Занимљив проблем...

Пилипенда

Veoma poznat
Poruka
11.066
Ево једног вишеструко занимљивог задатка:
Задат је квадрат ABCD и насумично одабрана тачка Т унутар њега.
Колика је вјероватност да ће угао ATB бити туп (тј. већи од 90° или 𝜋/2 радијана)?

kv.jpg

Onako odokativno, manja je od 1/2
Ето видиш, умјетна интелигенција има конкретан одговор, а природна само одокативан, али и тако одокативан је неупоредиво смисленији од одговора „набилданог тупсона”. :ok:

Ето видиш, умјетна интелигенција има конкретан одговор, а природна само одокативан, али и тако одокативан је неупоредиво смисленији од одговора „набилданог тупсона”. :ok:
Čak je dosta manja od 1/2, možda i od 1/4
:mrgreen:

Ево једног вишеструко занимљивог задатка:
Задат је квадрат ABCD и насумично одабрана тачка Т унутар њега.
Колика је вјероватност да ће угао ATB бити туп (тј. већи од 90° или 𝜋/2 радијана)?

Pogledajte prilog 1565466
Вероватноћа је П/8.

granični slučaj je pravougli trougao,..

znači,... nešto me zasvrbeli sinusi ;) biće da je do trigonometrije ,.. ( dalje se zviždi) :whistling:
Одлично запажање. :ok:
Наравно, ово може „на лопату” тј. аналитички и ту има и мало тригонометрије, али кад си већ укачио гранични случај, држи се тога... мнооого је краће. ;)

П/8 kao 3,14/8?
Ako je tako onda je zadatak malo višeg nivoa od prostoforumskog.
У ствари задатак је прост. Ако знаш да сви троуглови које чини дијагонала круга и произвољно изабрана тачка Т на кружници, угао код тачке Т је увек П/2. Ако тачку Т помериш унутар круга, угао је већи од П/2, а ако је помериш ван круга он је мањи.

И тако количник површине полукруга над АВ и повешине квадрата је вероватноћа.

Неко ће тврдити да треба у односу на остатак површине квадрата, али ја мислим како сам написао.

У ствари задатак је прост. Ако знаш да сви троуглови које чини дијагонала круга и произвољно изабрана тачка Т на кружници, угао код тачке Т је увек П/2. Ако тачку Т помериш унутар круга, угао је већи од П/2, а ако је помериш ван круга он је мањи.

Неко ће тврдити да треба у односу на остатак површине квадрата, али ја мислим како сам написао.
Kog kruga i kako kruga?

Браво ти га! :ok:
Додуше, није дијагонала круга него пречник, ал ајд сад...

Ево, спремио сам сличице:
kv2.jpg

Ово је та „цака”. Сваки трокут над пречником, са врхом на самој кружници је – правоугли! То је онај „гранични случај” који помену Плант.

Браво ти га! :ok:
Додуше, није дијагонала круга него пречник, ал ајд сад...

Ево, спремио сам сличице:
Pogledajte prilog 1565584
Ово је та „цака”. Сваки трокут над пречником, са врхом на самој кружници је – правоугли! То је онај „гранични случај” који помену Плант.
Lep zadatak, sad je jasno. Nisam razumela kolegu Zofra

Back