Zaboravite na skidanje katalizatora sa automobila

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
28.391
Tehnički pregled vozila od leta 2021. godine obavezaće građane Republike Srbije da imaju katalizatore u automobilima.

Foto: alias_c/Depositphotos

Foto: alias_c/Depositphotos​

Katalizatori su neizbežan deo izduvnog sistema svakog novog vozila u poslednjih desetak godina.
Razlog leži u propisanim ekološkim normama o sastavu izduvnih gasova koje vozila moraju zadovoljavati, prenosi Energetski portal.

Katalizatori uklanjaju prisustvo vode, ugljen diokosida (CO2), ugljen monoksida (CO – otrovan gas bez boje i mirisa), kao i nesagorelih ugljovodonika, koji doprinose stvaranju smoga, takođe, uklanjaju i okside azota koji su aktivni pri nastajanju kiselih kiša.
Upotreba katalizatora je najefektivnija metoda uklanjanja štetnih gasova, a njihova efektivnost iznosi oko 90 odsto.
U našim krajevima vozači su često skidali katalizatore sa svojih automobila, pre svega jer nisu želeli da ulože u zamenu pokvarenih, ali i zbog povećanja snage svog vozila.
To se do sada nije proveravalo niti sankcionisalo na tehničkim pregledima, pre svega jer se nije obraćala pažnja na ekološke norme.
https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2019&mm=08&nav_id=1576647

Dobro i sta onda?
Placace se veca ekoloska taksa jer postoji jos brdo automobila koji nisu ni imali katalizator pa se mogu registrovati jel tako?
Nekako mi logicno zvuci da ako je npr taksa 2000 dinara da ako nemas katalizator platis 6000.
Svi nahranjeni i ovce na broju.
Ja nikad nisam jos skinuo ni jedan jedini katalizator tj jeste mi ga skinuo majstor na jednom mom licnom Twingu a to nisam ni trazio ali sam nabacivao Remus auspuh i kad je to uradio em sam imao zvuk a auto je leteo kako je isao.

Jeste, i posle je krivo bombardovanje, itd. a ne to sto svaki drugi stanovnik pusi dve pakle dnevno, u prisustvu dece, itd. sto bacamo smece gde stignemo, i na razne druge nacine zagadjujemo prirodu.

Da prvo krenemo od sebe, sta mi to mozemo da poboljsamo.

Inace, trenutno 60% vozila, pretezno dizela, ne prolazi eko test. Jedan Clio 1.5 je bio pre mene na tehnickom, dimi crno, oblak dima, ima katalizatore, sto znaci da su mu dizne problem. Dizeli ce imati veci problem sa tim, kod benzinca ako ima katalizator, ciste dizne i sonda je ispravna, nema problema.

Jeste, i posle je krivo bombardovanje, itd. a ne to sto svaki drugi stanovnik pusi dve pakle dnevno, u prisustvu dece, itd. sto bacamo smece gde stignemo, i na razne druge nacine zagadjujemo prirodu.

Da prvo krenemo od sebe, sta mi to mozemo da poboljsamo.

Inace, trenutno 60% vozila, pretezno dizela, ne prolazi eko test. Jedan Clio 1.5 je bio pre mene na tehnickom, dimi crno, oblak dima, ima katalizatore, sto znaci da su mu dizne problem. Dizeli ce imati veci problem sa tim, kod benzinca ako ima katalizator, ciste dizne i sonda je ispravna, nema problema.
Pre ce biti da je neko shnj ulje sipano, posto zna i to da bude cesto uzrok...
Iskreno ne verujem da ce ovo biti tako strogo, pogotovu sto se na zapadu o jadu zabavise s DPF testiranjem. Prvi DPF su bili slabo efikasni, dok ovi novi su vrlo vrlo efikasni. A za katalizatore da, to se lako vidi.

Зато што нам је просјек плате 300€ па 95% возача нема ни за крш који вози да га одржава.
Nije tacno, ako imaju za cigare ili za letovanje imaju i za taj deo...

Kako su ustedeli nekoliko hiljada eura da kupe auto i za benzin, tako mogu i za deo, nego nece jer radi auto i bez toga....
bas ih briga.

Kada se pokvari neki deo bez koga auto ne radi, vrlo brzo se nadju pare da isti popravi ili zameni.

Back