Za sveopste besplatno skolovanje

a tko bi to trebao da financira...
drzava...odakle...?
samo u ekonomski visoko razvijenim zemljama, opcenarodno skolovanje moze biti manje vise besplatno...
i, ako se ukinu elitne (po kvaliteti) skole, odakle da dolaze vrhunski strucnjaci ?

veceras sam se nameracio na tebe
kakva kvaliteta u skole kakvi strucnjaci.bila si klinka kad je kod nas bio socijalizam.u taj socijalizam skolovani su vrhunski strucnjaci doktori inzenjeri cenjeni u ceo svet.a to su bile narodne skole.elitne skole sluze samo za puvala i duvala da se qurce kako imaju diplome sa ti koledzi. ustvari to je klasno razdvajanje u narod.stoka ide u narodne skole a elita u privatne i jedino je u tome razlika.znanje im je isto.

onaj ko rece da je umro socijalizam pa ne bih bas rekao.mislim da to rece banshee.na konkretnom primeru vidimo da se razvija i radja se.imamo primere venecuele,kube i kipra.inace da odumire ta nazadna ideja kapitalizma i sve sto sa njim nosi je dokaz da je posle 450 godina ukinut poslednji bukvalno feudalni sistem u evropi.ostrvo sark u lamasnu pod britanskom upravom je zivelo pod feudalizmom koji je upravo danas ukinut u 21 veku.istorijski procesi se ne mogu zaustavljati.

Pa šta sad da radimo? Da izvršimo kolektivno samoubistvo zato što više nema socijalizma u Srbiji? Došla su neka nova vremena, nekom bolja, nekom gora i idemo dalje.

Dosla su nova vremena, nekom bolja, a velikoj vecini gradjana gora. Pa sta onda? Zar je to razlog da cutimo. Nece ni ovo vreme da bude vecno. Ako nesto nije dobro trba ga kritikovati, a ne miriti se s tim zbog cinjenice da je to tako.

a tko bi to trebao da financira...
drzava...odakle...?
samo u ekonomski visoko razvijenim zemljama, opcenarodno skolovanje moze biti manje vise besplatno...
i, ako se ukinu elitne (po kvaliteti) skole, odakle da dolaze vrhunski strucnjaci ?

Nije tacno! SFRJ nije bila visoko razvijena zemlja, pa je sistem besplatnog skolovanja decenijama uspesno funkcionisao.
Najlakse je sesti u fotelju i kuckati na tastaturi kako mora da bude ovako kako jeste.

ni jedna stranka nema u svom programu besplatno lecenje niti besplatno skolovanje!!moglo je i pre 20 godina moci ce opet uskoro!!

Naravno da ce moci. Da je bilo srece, pa da su komunisti ostali na vlasti, to se ne bi ni ukidalo. Ovi nas dovedose do stadijuma u kome treba da se borimo za ono sto smo pre 20 godina vec imali.
Slusam predizborna obecanja i dosao sam do zakljucka da danasnji politicari narodu uglavnom obecavaju ono sto je taj isti narod do pre 20 godina imao. Radna mesta, privredni razvoj, smanjenje nezaposlenosti, povoljnije uslove skolovenja i lecenja, putovanja u inostranstvo bez viza, visi nivo bezbednosti, obracun sa kriminalom...

pedjaza, ti bas preskoci moje postove? Rekoh, za jednudstvar se prvo treba boriti, a ona je koliko toliko dostizna, a to je da se studenti vise ne smatraju zaposlenima i da, prema tome, imaju prava i da rde i da studiraju, sto danas nije moguce. Drugim recima, nisu (samo) skoalrine problem. Ti mozes da budes na budzetu, ali ako te ne izdrzavaju mama i tata (baba, deda, ujak) mozes da se slikas, jer neces imati 'leba da jeded i moras da radis. Prema postojecim zakonima, student nema prava da radi. Dakle, mogu da studiraju samo oni koje neko izdrzava. Koliko znam, ovaj zakon postojao je i u vreme komunizma. Neka me neko ispravi ako gresim.

a zasto je problem studirati i raditi?ja sam na birou za zaposlavanje i studiram istoriju pa ne vidim u cemu je problem?
Zavisi od mnogo faktora.
Da radiš 12 sati dnevno, a onda jedva čekaš da se strovališ u krevet, video bi da li bi ti bilo do studiranja.
Drugo, ne znam sada, ali ranije su mnogi fakulteti zahtevali redovnost studenata, kako bi dobili potpise, overili semestar i mogli da izađu na ispite.
Treće, nismo svi isti.

a zasto je problem studirati i raditi?ja sam na birou za zaposlavanje i studiram istoriju pa ne vidim u cemu je problem?

Onda si ili samofinansirajuci student, ili si na prevaru to odradio. Da se razumemo, prevaru takve vrste podrzavam, jer, sta ce drugo covek da uradi u toj situaciji. Medjutim, vecina studenata se nije odmah po maturi prijavila na biro, a potom otisla na fakultet, vec na svojim maturskim svedocanstvima nosi "izdajnicki pecat" da su studenti. Sto automatski znaci da ne smeju da rade.

Ne kazem da ih boli, nego samo kazem da je to prvi korak koji mzoe da se uradi. Sto se tice besplatnog skolovanja, to je naravno legitimna ideja, ali, kaos to neko rece, skolovanje MORA neko da plati. Ako en studenti, onda drzava. Drzava i dalje placa za znatan deo studenata, a na mnogim fakultetima budzet je veci od samofinansiranja, tj. ima vise mesta. Ono sto ja hocu da kazem, jeste da ti ne vredi besplatno skolovanje ako nemas ko da te izdrzava a ne dozvoljavaju ti da radis, ejr je to protivzakonito, pa moras da se dovijas na ovaj ili onaj nacin.

Back