Za sve koji su otišli

Ne razumem se ni malo u elektrotehniku mada vidim da ovde studije traju 3 ili 4 godine. Nasa visa skola elektro nije ovde u istom rangu kao i u RH ili RS ali vi o tome sada verovatno znate vise od mene.

I mene je jako nervirala sva ta korupcija, kradje i politika na nasim prostorima. Ovde toga ima jako malo i ako se nesto i desi, to se brzo rascisti sa otkazima i ostavkama.
Politika i nacionalizam malo koga interesuje, barem ne u toj meri da bi se nervirali.
Svi su u trci za novcem, boljim polozajem i putovanjima. Kuca, investicije i slicno. Znam da ce neko reci da nije sve u novcu i ja se slazem sa tim, ali to obicno kazu oni koji ga dovoljno imaju :-)

Ima i ovde cudnih i nastranih ljudi, droga i pice su veliki problemi ali svi skidaju kapu Anglo-Saksoncima na organizaciji. Drustvo i svi sistemi su jako dobro organizovani i uskladjeni. Ne kazem da neke stvari ne mogu biti i bolje, ali bilo sta da poredim sa mojim iskustvom sa Balkana, veliki je ovde napredak, na bolje.

Ma pojam elektrotehnike je širok. Pogotovo ak je netko ima diplomu ing.elektrotehnike, e onda stvarno moze raditi širok opseg.

S obzirom da je suprug vise se okrenuo sigurnosnim sustavima, projektima i tak tome, nešt sam i ja kao upućena šta on radi :mrgreen: , no s tim faxom je mogao biti i programer, i administrator, i koješta...mada ljude odmah asocira na popravljanje televizora ( pa mu tu i tamo uskoči koja baba sa spikom kak joj je crko tv :hahaha:, dok on naravno o tome nije da ne zna..već...to je sasvim drugi par čarapa.

Ja sam recimo u procesu traženja posla, i sad ovdje ti se zna na koje poslove se ne treba ni javljati. Recimo - tajnica u školi. Neki dan oglas za tajnicu, i sad oni koji nisu upućeni u to - šalju zamolbe, plaćaš preporucena pisma. Ja nazovem oni ; " Ma mi imamo osobu.." tipa...kak sam glupa što sam se uopće javila :dash:

I tak dosta poslova, ima natječaj, a oni taj dan kad su da stavili pro forme već imaju osobu..

To je za mene, mladu osobu, koja voli i želi raditi - veoma frustrirajuće :besna:

Ma pojam elektrotehnike je širok. Pogotovo ak je netko ima diplomu ing.elektrotehnike, e onda stvarno moze raditi širok opseg.

S obzirom da je suprug vise se okrenuo sigurnosnim sustavima, projektima i tak tome, nešt sam i ja kao upućena šta on radi :mrgreen: , no s tim faxom je mogao biti i programer, i administrator, i koješta...mada ljude odmah asocira na popravljanje televizora ( pa mu tu i tamo uskoči koja baba sa spikom kak joj je crko tv :hahaha:, dok on naravno o tome nije da ne zna..već...to je sasvim drugi par čarapa.

Ja sam recimo u procesu traženja posla, i sad ovdje ti se zna na koje poslove se ne treba ni javljati. Recimo - tajnica u školi. Neki dan oglas za tajnicu, i sad oni koji nisu upućeni u to - šalju zamolbe, plaćaš preporucena pisma. Ja nazovem oni ; " Ma mi imamo osobu.." tipa...kak sam glupa što sam se uopće javila :dash:

I tak dosta poslova, ima natječaj, a oni taj dan kad su da stavili pro forme već imaju osobu..

To je za mene, mladu osobu, koja voli i želi raditi - veoma frustrirajuće :besna:

Treba biti mudar koleginice,nema nista od kuknjave.
Upisi specijalizaciju iz oblasti,npr. pravne regulative zastite od pozara.Ovaj primer sam uzeo krajnje proizvoljno,ali zasto.pa sa takvom specijalizacijom pravnik ima neke sanse u MUP-u,Osiguranjima...a toga uopste,oficijelno,nema na trzistu radne snage.Snadji se,ne vredi plakati zalud suze liti...ako ikad places,ne daj da se vidi...:bye:

Ma to plače ova curica :mrgreen:

U RH ti je to malo drugačije posloženo, ne ide tak .. moras prvo odraditi pripravnički, pa onda misliti dalje. A i koješta jos je drugačije,no, my point je bio pokazati kak ide zaposlenje, da zbog toga plačem, onda bi bila svaki dan u suzama :hahaha:

Meni je to postalo smješno već, kao neki loš vic :mrgreen:

Kako god, hvala na savjetu :zper:

Gledam sad malo poslove u Melburnu i od 3zanimanja koja sam naveo: software engineer, electrical engineer i mechanical engineer najmanje sam poslova dobio za software eng., dok je to npr. u SAD potpuno obrnuto.

Koji je neki vaš razlog, jel Au "kasni" s time u odnosu na SAD ili šta već???

Sad ponovila pretragu koju si naveo i za bas te kljucne reci se ispostavilo da najvise ponuda ima za software engineer - 400. Medjutim, ako zamenis rec engineer sa developer ili architect, dobijes bar jos toliko rezultata..
Izgleda da si negde pogresio...

E da, Melburn i nije bas centar IT industrije.. Pogledaj Sidnej, tamo ima mnogo vise poslova u toj oblasti.

Poslednja izmena:
Sad ponovila pretragu koju si naveo i za bas te kljucne reci se ispostavilo da najvise ponuda ima za software engineer - 400. Medjutim, ako zamenis rec engineer sa developer ili architect, dobijes bar jos toliko rezultata..
Izgleda da si negde pogresio...

E da, Melburn i nije bas centar IT industrije.. Pogledaj Sidnej, tamo ima mnogo vise poslova u toj oblasti.

Ja sam za sva 3zanimanja naveo plaću od 50-100k. Zato je valjda manji broj.

Meni je Melburn nekako ljepši...

Kako je tebi tamo??

PA, JA I MOJ SUPRUG SMO U SRBIJI IMALI SOLIDNE POSLOVE I SOLIDNO SMO ZIVELI. HTELI SMO VISE I DOSLI U AU. SAD NEMAMO BAS NISTA. I DA, APSOLUTNO JE TACNO, SVE POCINJE OD SAMOG POCETKA, ALI NIJE TO PROBLEM. PROBLEM JE STO STALNO NAILAZIS NA ZATVORENA VRATA I NE MOZES DA SE POMERIS OD TOG POCETKA. I DA, POSLA IMA, ALI ZA LJUDE SA AUSTRAL. RADNIM ISKUSTVOM. ZA OSTALE JAKO TESKO... I POSLE 200 APLIKACIJA ZA POSAO, JOS UVEK NISTA...VIDECEMO DO KOJEG BROJA CEMO STICI DOK NESTO NE NADJEMO, A OD CEGA CEMO DOTLE DA ZIVIMO, NEMAM POJMA.
POZDRAV

Šta li se dasilo s ovim ljudima, jesu li se snašli ipak, preživeli, sredili se.... zanima li još nekog?

Koliko je komplikovano da se tamo izvadi vozacka dozvola, da li treba da se polaze sve ponovo ili priznaju ovu nasu? Izvadio sam medjunarodnu dozvolu i rekli su mi u AMSS-u da moze i u Australiji da se koristi ali samo 6 meseci. da li neko ima neke informacije?

Hvala

Original postavio cecalana Pogledaj poruku
PA, JA I MOJ SUPRUG SMO U SRBIJI IMALI SOLIDNE POSLOVE I SOLIDNO SMO ZIVELI. HTELI SMO VISE I DOSLI U AU. SAD NEMAMO BAS NISTA. I DA, APSOLUTNO JE TACNO, SVE POCINJE OD SAMOG POCETKA, ALI NIJE TO PROBLEM. PROBLEM JE STO STALNO NAILAZIS NA ZATVORENA VRATA I NE MOZES DA SE POMERIS OD TOG POCETKA. I DA, POSLA IMA, ALI ZA LJUDE SA AUSTRAL. RADNIM ISKUSTVOM. ZA OSTALE JAKO TESKO... I POSLE 200 APLIKACIJA ZA POSAO, JOS UVEK NISTA...VIDECEMO DO KOJEG BROJA CEMO STICI DOK NESTO NE NADJEMO, A OD CEGA CEMO DOTLE DA ZIVIMO, NEMAM POJMA.
POZDRAV
Šta li se dasilo s ovim ljudima, jesu li se snašli ipak, preživeli, sredili se.... zanima li još nekog?
Uh, ne mogu da verujem da se neko jos interesuje za nas. :hvala: Pa, evo, stvari stoje ovako: delimicno smo se snasli, preziveli smo jedva i delimicno smo se sredili. Moj muz je uspeo da nadje svoj prvi posao nakon vise od 300 aplikacija. Medjutim, za drugi posao (kad je vec imao austral. radno iskustvo), to je bila sasvim druga prica. Posle samo nekoliko aplikacija, nasao je posao za 40% vecu platu. Ja polako zavrsavam difer. ispite, pa krecem i ja u mukotrpnu potragu za poslom. Za sada imam samo neki casual poslic. Srecom, ovde moze sasvim ok da se zivi i sa jednom platom.

Koliko je komplikovano da se tamo izvadi vozacka dozvola, da li treba da se polaze sve ponovo ili priznaju ovu nasu? Izvadio sam medjunarodnu dozvolu i rekli su mi u AMSS-u da moze i u Australiji da se koristi ali samo 6 meseci. da li neko ima neke informacije?

Hvala
Treba da se polaze sve ponovo. Mozes malo da uvezbas da vozis sa medjunarodnom, pa da izadjes na polaganje (ako imas kola).

Cecalana,

drago nam je zbog vas, da ste se ipak snašli. Moram priznati da su Vaši komentari uspeli u korenu da uzdrmaju našu odluku o odlasku u Aus. Obzirom da smo iz slične priče: suprug i ja imamo posao, stan, dvoje školske dece....Vaša priča me je baš potresla, pa sam se duboko zapitala da li je to zaista ono što želim za svoju porodicu.

Ono što je najveći problem, a što se već više miliona puta ponovilo na ovom forumu, je naša nesređena država, stalna stresno ekonomosko-politička situacija, ratna dešavanja unazad decenijama, jedna opšta nesigurnost, bezvlašće, defektizam i degradacija čoveka kao ljudkog bića (bez obzira na veru, pol, starost, obrazovanje) i krajnji, ali krajnji moralni posrtaj. To je prevashodan razlog našeg razmišljanja na temu odlaska. Želimo da svojoj deci ipak damo neku šansu, jer se ovde zaista dugoročno ne vidi svetlo na kraju tunela. Živimo od izbora do izbora, od rata do rata..., a umeđuvremenu sjaši Kurta da uzjaše Murta i ili se povinuj ili propadni ili.....emigriraj u Aus:)

U svakom slučaju, ono što sam htela reći: SAMO NAPRED! Najgore ste pregurali, a sada će vam sve biti lakše. Upravo ono sa početka Vašeg pisanja-DOBILI STE PRVE POSLOVE i sad će sve svojim tokom. Potpuno razumem grč u kojem ste bili, jer prosto osećate pre svega odgovornost prema deci, stalno se preispitujete, ali sada kada ste prvi korak uspešno prešli svaki sledeći će biti mnogo lakši! Opustite se i uživajte i NIKADA ne razmišljajte unazad nego samo NAPRED!!!

Puno pozdrava, sreće i podrške iz Bgda!!!

Pozdrav svima na forumu pogotu onima koji su jos uvek u Beogradu.
Sto se tice naseg iskustva ovde, evo u Australiji smo vec 18 meseci, i moram priznati da se jos uvek privikavavamo.
Proces prilagodjavanja je malo duzi nego sto smo ocekivali. Mozda zbog razlicitosti ovde, ili ipak zbog konstantnog uporedjivanja tamo i ovamo ( gde to vec vise bilo). Konstantno pitanje koje postavljamo sami sebi jeste: Gde je bolje u Australiji ili Srbiji? U AUSTRALIJI je odgovor :worth:. Bolji je standard zivota:D. Ljudi su isti kao i svuda ima dobrih ima losih pa se i na to lako naviknemo :think:
Cinjenica je da nije onako kako smo ocekivali, mozda zato sto uvek ocekujemo vise i bolje( ili jos uvek verujemo u bajke) i ne vidimo(ne zelimo da vidimo) lose stvari unapred pa samim tim nismo adekvatno bili pripremljeni.
Jeste bilo tesko u samom pocetku, istina je da traze lokalno iskustvu i jeste sve malo drugacije. Ipak posle nekog vremena svi se mi naviknemo, nadjemo poslove i sve krene nekim svojim tokom.
Najbitnije je, nismo se pokajali sto smo dosli. Pruzili smo nasoj buducoj deci i sebi mogucnost da zivimo normalan zivot, Poceli smo da zivimo normalno. :whistling:
Tako svi vi koji imate san pocnite da ga ostvarujete. Nikad nije nesto lako postici, ali se uvek trud i rad na kraju isplati, pogotovu ovaj. Nedajte da vas poremeti ova ili ona prica, svako ima svoj san, i sve nas razlicite stvari cine srecnim.

Puno pozdrava iz ne tako bas suncane Australije trenutno :bye:

Back