Pre nego se ovo uradi ima jedan bitniji prethodni korak. Iznivelisati srazmerno količine utrošenog znanja i rada na različitim poslovima u cifru tj. platu. Npr. jedana kasirka radi za 25.000 rsd, dok jedan inžinjer radi za 180.000rsd ili jedan političar za 5.000.000rsd ili jedan sportista ili veliki biznismen za 10.000.000rsd - cifre su na mesečnom nivou. Najviše prihode bi trebali da imaju oni koji društvu daju mogućnost da ostane i da se razvija, na koji način čovek koji ganja loptu na livadi zadužuje ovo društvo mnogo više od jednog stomatologa ili običnog zidara naprimer?
O političarima neću ni da govorim.. Što se tiče inžinjera i visoko obrazovanih po tom nekom školskom kalupu i standardu koji takođe pravi neznalice, ali se opet sistem i društvu razvija uz pomoć njih. I kasirka i čistač gradskih ulica jednako su bitni za ovo društvo koliko i medicinski radnici, arhitekte, elektro inžinjeri i sl. Bez jednog lanca sistem ne bi opstao, urušio bi se kao kula od karata. To što neko ima zvanje (a ne znanje) danas se busa time ima pravo mnogo više da zarađuje, ko će da potvrdi njihovu adekvatnost i ispravnost znanja i da svoj posao rade najbolje što znaju, škole jel?
Da nema radnika čistoće za par meseci naš grad bi bio zatrpan smećem. Pojavile bi se mnoge bolesti, zagadile bi se vode, desila bi se najezda insekata, gradske saobracajnice bi bile zakrčene time ljudi ne bi mogli ni na posao i tako dalje. Dajem samo primer. Potrebno je prvo napraviti 'novu i pravu skolu' pa samim tim i novo društvo pa tek onda razbijati glavu o nekakvim banalnim pitanjima o porezivanju i tako dalje. Ovo je značajni korak.
Da me pogresno ne shvatis..Oni koji zavrse, ali prave skole (ne ove danasnje) i steknu samopouzdanje i znanje kroz stvaralacki rad oni bi trebali da imaju malo bolju poziciju u odnosu na one neškolovane, ništa abnormalno i preterano - ali današnji sistem od skolovanih ljudi pravi neznalice i drustvene parazite cije odluke ukopavaju i unistavaju čitavo covecanstvo.
Danas mnogo omladine zavrsi ekonomski fakultet a ne zna pravi smisao ekonomije ili tačnije ne zna koliko je ekonomija korumpirana i uprotivnom onome što su ih u skolama učili, ali i da saznaju ne žele nista da promene iako ih je struka obavezala. To je za mene strasno. Nismo svesni činjenicnog stanja i posledica koje te budale stvaraju na razini citavog sveta i ovpg naseg drustva. Monetarna politika je pljačka, iako mnogi to znaju oni ćute i dozvoljavaju da se taj sistem proširuje i radi punom parom, gde im je to primenjeno znanje iz skole ili su samo u takvim institucijama naučeni da budu nečiji poslušnici?
Prvo hvala ti na odgovoru.
Ti si u pravu ali si zapravo promasio temu (ono sto sam ja kritikovao). Ovo o cemu ti pises je deo promene sistema, sto je takodje nesto za sta se zdusno zalazem. Licno mi je najblizi model koji predlaze Branko Dragas, DIREKTNU DEMOKRATIJU. Naravno u isceljenje Srbije (a i celog sveta, sve se slazem) spada i normalizacija skolstva. Ja sam inace stara skola, pre mastera.
Naravno, zalazem se i za korigovanje plata. Ovo sto imamo je kriminal, narocito mislim na najnize plate koje su bolesno male. Ali to je opet pitanje za neke druge teme, mada naravno iznos plata ima dodira sa onim sto sam ja pisao.
Ali moja kritika je zapravo u sistemu naplate drzavnih troskova od gradjana. Ako ce ti biti lakse evo recimo da ti imas platu 2000 EUR a ja 1000 EUR. Sve sto sam pisao ostaje - tebe ce lekar kostati duplo vise nego mene, a i "drzava" (preko poreza na platu) ce te kostati duplo vise nego mene. A nemas nikakav drugaciji odnos ni od strane lekara ni od strane drzave prema tebi u odnosu na mene - nece policajac tebe cuvati bolje/vise, nece te lekar pregledati pre mene ako sam u redu pre tebe, deca nam idu u istu skolu ako zivimo u istom kraju (pod uslovom da ni ti ni ja ne upisemo svoje dete u privatne skole) itd.
Samo da pojasnim i da ja nisam neki neizivljeni elitista koji zeli da se oko mene svi klanjaju i da se, kad ja udjem u bolnicu, svi sklanjaju ispred mene da bih ja odmah bio pregledan. Ja sam upravo suprotno vrlo trpeljiv covek, ali postoje granice i kod mene.
Znaci moja kritika je opsta i vazi i za Svedsku, mozda i vise nego kod nas (oni imaju koliko znam sistem progresivnog oporezivanja, gde sto vise zaradis veci porez placas sto je za mene potpuna ludost jer, opet ponavljam, ne vidim nikakvo opravdanje osim da se precutno podrazumeva da je taj ko vise zaradi ukrao).
A da jos pojasnim, najbolje je mozda uzeti seljaka, tu nema kompanije, nema direktora, nema menadzera, uglavno radi on sa porodicom... I sad zamislimo da ti odgajis 5 krava a ja jednu - zasto bi ti placao 5 puta veci porez? Pa meni je cak logicno da ti platis MANJI porez jer si vise napravio/stvorio/zaradio, a ne da te kaznjava drzava i da ti zapravo moras da placas za mene lenju bubu ili nesposobnog.
Moja kritika stoji i kada bi sistem kod nas /u svetu bio idealan sto se tice plata. Valjda nam je svima jasno da ne mozemo svi biti isto placeni jer nismo svi isti (cak i u okviru iste struke - to nejednako placanje je kod visokoobrazovanih strucnjaka jos mnogo vise izrazeno nego kod nize strucnih zanimanja, odlicni strucnjaci se plate mnogo vise nego prosecan strucnjak, sto nije tipicno recimo za vozace, a da ne pominjemo cistace - tu svi imaju istu platu, eventualno nekog nagrade ponekad nekom nagradicom)
Ono sto ljudi koji nemaju strucnu spremu ne shvataju je koliko je potrebno truda i vremena da se nesto nauci. Evo dacu samo primer kako nemamo slucajeve da se kupuju diplome inzenjera - kako to? Pa vrlo lako, sto se izuzetno lako pokaze da taj ne zna nista kad mu se daju konkretni zadaci. Zato se kupuju neke nedefinisane diplome gde mozes da muljas i nikom nista.
Izvini, ali da cistim ulice mogu evo sad. A da vidim da onaj Ciga sto cisti projektuje robota, ili napise program, ili poveze i konfigurise telekomunikacioni sistem. I cisto da napomenem da se sve tu odvija iskljucivo na engleskom jeziku. Razumes? Mnogima se zavrti u glavi samo od engleskog, a ne da moraju da sav, ionako slozen posao, obavljaju jos na stranom jeziku.
Ne placaju stranci tek tako za znanje.
Znaci slazem se, postoje i drugi problemi koje moramo resiti vezano za proces obrazovanja, rada i placanja, ali moja kritika ovakvog sistema kakav postoji i koji sam pomenuo ostaje i u idealnim uslovima.
I za kraj jos jedan mali primer - zamisli da ti, zato sto imas duplo vecu platu od mene, moras da platis obdaniste za svoje dete duplo vise nego ja - koliko znam NIJE TAKO danas, a bilo bi krajnje debilno, zar ne? Ali zato za SKOLU (preko poreza) primenjuje se bas takav debilan sistem, kao i za zdravstvo.
A i kod penzija situacija nije bas najcistija, nisam to pominjao jer ne znam kako se tacno racuna, ali sam PRILICNO SIGURAN da ako ti izdvajas ceo zivot duplo vise od mene za penziju NECES imati duplo vecu penziju, vec recimo 1.5 puta ili 70% vecu (1.7 puta), STO TAKODJE NIJE FER.