Kontroverzni test sa vodom na razgovoru za posao: Šta se iza toga krije

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.828
Sve češće se u razgovorima za posao pominje takozvani "test sa vodom". Šta je zapravo istina o njemu?

Kada se neko priprema za razgovor za posao, često se susreće sa različitim trikovima i skrivenim testovima koje regruteri koriste da provere kandidate, a da oni toga nisu svesni. Među najpoznatijim takvim testovima su "test soli i bibera" i "test sa šoljom kafe".

Jedan od testova koji se često komentariše je "test sa vodom". Navodno, već jedan gutljaj vode može da odluči o uspehu ili neuspehu tokom razgovora. Kako se zapravo ovaj test sprovodi i ima li uopšte nečega u njemu?

Test sa vodom navodno ima za cilj da proceni samopouzdanje i prilagodljivost kandidata. Regruter pažljivo posmatra na koji način neko pije vodu i da li uopšte prihvata ljubaznu gestu ponude napitka.

Kandidati koji piju normalnu količinu vode tokom razgovora smatraju se samouverenim i pogodnim za poziciju. S druge strane, oni koji previše piju i prebrzo, mogu biti smatrani kao oni koji nemaju samokontrolu. Ako voda pritom bude prolivena, to je navodno takođe deo testa: ukoliko kandidat brzo i odgovorno obriše prolivenu tečnost, smatra se da ima odgovornost.

Uprkos svim ovim tvrdnjama, oko testa sa vodom se i dalje vodi rasprava. Postoji veliki broj regrutera i psihologa koji smatraju da je ovakav pristup potpuno besmislen i da ga ne primenjuju. Čini se da ovaj test nije široko korišćen. Ipak, na Redditu se često mogu pronaći postovi u kojima ljudi dele iskustva da su tokom pijenja vode u razgovoru za posao bili pomno posmatrani ili da su im kasnije rekli da su "nepoznato položili test sa vodom".

Da li su vas testirali sa ovim ili sličnim testom ?

Da li ste položili ispit ?

Test sa vodom navodno ima za cilj da proceni samopouzdanje i prilagodljivost kandidata. Regruter pažljivo posmatra na koji način neko pije vodu i da li uopšte prihvata ljubaznu gestu ponude napitka.
Nikada ne uzimam vodu kada mi nude. (Čistu) Vodu pijem samo kad sam izuzetno žedan i ne čekam da mi je neko nudi.

Na intervjuu za posao ne bih uzimao ništa, bez obzira da li sam žedan ili ne. Ako sam došao u posetu, onda nekada prihvatim sok ili kafu.

Da li bih dobio posao?

Nikada ne uzimam vodu kada mi nude. (Čistu) Vodu pijem samo kad sam izuzetno žedan i ne čekam da mi je neko nudi.

Na intervjuu za posao ne bih uzimao ništa, bez obzira da li sam žedan ili ne. Ako sam došao u posetu, onda nekada prihvatim sok ili kafu.

Da li bih dobio posao?

Pa recimo ovamo je +35

A ti nećeš ništa za popiti

Znaci nećeš biti ni team player, nećemo postati jedno drugom ekonomski bitan faktor

Ljubazno “hvala vam sto ste uzeli vremena i sto ste dosli na razgovor, javicemo se “

Čim zamakneš zamolim sekretaricu da ti napise ljubazan mejl da smo odabrali drugog kandidata i da ti želimo sve najlepše

Šta kažeš ?

Pa recimo ovamo je +35

Znaci nećeš biti ni team player, nećemo postati jedno drugom ekonomski bitan faktor

Ljubazno “hvala vam sto ste uzeli vremena i sto ste dosli na razgovor, javicemo se “

Čim zamakneš zamolim sekretaricu da ti napise ljubazan mejl da smo odabrali drugog kandidata i da ti želimo sve najlepše

Šta kažeš ?
Ja tek na vrućini ne pijem, jer kad počneš da piješ onda ne možeš da staneš.
Interesantno je da sam upoznao jednu iranku koja isto tako neće da pije po vrućini i iz istih razloga kao i ja.
Pogodno je i to što ne osećam žeđ.

Ne šlihtam se za posao. Nikada nisam. Čak nikada nisam ni tražio posao, nekako je posao uvek nalazio mene.

Ja tek na vrućini ne pijem, jer kad počneš da piješ onda ne možeš da staneš.
Interesantno je da sam upoznao jednu iranku koja isto tako neće da pije po vrućini i iz istih razloga kao i ja.
Pogodno je i to što ne osećam žeđ.

Ne šlihtam se za posao. Nikada nisam. Čak nikada nisam ni tražio posao, nekako je posao uvek nalazio mene.

Tjelu je potrebna tečnost

Pa recimo ovamo je +35

Šta kažeš ?

Много си негативна....Мноооого

Prvi put čujem za test sa vodom i zaista mi je neverovatno do kojih granica može da ide maltretiranje kandidata za posao. Moje mišljenje je da svaki razgovor za posao (AKO SE U OGLASU TRAŽI OSOBA SA ZNANJEM I ISKUSTVOM u određenim poslovima), kome pored osobe iz HR sektora ne prisustvuje i osoba stručna za oblast rada za koju je oglas objavljen je BESMISLEN jer je znanje i iskustvo u poslu najbitnije.
Ako se kandidatu ne pruži prilika da na razgovoru za posao pokaže svoje znanje iz te oblasti rada, za koju je objavljen konkurs, već da samo rešava nekakve psiho-testove i odgovara samo na pitanja koja nemaju veze sa tom strukom (ne mislim da su ta pitanja skroz nebitna, ali su ona druga važnija), to onda otvara prostor za SUBJEKTIVNOST i PRISTRASNOST i dovodi do eliminisanja kandidata koji možda, DA MALO KARIKIRAM, "često i prebrzo pije vodu", ali zato bolje zna posao od drugog kandidata koji "pije vodu onako kako se sviđa osobi iz HR sektora", ali zato ima manje znanja i iskustva. Ne može razgovor sa HR stručnjakom da bude presudan za to koji će kandidat biti primljen, ipak na kraju struka treba da se pita, ako firma želi da se drži nekih pravila i principa. Na žalost u nekim firmama u Srbiji razgovori sa HR stručnjacima služe samo kao neka forma da bi se pokazalo da firma ima neke procedure, a u stvari se SVE UNAPRED ZNA koji kandidati moraju poći u uži izbor ili biti primljeni da rade. Imao sam, na žalost, dva takva loša iskustva, o jednom od njih (firma NEOPLANTA Novi Sad) sam prošle godine i pisao na forumu posvećenom njihovim testovima i "objektivnim procedurama".

Back