Zanimljivo o Srbiji

Mjeseci iz davnih vremena u srba !
srpski kalendar.jpg
 
https://www.facebook.com/share/e2WyyrwJfoZYQtQY/?mibextid=D5vuiz

Najmanji i najlepši kanjon sveta – srpsko čudo prirode za koje turisti ne znaju

IMG_20240513_121131.jpg


Na pojedinim delovima stene su međusobno odvojene tek nešto više od metar. Divljina je prva asocijacija na ovaj predeo Srbije u pirotskom kraju. Tamo i dalje nema mnogo znatiželjnih turista, tim predelima i dalje vladaju divlji lepotani poput risa i surog orla.

Ovo je pravo čudo brdovitog Balkana na jugoistoku naše zemlje za koje malo ko u Srbiji zna. Zbog toga je kanjon reke Jerme i dalje tajnovit i sačuvao je iskonsku lepotu. Kanjon Jerme svojim strmim liticama, koje na pojedinim deonicama deluju da će da se dodirnu, podsećaju na prave Termopile izmeštene baš u naš kraj sveta.

Kanjon Jerme se nalazi na oko 30 kilometara od Pirota, na tromeđi sa Dimitrovgradom i Babušnicom. Kanjon je najlepši u onom delu reke koji povezuje Asenovo kale i selo Vlasi, gde se može uživati u prelepom krajoliku dužine nekoliko kilometara.

Reka Jerma izvire u zoni Vlasinskog jezera i odatle teče severozapadno, prema susednoj Bugarskoj. Tu, kod sela Strezimirovca, odlazi u Bugarsku i pravi veličanstven tok prolazeći kroz Trnovsko ždrelo, a potom prelepo zaokreće i vraća se nazad u Srbiju. U tih 15 kilometara prolaska nazad, između visova Vlaških planina i Grebena usečen je kanjon Jerme, sa dva veličanstvena klanca Odorovsko i Vlaško ždrelo.

Asenovo kale je visoko 1.032 metara i vrh je obližnje planine Ruj. Ujedno je to i jedino mesto gde kanjon Jerme pruža dom surom orlu, a takođe jedina lokacija u Srbiju gde se može videti ova ptica, pišu na sajtu Avanturista.

Na liticama Asenovog kalea se nalaze ostaci srednjevekovnog utvrđenja za koje se smatra da ga je sagradio bugarski car Jovan Asen. Novija istraživanja su potvrdila da je to ipak utvrda koju je podigao Stefan Lazarević koja je kasnije pala u ruke Turaka.Jedna od najvećih atrakcija je, svakako, Cediljka, simboličan naziv koji najbolje opisuje uski kanjonski usek koji jedva da doseže metar i po širine između dve strme strane koje se uzdižu iznad reke. S druge strane, brojne pećine, od kojih je najpoznatija Vetrena dupka, i Vetreno jezero upotpunjuju lepotu ovog kraja.
 
Najstarija osnovna škola u Srbiji je Osnovna škola "Kralj Petar Prvi" u Beogradu, osnovana 1718. godine.

Druga osnovna škola koja je počela sa radom u Srbiji bila je Osnovna škola "Dositej Obradović" u Požarevcu.
Svojevremeno je u ovoj školi predavao i Đura Jakšić.

Osnovna škola "Karađorđe" je najstarija svetovna škola u Srbiji, koja je sa radom počela davne 1805. godine.
 
Današnja grupa naroda u istočnoj Srbiji poznata kao Vlasi, vodi poreklo od Kelta.
Ovo je jedna od niza, kako istorijskih, a tako i jezičkih teorija o potomcima Vlaha.
Smatra se da vlaška magija pronalazi svoje korene upravo u keltskim kultovima i obrednim ceremonijama.
 
Sa površinom većom od čak 250 kvadratnih kilometara, Đerdapsko jezero važi za najveće jezero u Srbiji nastalo veštačkim putem.
Zanimljivo je podatak da se od ukupne površine jezera, koje je nastalo prilikom gradnje hidroelektrane Đerdap I, 163 kvadratna kilometra
nalaze na teritoriji naše zemlje, navodi "Srbijapodlupom". Zapravo, ovo jezero Srbija "deli" sa susednom Rumunijom.
Procenjuje se da je oko stotinu metara najveća dubina Đerdapskog jezera, na kome se po lepoti posebno izdvaja Đerdapska klisura
i utvrđenje Golubački grad, koje je kompletno obnovljeno pre četiri godine i dostupno za turističke obilaske.
 
Grad Kraljevo je od svog postanka do danas više puta menjao naziv.

Prvi pomen naselja pod nazivom Rudo Polje potiče iz 1476. godine.
Nakon toga je u upotrebi dvojni naziv Rudopolje i Karanovac (turski naziv/prevod za Rudo Polje bio je Karan Ovasi, što su Srbi izgovarali kao Karanovac), oko 1540. godine.
Nakon posete kralja Milutina Obrenovića Karanovcu, na zahtev građana, 19. aprila 1882. naziv je promenjen u Kraljevo.
U kratkom periodu posle II svetskog rata (1949-1955.) naziv grada je promenjen u Rankovićevo (po Aleksandru Rankoviću).
1955. godine vraćen je naziv grada Kraljevo.
Neka tako i ostane. :heart:
 
Na Prokletijama se nalazi vrh Đeravica, koji je i zvanično najviši planinski vrh naše zemlje. Ovaj planinski vrh dostiže nadmorsku visini od 2.656 metara.
Sa druge strane, na svega 28 metara iznad nivoa mora nalazi se najniža tačka u našoj zemlji. U pitanju je mesto gde se reka Timok uliva u Dunav.
 
U farbe za kosu koje se izvoze za srpsko tržište stavlja manje crvenog pigmenta nego inače, jer ga naša kosa ima u izobilju.
Da li je to razlog, ili činjenica da je crveni pigment ubedljivo najskuplji, ostavljamo na procenu frizerima i stručnjacima.
 
Jedan od najboljih načina da se doživi duh Srbije je kroz njenu bogatu i ukusnu gastronomiju. Srpska kuhinja poznata je po svojim autentičnim jelima koja su osvojila srca ljudi širom sveta. Od sočnih ćevapčića do aromatičnog ajvara i tradicionalne sarme, hrana u Srbiji je prava poslastica za nepca stranaca. Ne samo da će stranci uživati u ukusima, već će i otkriti koliko je hrana važna u srpskoj kulturi i kako se jela često koriste za proslavu i okupljanje porodice i prijatelja.
 
Pećina Ceremošnja se nalazi na Istoku Srbije u blizini gradića Kučevo. Ukupna dužina pećine je 775,5 metara dok je za „turističku javnost“ dostupno „samo“ 431 metara. Kako je ovo kraj gde se ne prave kuće manje od 400 kvadrata, tako bi bila prava sramota da pećina bude manja od 4574 m2. Temperatura u pećini je konstantno oko 8 stepeni, bilo da je leto ili zima pa se prepšorucuje da se ogrne jakna ili nesto toplije
 
Najviši vodopad u Srbiji je Kaluđerski skok. Nalazi se na visini od 232 metra na Kaluđerskoj reci
Za njim sledi vodopad Koper, visok 103, 5 metara, na Dabičinom potoku,takođe na Staroj planini.
Svi ostali vodopadi na ovoj listi su ispod stotinu metara.
 
Srbija je imala i francusku kraljicu u svojoj istoriji! Jelena Anžujska bila je žena kralja Stefana Uroša koji je u njenu čast
posadio jorgovane duž cele doline Ibra. Danas, jedni ovo mesto nazivaju Dolinom kraljeva, drugi Dolinom vekova, a oni romantični Dolinom jorgovana.
 
Priroda Srbije krije mnogo tajni i nerazrešenih misterija. Jedna od njih je planina Rtanj – 500.000 godina stara piramida.
Zbog njenog piramidalnog oblika, za ovu mističnu planinu se veruje da je drevna piramida u kojoj se nalazi matični brod ostavljen od strane vanzemaljaca.
 
Tu je takođe i misterija Povlenskih kugli o čijem se poreklu i dan danas raspravlja. Dok jedni tvde da su ove ogromne kamene kugle rasute po brdima Povlena čuda prirode sa lekovitim moćima, drugi veruju da su ih vanzemaljci ostavili. Naučnici pak smatraju da su one nastale vulkanskom aktivnošću.
 
Caričin grad je vredno kulturno nasleđe iz prošlosti, koje se nalazi u blizini Lebana, Sijarinske banje i Leskovca, su arheološki ostaci Caričinog grada, iz VI veka. Ovaj grad, poznat i pod imenom Justiniana Prima, predstavlja jedan od najvećih i najznačajnijih Romejskih gradova u unutrašnjosti Balkana. Podigao ga je veliki Romejski car Justinijan I (527-565) prema mnogim izvorima u znak zahvalnosti kraju u kom se rodio.

Prema legendi, car Justinijan se zaljubio u prelepu plesačicu Teodoru, te kako bi joj dokazao ljubav i vernost napravio grad u njenu čast. Skrivajući se od roditelja izabrao je mesto daleko od njih i to ono u kome se rodio.

Kada je ćerka Justijana i Teodore stasala za udaju, zaljubila se u svinjara koji je živeo na obodu ovog raskošnog grada. Naravno roditelji su zabranili ovu ljubav te je mladi bračni pra pobegao u konjskoj zaprezi. Prema legendi, vojnici su ih stigli i ubili a sva sela kroz koja su prolazili su dobila imena prema onome što im se u tom putu dešavalo.
 
Ćele Kula je jedinstven spomenik ne samo u Evropi, nego i u svetu, a svedoči o jezivim momentima srpske istorije. Da bismo bolje razumeli simboliku samog spomenika moramo se vratiti u vreme I srpskog ustanka koji je poveo Karađorđe (Đorđe Petrović) februara 1804. godine u Orašcu, a za oslobođenje od Turaka. Sam povod za početak ustanka bio je događaj u istoriji poznat kao “Seča knezova”, kada su Turci ubili gotovo sve ugledne srbe. Ustanici na kraju nisu uspeli u svom naumu da se oslobode, te je ustanak ugušen u oktobru 1813. godine.

Kula je bila visoka 3 metra i sadržala je 952 lobanje;
Pretpostavlja se da je na vrhu bila glava Stevana Sinđelića;
Današnja Ćela kula sadrži 58 preostalih lobanja.
 

Back
Top