- Poruka
- 1.050
Dobar je on, ali nije nesto relevantan za filozofska pitanja. Pre ce biti za teologiju, psihologiju i tako to.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
. Ne slazem se, naravno, sa svim sto prica, ali ipak volim da ga slusam. Necu da komentarisem sve kritike upucene na njegov racun, najvise jer niste ni izneli neki valjan argument. Sto se tice psihologije, pa procitajte samo njegovu biografiju i koliko ima iskustva...Misanthropos:Eto mene pri kraju ovog besmislenog putovanja...
)Ja nism ni rekao da ja to mislim,nego da Jerotic hoce sa religijskog aspekta da gleda na filozofska pitanja i time degradira filozofiju.Misanthropos:Frozen, ne znam kako je moguce filozofiju podvesti pod religiju. Da nisi mislio na "ne ljuti se covece"?
A to znaci da si nas sve progutao/obuhvatio razumevanjem. Mozda nas drzis u malom prstu?Tuzni_patak:Slika koju on ima o svetu je podjednako pogrešna kao i vaša , a opet svakome se svoja čini potpuno jasna i tačna....
Filozof bi rekao da je najvece zlo religije sto obecava spasenje (o tome na koji nacin socioloska je stvar i nek se time oni bave, a lako je), a ne to sto postoji kazna od boga. Kazne se boje zivotinje, a nagradu ceka najgori od najslabijih (hriscana). No, i to je samo par stvari ukupnog hriscanskog zla.Tuzni_patak:Inače Jerotić reaguje i na tekuće javne dileme i pitanja, pa poneke stavove prilagodjava i raščišćava i danas....kao na primer o najvećem zlu religije , a to je nametanje straha od kazne od boga...
Da,zato mi i jeste cudno,jer bez sumnje nema poniranja u dubinu,a opet nikako ne bih rekla da je doticni gospodin povrsan,ili da nikad nije dosao u stanje preispitivanja.....kao vernik.Filozofija ne negira postojanje Boga,a u sirem smislu i sama filozofija moze biti shvacena kao specificna religija,samo sto je put do Boga drugaciji.Kritika crkve kroz istoriju ili dogme,nema veze sa verom,a ponajmanje s Bogom.Znam da ovo sada otvara citav niz pitanja...(van ove teme)Sto se samog gospodina Jerotica tice njegova jezgrovitost u izrazavanju,jasnoca i konciznost se ne cene dovoljno;u Engleskoj, na primer,zbog prirode jezika,to je uvek bilo pozeljno i odlika jednostavnog intelektualnog stila.V.J. nije filozof,ali kao neko veoma obrazovan+jednostavan+skroman,a sve su to vrline, treba da ima mesto i u javnom zivotu.Kroz istoriju ljud.drustva filozof. i religija su se uvek bavile sl.temama,zasto izbaciti relig.sa ovog podforuma?I gde?Zar je vrlina izgubila vaznost za filozof.?Iako franc.prosvetitelji imaju malu vrednost za razvoj filozof.misli,ovde bi trebalo citirati Voltera:"I da nema Boga......";nema veze s licnim stavom,koji necu iznositi,pitanje vere u Boga je uvek intimno pitanje.frozen1982.:Sumnja je osnova filozofije.Ko ne sumnja ne moze da preispituje,ko ne preispituje ne filozofira.
Da,Jeroticu niko ne moze da porekne konciznost i jasnocu misli,izmedju ostalog.On je pre svega teolog ili ga ja bar tako vidim.Stvar licnog stava gledanja na religiju oslikava kako shvatamo odnos filozofija-religija.Po meni ga taj teoloski pristup filozofski ogranicava.Slazem se da ovo suvise siri temu,a sto se tice podforuma religija valjda je pre i bio,znam da sam skoro video neku anketu sa zahtevom za vracanje podforuma religija...Ava G.:Da,zato mi i jeste cudno,jer bez sumnje nema poniranja u dubinu,a opet nikako ne bih rekla da je doticni gospodin povrsan,ili da nikad nije dosao u stanje preispitivanja.....kao vernik.Filozofija ne negira postojanje Boga,a u sirem smislu i sama filozofija moze biti shvacena kao specificna religija,samo sto je put do Boga drugaciji.Kritika crkve kroz istoriju ili dogme,nema veze sa verom,a ponajmanje s Bogom.Znam da ovo sada otvara citav niz pitanja...(van ove teme)Sto se samog gospodina Jerotica tice njegova jezgrovitost u izrazavanju,jasnoca i konciznost se ne cene dovoljno;u Engleskoj, na primer,zbog prirode jezika,to je uvek bilo pozeljno i odlika jednostavnog intelektualnog stila.V.J. nije filozof,ali kao neko veoma obrazovan+jednostavan+skroman,a sve su to vrline, treba da ima mesto i u javnom zivotu.Kroz istoriju ljud.drustva filozof. i religija su se uvek bavile sl.temama,zasto izbaciti relig.sa ovog podforuma?I gde?Zar je vrlina izgubila vaznost za filozof.?Iako franc.prosvetitelji imaju malu vrednost za razvoj filozof.misli,ovde bi trebalo citirati Voltera:"I da nema Boga......";nema veze s licnim stavom,koji necu iznositi,pitanje vere u Boga je uvek intimno pitanje.
U Nemackoj bi neko tako jednostavnog izraza bio smatran novinarom. Ne vidim kako to mogu biti vrline. Pogotovo ako se radi o coveku koji proucava ozbiljne stvari (pa cak i da nije filozof). Filozofija nikad nije bila niti skromna niti jednostavna (jednostavnog izraza), niti je to u njenoj prirodi. Kad se takva pojavi, duzni smo da posumnjamu u nju.Ava G.:u Engleskoj, na primer,zbog prirode jezika,to je uvek bilo pozeljno i odlika jednostavnog intelektualnog stila.V.J. nije filozof,ali kao neko veoma obrazovan+jednostavan+skroman,a sve su to vrline, treba da ima mesto i u javnom zivotu.
Ne vidim kako moze da bude argument to sto je nesto kroz istoriju postojalo. A ni tada ne vazi ono "uvek".Kroz istoriju ljud.drustva filozof. i religija su se uvek bavile sl.temama
Vrlina i religija mogu legitimno biti dva ambivalentna pojma, a cesto i sasvim suprotna.Zar je vrlina izgubila vaznost za filozof.?
Voleo bih da mi neko pojasni kako je to potrebno (sa filozofske, a ne psiholoske pozicije) izmisliti ga. To moze biti jedino iz etickih i zdravstvenih razloga. Ovo drugo ne mogu da poreknem, ali prvo je velika zabluda. Etika u okviru religije ne postoji. Etika i religija (hriscanstvo npr) moraju biti sukobljeni. Ali i to bi trebalo - makar onima koji nisu narocito upuceni u materiju - sire objasnjavati.Iako franc.prosvetitelji imaju malu vrednost za razvoj filozof.misli,ovde bi trebalo citirati Voltera:"I da nema Boga......";nema veze s licnim stavom,koji necu iznositi,pitanje vere u Boga je uvek intimno pitanje.
Moze neko da doktorira na problemu kancera a da ipak ne postane bolestan. Ali svakako da bi bilo jako cudno kad bi neko citao Sartra, izabrao da na njemu doktorira, i da ode u crkvu (kao iskren vernik), jer ne vidim zasto je uopste birao Sartra kad se s njim ne slaze. Zaista bih tesko mogao da poverujem da postoji takav filozof.Ava G.:Pojavu V.Jerotica na televizijskim kanalima ne bih komentarisala kao propagandu crkve,jer doticni cesto dolazi u konflikt sa istom davanjem pojedinih izjava,ako malo pazljivije pratite...Kako biste objasnili pojavu religioznih filozofa,a to i nije takav raritet?! Recimo,neko doktorirao na Sartru,a redovno ide u crkvu,cak peva i u crkv. horu ?Ono sto neke nervira kod Jerotica,mene recimo i zbunjuje i odusevljava,a to je ta izuzetna smirenost i potpuno odsustvo SUMNJE..............
Verovao ti ili ne ,postoji jedan...Promenio je misljenje,evoluirao ili nazadovao...Misanthropos:Moze neko da doktorira na problemu kancera a da ipak ne postane bolestan. Ali svakako da bi bilo jako cudno kad bi neko citao Sartra, izabrao da na njemu doktorira, i da ode u crkvu (kao iskren vernik), jer ne vidim zasto je uopste birao Sartra kad se s njim ne slaze. Zaista bih tesko mogao da poverujem da postoji takav filozof.
Misanthropos:Video sam da naklapa i o bogu, ali ni u to nisam narocito zalazio, jer teologe ne smatram ozbiljnim ljudima. .
Nije lose imati predrasude, jer pred-rasud je pocetak misljenja. Ali ova predrasuda je premasila pocetak, usla u sud.perapera:Ili onaj vec ofucani argument o verskim ratovima.
Misanthropos:Nije lose imati predrasude, jer pred-rasud je pocetak misljenja. Ali ova predrasuda je premasila pocetak, usla u sud.
Hocu da kazem: verski ratovi s tim nemaju veze. Ako hoces da pogledas makar neke teze kojim se hriscanstvo napada (i od strane filozofa osudjuje, a to nije - uzgred - radio samo Nietzsche), a koje nisam argumentovao jer je potrebno da paste-ujem esej/eseje (koji se ovde ne citaju, i nije ni mesto za to), pogledaj jedan od mojih postova na prethodnoj strani.