Mapa Endelusa (Andaluzija)
Kao sto sam naslov govori muslimani zale za jednom teritorijom koja je veoma slatka i dobra i koja je mogla postati lako Islamskom drzavom.Ponekad i ja se zaplacem zbog toga i kazem eh da je Andaluzija ostala muslimanska sve bi bilo drugacije.Naravno, govorim o Andaluziji odnosno o Endelusu kako su Arapi nazivali tu danasnju Spansku oblast.
Inace, u 8 vijeku muslimani pocinju prelaziti Gibraltasku moreuz ili kako bi se originalno nazvao moreuz Debelu t -Tarik po poznatom vojskovodji Tariku ibn Zijadu koji je prvi prijesao na Iberijski poluotok.Osvajanje Spanije je pocelo od 711 do 718 godine kad su muslimani osvojili cijeli Iberijski poluotok po naredjenju operacije od Velikog Ummajadskog Halife Al Velida I (prvog).Naravno da je napredovanje muslimana bilo jako i da su jednom prilikom dostizali i do Bordoa ali moja tema ne zeli o tome govoriti.Ja se zelim usredotociti na Endelus na oblast Andaluziju koja je mogla postati drzavom i da ustraje do dana danasnjeg.
Ne xznam sto vi imate o tome kazati ali zelio bih vas pitati da li je Andaluzija mkogla postati drzavom i da li se to moglo izvjesti sa nekim dokumentom o priznanju Andaluzije?Moje je misljenje da je muslimanska vlast u najvecem usponu trebala da se zadrzi samo u granicama Andaluzije odnosno u granicama sa gornje mape.Moje je misljenje da su muslimani trebali da sacine dokumenat u kome bi se jasno naznacaila snaga muslimana i jasno bi se poveo razgovor izmedju Krscana i muslimana da se medjuosbno priznaju i da oni priznaju dokumentom da je Endelus neovisna muslimanska drzava, a da niko od muslimana ne sprijeci osnivanje Krscanske drzave na Iberijskom polutoku.Mislim da se to moglo tako uciniti i da se jedino tako mogao spasiti Endelus jer kao sto vidim sa ove mape Endelus je jedna lijepa teritorija i ona ima Islamsko nalicje tako da je ona trebala postati Islamskom drzavom i trebala je i danas biti jedna od Islamskih drzava.sada je to naravno nemoguce ali cisto zalim za ovom teritorijom.
Inace muslimanska vladavina je opstajala do 1492 godine kad je zadnji gaerda u Endelusu pao i kad je bilo svima jasno da nece biti muslimana na Iberijskom poluotoku.
Polsije pada zadnjeg grada Grenade, sproveo se opci teror od Krscana i tada su poceli ubiahti muslimane i spaljivati ih a najveci dio ih je protjeran tako da od tada nema vise muslimana u Endelsu.Zato mi je zao jer ta oblast je mogla postati drzavom i bila bi dosta velika za Europske uvjete a bila bi velicinom veca od Holandije ili Belgije.Isto tako danas se ne bi pravilo pitanja prisustva muslimana u Europi i mozda bi Endelus postao clanica Europske Unije.
Sto kazete na to dragi forumasi?
Poslednja izmena: