Zanimljivo o Srbiji

U Srbiji postoji reka koju zovu Godina. Ali, zapravo, njeno pravo ime nije Godina već Vrelo,
a taj nadimak je dobila zbog svoje jedinstvene dužine. Verovali ili ne, ova reka je dugačka tačno 365 metara.
 
IMG_20240504_082624.jpg


Najšire drvo u Srbiji koje raste u zaštićenom rezervatu prirode „Brzansko moravište“, u selu Brzan između Batočine i Jagodine, je bela topola.
Ovo stablo ima dosad najveći registrovani prečnik u Srbiji, koji na „prsnoj visini“ iznosi 3,38 metara.
Visina stabla je 36,3 metra, a površina pod krošnjom 816,45 kvadratnih metara. Stablo je još vitalno i procenjuje se da je staro između 180 i 200 godina.
 
Na zapadnim padinama Kopaonika, na 200 metara od Nacionalnog parka Kopaonik, nalazi se Semeteško jezero, sa neobičnim prirodnim fenomenom, plutajućim ostrvcima.
689652_semetesko-jezero2-1024x693-1024x693_f.jpg

teleporter_Semeteško_jezero2.jpg

Ostrvca koja se nalaze na ovom ledničkom jezeru nisu fiksirana za tlo i ne nalaze se uvek na istom mestu, već slobodno plove, tj. pomeraju se kada duva vetar.
689656_semetesko-jezero-01_orig.jpg

Semeteško jezero je dugačko oko 60 metara, dok je najveće plutajuće ostrvo dugačko 15 metara, obraslo trskom, a ima i nekoliko visokih stabala drveća.
 
Vranjska Banja je banja sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi.
Voda temperature od 94° do čak 110°C, kapaciteta 140 litara u sekundi, izbija na površinu zemlje iz desetak izvora.
 
Lavirint “Bora” u Batočini je najveći lavirint u Evropi, odnosno ima najdužu stazu dužine čak 3.5 kilometara. On je napravljen od žive ograde i zauzima površinu od 2.7 hektara. Tu se nalaze, pored staza, šest mostova i osmatračnica, gde se nalazi pomoć ukoliko neko ne uspe da pronađe izlaz. Lavirint je misteriozan i fascinantan simbol nastao u poznatom kritskom mitu o Tezeju i Minotauru.
 
Srebrno jezero je najposećenije jezero u Srbiji.
Bila sam više puta, ali ne nosim baš najbolje utiske. :(
U suštini to jezero je pregrađeni rukavac Dunava, tako da mulj koji nailazi rekom, tu se taloži. Ono što mi je ostavilo loš utisak je upravo taj mulj koji se podiže sa dna kada ulazite u jezero.
A ima i perioda kada se u jezeru razmnožavaju neke sitne alge (bar tako tumače stalni posetioci i meštani, iako ja mislim da to ima veze sa pomenutim muljem), pa kada izađete iz vode, u potpunosti ste ulepljeni u se sitne alge, šta god već. Nije prijatno da kao "vanzemaljac" izađete iz jezera i trčite pod tuš da to sperete sa sebe. :confused:
A cene svega su kao na moru...
Uz dužno poštovanje, mislim da je to jezero malo precenjeno.
 
Screenshot_20240511_092821_Chrome.jpg


Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji datira još od pre I svetskog rata, a ime je dobio u spomen na ljubav mladog para Nade i Relje, koji su se na tom mostu sastajali. Epilog njihove ljubavi i nije baš srećan (detalji priče dati su u linku)...
https://evrnjackabanja.com/most-ljubavi/
U njihovu čast meštani su taj most nazvali Most ljubavi, a na njemu se parovi decenijama jedni drugima zaklinju na ljubav, ostavljajući pri tom zaključan katanac na mostu.

Ljubav Nade i Relje bila je inspiracija Desanki Maksimović za pesmu "Molitva za ljubav".
 
roze-jezero-u-srbiji-768x443.jpg


Pačir banja kod Bačke Topole, sa termalnim slanim jezerom, roze boje.
Ova neobična pojava (ružičasta boja vode) se pojavljuje još u nekim delovima sveta (Australija, Senegal, Namibija), ali je u ovom delu sveta ovo jezero jedinstveno zbog neobične boje vode.
Jezero je nastalo kao veštačko od obližnjeg izvora slane termalne vode.
Boja potiče od joda, broma i litijuma koji se ovde nalaze u visokoj koncentraciji i koji ovo jezero čine lekovitim. Voda je bistra, ali zbog roze boje deluje kao da je mutna.
 

Back
Top