Shvatam temu ozbiljno, bez zelje da budem duhovit ili da uvredim nekog, ako se tako nesto nekom ucini slucajno.
Klajv Barker je napisao zanimljivu, duhovitu a moze biti i poucnu pricu "Jetering i Dzek" (prva Knjiga Krvi). Meni to deluje kao dobar nacin resevanja problema, za pocetak. Naravno u slucaju da ste sigurni da vam se desava nesto slicno.
E sad posto tesko, bar vecina nas, moze biti sigurna u vezi bilo cega sa ovom temom, trebalo bi pricati sa ljudima koji se u to malo vise razumeju. Poceti od svestenika, naravno. Katolickih, naravno. Jer izgleda, ako je suditi po 7. umetnosti (gde ima dima..), da je egzorcizam kod njih maltene institucionalizovan. Verovatno postoje pravila kako se sta radi (dijagnoza, svakodnevna terapija, povremeni obredi). Onako, naucno. Isto, kao kad odete na ispovest..uradio sam to i to i dobijes 20 Oce nas i 25 Zdravo Marija.
Pravoslavni svestenici. Tu bi verovatno dobili manje egzaktno tumacnje i sam pristup resavanja problema, al' ne znaci manje efikasan. Dobar poznanik studira teologiju, tesko da se ne dotaknemo njegove buduce profesije svaki put kad se vidimo. Studirao je psihologiju, bavio se polu-profesionalno astrologijom. Zakljucak koji sam mogao izvesti iz razgovora sa njim nije bas jednostavno srociti, ali recimo da "to" postoji u recniku pravoslavne dogme. Takodje i u astrologiji i nekim granama (pravcima) psihologije (psihijatrije).
Sto nas dovodi do trece (i cetvrte) osobe. Psiholog ili astrolog. Pshilog koji je i vernik, astrolog koji je i psihlog i sl. U stvari, svestno lice sa diplomom pshilogije. Neko ko ce iscrpeti sve potencijalne cisto psihicke poremecaje (ako ih i ima takvih uopste), prvo pokusati da bude doktor, pa tek onda svestenik, sto bi ste verovatno dobili kao tretman ako bi se obratili bilo kom relevantnom egzorcisti. Tako da bih se ja kao agnostik verovatno odlucio za katolike. Mozda zbog reklame, ali nekako mi deluju najuvezbaniji.
Knjige citati sto vise, ne bih cak ni iskljucivao ni one najeftinije, na prvi pogled smesne, senzacionalisticke.
I na kraju, ali ne i najmanje bitno, osobe sa iskustvom iz prve ruke. Recimo da sam pricao sa devojkom koja svakako veruje da je imala i poprilicno uverljivo iznosi iskustva susreta sa..pa recimo..naucno nedefinisanim entiteom. Sto je trajalo duze vreme i gde je imala prilike da upozna ljude koji su imali slicna iskustva (nisam ih upoznao).
Tu je i naravno, ako vi niste sami izvor problema, odnosno ako vas ne nastanjuju "larve", nacin koji primenjuje moj brat. Ako vidi osobu sa nekim problemom, cak i ako je samo malo vise negativna bez vidljivog razloga i naizgled nista vise (cinicni seronja aka Stan Marsh

), samo se skloni i ne odgovara joj vise, mozda po neka kurtoazna poruka, s vremena na vreme, bar dok se stvari nekako ne rese (ako se rese). Kaze brat: "E ne vidjam se vise sa njim/njom." "Sto buraz?" "Brate, zraci me.." Udaljenost jeste je jedan od nacina zastite od izvlacenja energije u pocetku, sto vam sigurno obara odbrambeni sistem. A kad udje, usao je, tesko da mozete posle sami resiti problem. Naravno, osobe koje vas "umaraju" jesu verovatno samo cinicne seronje ili su mazohisitcki samosazaljive ili emocionalno ne bas najstabilnije, nesigurne. I nista vise od toga. Ali su, imajte to na umu, svakako podloznije "zarazi" ako je vec nisu zakacile.
Znam, izvor ovakovog razmisljnja jeste pre svega horor i sf beletristika, filmovi, dugi ozbiljni razgovori sa verovatno ne bas najkompetetnijim osobama, ali meni je to dovoljno da iskreno sumnjam, ne kazem verujem, da tu ima "nesto".