Zabranjena istorija

lupas gluposti,bas je kretenski izmisljati price ne bi li svoju glupost opravda,ranije se Srbinom smatrao pravoslavac,cuj ti budalastine kretenske molim te.

"Srbi svi i svuda je teza koju je objavio Vuk Stefanović Karadžić objavio 1849. u Beču, kao dio knjige "Kovčežić za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona"."
http://hr.wikipedia.org/wiki/Srbi_svi_i_svuda

A u kom kontekstu (me to pitaš)..?

"FORMICA->Pa ako su Srbi svi i svuđe kako ne nazvaše svoju zemlju Srpkom zemljom, nego preuzeše lokalne plemenske nazive
Slaven777->Ko su Srbi svi i svuđe? Ne razumijem, o kakvim lokalnim plemenskim nazivima je riječ?"

To je bilo riječi o tome zašto Srbi nijesu sve zemlje u kojima žive nazvali Srbija (ili Srpska) već samo jednu od njih a kod drugih zemalja su zadržali nazive koji su im dala druga slovenska plemena.

Poslednja izmena:
Nemas argumente formica.

јuče, 22:37 #155
Re: Zabranjena istorija

Citat Original postavio AZTEC Pogledaj poruku
lupas gluposti,bas je kretenski izmisljati price ne bi li svoju glupost opravda,ranije se Srbinom smatrao pravoslavac,cuj ti budalastine kretenske molim te.
"Srbi svi i svuda je teza koju je objavio Vuk Stefanović Karadžić objavio 1849. u Beču, kao dio knjige "Kovčežić za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona"."
http://hr.wikipedia.org/wiki/Srbi_svi_i_svuda

kakvi ti argumendi nedostaju?

"FORMICA->Pa ako su Srbi svi i svuđe kako ne nazvaše svoju zemlju Srpkom zemljom, nego preuzeše lokalne plemenske nazive
Slaven777->Ko su Srbi svi i svuđe? Ne razumijem, o kakvim lokalnim plemenskim nazivima je riječ?"

To je bilo riječi o tome zašto Srbi nijesu sve zemlje u kojima žive nazvali Srbija (ili Srpska) već samo jednu od njih a kod drugih zemalja su zadržali nazive koji su im dala druga slovenska plemena.

Opet ne pratim.
Kakve to ima veze sa našom dotadanjom diskusijom..?

Srpskim imenom je nazvana državna tvorevina koju su Srbi sačinili; ne znam što je tu jasno.
Uvijek postoje naravno i nadetnički i subetnički pojmovi; hoćemo li pitati ako su Hazdinzi Vandali zašto se u izvorima javljaju pod tim imenom, umjesto 'azdinškim? Za Vandale znamo da su postajala dva ogranka - Hazdingi i Silingi..u određenom istorijskom trenutku Azdinzi su nosili vandalsko ime, a ne Silinzi, što znači da ih bilježimo kao Vandale i Silinge u izvorima (docnije preuzeli taj opšti etnonim?). No svakako, takva diskusija je bespredmetna.

Opet ne pratim.
Kakve to ima veze sa našom dotadanjom diskusijom..?

Srpskim imenom je nazvana državna tvorevina koju su Srbi sačinili; ne znam što je tu jasno.
Uvijek postoje naravno i nadetnički i subetnički pojmovi; hoćemo li pitati ako su Hazdinzi Vandali zašto se u izvorima javljaju pod tim imenom, umjesto 'azdinškim? Za Vandale znamo da su postajala dva ogranka - Hazdingi i Silingi..u određenom istorijskom trenutku Azdinzi su nosili vandalsko ime, a ne Silinzi, što znači da ih bilježimo kao Vandale i Silinge u izvorima (docnije preuzeli taj opšti etnonim?). No svakako, takva diskusija je bespredmetna.

Pa da Sloveni su imali razna plemena od kojih je jedno bilo Srbi sa kojima je carevina imala političke i poslovne odnose. svi slovenmi su se mogli po njima nazivati Srbi bez obzira kojem plemenu pripadali. samio Srbi su Srbijom nazvali zemlju u kojoj su živjeli i to je to. Druge zemlje sa drugaćijim nazivima očigledno nijesu bile srpske zemlje nego zemlje drugih slovenskih plemena.

Pa da Sloveni su imali razna plemena od kojih je jedno bilo Srbi sa kojima je carevina imala političke i poslovne odnose. svi slovenmi su se mogli po njima nazivati Srbi bez obzira kojem plemenu pripadali. samio Srbi su Srbijom nazvali zemlju u kojoj su živjeli i to je to. Druge zemlje sa drugaćijim nazivima očigledno nijesu bile srpske zemlje nego zemlje drugih slovenskih plemena.

Nemam blage predstave što ti uopšte želiš reći.
Nijedan pedalj balkanskoga tla nije bio 'srpska zemlja' prije samih Srba, tako da je, ponoviću, diskusija bespredmetna. Kada dođu Srbi i zauzmu određeno područje, od tada je ono srpsko. Nije ni hrvatsko ništa bilo prije Hrvata, bugarsko prije Bugara; nije Amerika bila britanska prije kolonizacije, nije bilo Helena na Starom istoku prije Aleksandrovih osvajanja,...stvarno si mi nejasan. :-0
I nisu Srbi svoju zemlju nazvali Srbijom (niti će, izuzev možda par izuzetaka grecizama, sve do XVIII stoljeća), već Grci.

Nemam blage predstave što ti uopšte želiš reći.
Nijedan pedalj balkanskoga tla nije bio 'srpska zemlja' prije samih Srba, tako da je, ponoviću, diskusija bespredmetna. Kada dođu Srbi i zauzmu određeno područje, od tada je ono srpsko. Nije ni hrvatsko ništa bilo prije Hrvata, bugarsko prije Bugara; nije Amerika bila britanska prije kolonizacije, nije bilo Helena na Starom istoku prije Aleksandrovih osvajanja,...stvarno si mi nejasan. :-0
I nisu Srbi svoju zemlju nazvali Srbijom (niti će, izuzev možda par izuzetaka grecizama, sve do XVIII stoljeća), već Grci.

Savršeno tačno.
A kako su Srbi nazivali svoju zemlju?

Ej,crnogorci su Srbi.

Ne provociraj kao nezreli pubertetlija. Ako ti nije ni sad jasno nema ti pomoći.

I viđi dijete nevaspitano nazivi narod ase pišu velikim slovom, mene priglupi provokatori ne mogu iznervirati, već u meni izazivaju tugu zbog protraćenih ljudskih resursa na budalaštine.

Navodim:

"Za stare Crnogorce riječ “Turčin” značila je musliman, naziv “Latinin” – katolik, a riječ “Srbin” pravoslavac, bez obzira na stvarnu nacionalnu pripadnost, što je sa istorijskoga stanovišta potpuno razumljivo. Naime, za vrijeme dok je teritorija Crne Gore formalno potpadala pod jurisdikciju srpske Pećke patrijaršije (1557-1766) među Crnogorcima je za pravoslavlje ustanovljen narodni naziv “srpska vjera”. U skladu sa ovom crkveno-teritorijalnom nominacijom, starim Crnogorcima je bilo uobičajeno da za svoju vjersku pripadnost pravoslavnoj konfesiji koriste jednostavni naziv “Srbin”, pored toga što je njihova narodnost bila Crnogorska. Među mnogima koji su konstatovali ovakvo stanje bio je i češki književnik Josef Holeček, dobar poznavalac Crne Gore.

Holeček kasnije dodaje: “Što se vjeroispovijesti tiče, najviše se nazivaju Srbi ili rišćani, a katolike zovu kršćani ili Latini, zato što bogoslužbu obavljaju na latinskom jeziku.”

Sigfrid Kaper je poslije boravka u Crnoj Gori u časopisu “Unsere Zeit” objavio članak “Knjaževina Crna Gora” 1875. godine. U njemu je zabilježio:
“U svim vremenima su se Crnogorci istovremeno nazivali i ‘Srbima’; naravno, prvobitno u religijskom značenju tog imena, pod kojim su se, za razliku od katoličkih i kasnije i muslimanskih južnih Slovena, podrazumijevali pravoslavni pripadnici istočne crkve, iz čega se onda tokom daljeg razvoja lako dalo izvesti nacionalno značenje.” (Sigfrid Kaper, “O Crnoj Gori”, CID, Podgorica, 1999).

I za Marka Miljanova Popovića naziv “Srbin” je vjerski pojam! Iz teksta Marka Miljanova ”PRVA POHARA KUČA”:
“… Kad ovo čuje skadarski vezir, upotriebi ovakvi način: dadne mito u Kuče, da se među sobom izdadu, i to mu ispadne za rukom. Neki od ostalije Kuča primiše mito od Turaka i izdadoše. Evo njihovije imena:
Ljulja Palumbov, Turčin iz sela Ledina, Pale Lekin, Latinin iz sela Banjkana, Punan Dedin, Srbin iz sela Berove, Bećo Savićev, Srbin iz Lijeve Rijeke.
Oni su četvorica uzeli iz Turaka po kapu pulja.”
Marko Miljanov, jasno, pojam Srbin nije smatrao za etnički, već za vjerski termin.
Narodnost Latinin ne postoji, Turaka po narodnosti nema u Kučima, u Kučima nema ni Srba po narodnosti, Srbin je isto kao i Latinin i Turčin – vjerski termin.
LATININ = KATOLIK
TURČIN = MUSLIMAN
SRBIN = PRAVOSLAVAC
Odnosno, kao što kaže i Bogo Grafenauer, to znači da se “upotrebljavao pri razlikovanju etničkih grupa, sve do 18. vijeka, kriterijum kog Evropa, van pokrajina turskog carstva (…) nije poznavala: nacionalna pripadnost se određivala po vjeri i crkvi“! (B. Grafenauer, “Pitanje srednjovjekovne etničke strukture prostora jugoslovenskih naroda i njenog razvoja”)

Važno je reći da su za vrijeme pripadnosti crnogorske teritorije Ohridskoj arhiepiskopiji Crnogorci ponekad, na osnovu crkvene jurisdikcije, sebe takođe zvali Makedoncima – nijesu Crnogorci zbog toga “postali” Makedonci, kao što nijesu bili ni Srbi, već se i u jednom i u drugom slučaju radilo o imenovanjima na osnovu formalnih podjela pravoslavnih crkava. Saznajte više: Kako su Crnogorci počeli da se zovu Makedoncima (pod uticajem Ohridske arhiepiskopije), a zatim Srbima (zbog pripadnosti srpskoj Pećkoj patrijaršiji).
U knjizi “Spisi o istoriji pravoslavne crkve u dalmatijsko-istrijskom svjedočanstvu” (Zadar, 1899) koju je priredio episkop Nikodim Milaš, sabrana su mnoga dokumenta, uglavnom iz zadarskih arhiva. Pod brojem CXXVI nalazi se izvještaj koga je jedan anonimni katolički sveštenik napisao je oko 1741. godine. Jedna rečenica iz tog izvještaja glasi:
“Gl’Illirici di rito grесо tutti generalmente si contengono sotto il nome di Serbi ο Serviani…”
U prijevodu: “Iliri grčkoga obreda se svi generalno sadržavaju pod imenom Serbi ili Servijani…”
(Imajte na umu da se ime “Iliri” u datome tekstu ne odnosi na stari ilirski narod, već se radi o tipičnom arhaičnom izrazu za stanovnike tzv. Ilirika, tj. śeverozapadnog Balkana, oblasti nekada naseljene drevnim Ilirima. “Grčki obred” znači pravoslavlje.)
Dakle, bez obzira na stvarnu etničku i nacionalnu pripadnost nekog južnoslovenskog naroda, on bi, ukoliko je pravoslavne vjeroispovijesti, pod uticajem srpske crkve dobijao srpsko ime (izuzimajući Makedonce i Bugare, naravno)."

Poslednja izmena:
Crnogorci nisu narod zato ih svesno kao pismen covek ispisujem malim slovom bas kako im/vam dolikuje,eto stavio sam vas na pocetak recenice da bar negde budete velikim slovom.

Drugo,ti shkrabo tekstovi i filozofije a la babi milo sto joj se snilo me ne zanimaju,da su crnogorci narod ne bi morao to da dokazujes nekim manipilatinvim tumacenjima nekih starovekovnih pretpostavki.

Crnogorci su deo slovenskoga naroda sa juga koji se karakterise kao srpski,kada izmislite neki mandjafadjoli jezik koji ja ne razumem,pocrnite kao crnci i izdvojite se na neki slican nacin dacemo vam cak i sertifikat da niste Srbi,ovako mozete da jaucete koliko hocete,tvoj nacin razmisljanja i tvoji kompleksi sami po sebi nisu dokaz da si neke tamo druge nacije.

Sve je to izmesano i 90% stanovnistva Cg vuce korene iz cisto etnickih srpkih sredina kao sto su Kursumlija,Krajina,Kosmet.

Ne zajebavaj,ponasas se ko neko uplakano srbche sto i jesi.

Crnogorci nisu narod zato ih svesno kao pismen covek ispisujem malim slovom bas kako im/vam dolikuje,eto stavio sam vas na pocetak recenice da bar negde budete velikim slovom.

Drugo,ti shkrabo tekstovi i filozofije a la babi milo sto joj se snilo me ne zanimaju,da su crnogorci narod ne bi morao to da dokazujes nekim manipilatinvim tumacenjima nekih starovekovnih pretpostavki.

Crnogorci su deo slovenskoga naroda sa juga koji se karakterise kao srpski,kada izmislite neki mandjafadjoli jezik koji ja ne razumem,pocrnite kao crnci i izdvojite se na neki slican nacin dacemo vam cak i sertifikat da niste Srbi,ovako mozete da jaucete koliko hocete,tvoj nacin razmisljanja i tvoji kompleksi sami po sebi nisu dokaz da si neke tamo druge nacije.

Sve je to izmesano i 90% stanovnistva Cg vuce korene iz cisto etnickih srpkih sredina kao sto su Kursumlija,Krajina,Kosmet.

Ne zajebavaj,ponasas se ko neko uplakano srbche sto i jesi.

Nepristojni dečko valja se naučiti vaspitanju a poslije i znanju, nešto si manjkav i u jednom i u drugom.
Istina se ne može poreći ma koliko lagao.
Crnogorci su potomci romanizovanih ilira i slovenskih plena Lutica i Bodrica. Srbi se javljaju poslije 400 godina, kad oni već imaju svoje države, i to su svih ovih 17 vjekova za razliku od vas koji čak pola milenijuma nijeste ni znali ko ste, pa sad možete jaukati i liječiti sjoje komplekse. Ne odkazujem ja ništo nego ti svojim bolesnim tvrdnjama. ja zna mto sam.

Nešto si pobrkao, ne vuče 90% Crnogoraca porijeklo iz Kuršumlije, Krajine, Kosmeta,..,. nego obratno stanovištvo tih krajeva je 60% iz Crne Gore

Stvarno si nevaspuitani i nerazmni stvor dugih ušiju.

"Crnogorci su potomci romanizovanih ilira"

Ne sporim ja da kod vas crnogoraca sem Srba ima i Shiptara pa vam se prividjaju neki Iliri,ti si verovatno neki malosor.

Mali zi,ahahaha.

Gotivan si ti ali crnogorci su Srbi,uglavnom,ako nisu Shiptari ili Hrvati ali to je manjina.

"Nešto si pobrkao, ne vuče 90% Crnogoraca porijeklo iz Kuršumlije, Krajine, Kosmeta,..,. nego obratno stanovištvo tih krajeva je 60% iz Crne Gore"

Jeste,crna gora ti je ko veliki prasak sve je od nje nastalo,iz crnje gorice naseljeno pola Beograda itd.

Ne znas sta pricas,ali to se i onako slaze sa nekim ko tripuje da su crnogorci nekakva nacija.

Ne poticu zitelji tih krajeva iz Cg vec skoro citava Cg potice iz hercegovine,kosmeta,krajine,kurshumlije.

E,sad sto ti mislis da je planeta zemlja nastala kada se nekolicina porodica iz Cg vratila u te krajeve uglavnom zbog problema sa zakonom tj.ubijanjem turaka i kojekakvih likova to je tvoj problem.

U startu ti tekoh da vise znam od tebe,ne zamaraj nas obojicu previse jer me mrzi da te edukujem,crnogorci su-Srbi.....SrrrrrrrrrrrrrrrrrBi.

Bre.

Ejbisidi devojko,Sveta pise ovde neke sokantne stvari koje se ticu svih nas a ti mu odgovaras nafuranim ili nadmenim stavom kako si najlepsa i najbolja devojka na svetu i jos kazes u fazonu da bi bila jos lepsa da nisi kao sto kazes ometena u razvoju hahaha au devojko koliko si kontradiktorna i izgleda ne mnogo inteligentna.Mi evropski Desnicari preziremo taj nafurani ili nadmeni- cionisticki stav.Ejbisidi ako si toliko lepa kao sto kazes,posalji ovde neku tvoju sliku da svi videmo tu tvoju bozansku lepotu kao sto ti kazes i kao sto se hvalis,da se uverimo u to a ako ti ja kazem da si prelepa onda si stvarno prelepa,jer imam ukusa sto se tice devojaka,veruj mi.

Savršeno tačno.
A kako su Srbi nazivali svoju zemlju?

Kada? U ranom srednjem vijeku? Ne znamo. Na osnovu komplementarnih i nešto poznijih izvora, vjerovatno (izuzev par grcizama - 'Serbija') zvali srpskom.
Zašto pitaš? Još uvijek se nisi obrazložio...

Sigfrid Kaper je poslije boravka u Crnoj Gori u časopisu “Unsere Zeit” objavio članak “Knjaževina Crna Gora” 1875. godine. U njemu je zabilježio:
“U svim vremenima su se Crnogorci istovremeno nazivali i ‘Srbima’; naravno, prvobitno u religijskom značenju tog imena, pod kojim su se, za razliku od katoličkih i kasnije i muslimanskih južnih Slovena, podrazumijevali pravoslavni pripadnici istočne crkve, iz čega se onda tokom daljeg razvoja lako dalo izvesti nacionalno značenje.” (Sigfrid Kaper, “O Crnoj Gori”, CID, Podgorica, 1999).

Je l' tebi jasno da si upravo citirao izvor koji tvrdi da su Crnogorci sebe istovremeno smatrali i Srbima, i to i u nacionalnom smislu, daleko prije 1918. godine? :P
Podvukoh ključni dio.

Ne provociraj kao nezreli pubertetlija. Ako ti nije ni sad jasno nema ti pomoći.

I viđi dijete nevaspitano nazivi narod ase pišu velikim slovom, mene priglupi provokatori ne mogu iznervirati, već u meni izazivaju tugu zbog protraćenih ljudskih resursa na budalaštine.

Navodim:

"Za stare Crnogorce riječ “Turčin” značila je musliman, naziv “Latinin” – katolik, a riječ “Srbin” pravoslavac, bez obzira na stvarnu nacionalnu pripadnost, što je sa istorijskoga stanovišta potpuno razumljivo. Naime, za vrijeme dok je teritorija Crne Gore formalno potpadala pod jurisdikciju srpske Pećke patrijaršije (1557-1766) među Crnogorcima je za pravoslavlje ustanovljen narodni naziv “srpska vjera”. U skladu sa ovom crkveno-teritorijalnom nominacijom, starim Crnogorcima je bilo uobičajeno da za svoju vjersku pripadnost pravoslavnoj konfesiji koriste jednostavni naziv “Srbin”, pored toga što je njihova narodnost bila Crnogorska. Među mnogima koji su konstatovali ovakvo stanje bio je i češki književnik Josef Holeček, dobar poznavalac Crne Gore.

Dobro ako je Holeček dobar poznavalac Crne Gore, reci ti meni da li ti njemu vjeruješ u nečem drugome - naime, prema Holečeku, Crnogorci su se ponosili svojim srpstvom; najveća je čast Crnogorcu ako za njega kažeš da je Srbin. Evo i direktnoga citata iz iste te knjige:

Jozef Holeček:
Kad Crnogorac hoće da iskaže nekome najviše poštovanje nazvaće ga "Srbinom sa Kosova".

Vrlo je lako (i pogano) kada se iz cijele knjige istrgne jedan citat izvan konteksta, i onda mu se pridoda vrednost koju zapravo nikada nije ni imao. :cool:
Je l' ti možda misliš da Holeček to želi reći da nema veće časti od pravoslavnoga hrišćanina sa područja Kosova? :-P

Reci ti meni, FORMICe, zašto Holeček dosljedno kaže za Crnogorce da su po porijeklu i etnicitetu Srbi; zašto im jezik redovito zove - srpskim imenom?

holecekiike8.png

Objasni ti meni FORMICe što znači kada Holeček piše da po cijeloj Crnoj Gori narod sanja kako su veliki Srbi koji će ići u epski boj s Turcima i obnovit' srednjovjekovno srpsko carstvo Nemanjića; objasni ti meni na šta misli Holeček kada opisuje -incident- u kafani na Cetinju jednoj, u koju je ušao jedan Čeh koji se izdavao za Crnogorca. Tog Čeha je on promatrao i slušao kako loše zbori jezik, koji kada su ga upitali u kafani koji mu je maternji, on reče da je crnogorski. Objasni ti meni zašto mu se Crnogorci grohoto smiju i kako Holeček objašnjava da je 'provaljen' tako jer Crnogorac ne bi za svoj jezik rekao da je crnogorski, već srpski, a što taj stranac nije znao (da ne postojaše zasebnoga crnogorskoga jezika), misleći samo da po narodu i imenu države izvede jezik...

;)

Poslednja izmena:
Kada? U ranom srednjem vijeku? Ne znamo. Na osnovu komplementarnih i nešto poznijih izvora, vjerovatno (izuzev par grcizama - 'Serbija') zvali srpskom.
Zašto pitaš? Još uvijek se nisi obrazložio...

Je l' tebi jasno da si upravo citirao izvor koji tvrdi da su Crnogorci sebe istovremeno smatrali i Srbima, i to i u nacionalnom smislu, daleko prije 1918. godine? :P
Podvukoh ključni dio.

Dobro ako je Holeček dobar poznavalac Crne Gore, reci ti meni da li ti njemu vjeruješ u nečem drugome - naime, prema Holečeku, Crnogorci su se ponosili svojim srpstvom; najveća je čast Crnogorcu ako za njega kažeš da je Srbin. Evo i direktnoga citata iz iste te knjige:

Vrlo je lako (i pogano) kada se iz cijele knjige istrgne jedan citat izvan konteksta, i onda mu se pridoda vrednost koju zapravo nikada nije ni imao. :cool:
Je l' ti možda misliš da Holeček to želi reći da nema veće časti od pravoslavnoga hrišćanina sa područja Kosova? :-P

Reci ti meni, FORMICe, zašto Holeček dosljedno kaže za Crnogorce da su po porijeklu i etnicitetu Srbi; zašto im jezik redovito zove - srpskim imenom?

holecekiike8.png

Objasni ti meni FORMICe što znači kada Holeček piše da po cijeloj Crnoj Gori narod sanja kako su veliki Srbi koji će ići u epski boj s Turcima i obnovit' srednjovjekovno srpsko carstvo Nemanjića; objasni ti meni na šta misli Holeček kada opisuje -incident- u kafani na Cetinju jednoj, u koju je ušao jedan Čeh koji se izdavao za Crnogorca. Tog Čeha je on promatrao i slušao kako loše zbori jezik, koji kada su ga upitali u kafani koji mu je maternji, on reče da je crnogorski. Objasni ti meni zašto mu se Crnogorci grohoto smiju i kako Holeček objašnjava da je 'provaljen' tako jer Crnogorac ne bi za svoj jezik rekao da je crnogorski, već srpski, a što taj stranac nije znao (da ne postojaše zasebnoga crnogorskoga jezika), misleći samo da po narodu i imenu države izvede jezik...

;)

Ja sam prenio tekst, a holiček nek misli što mu volja. mene ne zanima što drugi misle da sam, ja znam, što sam.

Ma,formica je neobrazovan.

:rotf::rotf: Ajde Acika sad malo privali.:rotf:

Poslednja izmena:

Back