Zarada po stanovniku u Beogradu veća tri puta nego u ostatku Srbije

Prijatelj Dvojkas, tesko da si u pravu. Aj da pogledamo recimo Svajcarsku, drzavu koja je po povrsini i broju stanovnika priblizna Srbiji. Centar administracije je u Bernu. Centar bankarstva u Cirihu. Centar farmacijsko/hemijske industrije je Bazel. Zeneva je srediste mnogih medjunarodnih organizacija, centar industrije satova. Nojsatel je centar duvanske industrije. Cirh prednjaci po primanjima, ali tu su u pitanju vrlo umerene razlike.

Ajmo dalje. Da pogledamo Nemacku. Do ne tako davno, administracija drzave je bio Bon. Ok, sada je Berlin. A gde Nemacka pravi BMW? U Minhenu. Gde se proizvodi Porse? Stutgart. Hamburg je najveca luka. Frankfurt avio cvoriste i funansijski centar. Jel' da idemo dalje u sitna crevca?

A evo kako to izgleda u Srbiji. U Nisu je prodata duvanska industrija za oko 400 miliona dolara. Od toga je Nisu ostalo 20 miliona. I sve novine su pisale, ovo je doslovan naslov, "Nislije broje pare".

A znas li gde je otislo 380 miliona? U Beograd naravno. Cak nisu ni deponovane u Niskim bankama, jer verovatno u NIsu nije bilo nikog ko moze da broji do tako velike cifre.

Jos jedna ilustracija. Niski aerodrom napravio nekakav Kargo centric i sletelo nekoliko aviona. Odmah je reagova Djilas i trazio da se iz nacionalnog investicionog plana daju pare za Batajnicu jer zast bi u Nis sletali kargo avioni. A da ne pominjemo sve moguce drzavne opstrukcije tog istog niskog aerodroma.

Da ne bih ovo pretvorio iz komentara u clanak, skrati cu. Beograd koristi sve mogucnosti da kroz drzavnu vlast, a i na druge nacine, centralizuje sva desavanja u Srbiji.
(za regionalizaciju, 12. mart 2009 12:54)

ja na to pristajem

nama se iz budzeta ne daje nista tj daju se mrvice.

sta meni drzava daje iz budzeta? bas nista - samo otimaju

sve pokradete vi beogradjani i novosadjani

da se daje nama, imali bi smo iste plate, al vi imate plate 3 put vece nego mi u ostatku srbije

totalno nam upropastiste zemlju bando parazitska

SRBIJA RADI BEOGRAD SE GRADI

DOLE BEOGRADSKI PARAZITI I LOPOVI

Koja gomila gluposti...evo ja sam u BG i rodjen i odrastao i nista nisam dobio.
To bolje priupitaj vlast u tvojoj opstini gde su pare i u sta se ulazu........eto ona Jagodina nije BGD pa se tamo gradi i ulaze......ona Indjija nije BGD pa se tako gradi i ulaze.....

90tih ovako nije bilo znam , plate u beogradu su bile tek neznatno vece od ostatka srbije

pravo socijalno raslojavanje i ova nepravda se stvorila nakon 2000te godine....

troskovi poslovanja u vranju leskovcu i novom sadu i bg su isti

jer isto ovaj u vranju sa firmom mora da plati dazbine drzavi ko neko iz bg ili NS

isto placa pdv 18%

isto placa benzin

isto placa otvaranje preduzeca

isti su mu porezi i doprinosi na licne dohodke

srbija je jedno izrazito nepravedno drustvo

drustvo PONIZENIH I uvredjenih da parafraziram Viktora Igoa
Pa neka onda isto plati i svoje zaposlene!

Osnovni princip drustvene raspodele u demokratskoj i humanoj socijalnoj zajednici treba da bude da svako zivi od svoga rada i imovine sa kojom raspolaze. I drugo, niko ili skoro niko nezivi na tudji racun.

Ako bi se taj princip primenio, onda se moze zakljuciti da Beogradjani zive na racun drugih delova Srbije.

Beograd je administrativno koncipiran kao politicki centar stare Jugoslavije.

Sada je Beograd Politicki administrativni centar Srbije. Srbija je 4 puta manja od ranije SFRJ, a Beograd trosi kao pre , pa i vise.
Srbija jeste manja od SFRJ , ali se Beograd nije smanjio , naprotiv - povećao se.

znam da u vecini javnih preduzeca postoji tzv beogradski dodatak za zaposlene koji zive u beogradu
:eek::eek::eek: ja to nisam znala , ako tužim hoću li dobiti retroaktivno taj dodatak?! Baš bi mi dobro došao ...da nabijem prosek u odnosu na ostatak Srbije.

pa ne moze jer je narod u vranju siromasan i automatski njegovi profiti su neuporedivo manji nego profiti firme koaj radi u beogradu. zato ne moze da da radnicima vece plate zato grca u dugovima zato mu zuta banda unistava sve...
I ti onda predlažeš da poslodavci u Beogradu smanje plate svojim zaposlenima da se ne bi uvredio onaj iz Vranja!?

Тихи, без увреде, али тема је глупа. Београђане није брига за наше проблеме, као ни проблеме Срба ван Србије. Само ће темељити тврдњу да смо искомплексирани провинцијалци. Болдовано је суштина њихових одговора на овој теми.

Brate koje su to firme gde se toliko zaradjuje da idem odma da predam "portfolijo" :hahaha:

Dajte neka imena firmi..necu da tumaram..veliki je i taj krug "dvojke" :D

P.S. Samo jos da pitam.. u Bg sam nekih 11 godina..el sticem pravo za taj Beogradski dodatak? :dontunderstand:

Predaj portfolio kod "Žika-prva ruka", salon za erotsku masažu "Nana", SPR "Plavi most"...

A dodatak stiže, samo da Tihi Marsowac ostvari pustu želju i postane ekonomista :hahaha::hahaha:

Back