Zal muslimana za Andaluzijom

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
map_of_andalucia.jpg

landscaperedone.jpg

Mapa Endelusa (Andaluzija)

Kao sto sam naslov govori muslimani zale za jednom teritorijom koja je veoma slatka i dobra i koja je mogla postati lako Islamskom drzavom.Ponekad i ja se zaplacem zbog toga i kazem eh da je Andaluzija ostala muslimanska sve bi bilo drugacije.Naravno, govorim o Andaluziji odnosno o Endelusu kako su Arapi nazivali tu danasnju Spansku oblast.
Inace, u 8 vijeku muslimani pocinju prelaziti Gibraltasku moreuz ili kako bi se originalno nazvao moreuz Debelu t -Tarik po poznatom vojskovodji Tariku ibn Zijadu koji je prvi prijesao na Iberijski poluotok.Osvajanje Spanije je pocelo od 711 do 718 godine kad su muslimani osvojili cijeli Iberijski poluotok po naredjenju operacije od Velikog Ummajadskog Halife Al Velida I (prvog).Naravno da je napredovanje muslimana bilo jako i da su jednom prilikom dostizali i do Bordoa ali moja tema ne zeli o tome govoriti.Ja se zelim usredotociti na Endelus na oblast Andaluziju koja je mogla postati drzavom i da ustraje do dana danasnjeg.
Ne xznam sto vi imate o tome kazati ali zelio bih vas pitati da li je Andaluzija mkogla postati drzavom i da li se to moglo izvjesti sa nekim dokumentom o priznanju Andaluzije?Moje je misljenje da je muslimanska vlast u najvecem usponu trebala da se zadrzi samo u granicama Andaluzije odnosno u granicama sa gornje mape.Moje je misljenje da su muslimani trebali da sacine dokumenat u kome bi se jasno naznacaila snaga muslimana i jasno bi se poveo razgovor izmedju Krscana i muslimana da se medjuosbno priznaju i da oni priznaju dokumentom da je Endelus neovisna muslimanska drzava, a da niko od muslimana ne sprijeci osnivanje Krscanske drzave na Iberijskom polutoku.Mislim da se to moglo tako uciniti i da se jedino tako mogao spasiti Endelus jer kao sto vidim sa ove mape Endelus je jedna lijepa teritorija i ona ima Islamsko nalicje tako da je ona trebala postati Islamskom drzavom i trebala je i danas biti jedna od Islamskih drzava.sada je to naravno nemoguce ali cisto zalim za ovom teritorijom.
Inace muslimanska vladavina je opstajala do 1492 godine kad je zadnji gaerda u Endelusu pao i kad je bilo svima jasno da nece biti muslimana na Iberijskom poluotoku.
Polsije pada zadnjeg grada Grenade, sproveo se opci teror od Krscana i tada su poceli ubiahti muslimane i spaljivati ih a najveci dio ih je protjeran tako da od tada nema vise muslimana u Endelsu.Zato mi je zao jer ta oblast je mogla postati drzavom i bila bi dosta velika za Europske uvjete a bila bi velicinom veca od Holandije ili Belgije.Isto tako danas se ne bi pravilo pitanja prisustva muslimana u Europi i mozda bi Endelus postao clanica Europske Unije.

Sto kazete na to dragi forumasi?

Poslednja izmena:
300px-GRX_Generalife_7661_41.JPG

Basta iz Islamskog perioda u Grenadi, El Endelus

Inace muslimani u Endelusu su se vodili Malijskom pravnom skolom bas kao muslimani danasnje sjevero-zapadne Afrike i poslije propasti Ummajdskog Halifata u damsku su se potpuno odvojili od centra Abbasija u Bagdadu.U Islamskoj Spaniji tacnije Endelusu su postojali Islamizirani Spanci koji su primili Islam nakon muslimanskog osvajanja Spanije.Mislim da su ti muslimani starosjedioci bili najbolji muslimani i oni su bili postovani.U Islamskoj Spaniji glavni jezik je bio Arapski i njegovali kulturu i bili veoma napredni.
Inace mi muslimani mozemo zahtjevati da se Endelus naseli muslimanima i tako ispravi historijska greska Spanaca.

Ovo je ipak historijska tema i njoj prilici na podforumu historija.Mislim da ako neko zna vise o Andaluziji, moze nesto poslati interasantno.Inace Andaluzija je topla oblast i to je jedna oblast u kojoj se gaje masline i od masline se pravi maslinovo ulje.Mislim da bi ova teritorija bila znacajna za muslimane da je slucajno ostala ta oblast u sastavu Islamskog carstva a kasnije postala Islamskom drzavom.Mislim da bi ta drzava biloa dobra i da bi imala plodnu zemlju i imala bi sve ono sto je neophodno i to bi bila druga Palestina za muslimane.Dovoljno je reci da u Andaluziji po0stoje gradovi kao sto su Sevilja, Kordoba i Grenada.U Endelusu je glavno sjediste carstva bila Kordoba.

Doci ce vrijeme kad ce muslimani povratiti Andaluziju.Mislim da bi muslimani trebali da se nagode sa Eurpskom Unijom da je uslove za Andaluziju u zamjenu za njihovo iseljenje iz ostalih dijelova Europe izuzimajucu Balkan, Rusiju i Ukrajinu.Na primjer mogla bi Medjunarodna Zajednica da intervanise i da napravi za muslimane Europe, jednu drzavu a to je Andaluziju koja bi primila sve muslimane iz Zapadne Europe.Mislim da je ta opcija logicna i mislim da bi sa tim muslimani bili zadovoljni.

Doci ce vrijeme kad ce muslimani povratiti Andaluziju.Mislim da bi muslimani trebali da se nagode sa Eurpskom Unijom da je uslove za Andaluziju u zamjenu za njihovo iseljenje iz ostalih dijelova Europe izuzimajucu Balkan, Rusiju i Ukrajinu.Na primjer mogla bi Medjunarodna Zajednica da intervanise i da napravi za muslimane Europe, jednu drzavu a to je Andaluziju koja bi primila sve muslimane iz Zapadne Europe.Mislim da je ta opcija logicna i mislim da bi sa tim muslimani bili zadovoljni.

минго, ово што пишеш је тема за политику, а не историју.. тражи да ти је пребаце на други пдф.

A sto tu nisu ukljuceni mislimani Balkana, ako ce vec tako biti?

Zato sto su muslimani Balakan starosjedioci i zato oni nemaju kiud da idu.A osnivanje Andaluzije bi bila jedna dobra ideja jer bi tako zapadna Europa bila ispraznjena od muslimana a muslimani bi za to imali vjekovno muslimansku teritoriju Endelus.
Inace ova tema je za historiju jer mi pricamo o Islamskom Endelusu koji je postojao u 8 vijeku pa sve do kraja 15 vijeka.

Doci ce vrijeme kad ce muslimani povratiti Andaluziju

Pre toga ce izbiti rat izmedju hriscana i muslimana, a sve zbog takvog razmisljanja koje ovde propagiras i onoga sto je izneo Rechke.

Mislim da bi muslimani trebali da se nagode sa Eurpskom Unijom da je uslove za Andaluziju u zamjenu za njihovo iseljenje iz ostalih dijelova Europe izuzimajucu Balkan, Rusiju i Ukrajinu. Na primjer mogla bi Medjunarodna Zajednica da intervanise i da napravi za muslimane Europe, jednu drzavu a to je Andaluziju koja bi primila sve muslimane iz Zapadne Europe. Mislim da je ta opcija logicna i mislim da bi sa tim muslimani bili zadovoljni.

Ma kako ste vi pametni. Kako bi bilo da se iselite svi iz Evrope i da se vratite u one pustinje iz kojih ste dojahali na kamilama.

Zato sto su muslimani Balakan starosjedioci i zato oni nemaju kiud da idu.A osnivanje Andaluzije bi bila jedna dobra ideja jer bi tako zapadna Europa bila ispraznjena od muslimana a muslimani bi za to imali vjekovno muslimansku teritoriju Endelus.
Inace ova tema je za historiju jer mi pricamo o Islamskom Endelusu koji je postojao u 8 vijeku pa sve do kraja 15 vijeka.

Zaboravio si da je Andaluzija pre toga bila vekovno hriscanska teritorija, kao sto je i dzamija Aja Sofija prvobitno bila crkva Sveta Sofija. Mnogo ste kvarni vi muslimani.

Ova tema nije za istoriju čim pišeš o planovima za buduće ustrojstvo Evrope.
Što se tiče toga da balkanski muslimani nemaju kud da idu , to nije tačno - postoji Pakistan i Akanistan u kojima postoje područja koja su nenaseljna . Recimo planinski deo Afganistana bi bilo idealno mesto za muslimane iz Bosne.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back