Zadovoljan ili ne???

• Začetnik teme Začetnik teme shx
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Truman:
Lexa:
shx:
U kom trenutku cete reci sebi: "Ja sam zadovoljan svojim zivotom." I da li je to uopste i moguce?
Pitala sam se to mnogo puta, došla sam do zaključka da je zadovoljstvo, sreća, stanje uma i da je neko, jednostavno, nesposoban da je oseti. Najmanje ima veze sa okolnostima.

Nazalost,potpuno si u pravu.

??????????

samo shto nema opustanja taman kad mislis aha eto ga i zaboravis ono nestane

Ma, nije do opuštanja, možeš da dobiješ super posao, nađeš super frajera (devojku), postaneš majka (otac), diplomiraš, završiš vojsku, odeš na odmor iz snova, jednostavno - imaš osećaj da nešto fali i da nešto nije u redu. Nisi zadovoljan, a naizgled je sve savršeno i ti se keziš kao najsrećniji čovek na svetu... Što bi i trebalo da budeš, pod onakvim okolnostima. Ali nisi.

Lexa:
Ma, nije do opuštanja, možeš da dobiješ super posao, nađeš super frajera (devojku), postaneš majka (otac), diplomiraš, završiš vojsku, odeš na odmor iz snova, jednostavno - imaš osećaj da nešto fali i da nešto nije u redu. Nisi zadovoljan, a naizgled je sve savršeno i ti se keziš kao najsrećniji čovek na svetu... Što bi i trebalo da budeš, pod onakvim okolnostima. Ali nisi.
Sve zadobijes,a opet nisi zadovoljan,nesto ti nedostaje...
Sta je to sto coveku nedostaje i zasto ?

Hektor:
Lexa:
Sve zadobijes,a opet nisi zadovoljan,nesto ti nedostaje...
Sta je to sto coveku nedostaje i zasto ?

Po meni to je stvar vaspitanja i karaktera...
A posebna kategorija je samoobmana....I licemerje.

Hektor:
Ja sam Mir trazio i nasao,znam Put.Nisam postavio pitanje radi sebe...

Tu se apsolutno ne slažem sa tobom , bar ne sa sigurnošću koju pokazuješ...
Čak i prava vera kazuje da takva sigurnost ustvari prestavlja nešto kao gordost Bogom i verom , nešto kao lažno zaklanjanje ispod velikih.

Da si rekao da je put u nalaženju Mira , pa hajde, ali ovako ..... Metode i sredstva (volja i principi) koje koristiš pri biranju puteva (ili Puta) (ili na koje si naveden) su jedno , a mir koji težiš stalno da imaš je drugo....
Znam da je lakše Mir definisati kao prestanak lutanja u traženju sebe i postavljanju sebe kao upoznatog i u glavnim nijansama izvajanog karaktera, ali sitnice vremena razjedaju KAMEN , ali ne razjedaju ČOVEKA , tj. samo ako se iznova izgradjuješ , zaceljuješ i obnavljaš tvojim metodama i na tvoj način....

Onda te čeka konzervativizam koji ćeš ili preterati ili da bi ga izbegao u jednom trenutku nagomilavanja , pogaziti mir....i kreće novo traženje...

Ono sto je pomoglo meni da nadjem koliko toliki mir i zadovoljstvo (jer, mislim da cete se sloziti samnom, apsolutno zadovoljstvo i mir ne postoje) jeste pomirenje sa samim sobom. U poslednjih recimo godinu do dve dana sam kao nikada do sada (da li je to zbog godina ili ko zna cega) postao svestan svojih losih i dobrih strana. Kao kada je npr. kosarkas svestan da je visok 185 cm, i da sa svojim skokom eventualno moze da zakuca a nikako da udari bananu nekom ko je visok 215 cm. Tako sam i ja sebe uspeo da stavim na neko mesto sagledavajuci sto tacnije moguce koja su mi ogranicenja. I moram priznati da sam od tog trenutka osetio fantastican mir. Moj dozivljaj zivota se najvise moze uporediti za jakom i nabujalom rekom. Voda koja nosi je zivot i ona, svidelo se to nama ili ne, ide od izvora do usca. Mozete da plivate uzvodno i da neko vreme opstajete dok vas voda ipak ne ponese, ali veoma izmorene i mozda nespremne za brzake koji preostaju. A mozete i da se pustite (ali ne da vas reka nosi bas bilo gde) i laganim pokretima u okviru svojih mogucnosti pronalazite svoje delove obale. Ponekad su ti delovi pescane plaze, a ponekad ostro kamenje. Recimo da vise volim pescane plaze, ali trudicu se i da mi ostro kamenje sto lakse padne. I to je to...... malo je slikovito, ali recimo da je to za mene najblize istini. Nadam se samo da ce svima nama reka biti sto duza i sto prijatnija..... a uveliko ce to ovisiti od nas samih...

Patak, kao sto sam rekao Mir sam stekao i znam Put koji do njega vodi.Sticanje Mira je tek novi pocetak ali kvalitativno novi stepen duhovnog razvoja.Ako Put ne znas mogu ti ga pokazati.Sve ostalo je na tebi...

Hektor:
Patak, kao sto sam rekao Mir sam stekao i znam Put koji do njega vodi.Sticanje Mira je tek novi pocetak ali kvalitativno novi stepen duhovnog razvoja.Ako Put ne znas mogu ti ga pokazati.Sve ostalo je na tebi...

Mislim da vas dvojica imate potpuno razlicito poimanje mira. Sto bi to mi dalmatinci rekli, ti u kupe a on u spade !!!

Hektor:
Razlika je u tome da je Patak mene nazvao : religijski tupadzija,ali ja se na njega niti ljutim niti ga vredjam.

A opet Hektor može i da znači religijski tupadžija nekom od učesnika foruma ,,,koji niti je pročitao staru mitologiju, ko nezna fiziku ili ko nema dovoljno vremena....

Ovim hoču da ukažem na dimenziju VREME I VREMENSKI TRENUTAK u društvu i filozofiji.
Ista reč može imati različita značenja zavisno od okruženja i vremena ....

Pogrešno je ljutiti se na pojedince koji su već nahvatali promenjeno značenje pojma , ali nije pogrešno rafinisati i spaljivati znanjem laička značenja i tumačenja novinara....i ostalih....
-----------------------------------------------
I nemoj Hektore sad da se praviš lud, kad i ja i ti znamo da za obojicu, postoje članovi foruma koji misle za tebe da si religiozni tupadžija , a za mene da sam filozofski tupadžija. Što se mene tiče , još bi mogao i da se složim, jer prenošenje znanja UVEK PODRAZUMEVA PREDZNANJE, a to je kod filozofije problem jer kod nje naglo razvijanje znanja u jednom pravcu ne donosi razumevanje.
A opet, namerno unošenje netačnosti da bi se ideja približila nižem predznanju izaziva odbacivanje i osudu onih koji su u tim detaljima na višim nivoima razumevanja....

Netolerancija u traženju istine manifestuje prirodnu sebičnost usled uloženog vremena i truda.

Tužni_patak:
... Pogrešno je ljutiti se na pojedince koji su već nahvatali promenjeno značenje pojma , ali nije pogrešno rafinisati i spaljivati znanjem laička značenja i tumačenja novinara....i ostalih....
-----------------------------------------------
I nemoj Hektore sad da se praviš lud, kad i ja i ti znamo da za obojicu, postoje članovi foruma koji misle za tebe da si religiozni tupadžija , a za mene da sam filozofski tupadžija. Što se mene tiče , još bi mogao i da se složim, jer prenošenje znanja UVEK PODRAZUMEVA PREDZNANJE, a to je kod filozofije problem jer kod nje naglo razvijanje znanja u jednom pravcu ne donosi razumevanje.
A opet, namerno unošenje netačnosti da bi se ideja približila nižem predznanju izaziva odbacivanje i osudu onih koji su u tim detaljima na višim nivoima razumevanja....
Znači, vas dvojica imate jednu zajedničkuznačajnu karakternu osobinu.:lol:

A zašto je otvorena tema 'Život je lep'? Zar ta razmatranja ne spadaju ovde? Normalno da nam je lepo ono sa čime smo zadovoljni.

Back