Zanimljiv i čudesan Svet

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
335.060
Sweden Hills, gradić na ostrvu Hokaido nimalo ne liči na prosečan japanski grad. Mesto je potpuno uređeno na izgleda kao deo Švedske,
u njemu se poštuju sve švedske tradicije i prodaju tradicionalni švedski proizvodi. Čak se organizuje i "Švedski festival" veoma posećena turistička manifestacija.
 
Džordž III postao je kralj Velike Britanije i Irske 1760. i vladao sve do 1820. godine.
Iako je u narodu bio cenjen i vodio uspešne vojne kampanje tokom Napoleonovih ratova,
Džordž je ostao upamćen kao ludi kralj koji je izgubio Ameriku.
 
Prema statistici Svetske zdravstvene organizacije, tri najčešća parališuća straha od kojih ljudi pate jesu:
arahnofobija (strah od paukova), ofidiofobija (strah od zmija) i akrofobija (strah od visine).
 
Kraljica Elizabeta II bila je monarh 16 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Na presto je stupila 6. februara 1952., a krunisana je naredne godine i to je bilo prvo krunusanje koje je prenošeno na televiziji. Dana 9. septembra 2015. godine, kraljica Elizabeta II postala je monarh koji je najduže vladao u britanskoj istoriji čime je prestigla rekord koji je držala njena čukunbaba kraljica Viktorija.Preminula je 2022.
 
Južna Koreja, skandalozna i kontraverzna po mnogo čemu, čini se, ovaj put je prevazišla i samu sebe.
Naime, ova država ima zvaničan broj na koji je moguće prijaviti svakoga za koga neko smatra da je špijun.
To je neka vrsta broja za hitne situacije – 113.
 
U ptičjem carstvu najvišu telesnu temperaturu ima kolibri – 41,7 stepeni Celzijusa u proseku,
dok je među sisarima za oko dva stepena niža, i to kod kitova i slonova, koji prednjače po toplokrvnosti
 
Sa visinom od 162 m i 768 stepenika do svog vrha katedrala Minster u nemačkom gradu Ulmu važi za najvišu crkvu na svetu. Ujedno ona je i peta najviša zgrada na svetu započeta pre početka 20-og veka. Eventualni završetak predviđenih radova na Sagrada Familiji u Barseloni mogao bi da potisne ulmsku katedralu na drugo mesto među sakralnim objektima planete. Crkvu u Ulmu posećuju hrišćani luteranci.
 
Ruski kompozitor i pijanista Sergej Rahmanjinov imao je tu neobičnu prednost nad ostalim pijanistima što je raspon njegovih prstiju iznosio 30 centimetara (13 intervala). Svoje kompozicije za klavir komponovao je po svojoj meri pa su tako one izuzetno zahtevne i gotovo nemoguće za perfektno izvođenje. Rahmanjinov za mnoge predstavlja najboljeg pijanistu XX veka.
 
Prema nekim autorima (npr. Metju Fišburn), prvo poznato spaljivanje knjiga dogodilo se u Kini 213. godine pre nove ere. Spaljivanje je naredio car Ši Huang Ti, koji je poznatiji kao car koji je započeo izgradnju Kineskog zida. Naredio je spaljivanje onih knjiga koje su se kosile sa idejom ujedinjenja kineskih država.
 
Altajske planine - najviše planine u Sibiru
Ušuškani u središtu Azije, planinski venac Altaj izgleda kao ničija zemlja. Međutim, takva udaljenost je varljiva.
Uprkos prilično velikim daljinama i divljoj prirodi, Altaj vrvi od života. Deli ga četiri države: Rusija, Kazahstan, Kina i Mongolija.
 
Na Tajvanu u jednom azilu zabeleženi su slučajevi da pande glume simptome trudnoće da bi dobile sve ono što pandama u drugom stanju,
kao ugroženoj vrsti, sleduje, a to su grickalice, više bambusa, klimatizovana prostorija. Neke su to videle od drugih, a neke su i same bile u drugom stanju.
42059569_1924299547678967_2204509925948784640_n.png
 

Back
Top