"Забрањена историја Срба"

Da li mislite da je priča o seobi Slovena na Balkan tačna ?

• Da

• Ne

• Nisam siguran

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Из свега, што је Сипријан Робер написао, излази, да је он у сваком случају Србе свога времена
сматрао изузетно племенитим... и врло старим народом, што изричито потврђује, пишући о Словенима
Балкана, тј. увек о Србима
".. .LE PLUS ANCIEN DES PEUPLES SLAVES... "8
8. - O.c.,p.31.
дакле - не само да их је сматрао врло старим, већ су му Срби били:
"...НАЈСТАРИЈИ ОД СЛОВЕНСКИХ НАРОДА.. "

Тврдећи недвосмислено у свом делу"Словенски свет"11, да ИЛИРСКИ СЛОВЕНИ ИМАЈУ
ПРИОРИТЕТ, ШТО СЕ ТИЧЕ ПОСТОЈАЊА ПРВОБИТНОГ СЛОВЕНСКОГ СТАБЛА, Сипријан
Робер с тим у вези изјављује:12
"J'ai pris religieusement pour point de depart de toute
l'archeologie slave ce passage de Nestor. C'est de ce texte que je
partirai pour montrer dans le cours de nos prochains tableaux, les
origines et la naissance successive des quaire grandes nationalites:
lllyro-Serbe, Boheme, Polonaise et Russe, qui forment, on le sait
les quatre faces du Slavisme".

"JA САМ ПОБОЖНО УЗЕО KAO ПОЛАЗНУ ТАЧКУ ЧИТАВЕ
СЛОВЕНСКЕ НАУКЕ О СТАРИНИ ТАЈ НЕСТОРОВ ОДЛОМАК.
ОД ТОГ ТЕКСТА ЋУ ДА ПОЂЕМ, КАКО БИХ У ТОКУ СЛЕДЕЋЕГ
ИЗЛАГАЊА ПОКАЗАО ПОРЕКЛО И ПОСТЕПЕНО РАЂАЊЕ
ЧЕТИРИ ВЕЛИКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ: ИЛИРО-СРБЕ, ЧЕХЕ,
ПОЉАКЕ И РУСЕ,КОЈИ САЧИЊАВАЈУ ЧЕТИРИ ОБЛИКА
СЛАВИЗМА".

Равене. Међутим, источни писци, као нпр.,
Прокопије из Византа, Илире су називали Србима, а простор, који су ти Срби насељавали, тврди
Сипријан Робер на истом месту, протезао се од Пеште до Цариграда. Наглашавајући затим, да неће да
расправља о томе, које је од та два имена старије, он додаје:

"... је ne bornerai a constater que le nom de Serbe est employe
tout comme le no de Vende pour designer LA RACE SLAVE
ENTIERE",

другим речима:

"... ограничићу се само на то да закључим да је име СРБИН употребљавано
исто тако као и име ВЕНД да означи целу словенску расу".

Сипријан Робер не изоставља ни анонимног баварског географа из XI века, који:
100
"... va jusqu' á ecrire ces remarquables paroles. Zeruiani, quod
tantum est regnum, ut exteo cunctae gentes Slavorum exortae sint
et originem ducant... ",

који, дакле:
"... иде дотле, да пише: Срби, чије је толико царство, да су од
њега произишла сва словенска племена и од њега вуку порекло... "

Сипријани Робер опет, познавајући добро Србе, изводи помоћу психолошке анализе
следећи закључак:16

"Quoi qu'il en soit de ces Iegendes populaires, ili parait tres
probable que le nom de SERBES DESIGNA PRIMITIVEMENT
DES SLAVES ARMES... CE MOT AURAIT DONC EU CHEZ
LES SLAVES LA MEME SIGNIFICATION QUE CELUI DE
GERMAIN, ou WEHRMANN, HOMME DE GUERRE CHEZ
LES ALLEMANDS; tandis qu'au contraire, le rnot VENDE, ou
VINDE (enfant de la lumiere, VID)... eut ete la denomination
religieuse des temps de paix.
Une autre tradition illyrienne, deposee dans un des plus anciennes
SHANTS DE DANSE NATIONALE, AJOUTE
QU'ALEXANDRE EN MOURANT AFFRANCHIT SES
BELLIQUEUX FAUCHEURS. LES SERBES AFFRANCHIS
d'ALEXANDRE, DEVINRENT PANS OU SEIGNEURS DE
LEUR PAYS, QUI PRIT BIENTOT LE NOM DE PANNONIE,
LA TERRE DES PANS, OU SEIGNEURS SERBES, ou tout
simplement la TERRE DU SEIGNEURS, DU DIEU VID,
DIVINITE SOLAIRE CHEZ TOUS LES SLAVES...
16. - Исто, стр. 44.

Будући, да се - колико нам је познато, после Милоша Милојевића нико није бавио делом
Сипријана Робера, сматрали смо, да је - када се ради особито о непознатим и посебно занимљивим
појединостима - корисно навести чак и неуобичајено дуги текст:

"Без обзира на нaродне легенде, изгледа врло вероватно, ДА ЈЕ ИМЕ
СРБИН ПРВОБИТНО ОЗНАЧАВАЛО ОРУЖАНОГ СЛОВЕНА...
ТА РЕЧ ЈЕ, дакле, КОД СЛОВЕНА ИМАЛА ИСТО ЗНАЧЕЊЕ КАО
И ГЕРМАН, или ВЕРМАН, човек ратник, ратник код Немаца. Док
- напротив - назив Венд, или Винд (дете светлости, Вид), то је била
позната ознака мирног времена.
Једна друга илирска традиција, изнета у песмама, које прате
народне игре, додаје, да је Александар, умирући, дао слободу својим
ратоборним "косиоцима". Од Александра осдобођени Срби, постали
су ПАНОВИ, или ГОСПОДАРИ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ, КОЈА СЕ УБРЗО
ПРОЗВАЛА ПАНОНИЈОМ ЗЕМЉОМ ПАНОВА, ИЛИ СРПСКЕ
ГОСПОДЕ, или једноставно - ЗЕМЉОМ ГОСПОДАРА

Znaci i Rumuni su Srbi????

Pa kako to da im je porekllo drugacije,jezik,kultura..te i naziv...Dacani

Vlasi i Rumuni pricaju istim jezikom...tj,vrlo slicnim,kultura im je slicna....te je logicno da su oni blizi jedni drugima nego Srbima

Hratovnice brate mili,svi mali narodi imaju kompleks,i zele da se na neki vestacki nacin "prosire" te stanu rame uz rame nekim velikim narodima...Srbi su,kao i ostali Juznoslovenski narodi,nazalost,mali narod....danas vec,opet nazalost,bez perspektive,da postane bitan na politickoj sceni sveta
Da su se svi Juznoslovenski narodi,ujedinili u jedan...a ne ovako iscepkali,sto i jeste bio cilj kroz Jugoslaviju,tada bi mozda i bilo drugacije price....ali,posto oni mentalno nisu to sposobni zbog svog ega,ostali su na smesnim teritorijama sa smesnim brojevima stanovnika,poput recimo Crne Gore,Makedonije ili Slovenije...mada ni ovi drugi nisu nista bolji

E sad,iz tog kompleksa,politicke,vojne i ekonomske impotencije,pocinju da se pojavljuju price o tome,da su Srbi,danas mozda mali narod,ali pre nekih xy hiljada godina,oni su harali svetom,hebali kevu od amerike,preko azije i evrope,a bogami i afrike....cak su i australiju posetili,a sidnej je dobio ime po zeni tadasnjeg srpskog cara,Persidi...Sidi pa po njoj,Sidnej

Znaci,ajde rode moj,da pogledamo vise istini u oci,da shvatimo da nismo imali drzavnost,skoro uopste sem taj period u vreme Nemanjica,kada su Srbi bili u nekom usponu,a i pre i posle toga pod nekim,bilo Grcima,bilo Turcima bilo Nemcima ili danas Amerima (jeste,lepo si procitao,ni danas nismo nezavisni,svaka susa iz EU i USA sme da nas presavije preko stola) i da prestanemo da mastamo o Ninu Belovu i tumulusima koje su zidali Sarmati i Pasuljari po celom svetu,slaveci Svetog Savu

jel sam u pravu ili ne..prosto mi reci

Zemljace, ti si ucio istoriju iz srednjoskolskih udzbenika, jer nista ne znas. Ne znas, prijatelju, da se u Rumuniji sve do polovine 17. vijeka govorilo srbskim jezikom i pisalo cirilicom, ali su sve to pridosle grcke vladike I grcki popovi preokrenuli na sadasnje stanje. I zato slusaj sta mudraci govore i uci.

Zemljace, ti si ucio istoriju iz srednjoskolskih udzbenika, jer nista ne znas. Ne znas, prijatelju, da se u Rumuniji sve do polovine 17. vijeka govorilo srbskim jezikom i pisalo cirilicom, ali su sve to pridosle grcke vladike I grcki popovi preokrenuli na sadasnje stanje. I zato slusaj sta mudraci govore i uci.

Znaci,Grci su naucili Rumune Rumunski?

Јесте!
На десетине Европских историчара...
Е сада што ти имаш са тим проблем..није никакав битан фактор на Европској историјској сцени!

Ja se bojim,da ni te desetine istoricara,nisu nikakav bitan faktor,za Evropsku istoriju...inace bi i ja znao za Srbe,narod najstariji

Халкокондилове цитиране реченице:

«Τριβαλλοι, Σερβλοι, ο δε ευνοζ
παλαιοτατον και μεγιοτον των ευνων... »

или на латинском:

“Tryballos, serblos, autem gentem esse totius orbis
antiquissimam et maximam, compertum habeo...”

превод:

"Род Трибала, Срба, на целој земљи је
најстарији и највећи, поуздано знам... "

СРБИЈА !

Ne valja ti prevod...

Halkokondil kada to pise, govori o Slovenima svim, a ne samo Srbima! Pored Srba, spominje i Cehe, Ruse,...te za sve njih zajedno, da su najstariji i najveci narod.
Dakle, ne Srbi, vec Sloveni.

Znaci,Grci su naucili Rumune Rumunski?
Ne pravi se naivan, uzmi malo istoriju i pročitaj, ti "Grci" su bili Karavlasi iz Rumelije i Turske pod pokroviteljstvom Vaseljenske patrijaršije koja je bila veći neprijatelj Srbima nego Turci, kupili su od Porte pravo na raspolaganje crkvama u evropskoj Turskoj u nameri da naprave Novi Rim sa sve latinštinom.

Српски језик и српско име

Око значења и старости српског имена постоје многе несугласице историчара и филолога. Ништа мање нису ни недоумице о старости српског језика и његовом месту у разгранатом стаблу словенских језика.

Разлог, можда, лежи у томе што се овом темом могу најуспешније бавити српски научници, али њих скоро да није било до ослобођења од Турака и приближавања Србије Европи. Са друге стране европски научници нису били заинтересовани да се баве српским језиком јер га или нису познавали, или су имали предубеђење да се ту нема шта значајно открити.

Ретки слависти са запада су у својим истраживањима долазили до интересантних открића која су наишла на зид ћутања, па чак и заташкавања, како би се очувала једна историјска школа која је за циљ имала преувеличавање западне културе (германске) и ниподаштавање источне културе Европе.

Осврнимо се на рад француког слависте Сипријана Робера (Cyprian Robert). Рођен је 1807, цео свој радни век је посветио проучавању словенских народа, посебно оних који су живели у тадашњој Турској. Значајна дела су му: Словени Турске из 1844. год. и Словенски свет из 1852. год.

Приликом постављења за професора при College de France одржао је предавање које је штампано у часопису “Два света” јануара 1846. год,. од стране 365 до 375. Следећи део тог говора најбоље представља резултате и циљеве његовог рада:

“Када човек није рођен као Словен, пре него што филолошки обухвати све језикеи све словенске књижевности, најпре треба да упозна довољно једну од њих. Треба што је могуће боље упознати најстарију, најједноставнију, ону, која најбоље даје кључ за остале. Исто тако, да би се оценила словенска раса у њеној укупности, корисно је, да се најпре проуче она племена те расе, која у својим обичајима, својим законима и својој поезији чувају првобитни облик с најмање измена.
Тај језик, тај народ и ту првобитну словенску поезију, верујем, нашао сам у Илирији. Питаће ме несумњиво, како сам дошао до тог уверења. Пошавши од идеје, да као база сваке велике расе постоји племе-мајка, ја сам годинама тражио то племе и тај језик на северу Европе и нигде нисам открио његово постојање. Нашавши да Пољаци и Чеси чувају најстарија позната документа словенске историје, по томе сам најпре закључио, да та два народа морају бити најстарија, најизворнија од целе словенске заједнице. Међутим, прелазећи њихове области, уверио сам се у своју грешку. Латинизам је одвише дубоко изменио првобитни карактер Пољске и Чешке, он је одвише продро чак и у сам живот људи на њивама, а у градовима се осећа утицај, и то одвише, нових идеја, а да би се, усред таквог превирања, могао лако издвојити код та два народа првобитни расни тип. ”
После узалудног тражења, одлучио сам најзад, да потражим тај првобитни тип код Руса, али, код њих сам нашао словенски геније тако изобличен азијатским утицајима, колико је у Пољској изобличен западњачким. Очајан, прешао сам онда на Словене, које зову ‘варварским’. Све је допринело да ме наведе на тај пут. Пољак из Варшаве ме је упутио краковским планинцима, непокорним карпатским Горанима, као највернијим чуварима националног карактера. Московски Руси су ме, што се њих тиче, послали Русинима Украјине и Галиције, као оснивачима њиховог царства. Стигавши у Украјину, нашао сам, да су тамо обичаји, приче, навике, читав русински живот, тако испуњени медитеранским успоменама, тако да сам био присиљен, да идем да тражим још даље, на југу и на истоку, вилу чуварку словенске колевке. Пошто сам најзад прешап Дунав, није ми требало дуго, да ту пронађем Козаке из Украјине, Русине из Галиције, пољског карпатског Горанина и Чешког судетског Горанина, једном речју, сва првобитна племена других словенских народа, дивно сконцентрисана у Илирику Балкана. Све што код осталих словенских народа живи само у стању легенде и нејасног мита, још је у стању живог закона у тој непроменљивој и поетској Илирији. Није ли требало да закључим, да сам најзад додирнуо живу стену и земљу првог обликовања и да су Срби Илирије заиста били најстарији међу Словенима?
Да бих постигао што потпунију очигледност, почео сам да исцрпно критикујем све оне међу савременим историчарима, који уче, да је маса српског народа дошла са северана на југ и који не допуштају, да је било Словена између Дунава и Грчке пре хришћанског доба. Брзо сам се уверио, како мало вредности имају разлози које они наводе у прилог својих историјских теорија. Народне традиције са својим поетским закључцима, повећала су број доказа, до којих сам дошао. Велики број грчких митолошких прича може се добро објаснити само српским начином живота. Херојске песме, оне најстарије у Илирији, сложне су у томе, да у Илирима пре Христа виде Србе.

Cuj,Halkokondil u 15 veku,znao,da su Srbi bili najstariji narod.....i najjaci...pa kako tu cinjenicu niko ranije,a ni kasnije nije izneo

Sto se tice Slovenskih toponima u Nemackoj,ima ih...ali ne zbog Srba,vec uopste Slovena,koji su se sa Germanima non stop mesali,kao prve komsije i dva najjaca naroda Evrope,izmedju Slovena i Germana,kroz istoriju,nije bas najjasnije sta je cije,tj,ko jew uzeo cije toponime

Pa, prvi je koji nabraja pojedinacne slovenske narode, pa medju njima i prvi za Srbe stoga, ali cini mi se da nije jedini za uopsteno Slovene...

Ne valja ti prevod...

Halkokondil kada to pise, govori o Slovenima svim, a ne samo Srbima! Pored Srba, spominje i Cehe, Ruse,...te za sve njih zajedno, da su najstariji i najveci narod.
Dakle, ne Srbi, vec Sloveni.

Пре теби да није добар..

Τριβαλλοι, Σερβλοι,

Tryballos, serblos

Помињу се СРБИ..не словени!

http://hudce7.harvard.edu/~ostrowski/pvl/
Russian Primary Chronicle
Now Andronicus is the apostle of the Slavic race. He traveled among the Moravians, and the Apostle Paul taught there likewise. For in that region is Illyricum, whither Paul first repaired and where the Slavs originally lived. Since Paul is the teacher of the Slavic race, from which we Rus' too are sprung, even so the Apostle Paul is the teacher of us Rus', for he preached to the Slavic nation, and appointed Andronicus as Bishop and successor to himself among them..........

Ах, историчари, историчари...

Историја је најзаосталија наука од свих данас. Већ је питање и да ли је наука.

Шта је по историји старост народа, то нико не уме да каже.

Сви људи су једнако "стари", јер свако има свог оца, а свачији отац има свог оца, и тако до првих људи.

Да би се знала старост народа, треба установити време настанка народа.

А шта је уопште народ.

Може бити скуп људи који који припадају истој култури. Онда су у Европи најстарији Лепенци. А где су Старчевци, Винчанци...

Може бити политички скуп њуди, али Римљани нису били посебан народ, јер је Рим био грађанска држава, као и Византија. Осим тога, у давна времена државе се нису простирале само на територији једног народа, већ онолико колика је била моћ владара. У Отоманској империји Турци су били мањина.

Може се неко позвати на националну свест, али њу нису имали ни антички Грци јер су имали градове државе, и међу Грцима се национална свест почиње да ствара тек под Византијом.

Дакле, историчари затајили сте. Ослањате се на непоуздане изворе: како је неко из прошлости назвао неку скупину људи која је живела на неком простори и то пропагирате као неприкосновену истину.

А шта су чињенице?
Српско име је још увек мистерија, нема јединственог мишљења шта оно значи, али се барем слажу да потиче из најстарије прошлости. Ако је ико поистоветио то име са неком скупином људи, онда је и најглупљем јасно да та скупина људи мора бити међу најстаријима, дакле један од најстаријих народа, зависно од тога шта сматрамо народом.

Дакле, историчари пустите мало да вам мозак ради.

Ах, историчари, историчари...

Историја је најзаосталија наука од свих данас. Већ је питање и да ли је наука.

Шта је по историји старост народа, то нико не уме да каже.

Сви људи су једнако "стари", јер свако има свог оца, а свачији отац има свог оца, и тако до првих људи.

Да би се знала старост народа, треба установити време настанка народа.

А шта је уопште народ.

Може бити скуп људи који који припадају истој култури. Онда су у Европи најстарији Лепенци. А где су Старчевци, Винчанци...

Може бити политички скуп њуди, али Римљани нису били посебан народ, јер је Рим био грађанска држава, као и Византија. Осим тога, у давна времена државе се нису простирале само на територији једног народа, већ онолико колика је била моћ владара. У Отоманској империји Турци су били мањина.

Може се неко позвати на националну свест, али њу нису имали ни антички Грци јер су имали градове државе, и међу Грцима се национална свест почиње да ствара тек под Византијом.

Pazi, kultura nije narod - arheologija je odavno to utemeljila. Jedna (arheoloska) moze pripadati jednom narodu, a da taj narod obuhvata i druge kulture (ili njene pojedine dijelove), ili pak ni cijela kultura ne mora pripadati tom narodu.

Stoga, ne postoji 'vincanski narod', ili 'starcevacki narod', jer to nije definicija arheoloske discipline.

Дакле, историчари затајили сте. Ослањате се на непоуздане изворе: како је неко из прошлости назвао неку скупину људи која је живела на неком простори и то пропагирате као неприкосновену истину.

Ahem, zofr, ako se obracas nama koji smo istoricari u globalu, ili na ovoj temi...da nisi ti mozda pobrkao nas sa ovim kvazi-istoricarima koji su proponenti autohtonisticke skole? :think:

Pogledaj sta gore rade. Oslanjaju se na nepouzdane izvore, o tome kako je neko hiljadu godina docnije opisivao neki dogadjaj i nesto napisao, pa to propagiraju kao neprikosnovenu istinu.
Dakle, to upravo rade oni, a ne mi. Pogledaj samo primjer sa Laonikom Halkokondilom na koga se poziva forumas Marty Misterija. :rtfm: Bez kritickog pristupa banalno se navodne 'cinjenice' izvlace iz konteksta (istorijskih izvora).

А шта су чињенице?
Српско име је још увек мистерија, нема јединственог мишљења шта оно значи, али се барем слажу да потиче из најстарије прошлости. Ако је ико поистоветио то име са неком скупином људи, онда је и најглупљем јасно да та скупина људи мора бити међу најстаријима, дакле један од најстаријих народа, зависно од тога шта сматрамо народом.

Дакле, историчари пустите мало да вам мозак ради.

Ne razumijem, je li ovo treba nesto da znaci?

Ista stvar je sa vecinom imena. Hrvatsko ime, koje vjerovatno ima i identicni etioloski osnov sa srpskim imenom, nije nista starije. Njemci i Holandjani sebe na svom jeziku nazivaju 'narodom', koristeci pragermansku, drevnu indoevropsku rijec. Slicno se moze reci i za Francuze, pa i za Italijane, a pogotovo, recimo, Irce!

Postoje narodi, 'novijeg imena' i to je vrlo jasno - Makedonci npr. ali govoreci o narodima u globali, to sto si napisao nije nikakva srpska posebnost.

Pazi, kultura nije narod - arheologija je odavno to utemeljila. Jedna (arheoloska) moze pripadati jednom narodu, a da taj narod obuhvata i druge kulture (ili njene pojedine dijelove), ili pak ni cijela kultura ne mora pripadati tom narodu.

Stoga, ne postoji 'vincanski narod', ili 'starcevacki narod', jer to nije definicija arheoloske discipline.

Ahem, zofr, ako se obracas nama koji smo istoricari u globalu, ili na ovoj temi...da nisi ti mozda pobrkao nas sa ovim kvazi-istoricarima koji su proponenti autohtonisticke skole? :think:

Pogledaj sta gore rade. Oslanjaju se na nepouzdane izvore, o tome kako je neko hiljadu godina docnije opisivao neki dogadjaj i nesto napisao, pa to propagiraju kao neprikosnovenu istinu.
Dakle, to upravo rade oni, a ne mi. Pogledaj samo primjer sa Laonikom Halkokondilom na koga se poziva forumas Marty Misterija. :rtfm: Bez kritickog pristupa banalno se navodne 'cinjenice' izvlace iz konteksta (istorijskih izvora).

Ne razumijem, je li ovo treba nesto da znaci?

Ista stvar je sa vecinom imena. Hrvatsko ime, koje vjerovatno ima i identicni etioloski osnov sa srpskim imenom, nije nista starije. Njemci i Holandjani sebe na svom jeziku nazivaju 'narodom', koristeci pragermansku, drevnu indoevropsku rijec. Slicno se moze reci i za Francuze, pa i za Italijane, a pogotovo, recimo, Irce!

Postoje narodi, 'novijeg imena' i to je vrlo jasno - Makedonci npr. ali govoreci o narodima u globali, to sto si napisao nije nikakva srpska posebnost.

Да, култура није народ. Зато и не кажем да су Лепенци или Винчанци народ. Ово упућује на закључак да за формирање народа није довољна само својствена култура. Такође сам указао и на то да ни политичко јединство није довољно да се формира народ. У УСА је тај процес у току, али не знам да ли ће успети упркос томе да Индијанце који не желе да буду Американци држе у резерватима.

Потребна је национална свест, а она се формира међу онима који говоре истим језиком и баштине исту културу. При томе, то не значи да исту културу не могу да деле и други народи, али они говоре другим језиком што их чини различитим. Језик је најзначајнија компонента националног индентитета. Ево ти данас: Црна Гора, Бошњаци па и Хрвати који су се половином 19-тог века својим књижевним језиком приближили српском језику стално измишљају нове речи.

Мислим, да у давна времена, о којима се овде говори, не може бити речи о народима у данашњем смислу. О народима се може говорити само у расном смислу где у оквиру једне расе постоје многа племена. Нека су нестала, а од неких су настали данашњи народи, било мешањем са другима или не.

Буђење националне свести је релативно новијег времена, па се пре може говорити о прецима данашњих народа па и о прецима данашњих Срба.

Међутим, распрострањеност српског имена и просторно и временски и данас збуњује и историја нема ваљан одговор на то. Зато нема љутње на аутохтонисте, имате велику рупу у вашој науци, запушите је и неће бити проблема. Покушај са Константином Порфирогенитом је смешан и приличи више малој деци а не озбиљним људима.

Генеалогија јасно показује да су данашњи Срби мешавина староседелаца Балкана и у мањем броју придошлица са североистока. У време овог мешања обе групе су говориле скоро истим језиком и баштиниле исту културу, па се зато и једни и други (без обзира на генетске разлике) сматрају Словенима.

Питање времена када су наши преци почели да користе српско име као име сопственог народа је питање за историју, али то не значи да Срби од тада постоје, чак напротив.

Да, култура није народ. Зато и не кажем да су Лепенци или Винчанци народ. Ово упућује на закључак да за формирање народа није довољна само својствена култура. Такође сам указао и на то да ни политичко јединство није довољно да се формира народ. У УСА је тај процес у току, али не знам да ли ће успети упркос томе да Индијанце који не желе да буду Американци држе у резерватима.

Потребна је национална свест, а она се формира међу онима који говоре истим језиком и баштине исту културу. При томе, то не значи да исту културу не могу да деле и други народи, али они говоре другим језиком што их чини различитим. Језик је најзначајнија компонента националног индентитета. Ево ти данас: Црна Гора, Бошњаци па и Хрвати који су се половином 19-тог века својим књижевним језиком приближили српском језику стално измишљају нове речи.

Мислим, да у давна времена, о којима се овде говори, не може бити речи о народима у данашњем смислу. О народима се може говорити само у расном смислу где у оквиру једне расе постоје многа племена. Нека су нестала, а од неких су настали данашњи народи, било мешањем са другима или не.

Буђење националне свести је релативно новијег времена, па се пре може говорити о прецима данашњих народа па и о прецима данашњих Срба.

Међутим, распрострањеност српског имена и просторно и временски и данас збуњује и историја нема ваљан одговор на то. Зато нема љутње на аутохтонисте, имате велику рупу у вашој науци, запушите је и неће бити проблема. Покушај са Константином Порфирогенитом је смешан и приличи више малој деци а не озбиљним људима.

Генеалогија јасно показује да су данашњи Срби мешавина староседелаца Балкана и у мањем броју придошлица са североистока. У време овог мешања обе групе су говориле скоро истим језиком и баштиниле исту културу, па се зато и једни и други (без обзира на генетске разлике) сматрају Словенима.

Питање времена када су наши преци почели да користе српско име као име сопственог народа је питање за историју, али то не значи да Срби од тада постоје, чак напротив.

Ovo znaci da se uglavnom slazes sa mnom; cemu onda ono 'e, istoricari'? :think:

P. S. Nemoj reci da je genetika nesto jasno pokazala - ona je pokazala nesto, ali to je itekako daleko od jasnoga.

Ovo znaci da se uglavnom slazes sa mnom; cemu onda ono 'e, istoricari'? :think:

P. S. Nemoj reci da je genetika nesto jasno pokazala - ona je pokazala nesto, ali to je itekako daleko od jasnoga.

Углавном се слажемо, осим што су ме убедили нови докази да до велике сеобе Словена на балкан није било. Културно јединство од Балкана до Молдавије и југоисточне украјине, а можда и даље - не знам, довело је до извесног мешања на Балкану са тим племенима. То мешање траје најмање 4 до 5 хиљада година уназад, и зауставњено је коначно у 7 веку границама држава на Балкану. Оне су постојале и неколико векова раније, али су биле пропусније до доласка Хуна и Авара.

Генетика је озбиљна егзактна наука и све што она да је јасно. Али генетичари нису историчари, па је проблем тумачења онога што да генеалогија. Тачно је да се са повећањем броја узорака мења тумачење резултата, па зато и ја мислим да коначног тумачења још нема. Међутим правац који је заузет за сада је исправан, али се коначна реч још није рекла.

А ево шта сам ја учио из историје:

1. Када су се стари Словени доселили на Балкан, он је био слабо насељен, запараво опустошен претходним ратовима.

Истина је да то важи само за долину Велике Мораве куда су се кретале све војске. И данас су села у тој долини у подножју ободних планина које пружају заштиту становништву у случају најезде неке војске. Мало је села која су у моравској равници.

Овим је класична историја покушала да објасни где се изгубише онолки народи који су до тада живели на Балкану, и само са територије Србије дали 17 владара Рима и Византије, што поазује да је насељеност Балкана била значајна.

Генеалогија показује да је на Балкану доминантан И2а2 (стара кодификација) староседалачки хпл првих досељеника у Европу преко Анадолије, а који је послењу мутацију, када је и настала та хпл, доживео пре 4500 год. Следећа хпл по заступљености је источно Словенска Р1а. Мешања је било са носиоцима те хпл, али у оба смера.

Окорели историчара, прави ББ-овци, сада у очајању, да би очували своју терију, измишљају да се у неком периоду повкули сви носиоци И2а2 на североисток под налетом неког народа, а да су се после вратили у 7 веку. Већу смејурију нисам чуо. Пази, то говоре историчари, блиски твојим схватањима, не наводећи ни који је то народ потиснуо староседеоце Балкана, ни када, и да чудо буде још веће потиснули су све припаднике староседелаца. Е па што је много, много је. Ово се додирује са великом дрскошћу и безобразлуком, а о науци ту нема шта да причамо.

Али један закључак можемо извући. То је да ће ББ-овци учинити све против нових сазнања које бацају ново светло на историју Балкана. Како се ради о нама, морамо се томе супротставити, посебно зато што располажемо научним доказима да се историја одвијала другачије од онога што тврди класична историја. Добро би било да и ти као човек од струке помогнеш у томе, а да залутале аутохтонисте упутиш на прави пут.

Углавном се слажемо, осим што су ме убедили нови докази да до велике сеобе Словена на балкан није било. Културно јединство од Балкана до Молдавије и југоисточне украјине, а можда и даље - не знам, довело је до извесног мешања на Балкану са тим племенима. То мешање траје најмање 4 до 5 хиљада година уназад, и зауставњено је коначно у 7 веку границама држава на Балкану. Оне су постојале и неколико векова раније, али су биле пропусније до доласка Хуна и Авара.

Previse je opskurno to...mozes li se pojasniti?

Генетика је озбиљна егзактна наука и све што она да је јасно. Али генетичари нису историчари, па је проблем тумачења онога што да генеалогија. Тачно је да се са повећањем броја узорака мења тумачење резултата, па зато и ја мислим да коначног тумачења још нема. Међутим правац који је заузет за сада је исправан, али се коначна реч још није рекла.

Kojesta, pa i sami geneticari vele da jedno kazu danas, a sutra drugo, jer metodologija jos nije usavrsena da moze davati ikakve konkretne rezultate (iz tehnickih poteskoca).

Zofr, je l' ti znas sta je genealogija? To je nauka o porijeklu porodica i srodbinskim vezama porodica, cini mi se da ti taj termin koristis u pogresnom kontekstu.

1. Када су се стари Словени доселили на Балкан, он је био слабо насељен, запараво опустошен претходним ратовима.

Истина је да то важи само за долину Велике Мораве куда су се кретале све војске. И данас су села у тој долини у подножју ободних планина које пружају заштиту становништву у случају најезде неке војске. Мало је села која су у моравској равници.

Овим је класична историја покушала да објасни где се изгубише онолки народи који су до тада живели на Балкану, и само са територије Србије дали 17 владара Рима и Византије, што поазује да је насељеност Балкана била значајна.

Генеалогија показује да је на Балкану доминантан И2а2 (стара кодификација) староседалачки хпл првих досељеника у Европу преко Анадолије, а који је послењу мутацију, када је и настала та хпл, доживео пре 4500 год. Следећа хпл по заступљености је источно Словенска Р1а. Мешања је било са носиоцима те хпл, али у оба смера.

Окорели историчара, прави ББ-овци, сада у очајању, да би очували своју терију, измишљају да се у неком периоду повкули сви носиоци И2а2 на североисток под налетом неког народа, а да су се после вратили у 7 веку. Већу смејурију нисам чуо. Пази, то говоре историчари, блиски твојим схватањима, не наводећи ни који је то народ потиснуо староседеоце Балкана, ни када, и да чудо буде још веће потиснули су све припаднике староседелаца. Е па што је много, много је. Ово се додирује са великом дрскошћу и безобразлуком, а о науци ту нема шта да причамо.

Али један закључак можемо извући. То је да ће ББ-овци учинити све против нових сазнања које бацају ново светло на историју Балкана. Како се ради о нама, морамо се томе супротставити, посебно зато што располажемо научним доказима да се историја одвијала другачије од онога што тврди класична историја. Добро би било да и ти као човек од струке помогнеш у томе, а да залутале аутохтонисте упутиш на прави пут.

Br 1? Zasto stade na prvoj stavci? :D

Vidim i ti upotrebljavas termin 'BB-ovci'... :dash:

Previse je opskurno to...mozes li se pojasniti?

Kojesta, pa i sami geneticari vele da jedno kazu danas, a sutra drugo, jer metodologija jos nije usavrsena da moze davati ikakve konkretne rezultate (iz tehnickih poteskoca).

Zofr, je l' ti znas sta je genealogija? To je nauka o porijeklu porodica i srodbinskim vezama porodica, cini mi se da ti taj termin koristis u pogresnom kontekstu.

Br 1? Zasto stade na prvoj stavci? :D

Vidim i ti upotrebljavas termin 'BB-ovci'... :dash:

Ја сам подебљао оно велика. Дакле, не тврдим да није било сеоба као и свуда по Европи.

Редовно пратим тему о генеалогији, на учествујем јер нисам довољно у проблематици. Одлично разумем о чему се ради, и то се може свести на оно што ти кажеш када даш свој узорак и пожелиш да сазнаш своје порекло. Ту нема ничег спорног. Али када се временом накупи довољно узорака припадника једног народа у даншњем смислу, онда се подаци обрађују статистички и долази се до конкретних научних доказа. Примера ради у почетку су Албанци сматрани потомцима Илира, али како је увећаван број узорака та теза је одпала. Има и других примера. Уосталом, ја сам и написао да коначна реч није изречена, али да су назнаке коначног резултата видљиве. На то нико не може остати равнодушан.

А то што пишем ББ-овци је због скраћеног писања, па видео си да сам негде употребио израз класична историја.

Ти ме бринеш, шта ако генеалогија покаже да су у неким ставовима аутохтонци били у праву? Шта ћеш тада написати, шта ћеш урадити са књигама класичне историје која се односи на Балкан?
Хоћеш ли прихватити опет неку измишљотину која треба да рехабилитује класичну историју, или ћеш уважити нове чињенице? Бојим се да нећеш и то ме обесхрабрује.

Ти ме бринеш, шта ако генеалогија покаже да су у неким ставовима аутохтонци били у праву? Шта ћеш тада написати, шта ћеш урадити са књигама класичне историје која се односи на Балкан?
Хоћеш ли прихватити опет неку измишљотину која треба да рехабилитује класичну историју, или ћеш уважити нове чињенице? Бојим се да нећеш и то ме обесхрабрује.

Svoje stavove cu, kao i uvijek, koordinirati u skladu sa istorijskim izvorima. Sta ti znaci to opet, kakvu sam ja to izmisljotinu prihvatao do sada? :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back