Занимљив проблем...

Дакле, кад се угледа Плантов „гранични случај”, онда би се ствар развијала отприлике овако:

kv3.jpg

За сваку тачку Т изван полукруга (а унутар квадрата, наравно), може се у добијени трокут уцртати један од оних граничних, правоуглих. Пошто је у сваком правоуглом трокуту зброј остала два угла тачно 90°, а са слике се јасно види да је сваки од два угла над пречником ВЕЋИ од одговарајућих у „граничном” правоуглом трокуту, онда им је и зброј сасвим сигурно ВЕЋИ од 90° па самим тим онај трећи угао (у тачки Т) мора бити МАЊИ од 90°. Дакле, оштар је.

За сваку тачку Т унутар полукруга, истом логиком, сваки угао у Т је – тупи.
kv4.jpg

Из овога би се могло закључити да имамо тупе углове за све тачке унутар полукруга па би по томе вјероватност била омјер површине полукруга и цијелог квадрата, што износи тачно 𝜋/8.

Дакле, кад се угледа Плантов „гранични случај”, онда би се ствар развијала отприлике овако:

Pogledajte prilog 1565588
За сваку тачку Т изван полукруга (а унутар квадрата, наравно), може се у добијени трокут уцртати један од оних граничних, правоуглих. Пошто је у сваком правоуглом трокуту зброј остала два угла тачно 90°, а са слике се јасно види да је сваки од два угла над пречником ВЕЋИ од одговарајућих у „граничном” правоуглом трокуту, онда им је и зброј сасвим сигурно ВЕЋИ од 90° па самим тим онај трећи угао (у тачки Т) мора бити МАЊИ од 90°. Дакле, оштар је.

За сваку тачку Т унутар полукруга, истом логиком, сваки угао у Т је – тупи.
Pogledajte prilog 1565590

Из овога би се могло закључити да имамо тупе углове за све тачке унутар полукруга па би по томе вјероватност била омјер површине полукруга и цијелог квадрата, што износи тачно 𝜋/8.
Dobro, i...?

Ко не угледа ову „цаку”, може и „на лопату”, а пошто ме мрзи да толико куцам, поготово што не могу куцати уобичајене математичке изразе како треба на форуму, ево клипа у ком је све то нацртано и објашњено...

To nije još nego tekstualno pojašnjenje slike koja već govori dovoljno.
Očekivala sam stvarno još nešto, kako si najavio.:mrgreen:

Ali lepo si objasnio. :)
ПО-ЛА-КО! Сједни, удахни, сркни мало кавицу... Радозналост је убила мачку, знаш? Не знам шта јој уради нестрпљивост... :lol:

Дакле, ко је погледао клип, све му изгледа потпуно јасно.
Лако би се, на исти начин, могла израчунати и вјероватност за оштри угао, то би било 1-𝜋/8.
Е, то је био задатак из клипа, питање из клипа и рјешење из клипа, а сад ЈА питам:

Колика је вјероватност да угао у Т буде прав? ;)

Дакле, ко је погледао клип, све му изгледа потпуно јасно.
Лако би се, на исти начин, могла израчунати и вјероватност за оштри угао, то би било 1-𝜋/8.
Е, то је био задатак из клипа, питање из клипа и рјешење из клипа, а сад ЈА питам:

Колика је вјероватност да угао у Т буде прав? ;)
Mislim da je Sensei dao odgovor koji teži tačnom, samo te preduhitrio. :mrgreen:

Mislim da je Sensei dao odgovor koji teži tačnom, samo te preduhitrio. :mrgreen:
Па интергалактичка будала, она која се стапа с генијалним... Таман се мислм како да драмски занимљиво дођем до питања због ког сам и отворио тему, а он већ одговорио! Гледам и не вјерујем...:hahaha:

Prava zavrzlama. Za forumsku olimpijadu.

Sa @Sensei-em kao kapitenom tima.

:mrgreen:
Форумска заврзлама и Сенс као Далајлама. :mrgreen:

Očekivala sam stvarno još nešto, kako si najavio.:mrgreen:
Дакле, да чујем, јесам ли (икад!) изневјерио твоја очекивања? ;):lol:

Дакле, да подвучемо црту, онако конобарски:

Вјероватност да је угао туп је 𝜋/8
Вјероватност да је угао оштар је 1-𝜋/8.
Кад се то зброји, добије се тачно 1, што значи да не остаје нимало простора за вјероватност правог угла или, другим ријечима, да не постоји тачка Т у којој би угао био прав, а то очигледно није истина.

Дакле, у овом наизглед јасном „рјешењу” нешто није у реду... Шта?

Ти си апсолутни геније, само то још не знаш, али сазнаћеш касније... ;) :lol:
🤣🤣🤣

Форумска заврзлама и Сенс као Далајлама. :mrgreen:
Ne samo da je dao tačan odgovor nego je predvideo pitanje za dati odgovor
Дакле, да чујем, јесам ли (икад!) изневјерио твоја очекивања? ;):lol:
Polako
Sad te malo ponelo

🤣🤣🤣

Ne samo da je dao tačan odgovor nego je predvideo pitanje za dati odgovor
Видиш како је понекад тешко разликовати комплетну будалу од апсолутног генија? :lol:
Још је промијенио аватар па из прве нисам ни укапирао да је он (колико се сјећам било му је нешто плаво), кад сам видио одговор на питање које тек намјеравам поставити, реко јбт неко ми чита мисли! :rotf:

Polako
Sad te malo ponelo
:rotf::heart:
Коначно си смањила на 4:1 у игрици „Полако!” :ok::lol:
(Ниам бројао, ал ту је негдје.) :mrgreen:

To je ono - teži nuli, а
Za dlaku veće od nula ali je ta dlaka beskonačno tanka
Хммм... тешко. :mrgreen:
Кад сам угледао овај задатак, стиснем паузу да видим како бих то ријешио... Падне ми на памет тај полукруг и прво помислих – ово је лако, ладно може и напамет, али онда се замислих... како да из површине полукруга избацим доњу линију квадрата (AB) јер тачке на њој ем нису УНУТАР квадрата, ем трокут с таквом тачком нема тупи него пружени угао (180°, дегенерирани трокут, сва три врха на истој линији)... а онда видјех исти проблем и с полукружницом тј. полукружним луком. Ок, пресаберем се, повучем ручну... тачка нема димензију, линија је једнодимензионална и свакако нема површину, дакле ово се не може рачунати преко површина како испрва помислих. У реко јбт, ово је занимљива навлакуша!
Немајући идеју шта бих са задатком, пустим клип даље баш да видим како ово ријешише... и видим лик ладно рачуна... и на крају ништа, као то је то. Рјешење је, очигледно, погрешно, али шта би било тачно? Замислим се... Не буди лијен, нађем им мејл и откуцам у најкраћем ово питајући за прав угао... Одговорише ми са: „Интристинг квешчн! Лет ми чек ит.” Летнем им да чекирају... То је било прошлог мјесеца, још чекирају... :lol: а онда данас нешто прелиставах тај канал... па угледах и ово:
Е, реко то! Баш да видим, да знам од кога очекујем одговор... Кад сам видио како рјешавају неправилно (па самим тим и нерјешиво) записан прост израз, смрче ми се што сам их ишта и питао, њима можда и линије имају површину... :mrgreen:
Ако се случајно јаве с неким одговором, пренијећу га овдје, али неће се јавити, потписујем. :lol:

Zašto teško. Ako verovatnoću računaš kao količnik broja povoljnih i svih mogućnosti gde na kružnici koja je linija ima beskonačno tačaka, a na površini ima beskonačno na kvadrat. O onda ima ona fora gde se skrati te dve beskonačnosti pa u imeniocu ostane beskonačno. A nešto kroz beskonačno je nula.
Намећу се лимеси као могућност да се овом доака, али то свакако не може преко површине јер површина линије не тежи нули него не постоји, сам појам површине једнодимензионалне линије је бесмислен. Дакле, ово се преко површина не може рачунати.

Back