Zanimljivo o Srbiji

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
337.010
U Srbiji postoji više od hiljadu zadužbina i fondacija

U Srbiji je registrovano 37.454 udruženja, 15.890 sportskih udruženja, društava i saveza, 2.594 medija, 1.128 turističkih agencija, 1.088 zadužbina i fondacija, 1.057 zdravstvenih ustanova i tačno 400 ustanova kulture?!

U Srbiji, pored 137.287 privrednih društava, radi i 330.502 preduzetnika

U aprilu 2023. godine, po službenoj dužnosti, u APR-u obrisano približno 4.000 privrednih društava na osnovu prinudne likvidacije, a da su se sada „stekli razlozi za prinudnu likvidaciju koje više nije moguće otkloniti“ 3.609 privrednih društava.

Prema registrovani delatnostima, najveći broj obrisanih društava je imao registrovanu delatnost nespecijalizovane trgovine na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Najveći broj obrisanih preduzetnika je bio registrovan za delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, usluge pripremanja i posluživanja pića, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, taksi prevoz, trgovinu na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom...

link
 
18 imperatora starog Rima je rođeno na teritoriji današnje Srbije.
To znači da je otprilike svaki peti rimski imperator rođen na teritoriji naše zemlje.
rimski-imperatori-rodeni-na-teritoriji-srbije-85-jl.jpg
 
Industrija pravljenja satova se razvila u Srbiji pre nego što je nastala u Švajcarskoj.
Srbija poseduje sat koji je nastao 200 godina ranije nego u čuvenoj ,,Zemlji satova”.
 
Prvo se informisi pa se onda kladi :lol:

Svi mi znamo da Švajcarci već vekovima prave najbolje i najkvalitetnije satove. Međutim, retko ko zna da su Srbi počeli da se bave časovničarstvom minimum 200 godine pre Švajcaraca.

Zasluge za to preuzima Lazar Srbin, poznat i pod imenima Lazar Crnorizac i Lazar Hilandarac. Ovaj srpski srednjevekovni monah i časovničar poznat po tome što je 1404. osmislio i izradio prvi javni mehanički sat u Rusiji. Švajcarci su svoj prvi časovničarski esnaf osnovali tek 1601.

Lazarev mehanički časovnih je jedan od prvih 10 satova takve izrade u Evropi.
Po narudžbini velikog kneza Vasilija I, Lazar je osmislio i izradio časovnik za toranj Kneževog dvora u Moskvi.
Ovaj srpski sat je tada koštao otprilike koliko i velika bogataška kuća.
On je radio bez greške neverovatnih 217 godina, nakon čega je zamenjen novim časovnikom koji je ubrzo izgoreo u velikom požaru.
Iako Lazarev časovnik i moskovski toranj na kom je bio postavljen nisu preživeli požar, njemu sličan sat i dalje postoji na Hilandaru. Taj časovnik je najstari na Svetoj gori i generalno na našim prostorima. I što je još neverovatnije – i dalje radi.
link
 
Zapis u ruskom letopisu iz 16. veka kaže:

“U leto 6912. (1404) veliki knez (Vasilij Prvi) naumi časnik (časovnik) i postavi ga na svome dvoru kod crkve Sv. Blagovesti. Ovaj se pak časnik naziva časomer, i svaki (puni) čas udara čekićem o zvono, odmeravajući i odbrojavajući časove dnevne i noćne; ne udaraše čovek nego (ono) čoveku nalik, samozvono i samopokretno, čudnovato lepo nekako, stvoreno čovečijom oštroumnošću, premaštovito i premudro. Majstor i umetnik ovoga bejaše neki monah, koji je došao sa Svete Gore, rodom Srbin, po imenu Lazar, a cena ovom bejaše više od 150 rubalja.”
 
Januara 1322. godine u manastiru Žiča, na Bogojavljenje, krunisan je srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina. Tokom vladavine do 1331. pobedio je vojsku bosanskih feudalaca, Bugare kod Velbužda (1330) i osigurao prevlast nad Makedonijom. Zbacio ga je s prestola sin Dušan. Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima u zatočeništvu u Zvečanu. Podigao je manastir Visoki Dečani.

139999353_222028306178262_8537791254762131252_n.jpg
 
Današnja AIR Serbia, nekadašnji avioprevoznik JAT a prvobitno Društvo za vazdušni saobraćaj Aeroput je bio među
prvim civilnim avio-kompanijama – 10. u Evropi i 21. u svetu.
 
14. januara 1842. godine - u Irigu je srpski pisac i iguman manastira Krušedol Dimitrije Krestić otvorio prvu srpsku čitaonicu s bibliotekom, koju je i osnovao. Čitaonica je čitav vek primala svu važniju srpsku i jugoslovensku štampu i strane časopise, ali su tu dragocenu zbirku 1944. u Drugom svetskom ratu uništile ustaše miniranjem zgrade biblioteke.
139203150_219007163147043_8366446779061329589_n.jpg
 
Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji dužine 80 km i popularna turistička destinacija leti i zimi.
Sa svojih 200 sunčanih dana u toku godine, Kopaonik nazivaju i “sunčanom planinom”.

Sneg pada od kraja novembra i na raspolaganju skijašima je sve do maja meseca, blizu 160 dana godišnje.
Ono po čemu je Kopaonik poznat je pejzaž pun četinarskih šuma, najzastupljeniji četinari su smrča i jela.

Planina Kopaonik je proglašena za Nacionalni park “Kopaonik” sa mnogim endemskim biljnim i životinjskim vrstama.
 
Reka Drina dugačka je 346 km i pripada slivu Crnog mora.
Nastaje spajanjem reke Pive i Tare kod Šćepan polja u Crnoj Gori,
a uliva se u Savu blizu Sremske Rače i predstavlja njenu najveću pritoku.
 
"U proleće, mi smo najlepša zemlja na svetu i to svi znaju, pa nam zavide. Gospode – pitaju – zašto si zasuo obiljem Srbiju? Dao joj prijatnu klimu, bogate žitnice, guste šume; dao si joj brze reke, visoke planine, dao si joj rodnu godinu, dao si joj sve. Tačno! – Odgovara Gospod Bog. Ali sam joj zato dao i Srbe."

Momo Kapor
 

Back
Top