Za šta uplaćujemo zdravstveno osiguranje?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Svi koji radimo i koji smo zaposleni znamo da se od naše plate odredjena svota novca odbija za zdravstveno osiguranje radnika. Zar ne?

Sad mene zanima: Ukoliko sam radio 20 godina u nekoj firmi i redovno mi je uplaćivano zdravstveno osiguranje. Iz odredjenog razloga izgubim posao i prestanem da plaćam zdravstveno osiguranje.. Dodjem jednog dana na pregled,zdravstvenu knjizicu nemam jer je istekla..Pridjem salteru i pitam: "Mogu li da budem pregledan, knjižica mi je istekla ali imam 20 godina redovnog plaćanja zdrastvenog osiguranja sa plate."
Žena me bledo pogleda i pita: "Šta vam vredi to, morate imati overenu zdravstvenu knjižicu bez toga ne možemo da vas primimo.."

"Da, ali rekoh vam da sam redovno uplaćivao zdravstveno osiguranje 20 godina, svakog meseca. Negde taj novac mora da postoji. U pitanju je pozamašna svota novca. Ukoliko nemam zdravstvenu knjižicu i desi mi se neki fizički poremećaj na koji bi morali da odreagujete, a ukoliko nemam zdravstvenu knjizicu, da li bi me operisali?"

- "Naravno da ne."

Vaše mišljenje o ovome?

ako izgubis posao odes na zavod koji ti neko vreme uplacuje nadoknadu umesto plate

dok se ne snadjes, zavisi od staza nekad je bilo i 2 god, oko 70 odsto plate

takodje te prebaci na zdravstveno osiguranje preko zavoda

tako da se i nezaposlen mozes leciti
Da ali šta je sa fondom u koji sam redovno uplaćivao godinama, zašto ne mogu taj novac npr. da iskoristim da platim neku operaciju?

Svi koji radimo i koji smo zaposleni znamo da se od naše plate odredjena svota novca odbija za zdravstveno osiguranje radnika. Zar ne?

Sad mene zanima: Ukoliko sam radio 20 godina u nekoj firmi i redovno mi je uplaćivano zdravstveno osiguranje. Iz odredjenog razloga izgubim posao i prestanem da plaćam zdravstveno osiguranje.. Dodjem jednog dana na pregled,zdravstvenu knjizicu nemam jer je istekla..Pridjem salteru i pitam: "Mogu li da budem pregledan, knjižica mi je istekla ali imam 20 godina redovnog plaćanja zdrastvenog osiguranja sa plate."
Žena me bledo pogleda i pita: "Šta vam vredi to, morate imati overenu zdravstvenu knjižicu bez toga ne možemo da vas primimo.."

"Da, ali rekoh vam da sam redovno uplaćivao zdravstveno osiguranje 20 godina, svakog meseca. Negde taj novac mora da postoji. U pitanju je pozamašna svota novca. Ukoliko nemam zdravstvenu knjižicu i desi mi se neki fizički poremećaj na koji bi morali da odreagujete, a ukoliko nemam zdravstvenu knjizicu, da li bi me operisali?"

- "Naravno da ne."

Vaše mišljenje o ovome?
U tom slučaju postoji osiguranje za slučaj nezaposlenosti. To jest, nezaposlena lica ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, preko službe biro. Ako su tamo uredno prijavljeni! Biro im izdaje i overava zdravstvene knjižice.
P. S. Ali šta sve to vredi... kada je mali broj onih koji hoće i znaju da leče!Msm, da je veći problem u tome(zdravstvu kao sistemu koji bi trebalo da ima najbolji i najprofesionalniji kadar..., budući da se često puta radi o spašavanju ljudskih života,dok realnost to demantuje)

Iskoristicu ovu temu da napisem svoju kritiku postojeceg sistema za uplatu za zdravstvo, mada slicno moze da se primeni i na porez.

Doprinos za zdravstveno osiguranje je definisan kao procenat na platu (nije sad toliko bitno kako tacno, imate na drugim temama, a postoji i kalkulator sa kratkim uputstvom).
Poenta moje kritike je da ako neko ima recimo duplo vecu platu od prosecne (koja bi trebalo da bude tipicna plata zaposlenih, mada nije bas tako ali da uprostimo) on placa za zdravstvo DUPLO VISE od onih sa prosecnom platom.

Znaci ako neko ima platu 100.000 dinara a prosecna plata je 50.000 onda prva osoba placa duplo vise za zdravstveno od ove druge osobe.

I TU JE PROBLEM - ZASTO PLACAMO NEJEDNAKO ZA ISTU USLUGU? Podseticu vas da osobu "100.000" zdravstvo kosta 10.000 din (otprilike 10%) a osobu "50.000" 5.000 din. Ali kada odu u bolnicu obe osobe cekaju u istim bolnicama, u istim redovima, isto vreme, za prijem kod istih lekara.

KOJA JA LOGIKA DA NEKO PLACA ISTU USLUGU DRASTICNO RAZLICITO? Zamislimo da neko ima 3 puta vecu platu, ili cak i 5 puta vecu platu - recimo neko ima 150.000 a neko 30.000 - znaci osoba "150.000" placa 5 puta vise za iste lekare i uslugu od osobe "30.000"!!! Nema nikakva veca prava ili prednost a placa toliko razlicito.

Po meni ovo je potpuno pogresno i krajnje nepravedno i placanje za zdravstveno bi morali biti ISTO ZA SVE ZAPOSLENE, ili cak ISTO ZA SVE GRADJANE. Znaci svako ima da plati mesecno 50EUR (ili 6.000 din) ili koliko god se propise/izracuna, i onda sistem ima logike pa da svi cekamo isti u istim bolnicama i u istim redovima za iste lekare i usluge.

Samo da odmah ucutkam argumente tipa "pa on zaradjuje vise" - pa naravno da zaradjuje vise, ali to ne znaci da je UKRAO taj novac, vec da ga je zaradio. Ovaj nacin naplate zapravo PRECUTNO PODRAZUMEVA da onaj ko ima vecu platu to nije zaradio vec ukrao, inace je potpuno naopak i nepravedan.

Slicno je i sa placanjem poreza. Prevedeno na prost jezik, porez je ono sto placamo drzavu da postoji. I posto je princip oporezovanja plata isti kao i za zdravstveno osiguranje (drugi je procenat i mozda donekle mehanizam obracuna, ali svodi se na procenat sto mu dodje na sustinski isto) dolazimo do istog zakljucka - coveka koji ima vecu platu drzava vise kosta!!! Kako? Pa mora da plati veci porez na zaradu, sto znaci da ga drzava vise kosta.

Tu postoji i drugi problem zvani dvostruko oporezivanje, jer svaki dinar koji dobijemo kao (neto) platu, ono sto zaista legne na nase racune kao plata, VEC JE OPOREZOVAN porezom na zaradu/platu/dohodak, kako god se zvao. Ali onda mi uzmemo te dinarcice i odemo da ih trosimo, i za svaki potroseni dinar placamo PONOVO porez, koji se sad zove PDV ili maloprodajni porez!!!

Znaci jedan od ova dva poreza MORA da se ukine, po meni je logicnije ovaj na plate jer je em dupli em nepravedan. Pa onda svako neka placa porez na osnovu onoga sto trosi.
Eventualno, ako se ipak zadrzava porez na plate, ali ne bi smeo jer je zapravo duplo oporezivanje, onda to izdvajanje mora biti isto za sve zaposlene, slicno kao za zdravstvo, jer i tu ispada da drzava kosta vise onog ko vise zaradjuje, ali njegovo dete ide u istu skolu kao i sva druga deca, kod istih profesora, podlozan je isti efektima vodjenja drzave kao i svi ostali gradjani, NEMA svog licnog policajca ili sudiju, njegov glas ima ISTU VREDNOST kao glas onoga koji ima mozda cak i 5 puta manju platu (vec opisao) itd.

Znaci generalno nas sistem naplate je duboko nepravedan jer se kaznjavaju oni koji zaradjuju vise, a da pri tome nemaju nikakva posebna prava u odnosu na one koji placaju manje. Stavise, mozemo sad da konkretno ilustrujemo, recimo jedan inzenjer sa platom od 150.000 din ima potpuno isti tretman u drzavnom sistemu kao neko ko zaradjuje 30.000 din, ali ga ta ista drzava kosta 5 puta vise nego osobu "30.000" din! I kao sto sam pomenuo, za sve koji pocnu "pa on vise zaradjuje" reci cu jos jednom - pa ako zaradjuje vise da li to znaci da je on to ukrao? Da nije zaradio? Zasto je ucio skolu, a ovaj "30.000" din 'vatao zjala? Koliko doprinese napretku drzave jedan inzenjer koji isprojektuje zgradu od molera ili zidara koji slaze cigle za tu istu zgradu ili kreci zidove (sto moze da radi svaka susa koja ima gram mozga)? Takodje, neko ce da kaze "pa skolovao se na trosak drzave" - prvo, to danas vise ne mora biti tacno, ali cak i u tom slucaju postoji porez koji placa FIRMA u kojoj ta osoba radi, sto je takodje delom zasluga tog zaposlenog u firmi, tako da taj ko zaradjuje 150.000 din i preko firme u kojoj radi (znaci indirektno) uplacuje vise poreza od onog ko zaradjuje 30.000.

Znaci placanja za drzavu i drzavne usluge, AKO CE TE USLUGE BITI JEDNAKE ZA SVE (kao sto su trenutno), MORAJU BITI ISTA ZA SVAKOG ZAPOSLENOG. A ko zeli da se leci privatno ili uz dodatne pogodnosti ONDA neka placa iz svog dzepa.

Ovako odrape te preko plate, a onda ti kazu "ako ti se ne svidja idi pa plati privatno". Pa moze, ali prvo vratite ono sto taj neko placa vise od vecine nas, pa onda moze da ide gde hocu i da doplati. Ovako biva opljackan - bukvalno - nametima za platu a dobije mucak.

I za kraj dodacu i taj faktor - i onda ovaj sto zaradjuje 30.000 glasa za Vucica jer je glup i tup i lenj, jer da nije bio bi i on inzenjer ili lekar, i zahebava dodatno ovog inzenjera koji ga i tako bukvalno "nosi na grbaci".

Iskoristicu ovu temu da napisem svoju kritiku postojeceg sistema za uplatu za zdravstvo, mada slicno moze da se primeni i na porez.

Doprinos za zdravstveno osiguranje je definisan kao procenat na platu (nije sad toliko bitno kako tacno, imate na drugim temama, a postoji i kalkulator sa kratkim uputstvom).
Poenta moje kritike je da ako neko ima recimo duplo vecu platu od prosecne (koja bi trebalo da bude tipicna plata zaposlenih, mada nije bas tako ali da uprostimo) on placa za zdravstvo DUPLO VISE od onih sa prosecnom platom.

Znaci ako neko ima platu 100.000 dinara a prosecna plata je 50.000 onda prva osoba placa duplo vise za zdravstveno od ove druge osobe.

I TU JE PROBLEM - ZASTO PLACAMO NEJEDNAKO ZA ISTU USLUGU? Podseticu vas da osobu "100.000" zdravstvo kosta 10.000 din (otprilike 10%) a osobu "50.000" 5.000 din. Ali kada odu u bolnicu obe osobe cekaju u istim bolnicama, u istim redovima, isto vreme, za prijem kod istih lekara.

KOJA JA LOGIKA DA NEKO PLACA ISTU USLUGU DRASTICNO RAZLICITO? Zamislimo da neko ima 3 puta vecu platu, ili cak i 5 puta vecu platu - recimo neko ima 150.000 a neko 30.000 - znaci osoba "150.000" placa 5 puta vise za iste lekare i uslugu od osobe "30.000"!!! Nema nikakva veca prava ili prednost a placa toliko razlicito.

Po meni ovo je potpuno pogresno i krajnje nepravedno i placanje za zdravstveno bi morali biti ISTO ZA SVE ZAPOSLENE, ili cak ISTO ZA SVE GRADJANE. Znaci svako ima da plati mesecno 50EUR (ili 6.000 din) ili koliko god se propise/izracuna, i onda sistem ima logike pa da svi cekamo isti u istim bolnicama i u istim redovima za iste lekare i usluge.

Samo da odmah ucutkam argumente tipa "pa on zaradjuje vise" - pa naravno da zaradjuje vise, ali to ne znaci da je UKRAO taj novac, vec da ga je zaradio. Ovaj nacin naplate zapravo PRECUTNO PODRAZUMEVA da onaj ko ima vecu platu to nije zaradio vec ukrao, inace je potpuno naopak i nepravedan.

Slicno je i sa placanjem poreza. Prevedeno na prost jezik, porez je ono sto placamo drzavu da postoji. I posto je princip oporezovanja plata isti kao i za zdravstveno osiguranje (drugi je procenat i mozda donekle mehanizam obracuna, ali svodi se na procenat sto mu dodje na sustinski isto) dolazimo do istog zakljucka - coveka koji ima vecu platu drzava vise kosta!!! Kako? Pa mora da plati veci porez na zaradu, sto znaci da ga drzava vise kosta.

Tu postoji i drugi problem zvani dvostruko oporezivanje, jer svaki dinar koji dobijemo kao (neto) platu, ono sto zaista legne na nase racune kao plata, VEC JE OPOREZOVAN porezom na zaradu/platu/dohodak, kako god se zvao. Ali onda mi uzmemo te dinarcice i odemo da ih trosimo, i za svaki potroseni dinar placamo PONOVO porez, koji se sad zove PDV ili maloprodajni porez!!!

Znaci jedan od ova dva poreza MORA da se ukine, po meni je logicnije ovaj na plate jer je em dupli em nepravedan. Pa onda svako neka placa porez na osnovu onoga sto trosi.
Eventualno, ako se ipak zadrzava porez na plate, ali ne bi smeo jer je zapravo duplo oporezivanje, onda to izdvajanje mora biti isto za sve zaposlene, slicno kao za zdravstvo, jer i tu ispada da drzava kosta vise onog ko vise zaradjuje, ali njegovo dete ide u istu skolu kao i sva druga deca, kod istih profesora, podlozan je isti efektima vodjenja drzave kao i svi ostali gradjani, NEMA svog licnog policajca ili sudiju, njegov glas ima ISTU VREDNOST kao glas onoga koji ima mozda cak i 5 puta manju platu (vec opisao) itd.

Znaci generalno nas sistem naplate je duboko nepravedan jer se kaznjavaju oni koji zaradjuju vise, a da pri tome nemaju nikakva posebna prava u odnosu na one koji placaju manje. Stavise, mozemo sad da konkretno ilustrujemo, recimo jedan inzenjer sa platom od 150.000 din ima potpuno isti tretman u drzavnom sistemu kao neko ko zaradjuje 30.000 din, ali ga ta ista drzava kosta 5 puta vise nego osobu "30.000" din! I kao sto sam pomenuo, za sve koji pocnu "pa on vise zaradjuje" reci cu jos jednom - pa ako zaradjuje vise da li to znaci da je on to ukrao? Da nije zaradio? Zasto je ucio skolu, a ovaj "30.000" din 'vatao zjala? Koliko doprinese napretku drzave jedan inzenjer koji isprojektuje zgradu od molera ili zidara koji slaze cigle za tu istu zgradu ili kreci zidove (sto moze da radi svaka susa koja ima gram mozga)? Takodje, neko ce da kaze "pa skolovao se na trosak drzave" - prvo, to danas vise ne mora biti tacno, ali cak i u tom slucaju postoji porez koji placa FIRMA u kojoj ta osoba radi, sto je takodje delom zasluga tog zaposlenog u firmi, tako da taj ko zaradjuje 150.000 din i preko firme u kojoj radi (znaci indirektno) uplacuje vise poreza od onog ko zaradjuje 30.000.

Znaci placanja za drzavu i drzavne usluge, AKO CE TE USLUGE BITI JEDNAKE ZA SVE (kao sto su trenutno), MORAJU BITI ISTA ZA SVAKOG ZAPOSLENOG. A ko zeli da se leci privatno ili uz dodatne pogodnosti ONDA neka placa iz svog dzepa.

Ovako odrape te preko plate, a onda ti kazu "ako ti se ne svidja idi pa plati privatno". Pa moze, ali prvo vratite ono sto taj neko placa vise od vecine nas, pa onda moze da ide gde hocu i da doplati. Ovako biva opljackan - bukvalno - nametima za platu a dobije mucak.

I za kraj dodacu i taj faktor - i onda ovaj sto zaradjuje 30.000 glasa za Vucica jer je glup i tup i lenj, jer da nije bio bi i on inzenjer ili lekar, i zahebava dodatno ovog inzenjera koji ga i tako bukvalno "nosi na grbaci".
Delimično se slažem.

Ako nije problem da napises sa cim se ne slazes, cisto me interesuje. Za mene je ovo sto sam izneo toliko logicno da prosto ne vidim gde moze neko da se ne slozi a da to ima opravdanje.
Pre nego se ovo uradi ima jedan bitniji prethodni korak. Iznivelisati srazmerno količine utrošenog znanja i rada na različitim poslovima u cifru tj. platu. Npr. jedana kasirka radi za 25.000 rsd, dok jedan inžinjer radi za 180.000rsd ili jedan političar za 5.000.000rsd ili jedan sportista ili veliki biznismen za 10.000.000rsd - cifre su na mesečnom nivou. Najviše prihode bi trebali da imaju oni koji društvu daju mogućnost da ostane i da se razvija, na koji način čovek koji ganja loptu na livadi zadužuje ovo društvo mnogo više od jednog stomatologa ili običnog zidara naprimer?
O političarima neću ni da govorim.. Što se tiče inžinjera i visoko obrazovanih po tom nekom školskom kalupu i standardu koji takođe pravi neznalice, ali se opet sistem i društvu razvija uz pomoć njih. I kasirka i čistač gradskih ulica jednako su bitni za ovo društvo koliko i medicinski radnici, arhitekte, elektro inžinjeri i sl. Bez jednog lanca sistem ne bi opstao, urušio bi se kao kula od karata. To što neko ima zvanje (a ne znanje) danas se busa time ima pravo mnogo više da zarađuje, ko će da potvrdi njihovu adekvatnost i ispravnost znanja i da svoj posao rade najbolje što znaju, škole jel?

Da nema radnika čistoće za par meseci naš grad bi bio zatrpan smećem. Pojavile bi se mnoge bolesti, zagadile bi se vode, desila bi se najezda insekata, gradske saobracajnice bi bile zakrčene time ljudi ne bi mogli ni na posao i tako dalje. Dajem samo primer. Potrebno je prvo napraviti 'novu i pravu skolu' pa samim tim i novo društvo pa tek onda razbijati glavu o nekakvim banalnim pitanjima o porezivanju i tako dalje. Ovo je značajni korak.
Da me pogresno ne shvatis..Oni koji zavrse, ali prave skole (ne ove danasnje) i steknu samopouzdanje i znanje kroz stvaralacki rad oni bi trebali da imaju malo bolju poziciju u odnosu na one neškolovane, ništa abnormalno i preterano - ali današnji sistem od skolovanih ljudi pravi neznalice i drustvene parazite cije odluke ukopavaju i unistavaju čitavo covecanstvo.
Danas mnogo omladine zavrsi ekonomski fakultet a ne zna pravi smisao ekonomije ili tačnije ne zna koliko je ekonomija korumpirana i uprotivnom onome što su ih u skolama učili, ali i da saznaju ne žele nista da promene iako ih je struka obavezala. To je za mene strasno. Nismo svesni činjenicnog stanja i posledica koje te budale stvaraju na razini citavog sveta i ovpg naseg drustva. Monetarna politika je pljačka, iako mnogi to znaju oni ćute i dozvoljavaju da se taj sistem proširuje i radi punom parom, gde im je to primenjeno znanje iz skole ili su samo u takvim institucijama naučeni da budu nečiji poslušnici?

Pre nego se ovo uradi ima jedan bitniji prethodni korak. Iznivelisati srazmerno količine utrošenog znanja i rada na različitim poslovima u cifru tj. platu. Npr. jedana kasirka radi za 25.000 rsd, dok jedan inžinjer radi za 180.000rsd ili jedan političar za 5.000.000rsd ili jedan sportista ili veliki biznismen za 10.000.000rsd - cifre su na mesečnom nivou. Najviše prihode bi trebali da imaju oni koji društvu daju mogućnost da ostane i da se razvija, na koji način čovek koji ganja loptu na livadi zadužuje ovo društvo mnogo više od jednog stomatologa ili običnog zidara naprimer?
O političarima neću ni da govorim.. Što se tiče inžinjera i visoko obrazovanih po tom nekom školskom kalupu i standardu koji takođe pravi neznalice, ali se opet sistem i društvu razvija uz pomoć njih. I kasirka i čistač gradskih ulica jednako su bitni za ovo društvo koliko i medicinski radnici, arhitekte, elektro inžinjeri i sl. Bez jednog lanca sistem ne bi opstao, urušio bi se kao kula od karata. To što neko ima zvanje (a ne znanje) danas se busa time ima pravo mnogo više da zarađuje, ko će da potvrdi njihovu adekvatnost i ispravnost znanja i da svoj posao rade najbolje što znaju, škole jel?

Da nema radnika čistoće za par meseci naš grad bi bio zatrpan smećem. Pojavile bi se mnoge bolesti, zagadile bi se vode, desila bi se najezda insekata, gradske saobracajnice bi bile zakrčene time ljudi ne bi mogli ni na posao i tako dalje. Dajem samo primer. Potrebno je prvo napraviti 'novu i pravu skolu' pa samim tim i novo društvo pa tek onda razbijati glavu o nekakvim banalnim pitanjima o porezivanju i tako dalje. Ovo je značajni korak.
Da me pogresno ne shvatis..Oni koji zavrse, ali prave skole (ne ove danasnje) i steknu samopouzdanje i znanje kroz stvaralacki rad oni bi trebali da imaju malo bolju poziciju u odnosu na one neškolovane, ništa abnormalno i preterano - ali današnji sistem od skolovanih ljudi pravi neznalice i drustvene parazite cije odluke ukopavaju i unistavaju čitavo covecanstvo.
Danas mnogo omladine zavrsi ekonomski fakultet a ne zna pravi smisao ekonomije ili tačnije ne zna koliko je ekonomija korumpirana i uprotivnom onome što su ih u skolama učili, ali i da saznaju ne žele nista da promene iako ih je struka obavezala. To je za mene strasno. Nismo svesni činjenicnog stanja i posledica koje te budale stvaraju na razini citavog sveta i ovpg naseg drustva. Monetarna politika je pljačka, iako mnogi to znaju oni ćute i dozvoljavaju da se taj sistem proširuje i radi punom parom, gde im je to primenjeno znanje iz skole ili su samo u takvim institucijama naučeni da budu nečiji poslušnici?

Prvo hvala ti na odgovoru.

Ti si u pravu ali si zapravo promasio temu (ono sto sam ja kritikovao). Ovo o cemu ti pises je deo promene sistema, sto je takodje nesto za sta se zdusno zalazem. Licno mi je najblizi model koji predlaze Branko Dragas, DIREKTNU DEMOKRATIJU. Naravno u isceljenje Srbije (a i celog sveta, sve se slazem) spada i normalizacija skolstva. Ja sam inace stara skola, pre mastera.

Naravno, zalazem se i za korigovanje plata. Ovo sto imamo je kriminal, narocito mislim na najnize plate koje su bolesno male. Ali to je opet pitanje za neke druge teme, mada naravno iznos plata ima dodira sa onim sto sam ja pisao.

Ali moja kritika je zapravo u sistemu naplate drzavnih troskova od gradjana. Ako ce ti biti lakse evo recimo da ti imas platu 2000 EUR a ja 1000 EUR. Sve sto sam pisao ostaje - tebe ce lekar kostati duplo vise nego mene, a i "drzava" (preko poreza na platu) ce te kostati duplo vise nego mene. A nemas nikakav drugaciji odnos ni od strane lekara ni od strane drzave prema tebi u odnosu na mene - nece policajac tebe cuvati bolje/vise, nece te lekar pregledati pre mene ako sam u redu pre tebe, deca nam idu u istu skolu ako zivimo u istom kraju (pod uslovom da ni ti ni ja ne upisemo svoje dete u privatne skole) itd.

Samo da pojasnim i da ja nisam neki neizivljeni elitista koji zeli da se oko mene svi klanjaju i da se, kad ja udjem u bolnicu, svi sklanjaju ispred mene da bih ja odmah bio pregledan. Ja sam upravo suprotno vrlo trpeljiv covek, ali postoje granice i kod mene.

Znaci moja kritika je opsta i vazi i za Svedsku, mozda i vise nego kod nas (oni imaju koliko znam sistem progresivnog oporezivanja, gde sto vise zaradis veci porez placas sto je za mene potpuna ludost jer, opet ponavljam, ne vidim nikakvo opravdanje osim da se precutno podrazumeva da je taj ko vise zaradi ukrao).
A da jos pojasnim, najbolje je mozda uzeti seljaka, tu nema kompanije, nema direktora, nema menadzera, uglavno radi on sa porodicom... I sad zamislimo da ti odgajis 5 krava a ja jednu - zasto bi ti placao 5 puta veci porez? Pa meni je cak logicno da ti platis MANJI porez jer si vise napravio/stvorio/zaradio, a ne da te kaznjava drzava i da ti zapravo moras da placas za mene lenju bubu ili nesposobnog.

Moja kritika stoji i kada bi sistem kod nas /u svetu bio idealan sto se tice plata. Valjda nam je svima jasno da ne mozemo svi biti isto placeni jer nismo svi isti (cak i u okviru iste struke - to nejednako placanje je kod visokoobrazovanih strucnjaka jos mnogo vise izrazeno nego kod nize strucnih zanimanja, odlicni strucnjaci se plate mnogo vise nego prosecan strucnjak, sto nije tipicno recimo za vozace, a da ne pominjemo cistace - tu svi imaju istu platu, eventualno nekog nagrade ponekad nekom nagradicom)

Ono sto ljudi koji nemaju strucnu spremu ne shvataju je koliko je potrebno truda i vremena da se nesto nauci. Evo dacu samo primer kako nemamo slucajeve da se kupuju diplome inzenjera - kako to? Pa vrlo lako, sto se izuzetno lako pokaze da taj ne zna nista kad mu se daju konkretni zadaci. Zato se kupuju neke nedefinisane diplome gde mozes da muljas i nikom nista.
Izvini, ali da cistim ulice mogu evo sad. A da vidim da onaj Ciga sto cisti projektuje robota, ili napise program, ili poveze i konfigurise telekomunikacioni sistem. I cisto da napomenem da se sve tu odvija iskljucivo na engleskom jeziku. Razumes? Mnogima se zavrti u glavi samo od engleskog, a ne da moraju da sav, ionako slozen posao, obavljaju jos na stranom jeziku.

Ne placaju stranci tek tako za znanje.

Znaci slazem se, postoje i drugi problemi koje moramo resiti vezano za proces obrazovanja, rada i placanja, ali moja kritika ovakvog sistema kakav postoji i koji sam pomenuo ostaje i u idealnim uslovima.

I za kraj jos jedan mali primer - zamisli da ti, zato sto imas duplo vecu platu od mene, moras da platis obdaniste za svoje dete duplo vise nego ja - koliko znam NIJE TAKO danas, a bilo bi krajnje debilno, zar ne? Ali zato za SKOLU (preko poreza) primenjuje se bas takav debilan sistem, kao i za zdravstvo.
A i kod penzija situacija nije bas najcistija, nisam to pominjao jer ne znam kako se tacno racuna, ali sam PRILICNO SIGURAN da ako ti izdvajas ceo zivot duplo vise od mene za penziju NECES imati duplo vecu penziju, vec recimo 1.5 puta ili 70% vecu (1.7 puta), STO TAKODJE NIJE FER.

- "Naravno da ne."

Vaše mišljenje o ovome?
Za partiju .. za koga! ... za AV ,,:)

zato sto je to u stavri maskiran porez

ali im je mnogo da kazu - porez 100 posto

nego ovako kao deo za penzije , deo za zdravstvo , deo za ovo , deo za ono

da je svima isto siromasni ne bi placali , ne bi mogli a bogatima bi tesko drugacije uzeli pare

tako da bi malo njih placalo neke pare i to ne bi bilo dosta

a i postenije je da svi mogu da se lece

zato sto je to u stavri maskiran porez

ali im je mnogo da kazu - porez 100 posto

nego ovako kao deo za penzije , deo za zdravstvo , deo za ovo , deo za ono

da je svima isto siromasni ne bi placali , ne bi mogli a bogatima bi tesko drugacije uzeli pare

tako da bi malo njih placalo neke pare i to ne bi bilo dosta

a i postenije je da svi mogu da se lece

Ne znam da li ja to pisem na kineskom, ili sta je u pitanju.

Slazem se da je da deoba na razne stavke zapravo sve porez, ja bih i akcize ukinuo tj. preimenovao u porez (znaci da se doda na PDV) pa da se vidi koliko deru za pojednu robu. Ali to uopste nije tema.

Tema je da je potpuno nefer naplacivati jednu te istu uslugu razlicito na osnovu plate. Zamisli da dodjes u prodavnicu i pitaju te kolika ti plata, aha, e pa hleb je za tebe X * <koliko ti je plata veca od prosecne ili minimalne, kako vec>. Potpuna glupost.

Takodje je nebulozno progresivno oporezivanje - to je ono sto si bogatiji vise da platis, tj. do nekog iznosa porez ovoliko a ako imas preko toga onda porez jos veci. Pa valjda treba da se drzava da promovise da se vise radi i zaradi, a ne da to kaznjava. Sve je postavljeno naopako.

To o cemu ti govoris je potpuno drugo - KOMPANIJE treba da se kontrolisu vezano za porez, jer ONE to izbegavaju, a ne da se udara na zarade. Ne znam da li znate ali bar kod nas ne moze privatnik da otvori kasu i uzme novac samo tako. Sav tok novca mora biti kroz papire - znaci racuni za robe i usluge, a kad se isplacuje plata to mora da ide posebno i onda se placaju sve pomenute dazbine. Tako da bogatas ako hoce da ima veliku platu mora to i da provuce kroz isplatu plate. A to nije najveci problem, vec sto te kompanije izbegavaju placanje poreza preko onih poreskih rajeva. TO JE NELEGALNO, ali to niko ne ganja.

Znaci plate treba da budu porezovane od strane drzave tako da kostaju isto svakog gradjanina, jer u principu svi imamo istu uslugu drzave. Trenutno ispada da ako imam vecu platu mene drzava kosta mnogo skuplje nego onog sa manjom, sto je potpuno pogresno. Ponavljam, ako sam ukrao onda ne mogu ni da imam platu, treba da sam u zatvoru da mi se firma zatvori ili bar kazni, a ne da se pretpostavlja da ko ima vise to je ukrao.

Jer ovako ispada da ko ima vise tegli na grbaci onog ko ima manje. Ali ne vidim da neko kaze da ako je neko lep, visok i plav (= bogat) treba da odstupi od lepe devojane jer, eto, i onaj nizak, crn i ruzan mora da ... Znam da je poredjenje mozda malo vulgarno, ali zapravo se svodi na to - NISMO SVI JEDNAKI i to ima svoje posledice. Ja nisam Djokovic, prema tome ne mogu da budem prvi, ni na TV, ni popularan itd. Onaj je lep, visok i plav i moze da hara medju zenama. E pa neko ima vise novca od drugog i to je prosto tako, ne moze da se uzima od njega da bi se dalo nekom drugom. Ponavljam, nisam ja da neko nema zdravstveno ili bilo sta drugo, ali za to mora da se plati i treba svako da plati isto a ne da ista usluga kosta razlicito zbog razlicitih plata. Isto vazi za odvajanje za drzavu (to je ono sto zovemo porez) - bar onaj na platu mora biti isti za sve a ne po procentu. Za penziju vazi slicno - ako odvajam 2 puta vise od nekog onda treba da imam i dva puta vecu penziju, inace svi da odvajamo isto pa i da imamo iste penzije.

Prilicno mi je dosta vise tog vucenja nekog na grbaci. Ispada sto si vredniji i pametniji veca si budala i vise te iskoriscavaju. To cemo da menjamo kad budemo menjali sistem. Ima svi da imaju ista prava, ali i isto da placaju drzavi za njene usluge. A ne ovako, ja rintam i uzima mi se X puta vise nego drugima, a onda izadjemo na glasanje i njihov glas vredi koliko i moj. U prevodu zahebavaju me nesposobni i/ili lenji i/ili glupi a koje ja teglim da grbaci.

Porez na primanja ili prihod (u raznim vidovima i oblicima) postoji u većini zemalja sveta.
Većinu nebuloznih nameta na dohodak su uveli odavno crveni .
Ali ni posle našminkanih demokratskih promena - ništa nije menjano - naprotiv još su izmišljani novi i povećavani stari.
Šešeljuga je kao ministar uveo nekoliko novih poreza.
Akciza je porez na luksuz. Malo ljudi uopšte zna da je struja akcizna roba. Dakle u 21.veku je u Srbiji upaljena sijalica - luksuz.
Po gotovo svim pokazateljima i organizaciji u društvu Srbija i jeste komunistička, Neprikosnoveni vođa koji se za sve pita, izbori farsa, kontrola medija, Skupština -pozorište, pravosudni sistem truo i korumpiran, institucije na papiru, jednopartijski sistem (ostali nebitni)....
Za vreme Broza je bilo slično, samo je korupcije i kriminala bilo manje. Ovde je sad korupcija (rak-rana svake države i društva) sistemska, a borba protiv nje samo deklarativna.
Tuga od zemlje.

- "Naravno da ne."

Vaše mišljenje o ovome?

Књижица свакоме треба да буде оверена увек.

Невезано за то, ти полазиш од погрешне претпоставке.

Поента здравственог осигурања није да плаћаш, па кад ти затреба здравствено осигурање, онда да трошиш оно што си уплатио.

То је поента пензијског осигурања. ДА уплаћујеш, па кад се догоди осигурани случај, да крцкаш пензију.

Поента здравственого сигурања није:" толико сам уплатио, толико хоћу да трошим кад се разболим."

Поента је да сви уплаћујемо здравствено осигурање, а троше га само они којима је оно потребно. Дакле, можемо да имамо случејеве да неко до дана смрти не буде болестан до дубоко у старости, а имамо случајеве да неко од детињства има потребу за скупом здравственом негом.

Дакле,
здравствено осигурање - сви уплаћују (који могу), а користе само они којима је потребно, невезано за то да ли су и колико уплатили

Пензијско осигурање - колико уплатиш, толико треба после да имаш за крцкање (ти или породица).

Рекох, свако треба да има оверену здравствену књижицу и држава мора да донесе закон да свако има оверену књижицу.

- "Naravno da ne."

Vaše mišljenje o ovome?

Хитна помоћ не тражи књижицу, дакле, хитна помоћ пружа здравствену услугу хитним случајевима.

А ако ти затреба операција коју помињеш, па иди па овери здравствену књижицу (док држава не донесе закон да сви имају здравствено осигурање).

Da ali šta je sa fondom u koji sam redovno uplaćivao godinama, zašto ne mogu taj novac npr. da iskoristim da platim neku operaciju?

Зато што је неко, ко никада није уплаћивао јер је одувек болестан, морао да иде на скупу терапију дијализе или хемотерапије, па је тај твој новац отишао на те случајеве где је било потребно лечење.

Back