Za sada bez dobrog naslova :)

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.044
10 u glavu

1. "Pošto su Vam ove jagode ?"
"Za tebe lepotice 500 dinara"
"A pošto su inače?"
"A inače su isto 500"
"Ništa, dajte mi pola kilograma, za decu" (prebira po novčaniku, vadi 250 dinara, u novčaniku ostaje još neka sića, za autobusku kartu)

2. "Hoćemo ove godine ići na more?"
"Ne znam mila, još jedan kredit teško ćemo isplatiti"
"Ali nismo bili ni prošle godine"
"Znam, ali prošle godine smo vraćali kredit zato što smo preprošle godine išli"
"Mislila sam možda da idemo krajem maja, tada je najjeftinije"
"Znam, ali i za to nam treba minimum hiljadu eura, i to pod uslovom da idemo busom. A ti prva mrziš buseve, a možeš misliti kako će biti klincima"
"U pravu si. Oboje radimo, pocrkasmo, niti se mi viđamo, niti decu viđamo! ******, kad ćemo da živimo više ko ljudi?!"
(Zagrljeni, ćutke, proveravaju svaku ćeliju mozga, ne bi li se dosetili još nekog načina da ipak odu na letovanje)

3. "Kaži dragička"
"Dragička"
"Istekla nam je registracija za auto. Nisam ni gledala, danas me zaustavila policija. Pisali mi prekršajnu. Juče istekla." (obara glavu, trudeći se da ne zaplače)
(Isprva besan, ali kako sat otkucava, sve više žalostan, grli je) "Ne sekiraj se, uzećemo dozvoljeni minus"

4. "Treba kupiti nove knjige za školu, i za njih dve po nove patike"
"Odakle?! ******, stalno nešto treba!! Radim kao konj! Nikada vam nije dosta! Jel mogu te knjige da budu polovne, majku mu pa završismo i mi škole, pa smo nasleđivali knjige!"
"Promenjen je izdavač ove godine, a kako čuh, menjali su i nešto u programu"
"Znači opet nove knjige. Pa ***** ti i život i državu i kad sam se oženio! Dokle ću više da robujem svima?! A ni pristojan ručak, od ovog što zaradim ne mogu da pojedem! Kad si spremila neki fini ručak bre, samo neki bućkuriši?!"
(Krijući suze, odlazi u kupatilo. Prebira po neseseru za šminku i iz pregrade vadi hiljadu dinara. Ostavila ih je sa strane da kupi nešto šminke, jer sve je prazno. ***** šminku, misli, ko me i gleda. Kupiće sutra mesa, pa će ispeći...)

5. "Trudna sam"
"Auh... Pa kako ******, pazili smo!"
"Pa očigledno nismo!"
"Pa dobro šta je tu je. Gde ima za troje, biće i za četvoro"
"Gde će biti? Znaš koliko dete košta? Plus neću moći raditi, a porodiljsko plaćaju svake prestupne godine. Mislila sam da abortiram"
"Nemoj."
"Šta nemoj, koliko se već mučimo, treba da rodim još jednog roba?!" (stiska zube i pesnice, pokušavajući da iskontroliše bes, jer on joj je za sve kriv, a i sama je svesna da nije)

6. "Mama, mama, mama, mama, jel možemo da dobijemo po kinder jaje?"
"Ostavi to, koliko puta sam vam rekla da ništa ne dirate u prodavnici?! Ne može danas"
"Ali mama, bile smo jako dobre. Jel možemo molim te"
(prebira po novčaniku, shvata da nema odakle da im kupi) "Ne može kinder jaje rekla sam (pokušava da održi autoritet, a knedla joj u grlu)"
"Ali maaaammmaaaa, molim te"
"Evo uzmite po lizalicu i ako ne prekinete odmah, ni od lizalice nema ništa" (deca se smeškaju, daj šta daš. Majka je upravo dobila dve nove bore. Jednu na čelu, jednu na srcu)

7. Ubili ste ljubav nemaštinom

8. Ubili ste dom i sigurnost, bedom i besparicom

9. Upropastili ste detinjstva, a mnoga i zatrli

10. Večito poniženi, obespravljeni, dužni do groba...

DOKLE?

Ana Obradovic

Kopirano sa Femina

Odakle crpiti snagu u takvim uslovima i gde te svaki dan bije briga, kako ostati vedrog duha i pozitivno gledati u budućnost ?

10 u pola sa logikom

izmisljene pricice koje hoce da kazu kako smo bedni

a nismo toliko bedni, sem onih koji hoce da su bedni

1- uzmi kilo banana, jagode se ne kupuju kad su 500

2- letovanje moze da kosta daleko manje, 250 evra skuplje nego da si kuci , ne 1000 evra

3-znas valjda dokle ti je registrovan auto

4-tacno je da nam knjigama vade mast cini mi se da su zadnjih god usporili sa promenama programa

5-prvo dete kosta , svako sledece mnogo manje

6-ako ne znas sa detetom ne vodi ga u prodavnicu. deci sam uvek kupovao sta su htela ali stim da pogledaju sta ima pa da odaberu nesto.

stim da je kinder jaje oduvek bilo nepozeljno jer je prevara, nit ima cokolade nit ima igracke. tako da ga nisu dobijala .

7-10 - nit smo bedni nit se tako ubija ljubav, nit smo u nemastini

Ja sam ovako odrasla,pà sta sad.
Nismo se smatrali bijednim iako nismo isli na more,nismo jeli jagode i kinder jaja.
I ljubav nema veze s tim.Mozda je falilo para,ali ljubavi nije.
U djetinjstvu mogu da nabrojim na prste sve igracke koje sam imala,ali ih se valjda zato i sjecam.
Danas su djeca prezasicena svim i svacim i daleko se udobnije živi u vecini slucajeva pa opet niko srecan,niko zadovoljan.
Zapravo...ne znam sta je tema?

Uvijek se neka bitka bije. Kad imam problem ne kukam, ne žalim se nego se koncentrišem na rješenje. Bilo je situacija kad sin nije mogao mnogo toga dobiti, kćerka rjedje ona je poslijeratno dijete . Nisam od toga pravila nikakvu tragediju već smišljala čim da nadomjestim to što ne mogu kupiti.

Uvijek se neka bitka bije. Kad imam problem ne kukam, ne žalim se nego se koncentrišem na rješenje. Bilo je situacija kad sin nije mogao mnogo toga dobiti, kćerka rjedje ona je poslijeratno dijete . Nisam od toga pravila nikakvu tragediju već smišljala čim da nadomjestim to što ne mogu kupiti.

Naravno

Pred rat , rat , posle rata

Ok

Nekad je bila jedna vjencanica u kojoj se udavalo više devojaka pizajmis sa šeširom i rukavicama isto se važilo za dečije krevete , hodalice dubak pa čak i noše

Krpilo se svakako u seoskoj ili maloj sredini to nije drama već se podrazumeva kao normalno

U gradovima je već drugačije i pitanje ostaje kad će se izadji iz tog ratnog modusa ? I da li je fer smatrati takvu situaciju kao “pa šta ? I nama ke bilo teško”

Poenta je da sa poslom koji radiš bez obzira na kvalifikaciju da od tog posla možeš da živiš

10 u pola sa logikom

izmisljene pricice koje hoce da kazu kako smo bedni

a nismo toliko bedni, sem onih koji hoce da su bedni

1- uzmi kilo banana, jagode se ne kupuju kad su 500

2- letovanje moze da kosta daleko manje, 250 evra skuplje nego da si kuci , ne 1000 evra

3-znas valjda dokle ti je registrovan auto

4-tacno je da nam knjigama vade mast cini mi se da su zadnjih god usporili sa promenama programa

5-prvo dete kosta , svako sledece mnogo manje

6-ako ne znas sa detetom ne vodi ga u prodavnicu. deci sam uvek kupovao sta su htela ali stim da pogledaju sta ima pa da odaberu nesto.

stim da je kinder jaje oduvek bilo nepozeljno jer je prevara, nit ima cokolade nit ima igracke. tako da ga nisu dobijala .

7-10 - nit smo bedni nit se tako ubija ljubav, nit smo u nemastini
Kad se god nešto oslika rijecima nadju se osobe koje sve to ne vjeruju

Sa 250 eura cetvero clana porodica ne možeš otići ni u CG na more

Naravno

Pred rat , rat , posle rata

Ok

Nekad je bila jedna vjencanica u kojoj se udavalo više devojaka pizajmis sa šeširom i rukavicama isto se važilo za dečije krevete , hodalice dubak pa čak i noše

Krpilo se svakako u seoskoj ili maloj sredini to nije drama već se podrazumeva kao normalno

U gradovima je već drugačije i pitanje ostaje kad će se izadji iz tog ratnog modusa ? I da li je fer smatrati takvu situaciju kao “pa šta ? I nama ke bilo teško”

Poenta je da sa poslom koji radiš bez obzira na kvalifikaciju da od tog posla možeš da živiš
Nismo mi krivi sto malo,malo izbije rat.
Zaista ne razumijem o cemu je tema...mozes li malo da obrazlozis?
Nemastina ubija ljubav?
Kako pobjeci od neimastine?
Sta konkretno?

Nismo mi krivi sto malo,malo izbije rat.
Zaista ne razumijem o cemu je tema...mozes li malo da obrazlozis?
Nemastina ubija ljubav?
Kako pobjeci od neimastine?
Sta konkretno?
Pa ja sam lepo postavila pitanje na kraju kopiranog

E sad sto vi tvrdite da nema nemaštine i da svi super žive ili ako ima nemaštine ali moleći lepo da se to hrabro nosi i da se nedize prašina oko toga to je druga priča

Kad se god nešto oslika rijecima nadju se osobe koje sve to ne vjeruju

Sa 250 eura cetvero clana porodica ne možeš otići ni u CG na more
ne kazem da ima onih u losoj materijalnoj situaciji , ali ih nema puno.

ako rade i muz i zena bez problema mogu deci pruziti normalan zivot

200 evra apartman 8-10 dana , 50 evra put , a hranu jedes i kuci , malo modifikujes ali ne kosta vise nego kuci

ne kazem da ima onih u losoj materijalnoj situaciji , ali ih nema puno.

ako rade i muz i zena bez problema mogu deci pruziti normalan zivot

200 evra apartman 8-10 dana , 50 evra put , a hranu jedes i kuci , malo modifikujes ali ne kosta vise nego kuci

Odakle znaš jel ih ima malo ili puno?
Ako se nešto može sakriti onda je to ekonomska situacija , vjeruj

Ma nije valjda ti se razgacila ovde a drugi da ti smisljaju naslov
Ma volim i ja tebe

Razumela sam temu.
Pitanje je da li je sve to neophodno, jagode, kinder jaje, pa čak i letovanje.
Kada za nešto nismo imali para, to nismo ni priuštili.
Ja sam od onih koji veruju da nemaština ne ubija ljubav.
Tada se upravo pokazuje ljubav, kada je teško i kada jedno drugom pomažete ili kao tim donosite odluke kako zajedno pregrmeti.
Život su i teške stvari, smrt, besparica, gubitak posla, problemi sa zdravljem, sve je to život.
Ali kod partnera koji se vole zajedništvo i ljubav su najjači kada je najteže. Nema pitanja odakle i kako.
Samo kada su ljudi siti i besni svađaju se oko para. Ali tu i nema mnogo ljubavi, onako iskrena da budem do kraja.

Odakle znaš jel ih ima malo ili puno?
Ako se nešto može sakriti onda je to ekonomska situacija , vjeruj

Ma volim i ja tebe
koliko vidim najvise kukaju oni koji ne izlaze iz auta

da nemaju ne bi trosili toliko na gorivo, koje je sada prilicno skupo

evo setih se jednih sto kukaju a skoro svaki obrok im je meso

sin jeste malo puniji, majka kaze * nece da jede* kad joj kazes da sprema nesto laganije- pa bas dobro sto nece da jede grasak

Ko god živi od svog poštenog rada, imam utisak da se oduvek dovija za opstanak i sastavlja kraj sa krajem, smiruje velike želje i ovozemaljske strasti a podseća se na skromnost, jer u suprotnom će oboleti i stradati od zavisti i svega što ide uz nju.
Kao primer za to imamo Isusa Hrista koji je proživeo svoj ljudski život ''bogovski''.
Mogu da razumem nezadovoljstvo i nemirenje sa situacijom mnogih, ali kad god me preplavi nezadovoljstvo, setim se u koliko blagodeti života uživam, a koje Sin Božiji nije nikad osetio, i prekoravam sebe zbog nenamerne pomisli da me sleduje išta bolje na ovom svetu nego Njega, a eto, imam.
Živimo mi još dobro zahvaljujući dragom Bogu i žrtvi Hristovoj koji pa tek u svom kratkom životu ovde nije išao na letovanja, nije vozio auto, nije uživao u gozbama, a kako je sam rekao, nije imao ni mesto gde glavu da spusti.
Luka 9,
57 Dok su išli putem, neko mu je rekao:
„Ići ću za tobom kud god pođeš.”
58 A Isus mu reče:
„Lisice imaju jazbine i ptice nebeske imaju gnezda, a Sin Čovečiji nema gde
da spusti glavu.”
:rida:

Živimo u potrašačko-snobovskom društvu, gde je sve što "vidiš- jede se", to jest, podrazumeva se i da moraš kupiti.
Jer,...pitanje je koliko ti zaista treba, ali takvo je vreme (svi imaju, pa moraš i ti).
Imam utisak da ljudi koji dobro zarađuju više cene svoj novac i ne rasipaju na gluposti. Naprosto, žive na granici škrtosti, čak ni deci ne kupuju markiranih garderobu i uče ih poslu još od malih nogu.
P.S.Niti idem svake godine na more, niti me to zanima. Deci bih uvek kupila knjige i sve šta im je potrebno za školu i normalno odrastanje.Nisam rasla na dvoru, pa neka izvini svako, ko misli da sam dužna obezbediti više od onoga koliko sam realno u mogućnosti( ili sposobna, kako god)

Poslednja izmena:
koliko vidim najvise kukaju oni koji ne izlaze iz auta

da nemaju ne bi trosili toliko na gorivo, koje je sada prilicno skupo

evo setih se jednih sto kukaju a skoro svaki obrok im je meso

sin jeste malo puniji, majka kaze * nece da jede* kad joj kazes da sprema nesto laganije- pa bas dobro sto nece da jede grasak

Stereotip

Vidi u evropi auto nije luksuz već je potreba ako dvoje rade i imaju decu ti ne možeš drugačije pohvatati sve termine

Stvarno je čudno 2022 diskutovati o autu i smatrati auto kao nešto ekskluzivno

Živimo u potrašačko-snobovskom društvu, gde je sve što "vidiš- jede se", to jest, podrazumeva se i da moraš kupiti.
Jer,...pitanje je koliko ti zaista treba, ali takvo je vreme (svi imaju, pa moraš i ti).
Imam utisak da ljudi koji dobro zarađuju više cene svoj novac i ne rasipaju na gluposti. Naprosto, žive na granici škrtosti, čak ni deci ne kupuju markiranih garderobu i uče ih poslu još od malih nogu.
P.S.Niti idem svake godine na more, niti me to zanima. Deci bih uvek kupila knjige i sve šta im je potrebno za školu i normalno odrastanje.Nisam rasla na dvoru, pa neka izvini svako, ko misli da sam dužna obezbediti više od onoga koliko sam realno u mogućnosti( ili sposobna, kako god)
Ovo nije tema o osobama koji imaju pa mogu kako odaberu dal raskoš ili škrtost

Niti su oni merilo

Meni se cini da se kod nas kao luksuz predstavljaju normalne stvari.
Kinder jaje bas i nije luksuz. Zbilja je tuzno biti u stresu zbog cokoladice koja kosta 1 evro. To jeste siromastvo.

Sa jedne strane je tako a kada pocne prica ko sta kupuje meni dodje sokantno koliko se novca ulupa bespotrebno.
Zna se sta je normalan zivot, neko ima vise a neko manje, neko je bogat ali za hranu, knjige i racune od prvog do prvog bi trebalo svi da imaju.

Mi smo prvi u Evropi po procentu siromastva. Dodje mi licemerno bodriti siromasne da to nije nista strasno, eto, mogu jesti marmeladu umesto nutele. Kao da je nutela luksuz...4 evra tegla.
Tuzno je pa kako god da se posmatra.
Koliko god pravdali siromastvo neslogom izmedju bogatih. Ima zlatne sredine. Ziveti normalno i voleti normalno.

Mislim da je u nekom momentu, nisam siguran kada, među ljudima nastala iluzija da postoji savršen život i svi treba da ga živimo.

A u stvari, u životu može sve - a ne može ništa!

I tačno je, nemaština ubija ljubav. Žena je nezadovoljna a muškarac nervozan. A sve ti je potureno pod nos, eto ti ga na društvenim mrežama, na vestima, na ulici, u banci... Samo dođi i uzmi. A ako ne uradiš to, onda si nesposoban.

Muškarac, da bi zaradio pare, mora da bude odsutan od kuće. To je neminovno. Ili da radi u inostranstvu ili da vozi kamion ili da eventualno radi 2 posla. Što svakako znači, eto ti zapostavljene žene. Ako su žene ranije čekale muževe da se vrate iz rata posle 3 godine, danas ne mogu da ih čekaju ni da se vrate sa posla u 16h.

Sve u svemu, slažem se sa @RužnaKoLopov da je nemaštine na pretek i da ona obavezno ubija ljubav.

Ima zaista siromasnih ljudi...ali ima i onih koji kukaju,a nista im ne fali.
Svi restorani i kafici su puni,svi voze dobra auta,svi puse skupe cigare,svi kupuju markirano,svi imaju najnovije telefone...a samo kukaju.
Poznajem ljude koji nemaju hljeba da jedu,ali zato imaju za sve ove statusne simbole.
U mojoj firmi rade osobe preko omladinske zadruge za neku crkavicu,ali zato je na njima sve markirano i skupo.Odakle?
Takodje poznajem i one koji ne rade nigdje,ali ne oskudijevaju ni u cemu,niti su skromni...naprotiv.
Ide se svaki drugi dan na frizuru,a nema se na primjer.
Oni koji stvarno nemaju niti se cuju da su zivi,niti kukaju.
Jasno je da je kod nas sve manje srednje klase.
A to je ono sto mislim da zapravo pokazuje uspjesnu drzavu.
Ali sta mi mozemo da ucinimo?

Ima zaista siromasnih ljudi...ali ima i onih koji kukaju,a nista im ne fali.
Svi restorani i kafici su puni,svi voze dobra auta,svi puse skupe cigare,svi kupuju markirano,svi imaju najnovije telefone...a samo kukaju.
Poznajem ljude koji nemaju hljeba da jedu,ali zato imaju za sve ove statusne simbole.
U mojoj firmi rade osobe preko omladinske zadruge za neku crkavicu,ali zato je na njima sve markirano i skupo.Odakle?
Takodje poznajem i one koji ne rade nigdje,ali ne oskudijevaju ni u cemu,niti su skromni...naprotiv.
Ide se svaki drugi dan na frizuru,a nema se na primjer.
Oni koji stvarno nemaju niti se cuju da su zivi,niti kukaju.
Jasno je da je kod nas sve manje srednje klase.
A to je ono sto mislim da zapravo pokazuje uspjesnu drzavu.
Ali sta mi mozemo da ucinimo?
To je apsurd "statusne" iluzije !
Koji standard pokazuju?
Voze kola koju su otpad sa Zapada. Na zapadu se ne vozi auto stariji od 5 godina.
Ne rade ništa i sede po kafićima, novac im šalju iz inostranstva ili ih izdržavaju roditelji, dok ih finansijski pomažu dede, bake...!
Snobizam je u Srbiji što detetu od 2 ili 3 godine, koje ne zna još ni samo da se obuče, kupuju markiranu garderobu koje preraste za par meseci.To je totalni nonsens!Kao i mnoge druge gluposti i nebuloze,...ali to ne možeš narodu objasniti, jer ne vredi!
Fakat je da porodica sa prosečnim platama teško "krpi" kraj sa krajem, ukoliko nema neku finansijsku pomoć sa strane, nekretnine za izdavanje i sl.
Oni koji nisu te sreće, zapalili su preko ili se bave "profitabilnijim zanimanjima".
P.S.Snalazi se svako ko kako zna i ume,...dok bi odgovor na temu bio, da ukoliko ti porodica ili dete (deca), nisu dovoljni motiv za prevazilaženje svih teškoća, pa i finansijskih,...onda stvarno nzm šta bi uopšte i bio bolji motiv da kreneš u novi dan.

Poslednja izmena:
To je apsurd "statusne" iluzije !
Koji standard pokazuju?
Voze kola koju su otpad sa Zapada. Na zapadu se ne vozi auto stariji od 5 godina.
Ne rade ništa i sede po kafićima, novac im šalju iz inostranstva ili ih izdržavaju roditelji, dok ih finansijski pomažu dede, bake...!
Snobizam je u Srbiji što detetu od 2 ili 3 godine, koje ne zna još ni samo da se obuče, kupuju markiranu garderobu koje preraste za par meseci.To je totalni nonsens!Kao i mnoge druge gluposti i nebuloze,...ali to ne možeš narodu objasniti, jer ne vredi!
Fakat je da porodica sa prosečnim platama teško "krpi" kraj sa krajem, ukoliko nema neku finansijsku pomoć sa strane, nekretnine za izdavanje i sl.
Oni koji nisu te sreće, zapalili su preko ili se bave "profitabilnijim zanimanjima".
P.S.Snalazi se svako ko kako zna i ume,...dok bi odgovor na temu bio, da ukoliko ti porodica ili dete (deca), nisu dovoljni motiv za prevazilaženje svih teškoća, pa i finansijskih,...onda stvarno nzm šta bi uopšte i bio bolji motiv da kreneš u novi dan.
Vjeruj da ne voze otpad.
Otpad vozim ja koja imam koliko toliko solidnu platu.A opet ne mogu da zivim tako luksuzno.

Back