Zanimljivo o Srbiji

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.671
U Srbiji postoji više od hiljadu zadužbina i fondacija

U Srbiji je registrovano 37.454 udruženja, 15.890 sportskih udruženja, društava i saveza, 2.594 medija, 1.128 turističkih agencija, 1.088 zadužbina i fondacija, 1.057 zdravstvenih ustanova i tačno 400 ustanova kulture?!

U Srbiji, pored 137.287 privrednih društava, radi i 330.502 preduzetnika

U aprilu 2023. godine, po službenoj dužnosti, u APR-u obrisano približno 4.000 privrednih društava na osnovu prinudne likvidacije, a da su se sada „stekli razlozi za prinudnu likvidaciju koje više nije moguće otkloniti“ 3.609 privrednih društava.

Prema registrovani delatnostima, najveći broj obrisanih društava je imao registrovanu delatnost nespecijalizovane trgovine na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Najveći broj obrisanih preduzetnika je bio registrovan za delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, usluge pripremanja i posluživanja pića, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, taksi prevoz, trgovinu na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom...

link
 
18 imperatora starog Rima je rođeno na teritoriji današnje Srbije.
To znači da je otprilike svaki peti rimski imperator rođen na teritoriji naše zemlje.
rimski-imperatori-rodeni-na-teritoriji-srbije-85-jl.jpg
 
Industrija pravljenja satova se razvila u Srbiji pre nego što je nastala u Švajcarskoj.
Srbija poseduje sat koji je nastao 200 godina ranije nego u čuvenoj ,,Zemlji satova”.
 
Prvi satelitski prenos video-signala 1962. godine između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku freske Belog anđela iz manastira Mileševe.
 
Prvo se informisi pa se onda kladi :lol:

Svi mi znamo da Švajcarci već vekovima prave najbolje i najkvalitetnije satove. Međutim, retko ko zna da su Srbi počeli da se bave časovničarstvom minimum 200 godine pre Švajcaraca.

Zasluge za to preuzima Lazar Srbin, poznat i pod imenima Lazar Crnorizac i Lazar Hilandarac. Ovaj srpski srednjevekovni monah i časovničar poznat po tome što je 1404. osmislio i izradio prvi javni mehanički sat u Rusiji. Švajcarci su svoj prvi časovničarski esnaf osnovali tek 1601.

Lazarev mehanički časovnih je jedan od prvih 10 satova takve izrade u Evropi.
Po narudžbini velikog kneza Vasilija I, Lazar je osmislio i izradio časovnik za toranj Kneževog dvora u Moskvi.
Ovaj srpski sat je tada koštao otprilike koliko i velika bogataška kuća.
On je radio bez greške neverovatnih 217 godina, nakon čega je zamenjen novim časovnikom koji je ubrzo izgoreo u velikom požaru.
Iako Lazarev časovnik i moskovski toranj na kom je bio postavljen nisu preživeli požar, njemu sličan sat i dalje postoji na Hilandaru. Taj časovnik je najstari na Svetoj gori i generalno na našim prostorima. I što je još neverovatnije – i dalje radi.
link
 
Zapis u ruskom letopisu iz 16. veka kaže:

“U leto 6912. (1404) veliki knez (Vasilij Prvi) naumi časnik (časovnik) i postavi ga na svome dvoru kod crkve Sv. Blagovesti. Ovaj se pak časnik naziva časomer, i svaki (puni) čas udara čekićem o zvono, odmeravajući i odbrojavajući časove dnevne i noćne; ne udaraše čovek nego (ono) čoveku nalik, samozvono i samopokretno, čudnovato lepo nekako, stvoreno čovečijom oštroumnošću, premaštovito i premudro. Majstor i umetnik ovoga bejaše neki monah, koji je došao sa Svete Gore, rodom Srbin, po imenu Lazar, a cena ovom bejaše više od 150 rubalja.”
 

Back
Top