zajednicka kasa?

Eh pricaj mi. Takva ti je prica u inostranstvu sa nasim ljudima, a najcesce sa zenama. Cule snajke za emancipaciju, zivUU u inostranstvOO i glumuu dame. Odricu se srpstva i nase tradicije, kao amebe su, glume i lazu ili lagaju . Meni nikakve vajde nema od zapadnog sistema sem boljih plata, malo bolje politike i jednostavno boljeg zivota. Stroka, neznanje, neobrazovanje, konkubinaza, promiskuitet itd itd. Pa neka izvole i neka prihvataju zapadne metode:)

Aleksa76:
Medjutim Srbi koS rbi, nekada hoce da budu veci katolici od samog Pape...pa prihvataju zapadne metode koje jednostavno nama balkancima nisu bliske.

Mislim, moloci, podele racune, svakom svoje...njoj puna usta emancipacije(ima svoj racun!!!) a ne vadi ruke iz sudopere...

Pazi, ima i toga, nije da nema, ali mislim da to ovde nije slučaj...
Čini mi se da se ovde više radi o...kako bih rekla...kao anti-sponzoruški stav koji je otišao u drugu krajnost...i mislim da to mogu da razumem. Otprilike, ja zarađujem pare sama, samostalna sam i sposobna, te neću ni na koji način da prepuštam svoje troškove nekom drugom, da se slučajno ne protumači kao da neko nekog izdržava, a oboje pravimo pare, pa makar to bio muž.
I ja sam donekle bila u tom fazonu u početku veze, jer je on oduvek imao više para od mene - znači, panika me hvatala od pomisli da bi on mogao da me skonta kao sponzorušu. Ali, to je bilo dok se nismo još dobro poznavali, neka takva varijanta u braku (ili vanbračnom zajedničkom životu) mi je ipak preterana. Ili bar meni ne leži.

Ja ne razumem kako se uopste neko usudjuje da udje u brak i ima zajednicku decu, a boji se da ce biti ekonomski ostecen od muza/zene. Ne zelim da neko trosi MOJE PARE je poruka koja mnogo govori od odnosu te dve osobe.

Aleksa76:
Medjutim Srbi koS rbi, nekada hoce da budu veci katolici od samog Pape...pa prihvataju zapadne metode koje jednostavno nama balkancima nisu bliske.

Mislim, moloci, podele racune, svakom svoje...njoj puna usta emancipacije(ima svoj racun!!!) a ne vadi ruke iz sudopere...
Ne razumem kakve veze ima ova tema sa emancipacijom i sa Srbima :shock:

Emancipacija podrazumeva da oboje zaradjuju ako je to moguce, ili da ucine sve da se zaposle i zaradjuju koliko mogu, a ovde je rec o DOPRINOSU zajednici. Nema to nikakve veze sa Srbima vec sa osecajem da je neko deo tima, da deli odgovornost.

Ni ljudi koji imaju zajednicki racun nemaju iste zelje, ali je drugacije kada osim svoje zelje na umu imas i tudju pa se dogovarate sta i kako, a drugacije je kada me ne zanima sta on o tome misli.

Mi smo PARTNERI, a NISMO KONKURENTI koji moraju da paze ko ce od koga da otme.

Eh pricaj mi. Takva ti je prica u inostranstvu sa nasim ljudima, a najcesce sa zenama. Cule snajke za emancipaciju, zivUU u inostranstvOO i glumuu dame. Odricu se srpstva i nase tradicije, kao amebe su, glume i lazu ili lagaju . Meni nikakve vajde nema od zapadnog sistema sem boljih plata, malo bolje politike i jednostavno boljeg zivota. Stroka, neznanje, neobrazovanje, konkubinaza, promiskuitet itd itd. Pa neka izvole i neka prihvataju zapadne metode

:):):) E slatko me nasmeja. Da znas da si dooobrim delom u pravu :)

I ja sam donekle bila u tom fazonu u početku veze, jer je on oduvek imao više para od mene - znači, panika me hvatala od pomisli da bi on mogao da me skonta kao sponzorušu. Ali, to je bilo dok se nismo još dobro poznavali, neka takva varijanta u braku (ili vanbračnom zajedničkom životu) mi je ipak preterana. Ili bar meni ne leži

Cek cek cek, jedno je akda si u braku, akda zasnivas porodicu a drugo je "test faza"
Ni ja nisam bas voleo da delim lovu pre braka :)

Ne razumem kakve veze ima ova tema sa emancipacijom i sa Srbima

Ima indirektne veze...
Odvojeni racuni su od pamtiveka odlika zapadnjaka, ovih severnih zapadnjaka :)
Medjutim kod njih to funkcionsie totalno drugacije...za razliku od Srba
E sada..akda Srbe hoce da krenu njihovim stopama..ispadaju smesni....bas zbog toga sto je vecina Srba dobila konzervativno vaspitanje..i onda se dohvati zapada pa hoce da glumi zapadnjake i dobije takav konflikt u glavi da ...sto bi reko nas narod..."pobudali" totalno ;)

Harmony:
Ja ne razumem kako se uopste neko usudjuje da udje u brak i ima zajednicku decu, a boji se da ce biti ekonomski ostecen od muza/zene. Ne zelim da neko trosi MOJE PARE je poruka koja mnogo govori od odnosu te dve osobe.
Slazem se s ovim. Kakvo je to poverenje. Mogu s tobom da imam zajednicku decu, al pare su samo moje.
Kod nas je kasa zajednicka i dogovaramo se kako cemo da trosimo.
Tako je bilo i kod mojih roditelja. Pare su stajale na jednom mestu kome smo svi imali slobodan pristup. Mogla sam kao dete da uzmem koliko mi je trebalo. Vladalo je poverenje koje nismo zloupotrebili. Tako cu da ucim i svoju decu kad malo porastu.

Aleksa76:
Cek cek cek, jedno je akda si u braku, akda zasnivas porodicu a drugo je "test faza"
Ni ja nisam bas voleo da delim lovu pre braka :)
To ti pričam. Kako ti veza "avanzuje", tako se i kontanje mojih/tvojih/naših para menja. Prirodna posledica građenja zajedništva. Ali to insistiranje na odvojenosti me, eto, podsetilo na taj slučaj.

trejsi:
Slazem se s ovim. Kakvo je to poverenje. Mogu s tobom da imam zajednicku decu, al pare su samo moje.
Kod nas je kasa zajednicka i dogovaramo se kako cemo da trosimo.
Tako je bilo i kod mojih roditelja. Pare su stajale na jednom mestu kome smo svi imali slobodan pristup. Mogla sam kao dete da uzmem koliko mi je trebalo. Vladalo je poverenje koje nismo zloupotrebili. Tako cu da ucim i svoju decu kad malo porastu.
:lol:

Moj muz i ja imamo zajednicku kasu i mislim da drugacije jednostavno ne bi bilo u redu,sta sad kao treba nprm kad idemo na veceru da se pitamo "dragi ko veceras placa,ti ili ja,ili cemo svako za sebe?",gluposti...U svako doba znamo koliko novca imamo u kuci i zajednicki planiramo kako cemo tim novcem da raspolazemo.I moji roditelji imaju zajednicku kasu i mislila sam da je to tako uobicajeno u svim porodicama,iznenadila sam se kad sam videla da ima bracnih parova koji zive kao da su cimeri.

e bas tako happy-ce kao da su cimeri pa svako svoj novac i dijele obaveze i racune.bas nekako neobicno, kad nam je sve zajednicko onda bi valjda trebao i novac da bude. kod nas je zajednicka kasa, mada ja sad neradim pa imamo samo njegovu platu ali dok sam radila nije bilo moje tvoje. sta onda sad kad nemam posla molila ga da mi posudi para pa cu mu vracati kad se opet zaposlim ili sta?i ja sam mislila da se to u braku podrazumijeva da se novac ne dijeli na moj i tvoj vec je sve nase ali vidjela sam da nije tako. kod mog svekra i svekrve to ide tako moje i tvoje, pa kad jedno nema drugo mu posudi i pise, da zna koliko treba vratiti kad dobije platu.meni je to glupo i nikad ne bi pristala na takvu podjelu.

Ma pare su zajednicke, tu nema price. Sta kad dodje racun za struju? Svako ima svoj strujomer koliko je potrosio pa odvojeno placa? Ili kupimo detetu cipele pa u radnji svako vadi pola iznosa iz novcanika, ili jos gore preracunamo ko ju je vise vodio u setnju i trosio cipele pa taj vise placa?
Zakleli smo se pred maticarem da cemo sve deliti, to podrazumeva i pare.
Moj muz je pre par godina bio jedno vreme bez posla i ziveli smo od moje plate. Njemu je kao bilo nezgodno, kao musko pa ne privredjuje, ali meni nije uopste smetalo. Isla sam logikom nikad se ne zna sta nas ceka. I evo ja treba uskoro da ostanem bez posla i zezam ga da ce me morati hraniti.

ma i ja svog zezam, kazem mu: e ja sad neradim, negdje moram pare zaraditi, od sad si mi ti poslodavac, ja cu ti cistiti i kuhati a ti mi moras za to placati. pa je reko da mi samo navece moze u naturi placati, ali novac neda. :p

Mi isto imamo zajednicku kasu, tj. to se podrazumevalo sa brakom tako da mi druga ideja nije pala na pamet. A nije bilo ni potrebe jer je do sad funkcionisalo besprekorno.
Medjutim razumem i one koji imaju odvojene bankovne racune. Svi radimo kako volimo i kako nam vise odgovara.
Dok god lepo funkcionise bilo koji da je nacin, znaci da je ispravan :).

koja bre zajednička kasa?
mi imamo kovertu:lol:
ali Đaba sve kinte su kod mene:lol:
al mi uvek izmuze sve iz novčanika za čorbu:p
ili kada smo u radnji uvek ja plaćam:roll:
a on ima onaj naivni dečački pogled...
plati-nije mi nidočega:)

Back