zajednicka kasa?

Mene je u pocetku nervirala teorija mog muza da su njegove pare nase, a moje su samo moje. Tj, moja plata je bila nesto kao moj dzeparac. Ja sam svakog meseca svoju platu ostavljala u "fioku sa finansijama", pa se on navikao da i moje pare "delimo". Inace, o nekim odvojenim racunima nije bilo ni govora, jos dok smo se zabavljali uvek su nam svi novci bili na gomili.
Mozda je to normalno u zemljama gde ljudima svakog meseca pretekne, ja stvarno ne vidim zasto bismo odvajali plate kad ionako sve ode na mesecne potrepstine....

gurmanci:
Poslovni partneri :roll:...

heheh :):)

salim se, po mom nekom stavu, zavisi sa koliko novca neko raspolaze (uvek bilo i bice), ali i to samo teorijski....

hanibale,
tvoja teorija o tome da "posle svako troskari koliko hoce", je jako zanimljiva, jer u "opisu posla", kako sticem utisak, ne podrazumeva nikakvo STICANJE.
govorim o ozbiljnom sticanju, ili placanju ozbiljnih troskova, a ne sala kao sto su komunalije, rata za kredit i tome slicno.

po mom skromnom misljenju, brak sluzi, izmedju ostalog, i tome da ljudi u paru (kljucna rec je PAR, dakle OBOJE) "porade" nesto sto sami ne mogu, ili mogu vrlo tesko i znatno sporije kao samci: da podizu decu, da zidaju kucu, tome slicno.

dakle, prostom logikom, ako smo podstanari, ako imamo po 350 eur platu, ako odlucimo da kupimo stan, i rata nam je 200 eur, a muz (sa svog racuna) da 300 eur za koznu tasnu, mi - kao PAR - smo ga ugasili.
takodje, po mom (ocito arhaicnom) misljenju, brak podrazumeva i izdrzavanje onog drugog partnera, kao i jos kojekoga usput (dece, pa i roditelja bracnog druga, svojih roditelja i slicno, ako dotle dodje).

dakle, ako mi imamo nekakva primanja, i odlucimo da od tih primanja kupimo sporet, dacemo svako po 10.000 din u narednih 3 meseca i raj nebeski... ako to ne optereti previse moju zelju za kupovanjem cipela, ili njegovu za boljim kolima.
a sta ako dete zeli/treba da ide u skolu jezika u brighton, za tricavih... par hiljada funti? sto zahteva podebeo finansijski (za nekog i fizicki) napor, vrlo dobru organizaciju, i mnogo odricanja?
ako je detetu skolarina "slucajno" ispala 140.000 dinara....? dete se naslo ispod crte, pa eto....

'ocu reci, govorim o vrlo ozbiljnoj SARADNJI, ne o salama tipa deljenja komunalija, o poimanju braka, i - o poverenju. svakako i naravno da ce doci do trzavica, neminovno je da neko zeli nove cipele, a neko novi auto, a potrebno je sloziti se oko toga da smo npr. podstanari, i da nemamo nista, sloziti se oko toga da zelimo i da je potrebno da se (mozda sjajno i dobro dete) skoluje u inostranstvu, pa cemo oboje jesti g. jer TREBA.... itd.itd.

kako neko gore lepo rece, bilo koja varijanta u kojoj se oboje slazu je odlicna, i ja to podrzavam. nije moja stvar ako je neko 10 godina podstanar, a na automobile je potrosio para vise nego dovoljno za stan; ako izgleda "kao od milion dolara", a u kuci ima tepihe sa rupama, ciste case na novinama u polici, i decu u nasledjenim dva broja vecim dukserima.... to je samo sistem vrednosti onoga koji SVOJE pare nece da da u zajednicku svrhu.

cloud,
ako ti se partner razboli, treba da se sprema na razvod, ili sta? :)
a ako se (ne dao bog) ti razbolis, ili ne radis, on je duzan da te izdrzava....?
pazi, zivot cini cudne stvari.....

no, kako sindi rece, ovakva varijanta je vrlo retka.... SADA. bila je uobicajena u generaciji mojih roditelja (kewa 9.000 penzije, matori 35.000), pa se nije niko osecao iskoriscavanim....

osim ako to nije svrha i smisao braka, a - cloud? da se (ne) iskoriscavamo...? :):)
ruzna rec.....

Moj deda nikada nije dao dinar mojoj babi. Cak i kada ide na pijac mora otprilike sve da mu izrecituje koliko ce potrositi a ona njega jos uvek pominje i kao da je tu pita mene za dozvolu da li da ide na pijac... iako mi deda vec desetak godina pod zemljom. Govorio je: "nikada ne daj dinar zeni, jer ce svaki dinar da potrosi a kad potrosi prikacice se drugome na vrat a ti ces voditi slepce". Ziveli su 51 godinu zajedno a baba i dan-danas prica da je bio pravi domacin, u kuci se sve imalo...

Pa ti sad vidi!

Ja nisam u braku, ali MI imamo svoju zajedničku kasu u koju odlažemo novac.
Ta kasa služi za podmirivanje računa, istovremeno kao štek, za ono što preostane.
Kada podignemo pare, a u toku nedelje se desi uvek jedan do dva prijema od poslova sa strane, odmah na licu mesta podelimo novac, stvljamo jedno drugome pare u novčanik, a kada idemo u kupovinu plaćamo opet sve iz jednog novčanika.
I tako se to odvija...Osećam gađenje prema ljudima koji žive sa nekim, znači dele hleb i postelju i u gostima kažu jedno drugome "Izvini, a da li mogu da uzmem od tebe cigaretu, nemam više"...

Ako sam vec pristala da zivim sa nekim, znaci da sam pristala i da delimo sve jer je to za mene smisao zajednice. Mi sve pare stavljamo na gomilicu, racionalni smo ljudi, znamo prioritete, a za ostalo se lako dogovorimo. Ne postoje vise moje pare ni njegove pare, vec samo nase, kao sto je i stan nas, i racuni nasi... Odvojene kase su mi skroz bezveze, ali to je samo moje misljenje.

estella,
ne mora da bude bezveze; samo mi nije jasno kako to konkretno fukcionise - jel' onda jedan detetu kupi kolica, a drugi setalicu? mislim, ako nije nezaposlen... ili kako?
'ocu reci, rabota sa jednim zajednickim racunom i par "crnih" mi je jasna, i to moze vrlo lepo da radi, ali mi ovo ne ulazi u glavu :).

indigo:
estella,
ne mora da bude bezveze; samo mi nije jasno kako to konkretno fukcionise - jel' onda jedan detetu kupi kolica, a drugi setalicu? mislim, ako nije nezaposlen... ili kako?
'ocu reci, rabota sa jednim zajednickim racunom i par "crnih" mi je jasna, i to moze vrlo lepo da radi, ali mi ovo ne ulazi u glavu :).
Kakvi crni racuni.
Valjda su to odrasli i normalni ljudi.
Meni nije normalno kad on da pare za mobilni (a voli dobar da ima), njemu nije normalno kad ja kupim osamnaeste cipele. Ali oboje znamo da to onom drugom znaci i naravno da se slazemo.
I naravno da ne trosimo na gluposti, ako trenutno nismo u mogucnosti.
I ne razumem sta bih ja radila sa parama za koje on ne zna. Da li to znaci da cu krisom da vadim sal i nosim ga samo kad me ne vidi. Nikako to ne razumem.
A tek ako se to primeni na decu, to ne mogu ni da zamislim kako funkcionise.
Ili jesi ili nisi u braku, tako to ja vidi.

Petka:
Kakvi crni racuni.
Valjda su to odrasli i normalni ljudi.
Meni nije normalno kad on da pare za mobilni (a voli dobar da ima), njemu nije normalno kad ja kupim osamnaeste cipele. Ali oboje znamo da to onom drugom znaci i naravno da se slazemo.
I naravno da ne trosimo na gluposti, ako trenutno nismo u mogucnosti.
I ne razumem sta bih ja radila sa parama za koje on ne zna. Da li to znaci da cu krisom da vadim sal i nosim ga samo kad me ne vidi. Nikako to ne razumem.
A tek ako se to primeni na decu, to ne mogu ni da zamislim kako funkcionise.
Ili jesi ili nisi u braku, tako to ja vidi.

odrasli? :)

ne znam, petka, zato i pitam :). mislim, jedan je rang cipelica i organiser-a, a sasvim drugi zidanje kuce i podizanje deteta/dece, i finansijski, i odgovornoscu, tolerancijom, kako god.

Svak raspolaže svojim novcem a višak od mesečnih prihoda ide u zajedničku kasu. Medjutim, to samostalno raspolaganje svojim novcem ne isključuje medjusobno konsultovanje kad su u pitanju neke veće kupovine.
Inače, prihodi su nam približno jednaki.

lady me:
Svak raspolaže svojim novcem a višak od mesečnih prihoda ide u zajedničku kasu. Medjutim, to samostalno raspolaganje svojim novcem ne isključuje medjusobno konsultovanje kad su u pitanju neke veće kupovine.
Inače, prihodi su nam približno jednaki.

izvini, nisam ovo dobro razumela - svako trosi novac od svojih primanja kako zeli, a sta pretekne ide u zajednicku kasu? ili pod "visak" mislis na neka "ekstra" primanja (neku zaradu "osim" plate)?

"Bilo koja varijanta u kojoj se oboje slazu je odlicna", to se i meni dopada ali samo pod uslovom da deca ne ispastaju. Pod tim mislim ako bi ovaj par iz posta od Indigo ugasio, a ako imaju i decu onda bi i ona jos vise ugasila, ni kriva ni duzna.
Tesko mi je da zamislim porodicu u kojoj tata nosi torbu od 300 eur a deca npr. nose male cipele ili neke nekvalitetne npr. kineske. :-(
U slucaju ostanka bez sredstava na pola meseca zbog neracionalne potrosnje, naravno u tom slucaju sloge, svi bi bili mirni i ne bi se svadjali vec bi trazili neko pametno resenje. ;)

nije mi jasno indigo sta si ZAPRAVO htela da kazes...
kao sto rekoh za zajednicke troskove za koje smo se dogovorili ili koji su neminovni(komunalije ma kako tebi banalno zvucale se ipak placaju svakog meseca i tu su)svi zajednicki troskovi zavise od primanja zar ne?ako imamo dobre plate onda cemo mozda otplacivati kredit za kucu i kredit za firmu u koju ulazemo.ako imamo slabije to ce biti mozda kredit za auto,to je apsolutno nebitno.bitno je to sto se troskovi oko kojih smo se dogovorili ili koji su obavezni dele a svako posle trosi sta mu ostane na svoje male luksuze.a decje cipele ne podrazumevam pod luksuz,i ne znam gde si to nasla?u kom postu? :shock:
moj luksuz je znaci ta tasna jean paul gaultier od 300 jura koju planiram da kupim,a mom muzu oprema za kompjuter.sto se mene tice i najprostiji komp na kojem mogu da proverim mail i dodjem na forum,ponesto kuckam mi je dovoljan.a sto se njega tice i tasna iz supermarketa nije losa za poneti stvari u njoj.da se ne bismo svadjali odvojeni racuni su zakon.

indigo:
odrasli? :)

ne znam, petka, zato i pitam :). mislim, jedan je rang cipelica i organiser-a, a sasvim drugi zidanje kuce i podizanje deteta/dece, i finansijski, i odgovornoscu, tolerancijom, kako god.

Na to i ja mislim.
Zna se sta je ozbiljno i ljudi koji su u braku ne bi trebalo da imaju razlicita misljenja oko ozbiljnih stvari i njihovog planiranja.
A gluposti i novac koji se trosi na njih zavisi od prihoda i onog sto ostane kad se rese/resavaju ozbiljne stvari.
I opet se vrtim u krug. Ne razumem kako to odvojeno, ali neka bude da moze.

HeBePoBaTaH_:
Ja nisam u braku, ali MI imamo svoju zajedničku kasu u koju odlažemo novac.
Ta kasa služi za podmirivanje računa, istovremeno kao štek, za ono što preostane.
Kada podignemo pare, a u toku nedelje se desi uvek jedan do dva prijema od poslova sa strane, odmah na licu mesta podelimo novac, stvljamo jedno drugome pare u novčanik, a kada idemo u kupovinu plaćamo opet sve iz jednog novčanika.
I tako se to odvija....
Da ne ponavljam, isti je i nas slucaj.

shta randome kao ti placash tikvice a zhena paradajz, pa onda ona jede paradajz a ti tikvice, a ako hocesh da probas paradajza onda joj doplatish. i sta sad kao racuni znaci ona telefon a ti struju. sto bi pristao na to kad znash kako zene vole da trose struju na gluposti.

e sad shta ako imate dete, je l jedan dan jede tikvice a drugi paradajz, pa placate naizmenichno

mnogo bi se tu evidencije vodilo :I

ma ok je ugnjetavam jer si slab

ako ima tendencija za iskoriscavanjem zashto bi se zenio u danashnje vreme slobodnih ljudi
joj ja cu to da uradim mozes li d am spases

A sta ako ti budes nezaposlen.Trosices ustedjevinu ili se grebati od partnera?
Mislis da ces ceo zivot biti samostalan i nikad neces imati krizu kao los posao,pozajmio nekom pare pa covek nema da ti vrati itd.
Mislim ako se nekim delis zivot normalno je da delite pare ili to vise nije moderno u 21. veku

Postavljaju se ovde pitanja. Velika pitanja, na osnovu, kako kaze prof. drk. mrk. krk. Random Claudije Form, deljenja:

Ko ce platiti zeni sto kuva (i ona mora neki dinar da zaradi kako bi mogla kasnije da jede)?

Ko ce joj platiti sto cisti (i ona mora neki dinar da zaradi kako bi mogla kasnije da jede)?

Ko ce joj platiti sto se yebe s tobom (i ona mora neki dinar da zaradi kako bi mogla kasnije da jede, ne mislis valjda da bih ja placao a ti yebao)?

Ko ce joj platiti sto te pere, da ne bi isao strokav u narod (i ona mora neki dinar da zaradi kako bi mogla kasnije da jede)?

Ko ce joj platiti sto te trpi i mora da podnosi, svaki put kada se ti na nju iznerviras, tvoje hirove, dostojanstveno (i ona mora neki dinar da zaradi kako bi mogla kasnije da jede)?

Ko bi joj platio sto bi morala da slusa ove tvoje teorije i analize (i ona mora neki dinar da zaradi kako bi mogla kasnije da jede)?

...

Ma ko ce njoj uopste platiti nesto sto se zayebala i udala za tebe (i ona mora neki dinar da zaradi kako bi mogla kasnije da jede)?

Odgovori ptico!

Back