Nije korektno to sto provociras.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nije korektno to sto provociras.
Ma neka? Nerću više a valjalo bi da i od poštovanog sagovornika dobijem jednako razumijevanje.
Ti imas od mene uvek postovanje sem kada provociras sa tim crnogorskim narodom.
Ja sam prenio tekst, a holiček nek misli što mu volja. mene ne zanima što drugi misle da sam, ja znam, što sam.
Misliš li da negiranje postojanja jednog naroda i nacije koji je opstao zadnjih 1.000 godina nije provokacija?
Ti si tekst prenio, ali sa veb sajta koji se bavi krivotvorenjem podacima i njihovim istrgavanjem iz konteksta, kojom prilikom im se drugačija vrednost dodjeljuje u odnosu na onu kakvu su izvorno imali.
Postavimo to ovako; patrijarh Pavle je rekao Budimo ljudi iako smo Srbi.
Je li to sad krucijalni dokaz koji obara preko 200 godina nauke i tomova saznanja diljem svijeta; te koji premješta Srbe na neku drugu stranu evolutivne grane, izvan čovjeka koji se razvio iz homo sapiens sapiens-a?Ili pak da je upokojeni patrijarh uopšte to htio kazati?!?
Eto, to čini taj koji istrgava Holečekove riječi (na forumu poznat kao DUKLJANIN i milion drugih pseudonima pod kojima je prethodno bio banovan svaki put) i interpretira ih na pogrešni način...
Ako ovdje govorio o nacionalnom opredjeljenju, ako si čovjek zdrave svijesti (mada, nemo' se uvrediš, i to je poslije onoliko ponavljanja nakon čega se ti ponovno vraćaš na stare, napuštene i pobijene zablude, kako da se pristojno izrazim, <osporeno kao otvoreno pitanje>) i standardnog obrazovanja, naravno da znadeš. No niko ne zna ništa prije nego što to nauči od sopstvenih staratelja i prethodnih naraštaja, tako da naravno ništa mi ne znamo a priori. Kako ćeš ti znati da si muško, a ne žensko - prije nego što saznaš šta znače te riječi odnosno šta se zapravo krije iza njih? Kako ćeš znati što te razdvaja od vrapca na grani, prije nego što naučiš? Sve se uči, a ne dobija rođenjem...
I ti, naravno, ne možeš znati što su bili ljudi prije stotinu godina (uključiv tvoji preci?); to će ti reći ljudi kojima je struka da se time bave.
Ne negiras ti ceo jedan narod,samo njegov deo koji zivi u Crnoj Gori,to jeste provokacija.
Nijesam znao da Dukljanin uređuje taj sajt. Mislio sam da nije u redu na srpskom forumu ostaviti vezicu jer se može rastumačiti kao provokacija. Tekstu zapravo nema zamjerke jer je napuisan na isti način kao i oni tekstovi koji govore suprotno. Znači nije Holiček ni prvi, ni potonji, ni jedini, koji tvrdi da je kod Crnogoraca srpstvo u odnosu na vjeru a crnogorstvo u opdnosu na narod. To znači da priče o nesvijesti kod Crnogoraca ne stoje, da su oni zapravo bili svega vrli svjesni, a da nas danas neki centri moći žele makar onesvijestiti.
A đe sam ja rekao da nema nacionalnih Srba u Crnoj Gori?
Tamo gde si ih nazvao crnogorcima.
Sad već počinjem sumnjati da provocirate poštzovani sagovorniče Acika.
Dva!

Taman posla,ja se uzdrzavam od svih provokacija,ali mi je zaista moram da odgovorim na provokaciju koju si ti plasirao izjashnjavajuci se kao crnogorac(nacionalno) a posle si bas bas preterao.
Kada neko nazove sebe crnogorcem odma je jasno da to radi sa ciljem provociranja a o tome da veci broj ljudi tako naziva i da ne pricamo.
Tekstu zapravo nema zamjerke jer je napuisan na isti način kao i oni tekstovi koji govore suprotno. Znači nije Holiček ni prvi, ni potonji, ni jedini, koji tvrdi da je kod Crnogoraca srpstvo u odnosu na vjeru a crnogorstvo u opdnosu na narod. To znači da priče o nesvijesti kod Crnogoraca ne stoje, da su oni zapravo bili svega vrli svjesni, a da nas danas neki centri moći žele makar onesvijestiti.

Nije nit' prvi, ni posljednji, ali niti ikakav.
Suština je da to nije tačno, odnosno iskrivljena interpretacija je.
Holeček to ne tvrdi i svako ko ga je čitao i upoznat je sa njegovim djelima (uključiv i mene) to vrlo dobro znade...![]()
Ono što to znači jeste da pojedinci pokušavaju rekonstruisati naknadno istoriju izvlačenjem iz konteksta ili (kao što to DUKLJANIN često čini) čak i izravnim falsifikovanjem istorijskih izvora.
Mit o Holečeku je možda najilustrativniji primjer rečenoga u crnogorskih nacionalista, odnosno da se tako izrazim, novoromantičara (novokomponovanih nacionalnih romantičara, u koje možda spadaš i ti).
Naravno, mitomanije ima svagdje, a to je i posao nas istoričara (pa i drugih humanista) da se bavimo razbijanjem mitova...To se ondosi i na taj nacionalno-romantičarski mit (koji naravno nema neke veze sa istorijskom realnošću) koji si ti prenio iznad...
Nije pobratime ne znači to, to srpska elita na taj način stvara srpsku naciju. Holiček se zapravo slaže sa preovlađujućim stavom srpske elite da Crnogorci ne postoje, ali eto ipak da kaže što je čuo. takav je mit o Srbima koji su svi i koji su svuđe po Balakanu a prvenstveno su svi pravoslavni Srbi od Trsta do Bele Srbije (pogrešno prozvane Besarabijom). Da ne bude puno mačku goveđa glava.
Nije pobratime ne znači to, to srpska elita na taj način stvara srpsku naciju. Holiček se zapravo slaže sa preovlađujućim stavom srpske elite da Crnogorci ne postoje, ali eto ipak da kaže što je čuo. takav je mit o Srbima koji su svi i koji su svuđe po Balakanu a prvenstveno su svi pravoslavni Srbi od Trsta do Bele Srbije (pogrešno prozvane Besarabijom). Da ne bude puno mačku goveđa glava.
FORMICE, nisam ja razglabao o nekoj široj filozofiji, već sam se samo osvrnuo na dotičnu manipulaciju Jožefom Holečekom, koja okvirno govoreći reprezentativno predstavlja u crnogorskoj nacionalističkoj demagogiji najpoznatiji primjer mitomanstva.
Mit o Holečeku 'dukljanomontenegrinskih' nacional-romantičara je na svjetskoj mreži prvi puta bio razbijen negdje prije oko pet godina, odnosno negdje čini mi se krajem 2008. ili početkom '09. godine; otprilike se sjećam jer smo u tome učestvovali izravno DUKLJANIN pod jednom od starijih, banovanih, naloga, neki drugi korisnici pa između ostalih i ja glavom i bradom; međ' društveno-humanističkim disciplinama je u međuvremenu bilo ponegdje govora i o tome, a čini mi se da se tako i dr Živko Andrijašević jednom prilikom osvrnuo na Holečekov mit iskazujući do kojih mjera ide sljepost (ekstremnoga) nacionalizma i nekritički pristup istorijskim izvorima selektivnim birkanjem.
Pisanim izvorima, posebno onima pripovjedačke prirode, ne može se pristupati tako banalno i reći eto, on zabilježio to što je vidio! Jerbo ako ćemo to činiti, onda možemo to činiti i sa svakim pojedinačnim segmentom upitnoga djela, te tako i sa onim kako Crnogorci svoj jezik zovu srpskim imenom i smiju se ako neko jeziku crnogorskoga naroda pokušava nadijenuti 'crnogorsko' ime.
Nema to nikakve veze sa nekakvim elitama, teorijama zavjere ili kojekakvijem karakondžulama, već sa korišćenjem pogrešnog metoda prilikom interpretacije teksta i onda, iz politikantskih i nacionalističkih razloga određena fabrikacija naknadnim ubacivanjem u usta autora nešto što niti je ikada mislio, a ni uopšte napisao...
P. S. Znam da ću zažaliti, jerbo smo već nekoliko puta diskutovali o tvojoj identifikaciji Bijele Srbije i Besarabije, no - o čemu je riječ? Da i ovo konačno stavimo više ad acta.
Svako pobratime potpuno si u pravu o svemu što govoriš. To je preovlađujući stav nauke u XIX i XX vijeku. Međutim i dalje i pored svesrdnog podržavanja tog stava od strane vladara Crne Gore sami narod ni dan danas ne želi da prihvati to nametnuto određenje, koje zapravo nikada nije ni bilo preovlađujuće u Crnoj gori kod Crnogoraca, čak ni u doba zločinačke okupacije Karađorđevića od 1918 do 1941.
FORMICe, ne zaokrećimo u neke druge teme ili čak ispolitizovano filozofiranje (da ne napišem, palamuđenje). Vrlo je jasno na što sam mislio, o čemu sam pričao...kontekstu u kojem si ti vaskrsao davno razbijeni Holeček mit, što je samo manipulacija izvora sa koje si sliku postavio.
Samo ti provociraj.
Ajde privali malo
Ne razumijem kakva je mit u tome što Holiček kažće da Crnogorci odrednicu srbin poistovhjećuju s vjerom a Crnogorac sa narodom? I čak nije jedini.
Ti da pises Srbi velikim a crnogorci malim slovom.
Nije mit,vise je laz,klasicna.
Very interesting stuff y'all.
Mind Blowing!!!!!
Have a history teacher explain this if they can.
Abraham Lincoln was elected to Congress in 1846.
John F. Kennedy was elected to Congress in 1946.
Abraham Lincoln was elected President in 1860.
John F. Kennedy was elected President in 1960.
Both were particularly concerned with civil rights.
Both wives lost a child while living in the White House.
Both Presidents were shot on a Friday.
Both Presidents were shot in the head.
Now it gets really weird.
Lincoln's secretary was named Kennedy.
Kennedy's Secretary was named Lincoln.
Both were assassinated by Southerners.
Both were succeeded by Southerners named Johnson.
Andrew Johnson, who succeeded Lincoln, was born in 1808.
Lyndon Johnson, who succeeded Kennedy, was born in 1908.
John Wilkes Booth, who assassinated Lincoln, was born in 1839.
Lee Harvey Oswald, who assassinated Kennedy, was born in 1939.
Both assassins were known by their three names.
Both names are composed of fifteen letters.
Now hang on to your seat.
Lincoln was shot at the theater named "Ford."
Kennedy was shot in a car called "Lincoln" made by "Ford."
Booth and Oswald were assassinated before their trials.
And here's the "kicker":
A week before Lincoln was shot, he was in Monroe, Maryland.
A week before Kennedy was shot, he was with Marilyn Monroe.
AND...................:
Lincoln was shot in a theater and the assassin ran to a warehouse...
Kennedy was shot from a warehouse and the assassin ran to a theater...
I saw this had to share just in case anyone did not know.