Zabranjena istorija

Potpuno sam ubijeđen da je na prostorima Raške pored romanizovanih domorodaca, Rimljana, Grka, bilo i Slovena iz svih slovenskih plemena, pa naradvno i srba. koliko je kojih bilo niko ne umije reći.

E jeste, od gromade slovenskih plemena na svijet, bar poneko iz svih se sjastio u dolinu Raške, pa čak i oni iz krajeva u Karelce na dalekom sjeveru. :P

Nije mi jasno što si želio kazati...

Ali zašto onda Srbi ne bi svoju zemlju nazivali Srbijom?

Nešto si pobrkao, i zovu je tako; Ustav Republike Srbije.

----

Ne razumijem kakve veze ima neko fiktivno pleme Rašana (?!?!?!) sa time što si napisao..? :dontunderstand: :think:

Poslednja izmena:
E jeste, od gromade slovenskih plemena na svijet, bar poneko iz svih se sjastio u dolinu Raške, pa čak i oni iz krajeva u Karelce na dalekom sjeveru. :P

Nije mi jasno što si želio kazati...

Nešto si pobrkao, i zovu je tako; Ustav Republike Srbije.

----

Ne razumijem kakve veze ima neko fiktivno pleme Rašana (?!?!?!) sa time što si napisao..? :dontunderstand: :think:

Najprije sam zapravo htio reći da su na Balkanu sve sredine bile uglavnom izmješane u smislu prisustva raznih naroda i plemena. Nije ta izmješanost bila uniformna, ali nemamo ni naznaku prestave koliko je đe kojih bilo. pa onda nema ni smisla govoriti o nekakvim narodima koji prevladavaju na nekom prostoru. iz tih mješavuina manje ili više homogenih su kasnije kroz istoriju nastali razni narodi od kojih su danas postale razne nacije.

Najprije sam zapravo htio reći da su na Balkanu sve sredine bile uglavnom izmješane u smislu prisustva raznih naroda i plemena. Nije ta izmješanost bila uniformna, ali nemamo ni naznaku prestave koliko je đe kojih bilo. pa onda nema ni smisla govoriti o nekakvim narodima koji prevladavaju na nekom prostoru. iz tih mješavuina manje ili više homogenih su kasnije kroz istoriju nastali razni narodi od kojih su danas postale razne nacije.

Eh sad...ta nešto toliko relativno je ravno kao da ništa nisi uopšte ni kazao. :D Tj. otkrio si vodu. :)

Šta ti znači to da Srbi Srbiju ne zovu tako...a neg' kako?!?!

Pa ako su Srbi svi i svuđe kako ne nazvaše svoju zemlju Srpkom zemljom, nego preuzeše lokalne plemenske nazive

Ko su Srbi svi i svuđe? :eek: Ne razumijem, o kakvim lokalnim plemenskim nazivima je riječ?

a za samu svoju zemlju preuzeše grčki naziv Srbija

I nisu preuzeli naziv iz grčkoga jezika, već preko latinskoga (zahvaljujući Habzburzima). Kraljevina Srbija je bila formirana 1718. godine i od tada pa na dalje ostala je pod tim imenom domaćim nazivana, i unutra i izvan. Tako da su, kada su konačno krenuli u Revoluciju početkom XIX stoljeća, vaskrsli to ime. I eto zašto se tako i zove.

Da nije bilo takve specifične istorijske okolnosti, zvala bi se isto kao manji entitet u Bosni i Hercegovini, odnosno prirodno bi bila imenovana kao prisvojni pridjev izveden iz etnonima kao u slučaju baš eto susjeda Bugara (Bugarske) i Hrvata (Hrvatske).

Pa pričali smo već o ovome...

Ko su Srbi svi i svuđe? :eek: Ne razumijem, o kakvim lokalnim plemenskim nazivima je riječ?

To je ona krilatica vukova da su svi pravoslavnio Srbi. Mislim na Rašku, Bosnu, Zetu, Zahumlje, Hum, Makedoniju,...

I nisu preuzeli naziv iz grčkoga jezika, već preko latinskoga (zahvaljujući Habzburzima). Kraljevina Srbija je bila formirana 1718. godine i od tada pa na dalje ostala je pod tim imenom domaćim nazivana, i unutra i izvan. Tako da su, kada su konačno krenuli u Revoluciju početkom XIX stoljeća, vaskrsli to ime. I eto zašto se tako i zove.

Da nije bilo takve specifične istorijske okolnosti, zvala bi se isto kao manji entitet u Bosni i Hercegovini, odnosno prirodno bi bila imenovana kao prisvojni pridjev izveden iz etnonima kao u slučaju baš eto susjeda Bugara (Bugarske) i Hrvata (Hrvatske).

Pa pričali smo već o ovome...

Da u pravu si zaboravio sam.

A sto vi nazaste taj deo nase zemlje Monte Negro a ne po Srpski Crna Gora?

Mi ga prozvasmo po crnogorski Crna Gora no kako je taj naziv svakome izvanjcu izvanredno težak za pamćenje i za izgovor zbog gomile suglasnika oni prevode značenje na svoj jezik pa ga Latini prozvaše Montenegro, Rusi Černaja Gara, Česu Černa Hora, Turci Karadag, Albanci Malit e Zi, Njemci Švarceberg i tako redom, no kako je jezik nauke bio latinski ostade Montenegro za izvanjce. I Crna Gora je bila vaša od 1918 do 1941 i nikad prije i nikad poslije (čak i u doba Nemanjića je bila vazalna zemlja sa posebnim statusom)

Poslednja izmena:
To je ona krilatica vukova da su svi pravoslavnio Srbi. Mislim na Rašku, Bosnu, Zetu, Zahumlje, Hum, Makedoniju,...

Da u pravu si zaboravio sam.

Mi ga prozvasmo po crnogorski Crna Gora no kako je taj naziv svakome izvanjcu izvanredno težak za pamćenje i za izgovor zbog gomile suglasnika oni prevode značenje na svoj jezik pa ga Latini prozvaše Montenegro, Rusi Černaja Gara, Česu Černa Hora, Turci Karadag, Albanci Malit e Zi, Njemci Švarceberg i tako redom, no kako je jezik nauke bio latinski ostade Montenegro za izvanjce. I Crna Gora je bila vaša od 1918 do 1941 i nikad prije i nikad poslije (čak i u doba Nemanjića je bila vazalna zemlja sa posebnim statusom)

crnogorski ne postoji,Crna Gora je srpska rec.

Crna gora je vecito srpska.

Bojim se da te ne razumijem. Hajde malo me vrati u kontekst i obrazloži; što me ti to tačno pitaš? :dontunderstand:

To je jasna ideja nacionalne lite Srba da u vrijeme konstituisanja srpske nacije u njezin korpus uključe sve narode po Balkanu koji su pravoslavne vjere, kako bi im granice buduće države bile što veće, prva ideja je bila od Trsta do Besarabije i od Budima do Atine.

Crna gora je srpska svojina.

Ma neka Boga ti, pa što je ne uzeste kad je vaša svojina? I po kom to osnovi je sad vaša svojina a nije naša?

Poslednja izmena:
Pa Boga mi nit je bila nit će biti
Da vazada je bila tu svoja i ničija tuđa.
Ne dome moj ne odričemo se mi nje nego je vi svojatate bez ikakvog prava (to se naziva i pohlepa).

Lupas gluposti.

Srbija.

Pa odricete se,ako se odrices Srbije odrices se i Crne Gore,ona je Srpska kao sto je i Shumadija,Kosmet ili Beograd a posto je ona u biti srpska tu se ne moze postaviti nikakav zid,nista proglasiti niti oteti kao sto je tvoja majka tvoja majka pa bila ona u Zanzibaru,zatvoru ili na nekom trecem mestu,kapiras sustinu?

E,sad,sto to vise negiras to je tvoja bolest veca,to samo ima veze sa tim,odnosno sa tobom.

:)

Lupas gluposti.

Srbija.

Pa odricete se,ako se odrices Srbije odrices se i Crne Gore,ona je Srpska kao sto je i Shumadija,Kosmet ili Beograd a posto je ona u biti srpska tu se ne moze postaviti nikakav zid,nista proglasiti niti oteti kao sto je tvoja majka tvoja majka pa bila ona u Zanzibaru,zatvoru ili na nekom trecem mestu,kapiras sustinu?

E,sad,sto to vise negiras to je tvoja bolest veca,to samo ima veze sa tim,odnosno sa tobom.

:)

Pa ovđe ti lupetaš i to kao nezrelo dijete nezadovoljeno u svojim buidalastik željama.
Nikad
Crna Gora nikad nije bila nit će biti srpska, osim za vrijeme okupacije od 1918 do 1941( o čemu su Crnogorci sve rekli podizanjem Božićne pobune za čije gušenje je Srbima trebalo 10 godina ratnih operacija ubijenih na hiljade ljudi izvršenih na stotine nezamislivo okrutnih i krvoločnih zločina koje do tadašnja ljudska istorija nije upamtila). U biti nikad nije bila srpska, znaš kad Crnogorcu kažeš da je Srbin on se uvrijedi, a za to nije potreban nikakav zid. Znaš ako lupež ukrade nešto to čini iz pohlepe jer misli da je to nešto lijepo i vrijedno. Tim činom krađe on prisvaja ukradeno i smatra ga svojim, čak i kad se dokaže da je lopov on će i dalje poslije vraćanja ukradenog smatrati pravog vlasnika lopovom. Takav je lupeški mkozak sa iskrivljenom slikom stvarnosti, a zapravo se radi o emocionalno nezreloj i socijalno neprilagođenoj osobi, to je zpravao osoba ometena u emotivnom razvoju, on je još nezreo, na nivou đeteta od 2 godine koje plače i u bijesu razbija sve oko sebe ako ne dobije šarenu lažu. To se može odnositi i na mlade nezrele nacije koje kasne u svom nacionalnom sazrijevanju kao što su nacije po Balkanu koje prisvajaju sve i svašto u svojoj nezreloj pohlepi. Crnogorci kao najstarija balkanska nacija osum Turaka i Austrijanaca naravo, su u XVI vijeku preboljeli te dječije bolesti. Mučno je kada nacija koja nastaje u XX ili XXI vijeku pokušava imitirati starost prisvajanjem tuđe istorije, tradicije i kulture, a još mučnije kada istoriju, tradiciju i kulturu svojih dojučerašnjih gospodara prikazuju kao svoju.

Poslednja izmena:
A nemam ja razloga mnogo stosta pisati,Crna Gora je osnovana kao Srpska drzava sto je i sada i to se promeniti ne moze,stavise ima mnogo vecih srpskih epiteta nego li recimo shumadija.

Ne moze Srbija okupirati Cg jer ne moze okupirati samu sebe a ustasha nalik onima iz bozicne pobune je bilo uvek,pa blizu smo Hrvatske,normalno.

Ne bih se mnogo upustao u raspravu jer sam se tih gluposti naslusao milion puta,nije ovo prvo problematicno stanje crne gore do sada,napadali su je i italijani,nemci,austrougari,turci sto sada rade ustashe,shiptari i chemerikanci.

Izvuci ce se ona,kao i cela Srbija uostalom.

A nemam ja razloga mnogo stosta pisati,Crna Gora je osnovana kao Srpska drzava sto je i sada i to se promeniti ne moze,stavise ima mnogo vecih srpskih epiteta nego li recimo shumadija.

Ne moze Srbija okupirati Cg jer ne moze okupirati samu sebe a ustasha nalik onima iz bozicne pobune je bilo uvek,pa blizu smo Hrvatske,normalno.

Ne bih se mnogo upustao u raspravu jer sam se tih gluposti naslusao milion puta,nije ovo prvo problematicno stanje crne gore do sada,napadali su je i italijani,nemci,austrougari,turci sto sada rade ustashe,shiptari i chemerikanci.

Izvuci ce se ona,kao i cela Srbija uostalom.

Dijete moje dobro pročitaj još nešto osim tlapnje lažavih popova. Crna Gora postoji od XIV vijeka kao crnogorska i to propašću Carstva Nemanjića nazivanog i Srbija, ali nemanjići nijesu pravili niti nacionalnu niti etničku državu pa se ne može reći da su sve zemlje u okvidu njihove države zemlje u kojima žive Srbi pa ni srpske zermlje, štop i oni sami kažu da vladaju zemkljom u kojoj žive Srbi, zemljom Primorje, ... Jedini srpski entitet je Srbija.

Pa što je Srbija radila u Crnoj Gori koja prije toga nikad nije bila nui srpska ni Srbija? Ustaše su vojne jedinice Srba u Austriji.

Pa to ti i kažem i Petar II Petrović navodi sve koji su napadali Crnu Goru i među Sultanima i Napoleonima pominje i Nemanjiće, a us avremenom dobu su i Talijani i Njemci i Srbi, pa je evo i dalje svoja na svome.

Uvijek se ona umjela boriti za sebe i svoju slobodu a ne "izvlačiti" tiosu radili drugi pa su se izvlačili od 1.000 do 500 godina

Znam ja mnogo vise o Cg od tebe,takoreci nemam sta vise da procitam,mogu samo da ti ukazem na nesto sto ne znas.

Crna gora je nastala kao srpska drzava,nju vecinom naseljavaju Srbi i to vecom vecinom nego teritoriju koja se po sadasnjim granicama naziva Srbija.

Crna Gora je vise srpska no sto si ti majcin.

- - - - - - - - - -

A to sto se znala boriti za sebe je samo odraz samosvesnosti tog srpskog dela teritorije.

Znam ja mnogo vise o Cg od tebe,takoreci nemam sta vise da procitam,mogu samo da ti ukazem na nesto sto ne znas.

Crna gora je nastala kao srpska drzava,nju vecinom naseljavaju Srbi i to vecom vecinom nego teritoriju koja se po sadasnjim granicama naziva Srbija.

Crna Gora je vise srpska no sto si ti majcin.

- - - - - - - - - -

A to sto se znala boriti za sebe je samo odraz samosvesnosti tog srpskog dela teritorije.

:mazi::kez:

Back