Wing Chun

Kada je sve tako, zasto onda to i ne postanes.Kada ljudi nesto u zivotu urade, onda ne plkuju po drugima. Sto si intelektualno i duhovno na nizem nivou, to je zavist veca, a samim tim vece je i pljuvanje. Probajte da pisete nesto o vestini,ili na ovaj nacin pokusavas da nadoknadis svoje neznanje. Malo je forum krenuo na bolje posle svih bljuvotina i ....... Borilacke vestine su mnogo vise od praznog razglabanja, probaj sebi da nadjes nesto inspirativnije za lecenje kompleksa.

Ja nemam komplexe i uopste ih i ne lecim kao mnogi....Niti jurim nesto niti se koprcam niti reklamiram niti lepim klipove da se hvalim,niti jurim pozerske gluposti da mi pise taj i taj rang ili si fu i sl.......Ja samo pricam istinu a to sto neke boli njihov problem.....

Danas je za svakog pljuvanje sve i svasta....Znaci cim se nekom ne svidja neka istina (o njemu ili necemu) on odmah - pljujes,lecis komplexe i sl........

Kakav tvoj nivo bre kakva zavist kakvi komplexi ne koristi termine psihologije kad nisi strucnjak,to mogu ja da ih koristim jer ih izucavam profesionalno....Kakva tvoja zavist,da ja cu da pisem ovde kao budala a pojedinci sa 5. rangom za godinu dana postanu Si Fuovi odjedanput i kao sad su strucnjaci i otvore skolu mlate pare i plate Ceungu koji k e nj a kako su oni kompetentni ( a njega zabole doope sta se ovde radi bitno da je covek uzeo debelu kintu jer je on opasan biznismen)

Kada je sve tako, zasto onda to i ne postanes.
Veruj mi postacu.....Mogu da postanem Gran grandmaster za sve vas....Kad napravim seminar da dodjete svi i pre pocetka seminara da mi poljubite ruku kako papi......Ali to mi nije za sada u interesu...Bar ne toliko......Ali kako vidim to je dobar biznis...To je uvideo Ceung,uvidjam i ja......

Inace trebalo bi mozda uskoro u buducnosti da otvorim veliku teretanu i fitnes centar pa cu videti i da otvorim odredjene dojo-e za borilacke vestine a posebno jednu veliku dobro opremljenu salu za wing chun koja ce biti jedinstvena i nikad vidjena u Srbiji po uredjenosti kvalitetu sredstvima i sl.....E sad sve to zavisi od mnogobrojnih faktora tipa da li cu da nadjem takav prostor objekat,da bude cena ok i sl......

Poslednja izmena od moderatora:
Wing chun kung fu seminar odrzan u Sremskoj Mitrovici 15 maja 2010 godine u Organizaciji Balkanske Asocijacije i brace Koviljac.
Na seminaru je prisustvovalo oko 150 vezbaca iz Srbije, Bosne, Slovenije, Svajcarske...
Pokazivane su odlince i primenjive Wing Chun Streetfight tehnike od strane majstora Predraga i Nenada Koviljac i majstora Arsenija Jelovac. Na seminaru su prisustvovali i Ninjutsu i Aikido klubovi iz Novog Sada koji su odusevljeni wing chun tehnikama, organizacijom i gostoprimstvom. Majstor Lavinel je pokazivao tehnike baratanja nozem i palicom i napade i odbrane (Escrima) i svi su bili odusevljeni. Hvala svima i VELIKI pozdrav.
Uprava Saveza.

Prilozi

• Koviljac Wing Chun Seminar 15 maj 2010.jpg
    Koviljac Wing Chun Seminar 15 maj 2010.jpg
    42,6 KB · Pregleda: 19
  • Koviljac Wing Chun Seminar 15 maj2010.jpg
    Koviljac Wing Chun Seminar 15 maj2010.jpg
    49,7 KB · Pregleda: 20
  • Koviljac Wing Chun Seminar 15. maj 2010.jpg
    Koviljac Wing Chun Seminar 15. maj 2010.jpg
    47,2 KB · Pregleda: 16
  • Koviljac Wing Chun Seminar 15 maj2010 Balkan Association.jpg
    Koviljac Wing Chun Seminar 15 maj2010 Balkan Association.jpg
    33,3 KB · Pregleda: 18
  • Koviljac Wing Chun Seminar 15 maj2010 Doce Pares Esircma.jpg
    Koviljac Wing Chun Seminar 15 maj2010 Doce Pares Esircma.jpg
    46 KB · Pregleda: 24
Wing chun kung fu seminar odrzan u Sremskoj Mitrovici 15 maja 2010 godine u Organizaciji Balkanske Asocijacije i brace Koviljac.
Na seminaru je prisustvovalo oko 150 vezbaca iz Srbije, Bosne, Slovenije, Svajcarske...
Pokazivane su odlince i primenjive Wing Chun Streetfight tehnike od strane majstora Predraga i Nenada Koviljac i majstora Arsenija Jelovac. Na seminaru su prisustvovali i Ninjutsu i Aikido klubovi iz Novog Sada koji su odusevljeni wing chun tehnikama, organizacijom i gostoprimstvom. Majstor Lavinel je pokazivao tehnike baratanja nozem i palicom i napade i odbrane (Escrima) i svi su bili odusevljeni. Hvala svima i VELIKI pozdrav.
Uprava Saveza.
Fantasticno!!!!!!!! Koliko je samo bilo ljubitelja dobrog i kvalitetnog wing chuna koji se u Mitrovici vezba! Samo da je cesce!

Odlicno momci, samo napred i gurajte dalje, bilo kako bilo, nek matori peljesi malo druge. Sad znate da je tu bio samo zbog love a ne sto bilo sta postuje jer prvo ne postuje samoga sebe. Svaka cast jos jednom na organizaciji i masovnosti seminara, ovo se ne vidja cesto! Pozdrav od profe.

Real Tradtional Wing Chun values "Loyalty, Trust and Respect" first. The Motto is "Think the Right Thought. Do the Right Deed and Teach the Knowledge". Some Self Proclaim...ed Masters just don't have what it takes. GM

Uz sve dužno poštovanje GM-u W.Cheungu, ciji stil sam tokom ovih 24 godina sirio po seloj bivsoj Jugoslaviji a i sire, a kasnije nastavili moji bivsi ucenici i to veom uspesno, nema prvo da ovako nesto izjavljuje. I dalje mislim da je njegov wing chun jeadn od najboljih i da je on jedan od najboljih majstora i fajtera u svetu borilackih vestina. Radio sam i ostale linije wing chuna tako da imam dosta iskustva da to kazem. On je prvi pogazio svaki gore navedeni princip jos pre 10 godina, a ovih dana je to ponovio. Razlog je uvek isti - pohlepa. I pored svega sto smo Boza, Dule i ja ucinili za njegovu promociju ( skoro 20 Tingovih klubova preokrenuli na TWC) on nas nikada nigde nije cak ni spomenuo. Zahvaljujuci nasem radu a kasnije i radu nasih bivsih ucenika, danas je u Srbije vise klubova i vezbaca TWC-a, nego u celoj Evropi i Americi zajedno. Pogresili smo sto smo uneli srce i emocije i nismo odmah shvatili da je sve samo biznis i to dobar, naravno za njega a ne za ostale. Tacno zanam kako se sada osecaju njegovi slebenici, kao ja pre 10 godina. Stvarno je zalosno da smo prosli vikend imali 3 velika dogadjaja , 3 seminara TWC-na na kojima je ukupno bilo prisutno oko 300 ucesnika, podeljenih u 3 razlicite grupe, sa vrlo malo uzajamnih poseta. Zamislite sve te vezbace na jednom mestu, ima li gde vise zaljubljenika u TWC. Osim sto je bilo lose za vestinu uopste, medjufamilijarne svadje vise klanova u ovoj zemlji, (gore nego izmedju kratista i kung fu-ovaca ili modifikanata i tradicionalista u moje vreme), nacinjen je jos veca steta. Kao najlosiji produkt njegovog ponasanja i nadmenosti je rezultat da sam izgubio prijatelje kod kojih sam godinama bio rado vidjen gost, koje sam takodje rado gostio i koji su bili u stanju da poginu za mene kao i ja za njih. Nazlost sve je prolazno, samo secnj ostaju. Zaista sam uzivao na gostovanju u svim nekad bratskim a sada nazovi protivnickim klubovima i gradovima. Predjene su neke granice ljudske pristojnosti i doslo je cak i do familijarnih uvreda. A sve zbog cega, zbog jednog idola, vere i ideala. Mora biti da smo mi Srbi stvrno proklet narod, izdajemo bracu zbog jednog Kineza. Znam da me prate, nisam paranoican, imam i dokaze da su me neki cinkarili kod GM i ranije ( mada nikada nisam nista lose rekao za njega, mozda moji sledbenici jesu ali nikome ne uskrcujem pravo na sopstveno misljenje) tako da slobodno mozete i ovo da mu prenesete. Nemam st vise da izgubim, odavno sam prozvan modifikantom i nepostovaocem dela i lika GM-a iako to nikada nisam izjavio ili ma kojim gestom pokazao. Iako mnogi misle da likujem, nisam srecan zbog svega sto se izdesavalo, zato sto sam i sam zrtva istog spleta okolnosti. Bolje je da izjavim svoje misljenje sam, nego da budem interpretirn pogresno ko nebrojno put do sada. ovo je moje licno misljenje i nema veze sa stavom TWC Saveza, podrzao ga on ili ne. Pisacu mu i licno, jer sam njegov zahtev za prijateljstvo odbio.

Uprava Saveza.

Seminar je bio odlican i veoma sam zadovoljan odzivom a ljudi prezadovoljni pokazanim tehnikama,zarom i vestinom! Do sledeceg puta, Pozzz

Cestitam i ja Freelanderu sada mozes da stavis drmr ispred imena (mada sva ta polaganja i nisu za cestitanje jer nikakd niko nije oboren za neki rang ne samo u wc nego i u karateu i skoro svim ostalim bv ako uzmemo cinjenicu da se polaganje placa......Zato ja kad bih bio Si Fu ili bilo koji trener BV ne bih naplacivao polaganja ni dinar,zasto da sisam napacene roditelje klinaca ili studente koji uvek imaju nedovoljno novca ili ljude koji jedva obezbedjuju novac za prezivljavanje svoje porodice, ali bi zato obarao 70% ispitanika i trazio pravu demonstraciju znanja a pogotovo najstorstva (crni pojas,10 rang i sl)....E sad u mojoj skoli bi za 15 god treniranja retko ko imao crni pojasALI ZATO ONAJ KO BI GA IMAO BIO BI SA SIGURNOSCU NAJBOLJI BORAC U NEKOJ BV A I SIRE......A ne ono pogledam 30 klinaca od po 7-10 godina svi imaju crni pojas a pre 2 meseca tek prohodali.....

Nego naravno halapljivi SI Fuovi Sensei i treneri uvideli i tu da se moze "malo" uzeti kinta......Tako se isto radi i u ostalim segmentima zivota npr na faxu - mozes da naucis za 6 a mozes i da pljunes 500-1000 i vise evra i u indexu ti pise da si kompetentan kao i onaj ko je zaista kompetentan.......Toga je bilo uvek i bice samo se menja procenat zastupljenosti u nekom drustvu.....Kako svuda tako i u borilackim vestinama.......Stalno vidjam neke smotane smesne debele gojazne sa pivskim stomacima,zgoljave i ostale ljude kako su oni neki majstori,talentovani i kompetentni u BV i to je smesno/zalosno.......U svim ostalim sportovima a posebno u fudbalu i kosarci i sl da bi neko bio majstor necega mora da bude jedan u milion a samo u BV svaki debeljan ili zgoljavko moze da bude majstor i da ima crni pojas.....

Zato se i prakticari BV sve vise udaljuju distanciraju od B sportova praveci se da oni treniraju nesto drugo ali sve je to isto - BORENJE - univerzalni princip evolutivno utkan u sve nas (a najvise u muskarce)....A zasto to rade BV prakticari - pa zato sto se u borilackim sportovima a posebno mma i ultimate fight sve verzije zacas utvrdi ko ima koliki pojas zvanje i primenljivost svog nacina borenja....Nema tu filozofije i presipanja iz supljeg u prazno nego samo CISTI NAUCNI DOKAZI CRNO NA BELO: POTRES MOZGA KOMA,RAZBIJENA ARKADA RAZBIJEN NOS,LJUBICASTO OKO,UNUTRASNJE KRVARENJE,NEDOSTATAK 4 ZUBA I SL

E da Freelamderu ovo se ne odnosi posebno na tebe i ne pisem zbog tebe ali dok sam ti pisao cestitku setio sam se ovog problema u BV pa sam morao da iznesem inace bih opet zaboravio......

Evo jedan delic sa seminara u SM! Hvala Si Fu Nenadu na odlicnom klipu!

Seminar je bio dobro organizovan i prijem vezbaca i ljudi je bio za svaku pohvalu od samog pocetka i upoznavanja sa predstavnicima klubova, majstorima pa do treninga, tehnika koje su obilovale energijom i strascu ka borilackim vestinama. Iznenadilo me da se toliki broj vezbaca odazvao i dosao jer od majsora Koviljaca i jednog i drugog ima vala sta da se nauci. Cak je i majstor Arsen iz Novog Sada pokazao neke tehnike i bilo je odlicno. Medijski veoma lepo propraceno. Svi smo zadovoljni i roditelji i deca. Ovo je jako lep dogadjaj za nas grad i zeljno ocekujemo sledeci seminar, a do tada na trening. Hvala sifu Nenadu na zalaganju i cestitam na polozenom rangu. Pozdrav za sve.

Nije svejedno kako ces presresti udarac...i nije sve jedno da li se branis od udarca ili napadas udarac :) Tan Sao nije podjednako efikasan protiv udarca u glavu i protiv udarca u telo :)

Elem, shvatiti tan sao obican blok je ,pa recimo ,najnizi nivo shvatanja vestine . Tan sao jeste blok , ali je on mnogo, mnogo vise od toga . Za pocetak , samo u stilu kojim se ja bavim ima 5 razlicitih vrsta, odnosno nacina izvodjenja tan sao bloka , a u drugim stilovima Wing Chuna postoji jos prilican nacina izvodjenja ovog bloka .

Pre svega , da se osvrnemo na poreklo ovog bloka . Osnivac Opere Crvenih Camaca , koja je kao sto znamo mesto odakle je Wing Chun potekao je Cheung Ng . On je bio patriota , i pripadao je tajnom drustvu "crvene zastave" koje je bilo osnovano u manastiru Saolin , a cilj je bio svrgavanje Manchu dinastije. Postoje razlicite legende i price o Cheung Ng-u , ako i o vestini kojom se on bavio , ali cinjenice koje se zasnivaju na materijalnim dokazima su sledece. Cheung Ng je osnovao Operu Crvenih Camaca pocetkom 19 veka , i bio je na daleko poznat majstor borilackih vestina. Njegov nadimak je bio "Tan Sao' Ng , zbog njegove upotrebe tehnike tan sao za koju je znao preko 1000 razlicitih aplikacija . Ne moze se sa sigurnoscu tvrditi da je "Tan Sao" Ng radio Wing Chun , ali se zna da su prvi poznati i iastorijski potvrdjeni majstori Wing CVhuna bili njegovi ucenici (Wong Wah Bo, Leung Yee Tai, Dai Fa Min Kam , Yik Kam, Golo Chung...)

Tan Sao je pre svega ideja , jedna od osnovnih ideja Wing Chun-a koja uci najosnovnijim i najvaznijim principima vestine. Tan Sao je i "proto tehnika " , tehnika koja predhodi , i iz koje nastaju sve ostale tehnike\blokovi.Zato je Tan sao prva stvar koja se u Wing Chunu uci uz osnovni udarac( direkt) , i zato tan sao ima najznacajniju ulogu u prvoj formi , i radi se odmah iza direkta. Tan sao je i pokret kojim se kanalise i kontrolice Chi\ki energija . Na kraju Tan Sao je blok kojim se brani gornji deo tela ukljucujuci i glavu .

Prakticna strana necega je jedno a prica o tome - nesto sasvim drugo. Elem, ono sto potencira Wing Chun (barem onakav kakav ga ja znam), to je srediste tela tj. muskulature, odakle i dolazi najveca snaga. Sada, ako pogledamo da se Tan Sao izvodi kroz tri dela tela (prvi je samo telo, drugi deo je od ramena do lakta i treci deo od lakta do sake), moramo imati sklad ova tri dela da bi sam blok bio efikasan. Povrsina ruke kojom se blokira a koja je najefikasnije, je povrsina izmedju sake i lakta. Moze se koristiti i druga povrsina ali taj deo daje najbolje rezulatate. Ako bi tom povrsinom kroz Tan Sao blokirali udarac koji dolazi u glavu, bili bi prinudjeni da podignemo ruku malo vislje, sto bi nas lakat odvojilo od tela, telo bi ostalo nezasticeno a mi bi izgubili sklad celog tela jer bi onda blok dolazio iz ramena a ne iz tela sto Wing Chun ne dozvoljava, i time bi protivniku dali lakat. Kada protivniku damo lakat, mi smo mu dali i telo sto znaci - poraz. Zbog toga smatram da ruku kojom izvodimo blok ne treba da podizemo previse (barem ne kod Tan Sao) sto znaci da taj blok nije dovoljno efikasan za odbaranu od napada na lice.

To je neko moje iskustvo. Kod fizicki jaceg protivnika, visok Tan Sao nece imati funkciju.

Back