zanimljivo je kako svi imaju drugacije utiske. tesko je deliti savete kad nemamo svi isti ukus.
posto sam i potrazila savet ovde, opisacu par svojih utisaka
plaze su pescane, meni lepe, cesto malo prljave od otpadaka, ali ok. pune su kafica koji uglavnom naplacuju suncobrane i lezaljke (7 evra suncobran i 2 lezaljke) ali ima po neki koji samo trazi da se naruci pice i ostalo je besplatno. to smo dozivele samo u laganasu, doduse.
mi nismo mogle da iznajmimo kola, to svima preporucuju, i tako je verovatno najlepse. mada, cula sam da su se ljudi zalili da se tesko snalazi, da nije sve lepo obelezeno, a ulice su svakako uske, ima puno nepreglednih krivina
autobuski prevoz postoji, i njima se uglavnom prevoze samo turisti, tako da lokalci ne znaju nista o tome.(u prodavnici pored stanice nisu ni znali da autobus uposte ide a kamoli kad) karta je 1.5 evra i svi busevi su povezani sa glavnim gradom Zanteom, pa se odande ide do drugih mesta/ plaza. izuzetak je ako idete od Argasija do plaza na Vazilikosu, posto je Argasi na putu od Zantea do tih plaza. Znaci 6evra uglavnom tamo i nazad za vecinu plaza.
taksi od Argasija do Laganasa je uglavnom 15 evra, mada su nama uglavnom naplacivali 18 posto nas je islo 5 a to nije dozvoljeno. naravno, sve ima svoju cenu. preporucujem da samo pridjete taksisti i kazete jel moze do tog i tog mesta za tolko para i on ce pristati. ako ga sami pitate koliko je, odvalice vam cenu (to govorim iz licnog iskustva). od plaze Porto Zora do Argasija nam je uzeo 10 (za nas dve, da nas je bilo 4 naplatio bi 14 - to nekad rade, naplacuju po putniku)
citam diskusiju o Laganasu: istina englezi ne mare za to sta mislite o njima, pijani su jako i jeste neki se vuku po ulici pa i padaju u nesvest. devojke takodje. medjutim osim sto sebe unistavaju, nisam primetila da drugima smetaju, jako su druzeljubivi, javljaju se, pevaju, prilaze sa nekim blesavima forama, blamiraju se na karaokama. ne tuku se, nisu agresivni i ne smaraju. isle smo 3 puta u laganas uvece, posto u Argasiju nema nigde da se izadje uvece (osim u klubove malo izvan grada, Barage, Minime, Mo, koji naplacuju ulaz 10-12 evra i pustaju grcke narodnjake - opet licno iskustvo nazalost)
Klubovi u Laganasu su super, imaju dobru muziku (letnju, za djuskanje) i ne naplacuju ulaz. i ne smaraju te da narucis. dvaput sam bila u razlicitim mestima i nisam nista narucila, a super se provela. svi igraju, zezaju se, pevaju, penju se na stolice devojke i to je sve - nema incidenata. (opet kazem, moj utisak, a bila sam vise puta)
ne znam sto svi hvale plazu St Nicholas tj Ageos Nicholaos (nisam sigurna za grcki speling) nije nam nista bila posebno a najskuplja je. odmah smo otisle na obliznju plazu Plaka koja nam je bila simpaticna. lepa je i Porto Zoro, kao i plaza u mestu Tsiliviju - vise porodicna nego druge, vise dece, ali jako slatko mestasce i jeftiniji suveniri. U laganasu su takodje jeftiniji nego u Argasiju.
cene suvenira i hrane se jako razlikuju od mesta do mesta, od radnje do radnje. nesto sto je 3.5 evra na cosku, je 2,8 pet metara dalje. i ako je jedna stvar jeftinija u jednoj radnji, ne znaci da su sve stvari jeftinije. cisto ako imate limitiran budzet, mozda da obratite paznju.
obavezno idite na izlete. meni se krstarenje po celom ostrvu cinilo zamorno - 8 sati na brodu a kupanja po 45 min do 1 sat, i tako samo 2 ili 3 pauze. ostalo cista voznja. predlazem vise manjih krstarenja - jedno do ostrva kornjaca,koje je predivno i gledanje kornjaca iz broda. glass bottom boats nisu nesto specijalno, to staklo je malo i tesko da cete videti nesto kroz njega, ali kornjace izlaze da udahnu svakih par sati i vodici znaju kad izranjaju.
drugi izlet Ship Wreck plaza i Blue Caves - meni najlepsi izlet u zivotu. voda fenomenalna, prizori kao sa filmskog seta.
agencije su razlicite. dobro se informisite koliko je koji izlet i obavezno dodjite mnogo ranije nego sto su vam rekli. nama su striktno rekli da ne dodjemo ranije, posto bus uvek kasni i kad smo dosle (na vreme), bus je vec otisao!
komaraca ima ali nisu tako strasni kako se prica (a mene inace komarci ujedaju kad nikog drugog ne ujedaju) kupite ono cudo sto se stavlja u steker i bicete uglavnom mirni.
toliko od mene
slobodno pitajte ako vas nesto zanima
pozz