WING CHUN ,ADRENALIN I BESKORISNI POTEZI.

Jeste da je u sportovima i samoodbrambenim sistemima uzeto ono sto pali i na tome je akcenat, ali ne vidim zasto isto ne bi bilo uradjeno i sa wing chunom. Ok, treba pokazati forme, ali akcenat pri treniranju staviti na ono cemu borilacka vestina sluzi (konkretno Wing Chun), a to je borenje. Jeste WC sistem komplikovan jer ima mnogo blokova, ali dati na znacaju onima koji su najprimenjiviji, trenirati sa bokserima, kik bokserima, karatistima i drugima, mislim da je najbolji nacin da Wing Chun napreduje.
Pozzz

Cao
Pa jednostavno zato sto onda to vise nije Wing Chun vestina nego vrsta samoodbrane. Dakle sta pali u WC-u ? Neka malo promenjena vrsta lancanih udara, pak Sao, Lap Sao, Bong Sao i to je to. Nozni direkt ka kolenu i to je to. Low kikovi nisu u svojstvu WC-a to je Cheung ubacio u TWC niti su visoki nozni udarci poput mawashi geri dzodana ili ura mawashi itd WC. Dakle ako svedes trening na ono sto sam vec rekao onda je to 10i deo Wing-a. To dobro uvezbaj i eto ti jedan efektivni nacin samoodbrane. Dakle ne trebaju SNT, CKT, BJT...na drvenoj lutki mozes uvezbavati nozne direkte i neke jednostavne vrste rucnih tehnika i to je to. Evo ti modifikovani Wing Chun koji se zove Modified Wing Tsun tu mislim na Leung Ting Wing Tsun a ispod je Non Classical Gung Fu....
Inace ti je sve ovo od Jesse Glover-a, prvog ucenika Brus Li-a. Brus je pri samom pocetku poducavanja vec pokazivao ovakve stvari, nikada se nije predstavljao kao ucitelj Wing Chun-a. Njegova vestina se zvala na pocetku Lee Jun Fun Gung Fu. A prevod glasi Bruce Lee Kung Fu.
kasnije je nastao naziv Jeet Kune Do koji se opet razlikuje od ovoga predhodnog.
Znaci na prvom snimku je Uwe Müller Modified Wing Tsun i prvi ucitelj Pierre Hartmanna.
Pa onda ide Pierre Hartmann
Pa njegova dva ucenika....

Poslednja izmena:
Cao
Decki bum te bili fine neeee....! Salu na stranu, pazite adrenalin i beskorisni potezi su tema, tu nema mnogo filozofiranja, kada si pod adrenalinom ti si samo grubomotoricno sposoban, sve finoce nestaju, boks ili Muay Thai su grubomotoricne vestine, dok su Aikido Wing Chun itd finomotoricne, e sada iz Wing-a pale samo neke tehnike koje su takodje grubomotoricne...kada kazem grubomotoricne tehnike ne mislim da je bokser drvoseca a Wingovac casovnicar...vec je ovako da je bokser naucio kada je neko u odgovarajucoem odstojanju da ga tresne ili fintira i napravi sebi prostor, dok se u Wingu jos trosi vreme na forme itd i nakon ne znam koliko meseci pocinje kao neki polusparing. Dok ce Muay Thaiovac ili bokser vec stvoriti na sparinzima osecaj za vreme i prostor. E njima mnogo lakse pada i pod adrenalinom da se brane jer je to njima vec prisvojen osecaj i postaje svojstvo njihovog borbenog bica. A psiha igra mnogo veliku ulogu u ulicnoj tuci.
Pozdrav

Kad sam procitao tvoj post i ,podrctano ,nasmejao sam se i rekoh ajde da podelim na forumu nesto sto me uvek blago nasmeje:);
Imam ,druga koji je visok skoro dva metra ,koji verovao ili ne svaki dan ide u teretanu ,kad ga vidis pomislis ''Taman posla da se sa njim pokacim''
A,onda se setim situacije gde sam se sa njim mnogo puta nasao ,svaki put kad dodje do neke napetosti(Tuce) on iskoristi nek svoju psihologiju kamuflaze ,poput neke zivotinje koja se naduva i protivnik pomisli ''Bolje da se sa ovim ne kacim'' ,a kad bi druga strana znala da ovaj ima mala jajca i srce ,rastrgao bi ga od besa sto je bio prevaren;)

Evo ovo je pokazatelj kako treba da se trenira.... Ovaj lik jeste dobio udarac sada, ali kladim se da nikada vise nece u zivotu, jer ce biti 300% obazriviji sa 100 puta boljim refleksima. Mozda je bolelo ali j naucio vaznu lekciju - Neko na ulici te nece mlohavo napasti kao tvoj drugar iz kluba koji prvo gleda da te ne povredi i da ti da vreme da se odbranis, pa tek onda da te stvarno udari. Taj neko ce te napasti i udariti kao ovaj ovde sa klipa, i ako naucis da se odbranis na treningu , uspeces da to primenis i na ulici , i to je ONO STO SVI HOCEMO - DA SE OSPOSOBIS ZA REALNE SITUACIJE.

Ovako bi prosli svi vezbaci nekih tradicionalnih, mitskih i trange-frange borilackih vestina..... Ovaj lik trenira MMA, kick box ili sta vec, znao je da ce doci udarac i opet ga je primio......A sta bi onda bilo sa nekim ko trenira misticnu bor.vestinu i ne zna da ce doci udarac? PA primio bi udarac 500% nikakva odbrana mu tu ne bi pomogla.

Kada bi svaki vezbac misticnih bor.vestina primio ovakav udarac, brzo bi shvatili poentu borenja i postali bi mnogo bolji borci a ne fantazeri.

Sad ozbiljno verujem da trollujes. Ako obratis malo paznju na medije koji se bave borenjem...videces da su svi osudili ovaj video. Svi MMA borci, treneri, novinari su osudili ovaj video.

Posto si psiholog trebalo bi da znas kakav uticaj na mozak ostavlja nokaut, a ovaj decko je bas to doziveo. Bas zbog toga se na treninzima koristi puno zastitne opreme. Naravno ne mislim na Parkinsonovu bolest Muhamada Alia vec mislim na to da svaki covek koji dozivi nokaut je svaki sledeci put podlozniji nokautu.

OVAKO NE TREBA DA SE TRENIRA. Ovo nije trening ovo je bezrazlozna demonstracija sile koja je za posledicu imala mozda i ozbiljnu povredu (svako ko je slomio vilicu znace o cemu pricam).

Ako hocete da trenirate pravilno, da se spremate za stres koji borba donosi onda morate da sparingujete, da radite sparing drillove i tako cete se spremiti za ono sto ulica donosi. Ovako...nista od toga.

@ bRu zLi
видео који си поставио је само одраз его трипа „инструктора“ и нема никакву вредност што се тиче оспособљавања вежбача за иоле озбиљнији рад, пре ће бити припрема вежбача за подчињавање „инструктору“...

Evo ovo je pokazatelj kako treba da se trenira.... Ovaj lik jeste dobio udarac sada, ali kladim se da nikada vise nece u zivotu, jer ce biti 300% obazriviji sa 100 puta boljim refleksima. Mozda je bolelo ali j naucio vaznu lekciju - Neko na ulici te nece mlohavo napasti kao tvoj drugar iz kluba koji prvo gleda da te ne povredi i da ti da vreme da se odbranis, pa tek onda da te stvarno udari. Taj neko ce te napasti i udariti kao ovaj ovde sa klipa, i ako naucis da se odbranis na treningu , uspeces da to primenis i na ulici , i to je ONO STO SVI HOCEMO - DA SE OSPOSOBIS ZA REALNE SITUACIJE.

Ovako bi prosli svi vezbaci nekih tradicionalnih, mitskih i trange-frange borilackih vestina..... Ovaj lik trenira MMA, kick box ili sta vec, znao je da ce doci udarac i opet ga je primio......A sta bi onda bilo sa nekim ko trenira misticnu bor.vestinu i ne zna da ce doci udarac? PA primio bi udarac 500% nikakva odbrana mu tu ne bi pomogla.

Kada bi svaki vezbac misticnih bor.vestina primio ovakav udarac, brzo bi shvatili poentu borenja i postali bi mnogo bolji borci a ne fantazeri.

Ovaj vid treninga je glupost,jer meni trener treba da polomi ruku(a jednom je zamalo nogu) da bi ja naucio kako da se branim od poluga?
Demonstrirao je leg lock i tako mi jako zavrnuo nogu da i ja pored tapkanja i dranja on nije reagovao na to,dok mu neki covek nije rekao da malo oladi :)

Iako se slazem sa tobom u vecini slucajeva ,posebno u oblasti psihologije i psiholoskog pristupa osobe pri B.V. i realnim situacijama ,ali mislim isto da je ovaj instruktor blago receno totalna budaletina.
Mislm da je hteo dokazati pred napaljenim momcima svoj ego ,velicinu ....Obrati izraze lica momaka kad je decko pao posle nokauta i videt ces strah i odusevljenje ,koje je ipak strah opet prekrio njihove osmehe.
Potom onakav potez guranje nogom da mu da do znanja ''ajde ustaj, ne glumi ,nije ti nista'' .

Slucajno sam naleteo na temu i, priznajem, nisam sve postove procitao.

Komentarisacu iskljucivo problem adrenalina i uticaja na psihu, ne i korisnost tehnika niti superioornost jednog, drugog ili treceg sistema ili vestine.

Kontrola navale adrenalina u istocnjackim ali i zapadnim vestinama i sportovima se regulise treningom. Na istoku se taj trening zove ćigong, na zapadu nije bilo generalnog imena za takvu vrstu treninga. Elem, poenta je da se kroz trening ćigonga-razne vežbe istezanja, fleksibilnosti tetiva i mišića, kontrole disanja ali i putem jačanja udarnih površina telo dovede u stanje da hladnokrvno razmišlja.

Stvar je veoma jednostavna - uglavnom čovek diše gornjom trećinom pluća. Na taj način srce ima manje prostora za rad pošto vazduh ne ide u donji deo pluća - tzv. plitko disanje. Samim tim, telo je nesvesno već u stanju "napetosti" U slučaju stresne situacije, nadbubrežne žlezde skoro odmah(kratak fitilj) ispuštaju adrenalin kako bi obezbedile više kiseonika mišićima kako bismo imali jaču i možda bržu reakciju(opušten mišić ima bržu reakciju).
Trening kontrole i dubokog disanja ostavlja prostor da se nadbubrežne žlezde dosta kasnije uključe ako se uopšte uključe pošto telo ima dovoljno kiseonika za obavljanje potrebnih akcija.

Zašto dolazi do "suženja uma" kod vežbača istočnjačkih veština? Zato što se taj trening kontrole sve više i više izostavlja ili ga uopšte i nema, zarad "drilovanja" tehnikama koje bi trebalo da pariraju boksu, muai thahiju ili BJJ umesto da budu to što jesu.
Veštine treba da evoluiraju ali ako izostavimo osnovni trening koji dovodi do smirenog uma u konfliktnim situacijama, bolje je baviti se nečim drugim nego se zaluđivati.

Sad ozbiljno verujem da trollujes. Ako obratis malo paznju na medije koji se bave borenjem...videces da su svi osudili ovaj video. Svi MMA borci, treneri, novinari su osudili ovaj video.

Posto si psiholog trebalo bi da znas kakav uticaj na mozak ostavlja nokaut, a ovaj decko je bas to doziveo. Bas zbog toga se na treninzima koristi puno zastitne opreme. Naravno ne mislim na Parkinsonovu bolest Muhamada Alia vec mislim na to da svaki covek koji dozivi nokaut je svaki sledeci put podlozniji nokautu.

OVAKO NE TREBA DA SE TRENIRA. Ovo nije trening ovo je bezrazlozna demonstracija sile koja je za posledicu imala mozda i ozbiljnu povredu (svako ko je slomio vilicu znace o cemu pricam).

Ako hocete da trenirate pravilno, da se spremate za stres koji borba donosi onda morate da sparingujete, da radite sparing drillove i tako cete se spremiti za ono sto ulica donosi. Ovako...nista od toga.

Ahahha, ala ste se svi odreda istripovali. Pa naravno da ja ovo ne podrzavam, i nemam lepo misljenje o treneru, ne bih ja ovo uradio niti bih voleo da meni ovo uradi trener, ali ako se ostavimo moralne strane i sagledamo ovo po principu zivotinja i borbe za opstanak........ Uocavamo sta je realnost. ovo je realnost.....Nije realnost neki tamo trener koji je dobar pedagog, vaspitac, ucitelj i koji mazi svoje borce pa ih namerno napadne mlohavo i polako da oni imaju vremena da se odbrane pa da njegova vestina ispadne "upotrebljiva" .

Takvi treneri nanose mnogo vise stete svojim ucenicima, jer ce ovakve udarce sa klipa da prime jos 20 puta na ulici, mozda i 20 puta gore i jace, jer ce oni izaci na ulicu i reci "Sta je bre bilo, je l znas ti ko sam ja, ja treniram to i to (i to me cini nepobedivim, mogu cak i od trenera da se odbranim) i puni pseudosigurnosti u sebe ce izaci svakom na crtu.

Sa druge strane ovaj momak jeste povredjen mozda, primio je taj 1 udarac, ali zato do kraja zivota imace vanserijske reflekse za svakog ko mu prijde blize od pola metra. I uvek ce mu biti ruke tu negde gore, jer ce ga ovo traumaticno iskustvo podsecati da ce mozda primiti udarac. E sad negativna strana ovoga moze biti sto moze postati previse anksiozan i bojazljiv da ga neko moze opet ovako iznenada udariti, ali bolje i to nego da ide kao vecina likova prepunih ega pricajuci - Sta je bilo, sta hoces a onda dobiju batine kao vo u kupusu.

A ovi sto su osudili taj klip, tzv svi treneri - bas njih briga za ovog decka, to su sve kvazi moralisti, njih je briga za svoj posao, za svoj izvor novca, jer ovo baca negativnu sliku na BV i BS, pa se moze desiti da opet neko iz vlade iskoci i kaze hej hajde da zabranimo borenje, to je nasilje. A borenje i jeste zapravo nasilje, ne moze tu i jare i pare, da se kao boris 100% a ovamo da mazis protivnika.

Znaci zato su oni to osudili, zato sto zele da ga odbace od sebe i da se ograde od toga, da ne bi trpeli posledice tj njihov biznis da ne trpi posledice, a za ovog lika ih bas briga, da su se borili sa njim u kavezu ne bi ga uopste mazili, nego bi mu jos gore racopali glavu.

Moj glasbi isao treneru , samo da je stavio rukavice . Kontam da su ovi momci svi 18+ i da su na svoju odgovornost otisli da treniraju REALNO BORENJE a ne tracenje prazne slame. Kome se to ne svidja moze da ide da igra balet.

Znao sam jednog boksera koji je voleo da boksuje, ali da ne dobije ni jedan udarac, pa je trenirao samo shadow boxing a izbegavao sparing. Kada bi ispala frka na ulici, primenjivao je neku istocnjacku filozofiju kako je on iznad svih tih ulicnih makljaca i kako mu savest i brutalne tehnike boksa ne dozvoljavaju da povredi protivnika pa se zato izvinjavao, bezao i izbegavao borbe....Mislim ono, zasto je onda trenirao boks? To je onda onaj USA Cardio fitness boxing, a ne boks. To je isto kao kada bi neki fudbalski tim zeleo da igra fudbal ali da nikada ne primi gol.

I jos nesto, pogledajte lepo klip, trener nije zeleo faca da ispadne, nije ga iznenada udario, znaci on je pozvao nekog od momaka, objasnio svima sta ce sada uraditi, momak se pripremio, podigao ruke, trener mu je simulacijom pokazao kako ce ga napasti, vratio ruku spremio se, napao ga nekim smesnim ulicnim nepravilnim kroseom sa mnooogo velikim lukom od koga mozes da popijes kafu i da stignes da se odbranis, i nije bila ni neka brzina i ovaj je opet uspeo da primi udarac i to bas bradom cini mi se, cim se onoliko prosipao........

Pa sta je trener trebao da uradi???

Znaci kazem ti da cu te napasti, kazem ti kako, znas sta treba da uradis, i sta kada ja pustim ruku trebam da se grcim na svakih 1,5 mikrosekundi ii da razmisljam, hej a sta sad ako ovaj ne uspe samo malo da cucne, sta ako naleti na moj udarac svojom bradom ?

To je ono sto mnogi nazovi "mma borci i vezbaci" ne znaju.....Preskacu puno boks a mnogo treniraju parter.....Boks i kik box im se svede na naziv "udaranje" . Pa nije boks "udaranje", zna se kako se boksuje, to je mnooogo vise od udaranja..... Ceo zivot se uci, i opet se neko nadje da te nokautira.....

Ovaj vezbac ne zna osnovu drzanja glave u borenju, a to je zalepljena brada za grudi a ne evo brada na izvol'te .

Svako ko drzi tako glavu prvo sto nauci je kakvog je ukusa pod u bokserskoj sali.

I jos nesto, pogledajte lepo klip, trener nije zeleo faca da ispadne, nije ga iznenada udario, znaci on je pozvao nekog od momaka, objasnio svima sta ce sada uraditi, momak se pripremio, podigao ruke, trener mu je simulacijom pokazao kako ce ga napasti, vratio ruku spremio se, napao ga nekim smesnim ulicnim nepravilnim kroseom sa mnooogo velikim lukom od koga mozes da popijes kafu i da stignes da se odbranis, i nije bila ni neka brzina i ovaj je opet uspeo da primi udarac i to bas bradom cini mi se, cim se onoliko prosipao........

Pa sta je trener trebao da uradi???

Znaci kazem ti da cu te napasti, kazem ti kako, znas sta treba da uradis, i sta kada ja pustim ruku trebam da se grcim na svakih 1,5 mikrosekundi ii da razmisljam, hej a sta sad ako ovaj ne uspe samo malo da cucne, sta ako naleti na moj udarac svojom bradom ?

To je ono sto mnogi nazovi "mma borci i vezbaci" ne znaju.....Preskacu puno boks a mnogo treniraju parter.....Boks i kik box im se svede na naziv "udaranje" . Pa nije boks "udaranje", zna se kako se boksuje, to je mnooogo vise od udaranja..... Ceo zivot se uci, i opet se neko nadje da te nokautira.....

Ovaj vezbac ne zna osnovu drzanja glave u borenju, a to je zalepljena brada za grudi a ne evo brada na izvol'te .

Svako ko drzi tako glavu prvo sto nauci je kakvog je ukusa pod u bokserskoj sali.

Moj drug je pre nekoliko godina dosao da trenira dal' Judo ,ili nesto udaracko ,sad se stvarno ne secam ,ali znam da ga je trener naocigled prisutnih dohvatio i takvom silinom bacio na strunjacu da mu je zauvek povredio rame i reakcija udarca se prenela i na lakat koji mu do danas posle ramena nije u funkciji onako kako treba.
Momak je zdrav ,prav dosao da trenira i iskompleksirana budala je nesto htela dokazati pred napaljneim momcicima.
Danas je invalid jer ne moze koristiti onako ruku ,kako mu je na porodjaju dato pravo.
Sad ti meni reci sta je poenta svega toga? Ja se slazem da treba trenirati surovo i zestoko ,ali ne po cenu povreda koje te mogu dovesti do hendikepa.
Cak i kad se trenira zestoko treba znati i tako trenirati...Neka se predje granica ajde i nekako ,ali dve linije do ekstrema ,ne.
Sta da je momak usled udarca dobio unutrasnje krvarenje mozga ,pucanje arkade koje za njega mozda moze biti fatalno,sta da je izgubio oko ,ili poremecaj mozdanih funkcija,mi ,ti ili trener pa cak ni on koji je nokautiran to ne znamo ,ali kad se desi onda je kasno.
Trener NEMA pravo da toliko daleko odlazi sa takvom vrstom treninga ,njegovo je da trenira ljude i prenosi znanje i posle zestokih treninga ,ako dobijes batine na ulici,a mogao si tu tucu dobiti ,onda je to tvoja greska.
Tako ja vidim situaciju.

Poslednja izmena:
Strucnost trenera se tu dovodi u pitanje.Lako je ako ti trener ima 100+ kila,a ti 20ak manje pa da na tebi demonstrira bacanja i udarce.

Bas o tome i pricam u svom postu gore,ili ako imas vrhunkog trenera koji sa tobom trenira zestoko ,a ti izadjes na ulicu i pokazes malo srce ,zavrsena prica.
Taj neko moze samo trenirati hobija radi i da zadovolji sam sebe iznutra i povremeno otkloni strah iz srca i zeluca

Ahahha, ala ste se svi odreda istripovali. Pa naravno da ja ovo ne podrzavam, i nemam lepo misljenje o treneru, ne bih ja ovo uradio niti bih voleo da meni ovo uradi trener, ali ako se ostavimo moralne strane i sagledamo ovo po principu zivotinja i borbe za opstanak........ Uocavamo sta je realnost. ovo je realnost.....Nije realnost neki tamo trener koji je dobar pedagog, vaspitac, ucitelj i koji mazi svoje borce pa ih namerno napadne mlohavo i polako da oni imaju vremena da se odbrane pa da njegova vestina ispadne "upotrebljiva" .

Takvi treneri nanose mnogo vise stete svojim ucenicima, jer ce ovakve udarce sa klipa da prime jos 20 puta na ulici, mozda i 20 puta gore i jace, jer ce oni izaci na ulicu i reci "Sta je bre bilo, je l znas ti ko sam ja, ja treniram to i to (i to me cini nepobedivim, mogu cak i od trenera da se odbranim) i puni pseudosigurnosti u sebe ce izaci svakom na crtu.

Sa druge strane ovaj momak jeste povredjen mozda, primio je taj 1 udarac, ali zato do kraja zivota imace vanserijske reflekse za svakog ko mu prijde blize od pola metra. I uvek ce mu biti ruke tu negde gore, jer ce ga ovo traumaticno iskustvo podsecati da ce mozda primiti udarac. E sad negativna strana ovoga moze biti sto moze postati previse anksiozan i bojazljiv da ga neko moze opet ovako iznenada udariti, ali bolje i to nego da ide kao vecina likova prepunih ega pricajuci - Sta je bilo, sta hoces a onda dobiju batine kao vo u kupusu.

A ovi sto su osudili taj klip, tzv svi treneri - bas njih briga za ovog decka, to su sve kvazi moralisti, njih je briga za svoj posao, za svoj izvor novca, jer ovo baca negativnu sliku na BV i BS, pa se moze desiti da opet neko iz vlade iskoci i kaze hej hajde da zabranimo borenje, to je nasilje. A borenje i jeste zapravo nasilje, ne moze tu i jare i pare, da se kao boris 100% a ovamo da mazis protivnika.

Znaci zato su oni to osudili, zato sto zele da ga odbace od sebe i da se ograde od toga, da ne bi trpeli posledice tj njihov biznis da ne trpi posledice, a za ovog lika ih bas briga, da su se borili sa njim u kavezu ne bi ga uopste mazili, nego bi mu jos gore racopali glavu.

Moj glasbi isao treneru , samo da je stavio rukavice . Kontam da su ovi momci svi 18+ i da su na svoju odgovornost otisli da treniraju REALNO BORENJE a ne tracenje prazne slame. Kome se to ne svidja moze da ide da igra balet.

Znao sam jednog boksera koji je voleo da boksuje, ali da ne dobije ni jedan udarac, pa je trenirao samo shadow boxing a izbegavao sparing. Kada bi ispala frka na ulici, primenjivao je neku istocnjacku filozofiju kako je on iznad svih tih ulicnih makljaca i kako mu savest i brutalne tehnike boksa ne dozvoljavaju da povredi protivnika pa se zato izvinjavao, bezao i izbegavao borbe....Mislim ono, zasto je onda trenirao boks? To je onda onaj USA Cardio fitness boxing, a ne boks. To je isto kao kada bi neki fudbalski tim zeleo da igra fudbal ali da nikada ne primi gol.

Pa sam si rekao da je to pokazatelj kako treba da se trenira,niko se ovde nije istripovao. To je najgori moguci primer kvalitetnog treninga. I ucenik nece imati vanserijske reflekse ako ga nabodes u glavu i prospes mu vilicu po podu,ne znam gde si to cuo. Sparring i to jak - svakako. Ali ne nista slicno ovome jer ovo nema veze sa pravim nacinom treniranja.

Poslednja izmena:

Back