlika jednostavnog intelektualnog stila.V.J. nije filozof,ali kao neko veoma obrazovan+jednostavan+skroman,a sve su to vrline, treba da ima mesto i u javnom zivotu.Kroz istoriju ljud.drustva filozof. i religija su se uvek bavile sl.temama,zasto izbaciti relig.sa ovog podforuma?I gde?Zar je vrlina izgubila vaznost za filozof.?Iako franc.prosvetitelji imaju malu vrednost za razvoj filozof.misli,ovde bi trebalo citirati Voltera:"I da nema Boga......";nema veze s licnim stavom,koji necu iznositi,pitanje vere u Boga je uvek intimno pitanje.

Ava G.:
Da,zato mi i jeste cudno,jer bez sumnje nema poniranja u dubinu,a opet nikako ne bih rekla da je doticni gospodin povrsan,ili da nikad nije dosao u stanje preispitivanja.....kao vernik.Filozofija ne negira postojanje Boga,a u sirem smislu i sama filozofija moze biti shvacena kao specificna religija,samo sto je put do Boga drugaciji.Kritika crkve kroz istoriju ili dogme,nema veze sa verom,a ponajmanje s Bogom.Znam da ovo sada otvara citav niz pitanja...(van ove teme)Sto se samog gospodina Jerotica tice njegova jezgrovitost u izrazavanju,jasnoca i konciznost se ne cene dovoljno;u Engleskoj, na primer,zbog prirode jezika,to je uvek bilo pozeljno i odlika jednostavnog intelektualnog stila.V.J. nije filozof,ali kao neko veoma obrazovan+jednostavan+skroman,a sve su to vrline, treba da ima mesto i u javnom zivotu.Kroz istoriju ljud.drustva filozof. i religija su se uvek bavile sl.temama,zasto izbaciti relig.sa ovog podforuma?I gde?Zar je vrlina izgubila vaznost za filozof.?Iako franc.prosvetitelji imaju malu vrednost za razvoj filozof.misli,ovde bi trebalo citirati Voltera:"I da nema Boga......";nema veze s licnim stavom,koji necu iznositi,pitanje vere u Boga je uvek intimno pitanje.
Da,Jeroticu niko ne moze da porekne konciznost i jasnocu misli,izmedju ostalog.On je pre svega teolog ili ga ja bar tako vidim.Stvar licnog stava gledanja na religiju oslikava kako shvatamo odnos filozofija-religija.Po meni ga taj teoloski pristup filozofski ogranicava.Slazem se da ovo suvise siri temu,a sto se tice podforuma religija valjda je pre i bio,znam da sam skoro video neku anketu sa zahtevom za vracanje podforuma religija...

Ava G.:
u Engleskoj, na primer,zbog prirode jezika,to je uvek bilo pozeljno i odlika jednostavnog intelektualnog stila.V.J. nije filozof,ali kao neko veoma obrazovan+jednostavan+skroman,a sve su to vrline, treba da ima mesto i u javnom zivotu.
U Nemackoj bi neko tako jednostavnog izraza bio smatran novinarom. Ne vidim kako to mogu biti vrline. Pogotovo ako se radi o coveku koji proucava ozbiljne stvari (pa cak i da nije filozof). Filozofija nikad nije bila niti skromna niti jednostavna (jednostavnog izraza), niti je to u njenoj prirodi. Kad se takva pojavi, duzni smo da posumnjamu u nju.

Kroz istoriju ljud.drustva filozof. i religija su se uvek bavile sl.temama
Ne vidim kako moze da bude argument to sto je nesto kroz istoriju postojalo. A ni tada ne vazi ono "uvek".

Zar je vrlina izgubila vaznost za filozof.?
Vrlina i religija mogu legitimno biti dva ambivalentna pojma, a cesto i sasvim suprotna.

Iako franc.prosvetitelji imaju malu vrednost za razvoj filozof.misli,ovde bi trebalo citirati Voltera:"I da nema Boga......";nema veze s licnim stavom,koji necu iznositi,pitanje vere u Boga je uvek intimno pitanje.
Voleo bih da mi neko pojasni kako je to potrebno (sa filozofske, a ne psiholoske pozicije) izmisliti ga. To moze biti jedino iz etickih i zdravstvenih razloga. Ovo drugo ne mogu da poreknem, ali prvo je velika zabluda. Etika u okviru religije ne postoji. Etika i religija (hriscanstvo npr) moraju biti sukobljeni. Ali i to bi trebalo - makar onima koji nisu narocito upuceni u materiju - sire objasnjavati.

Sto se poslednje recenice tice, mislim da je stav o bogu i veri sire pitanje, pitanje vaspitanja i razvijene svesti, inteligencije. Ne mogu da se ne bavim tim pitanjem ako zelim da mi komsija bude preduzimljiviji, aktivniji, voljniji i mozda pametniji. A sigurno da bih to zeleo vise nego da sam okruzen budistima ili hriscanima.

Ava G.:
Pojavu V.Jerotica na televizijskim kanalima ne bih komentarisala kao propagandu crkve,jer doticni cesto dolazi u konflikt sa istom davanjem pojedinih izjava,ako malo pazljivije pratite...Kako biste objasnili pojavu religioznih filozofa,a to i nije takav raritet?! Recimo,neko doktorirao na Sartru,a redovno ide u crkvu,cak peva i u crkv. horu ?Ono sto neke nervira kod Jerotica,mene recimo i zbunjuje i odusevljava,a to je ta izuzetna smirenost i potpuno odsustvo SUMNJE..............
Moze neko da doktorira na problemu kancera a da ipak ne postane bolestan. Ali svakako da bi bilo jako cudno kad bi neko citao Sartra, izabrao da na njemu doktorira, i da ode u crkvu (kao iskren vernik), jer ne vidim zasto je uopste birao Sartra kad se s njim ne slaze. Zaista bih tesko mogao da poverujem da postoji takav filozof.

Nisam ni tvrdila da je filozof.diskurs jednostavan,a Vladeta,znamo,nije filozof.Svaki argument moze da se negira,uopste me ne impresionira tvoj pristup,a vrlo pazljivo citam,mogla bih provizorno da dodam:Jos jedan Niceovac,ili ideolog levice ili...By the way,volim Nicea,ali samo u teoriji...P.S.To sto nekome ne prija da slusa Vladetu vise govori o osobi kao coveku,manje kao filozofu...znaci,nije tema...Meni prija...,a imam vrlo aktivan pristup zivotu i radu...odnos prema Bogu mi je prilicno hegelovski...Nisam prof.vezana ni za filozofiju,ni za psihologiju,a kakav sam komsija,da,to je dobro pitanje...

Misanthropos:
Moze neko da doktorira na problemu kancera a da ipak ne postane bolestan. Ali svakako da bi bilo jako cudno kad bi neko citao Sartra, izabrao da na njemu doktorira, i da ode u crkvu (kao iskren vernik), jer ne vidim zasto je uopste birao Sartra kad se s njim ne slaze. Zaista bih tesko mogao da poverujem da postoji takav filozof.
Verovao ti ili ne ,postoji jedan...Promenio je misljenje,evoluirao ili nazadovao...

Misanthropos:
Video sam da naklapa i o bogu, ali ni u to nisam narocito zalazio, jer teologe ne smatram ozbiljnim ljudima. .

Neshvatam kako i sam ne uvidjas da je bilo kakav razgovor sa bilo kog stanovista, osim mozda vredjanja, sa tobom na ovu temu jednostavno besmislen.Kao kada bi ja rekao: naisao sam na Niceovu knjigu ali se nisam udubljivao naklapao je nesto o nadcoveku, recimo.Zar bi mogli da vodimo iole normalan razgovor o tome.
Ili onaj vec ofucani argument o verskim ratovima.To mozete da svrestate pod politiku ili marketing ili neznam sta, ali to nema blage veze sa hriscanstvom i njegovim ucenjem.Ali nikakve.To mi zvuci kao BOG ne postoji zato sto je moj pop gresan.Mozda, ako verujes u popa, ali si u tom slucaju potpuno promasio temu.
Cak me ne vredja sto vi vredjate tudje misljene, vec sto to cinite a neznate ni osnove o tome sto pricate.
Mogao bih dalje ali na nekom drugom forumu, ovde su navucene zavese.A i nema veze sa temom.

perapera:
Ili onaj vec ofucani argument o verskim ratovima.
Nije lose imati predrasude, jer pred-rasud je pocetak misljenja. Ali ova predrasuda je premasila pocetak, usla u sud.
Hocu da kazem: verski ratovi s tim nemaju veze. Ako hoces da pogledas makar neke teze kojim se hriscanstvo napada (i od strane filozofa osudjuje, a to nije - uzgred - radio samo Nietzsche), a koje nisam argumentovao jer je potrebno da paste-ujem esej/eseje (koji se ovde ne citaju, i nije ni mesto za to), pogledaj jedan od mojih postova na prethodnoj strani.

A sta ako ne postoje introvertnost i ekstrovertnost, i umesto toga postiji volja za moc ispoljena u dva oblika, slaba i jaka.. ?
A sta ako ni ova teorija nije tacna?
Sta god bilo tacno, ja cu isto proci, zar ne?
Trka se na kraju uvek isto zavrsava, zar ne?
Cemu ovaj glupi oblik postojanja onda?
Pa robovi smo logike, zar ne?
Pa kako onda da verujemo u tako nesto?
Nemozemo, zar ne?
Onda dolazi melanholicnost, zar ne?
Koliko nista neznamo, a setamo se ulicom k`o svemocni vogoni.
Udes, cak ni on mi nije pomogao, a i kako bi mogao?
Namrsticu se, ne preostaje mi puno izbora, zar ne?

Molim vas, nemojte da me ne opovrgnete!!!
Dajte mi zivota, objasnite mi sta vas cini mocnim vogonima?
Odakle vam motiv?
Nije valjda u pitanju samo instikt?
Gde sam onda to ja?
Uspeli su.

Najnovija definicija introvertne osobe i ekstrovertne osobe....

Introvertne osobe jače reaguju na podražaje u vezi sa lučenjem žlezdi , pa se test sa limunom koristi kao pokazatelj za ekstrovertne i introvertne osobe....
(Mada ja nešto ne verujem toliko, jer mi se čini da šok može ekstrovertnu osobu pretvoriti u introvertnu)

Znači test:
Stavi se kap limuna na jezik , i ako se posle toga luči dosta pljuvačke ,onda ste INTROVERTNA OSOBA.
Ako se luči malo , onda ste ekstrovertna osoba.......

Misanthropos:
Nije lose imati predrasude, jer pred-rasud je pocetak misljenja. Ali ova predrasuda je premasila pocetak, usla u sud.
Hocu da kazem: verski ratovi s tim nemaju veze. Ako hoces da pogledas makar neke teze kojim se hriscanstvo napada (i od strane filozofa osudjuje, a to nije - uzgred - radio samo Nietzsche), a koje nisam argumentovao jer je potrebno da paste-ujem esej/eseje (koji se ovde ne citaju, i nije ni mesto za to), pogledaj jedan od mojih postova na prethodnoj strani.

Šta ti smeta kod one moje podele:

Predosećaj - predubedjenje - predrasuda

A u vezi predubedjenja da se ovde ne čitaju nastaje predrasuda da im ovde nije mesto....

Back