WING CHUN ,ADRENALIN I BESKORISNI POTEZI.

Nije loše nije loše i ja volim Wing Chun u okviru Jeet Kune Doa a konačno mi je i stiglo odgovarajuće deblo za drvenu lutku, pa na tesanje mora se biti pažljiv prilikom bušenja. Inače stvar je u prilazu. Da li prilaziš nečemu kao sportu ili veštini. Inače zaboravio si da boks ima četiri udarca direkt, aperkat, kroše i patos. I da bez napora nema ni sporta ni veštine zato bi trebalo držati dva tipa treninga početni i napredni. Početni za one bez napora a one koji žele više u napredni trening. Činjenica je da je samo Judo inferioran u odnosu na Aikido a to su dokazivali od Uješibe pa nadalje iz jednostavnog razloga Aikido nema tehnike napada već je čisto odbrambena veština dok je Judo zasnovan prvenstveno na napadu "sad ću da te zgrabim i tresnem" a to ide na ruku akidistima i judisti izvlače deblji kraj. Inače protiv aikidista treba koristiti samo niske udarce nogom front,low, mačiji savate udarac .......Protiv boksera koristi karate udarce a protiv karatiste koristi bokserske udarce čist JKD.

Iz ovoga se vidi samo jedna činjenica. Ti pojma nemaš šta pričaš. O Wing Chun-u ne mogu da pričam ništa jer ne znam, ali ovo što si ti napričao za Judo i Aikido govori samo da nemaš pojma na kojim se principima zanivaju ove dve veštine.

Vidi, vrlo je prosto. Da bi o nekoj knjizi mogao da sudiš moraš prvo da je pročitaš i onda da je shvatiš. E sad, šta ti nisi uradio od ova dva?

Jao šta sve neću videti čuti, judo inferioran u odnosu na aikido. Prosto ne mogu da verujem da svojim očima

Cccc kako je ovo bedno i smesno......

Nazalost ovaj jos ima srce pa je izasao i obrukao se, a ovakvih "majstora" umisljenih ima jo smali milion, ali takvi ni jednu realnu tucu nisu imali.

Ali,ajde sto se on snasao da uzima novac od budala,nego sto se onoliki broj budala naslo na jednom mestu da glumi dobijeni udarac ,pa se uvijaju i lome ....Razumeo bih da za tu glumu dobiju neku jaku dnevnicu,ovako.......Ili je u pitanju cast prema ''masteru'' pa su zatvorili jedno oko ,iako su ''mozda'' bili svesni njegove prevare.

O cemu se radi? Pa, zaslepljenost vestinom, idealizovanje svog "mastera" tj trenera koje je patoloske prirode, iracionalna ubedjenost da je to savrseno, i laicki receno klasicno slihtanje treneru.

Ljudi znaju da je on prevarant-ludak, ekscentrik, ali to potiskuju i uz pomoc psiholoskih mehanizama odbrane ubede sebe svesno da on to zaista moze, a svoje sumnje strpaju u podsvest i potisnu.

Ima raznih ljudi. Nisu svi isti kao mi. Ne treba se ni cuditi kako neko moze ovo ili ono da uradi. Moze. Nije kao mi.Drugaciji je. Drugacija licnost - drugaciji mentalni i intelektualni sklop.

Verovatno se racionalni likovi okuplaju oko nekog boksera, mma trenera, dzudiste i sl. a psihicki labilni oko ovog, jer on "prodaje" bas upravo ono sto njima treba, on zadovoljava njihovu fantaziju i mastu.

ISta stvar ako kada se neko opredeljuje da li ce da trenira neku vestinu kung fua ili boks.... Oni u boksu znaju sta da ocekuju i to prihvataju bez straha, a ovi drugi zele to da po svaku cenu izbegnu i traze "alternative bezbolne puteve", zele precicu, i vide je u nekim misticnim filosofskim istocnjackim vestinama.

Tacno se po profilu licnosti moze odrediti na koji sport/vestinu bi otisao.

Gay lik se zgrazava kick boxa, a mladjani delinkvent sigurno se nece opredeliti za tai chi chuan, ili aikido, a pogotovo nece pokusavati da shvati Brus Lijevu filozofiju Jeet Kune Do-a.

Plasljiv i nesiguran, pretezno anksiozan covek sa prezivljenom mozda i traumom nekom ce se 90% odluciti za odbrambenu vestinu dok ce se kolericna osoba a asocijativnim ponasanjem pre opredeliti za neku napadacku vestinu odnosno sport jos bolje, kako bi mogla sto vise preko sporta da dela u praksi i zadovolji svoj nagon koji je preko sporta socijalno prihvacen a na ulici kaznjiv i osudjen.

Zato se i kaze ono u narodu - Cccc pravi gluposti na ulici - prijatelju daj ga na boks, bar da to preusmeri na sport i spasi se. Iam u tome istine.

Gay lik se zgrazava kick boxa, a mladjani delinkvent sigurno se nece opredeliti za tai chi chuan, ili aikido, a pogotovo nece pokusavati da shvati Brus Lijevu filozofiju Jeet Kune Do-a.

Svojevremeno,moj ortak se upoznao sa nekom ribom ciji je najbolji drug gej.I tako se on tu uvukao nekako u nasu ekipu,ortak i ja pratimo MMA,on zbog posla ne moze da trenira,ja treniram,i odmah je skretao paznju kako smo nas dvojica krvozedni,i da izlazimo u grad samo da bi nekom slomili vrat :D
I onda kad je krenuo da muva jednog ortaka iz ekipe,koji je inace bajker i ima duzu kosu(uz to ima devojku 5) godina,onda smo ga na fin nacin udaljili :)

Svojevremeno,moj ortak se upoznao sa nekom ribom ciji je najbolji drug gej.I tako se on tu uvukao nekako u nasu ekipu,ortak i ja pratimo MMA,on zbog posla ne moze da trenira,ja treniram,i odmah je skretao paznju kako smo nas dvojica krvozedni,i da izlazimo u grad samo da bi nekom slomili vrat :D
I onda kad je krenuo da muva jednog ortaka iz ekipe,koji je inace bajker i ima duzu kosu(uz to ima devojku 5) godina,onda smo ga na fin nacin udaljili :)

Pa o tome ti i pricam !

Cemu spamovanje sa psihologijom? Znamo da to studiras, samo ne znamo sta treniras :)

Ne studiram.

A nije spamovanje, vec su teme komplementarne. Psihologija sporta, zatim licnost sportiste, ima mali milion tema.

Znas ono kada se kaze - Dzabe sve u borenju ako neko nema "cuku" , "srce" "mooda" ?

E pa to srce, cuka, mooda je zapravo psihologija.

Mnogo bitnija stvar od same fizicke komponente - telo, kao i tehnicke - nivo uvezbanosti vestine.

Pazi, sad bih ja ladno mogao da uzmem svaku tvoju recenicu da obrazlazem i kritikujem, objasnjavam gde se ne slazem sa tobom i zasto mislim da nisi u pravu sto neke stvari tvrdis... Ali cemu to? Zasto siriti temu u nesto sto nije usko vezano za nju?
P.S. I dalje ne znam sta treniras, a ako sam pogresio za psihologiju, izvinjavam ti se, mada mi se cini da sam procitao u nekom tvom postu da si napisao da to studiras (ili si zavrsio,svejedno)
Pozdrav

Cao
Inace se slazem sa bRuZli-em, srce,mooda,hrabrost su u mnogim situacijama bitnije nego sama vestina, jer ima ljudi koji vazda vezbaju ali kada dodje do ulicne primene nema nista od toga...ali postoje i ljudi koji imaju Mooda i tehniku/vestinu e to je onda vrlo zayebana stvar....
Pozdrav

Pazi, sad bih ja ladno mogao da uzmem svaku tvoju recenicu da obrazlazem i kritikujem, objasnjavam gde se ne slazem sa tobom i zasto mislim da nisi u pravu sto neke stvari tvrdis... Ali cemu to? Zasto siriti temu u nesto sto nije usko vezano za nju?
P.S. I dalje ne znam sta treniras, a ako sam pogresio za psihologiju, izvinjavam ti se, mada mi se cini da sam procitao u nekom tvom postu da si napisao da to studiras (ili si zavrsio,svejedno)
Pozdrav

Zavrsio sam. Vestina? - Zasto je to bitno? Zbog stereotipa, da znas u koji stereotip da me uvrstis.... Hajde da kazemo da sam trenirao vise toga, a u zadnje vreme samo ono realno a znase koji su to sportovi.

A nemam nista protiv da kazes gde se sve ne slazes sa mnom, ja mislim da sam u pravu, i nije tesko zakljuciti zasto, evo wtpredator je odmah video na sta sam j amislio, ne treba covek da bude strucnjak pa da zna da je to tako.

I kako niej u skladu sa temom, kada je u nazivu teme rec adrenalin. Adrenalin se luci ne sam od sebe nego krece sve kao psihosomatski simptom. To nam je sve ostalo od pra pra pretka kada su ispred njih iskakale divlje zivotinje, i onda je njihov mozak razvio posebno psiholosko reagovanje koje upravlja fizioloskim funkcijama i osposobljava telo da se izbori sa opasnoscu . PA tako imamo pojacano disanje, sirenje zenica, ubrzan rad srca, stopiranje rada organa za varenje, kako bi sto vise krvi bilo za misice, povecana potrosnja masti i glikogena radi veceg misicnog rada, misicna zategnutost i spremnost na akciju.

Da sve ove mehanizme nisu imali nasi preci - ne bi preziveli.

Mada u ovakvim situacijama javlja se proces fight or flight , tj budi predator ili zrtva. I o tome sam pisao - zrtva ode da treira aikido a predator kick box.

Tako da ova tematika itekako ima veze sa psihologijom, celo borenje je zapravo psihologija, ko tu pobedi ima 90% sansi da pobedi i u fizickom samom obracunu, i nikakvi tu potezi ne pomazu kada se neko uspanici, zakoci, inhibise.

Da li ti je poznata i ona cinjenica da slabasni ljudi koji pate od nekih psihijatrijskih bolesti kada dobiju napad ili se uznemire ne mogu da ih nadvladaju 4-5 ogromnih teskih coveka? KAze se da dobiju "nadljudsku snagu" .

E to nisu potezi nego cista psihologija, tj njihov dusevni zivot kao takav.

Problem je sto sve vise ljudi gledaju vestina protiv vestine, onaj fazon "moj kung fu je bolji od tvog", dal je bolji kik boks ili wing chun, MMA (sta je MMA??) vs neki drugi sport........a ne kapiraju da se ne bore vestine nego covek protiv coveka.

da ali nekog coveka moze da inhibise neka vestina, a neki sport moze da nekog izuzetno stimulise i razvije u pravog borca, da mu digne te neke psiho faktore - samouverenje, samocenjenje, sigurnost, otkloni anskioznost, preispitivanje itd.

Npr ko trenira WC a dobar je borac, bice on OK, ali kada bi trenirao box bio bi 5 puta bolji od samog sebe, iako izuzememo cinjenicu da je on i sa samo WC-om najjaci lik u gradu npr.

Tako da jeste tacno da su bitni borci, ali bitne su i vestine/sportovi puno, jer mogu potencijalne borce da unazade ili da im daju vetar u ledja.

Najlepsi osecaj za borca vezbaca je kada nesto trenira godinama a izuzetno je anksiozan u konfliktnim situacijama pred tucu, i totalno nezadovoljan sobom, a onda ode na drugi sport i dozivi takav preokret u razmisljanju u pogledu na svet, u samopouzdanje, u verovanje svojim kompetencija, i onda je u konfliktnim situacijama "ladan ko spricer" .E ka tome treba da se tezi.

Kada neko oseti taj osecaj - to je to, to je ta vestina/sport.

E sad postoji tu malo patologija nazalost, kada neko oseca preveliko samopouzdanje koje je iracionalno, kao npr onaj majstor koji prebija ucenike magijom, a oni se bacaju po strunjaci a posle ga jedan dobro izdeveta i ispljuska...BAs je neko stavljao klip da li na ovoj temi ili na nekoj slicnoj.Ali o tome drugi put.

Problem je sto sve vise ljudi gledaju vestina protiv vestine, onaj fazon "moj kung fu je bolji od tvog", dal je bolji kik boks ili wing chun, MMA (sta je MMA??) vs neki drugi sport........a ne kapiraju da se ne bore vestine nego covek protiv coveka.

Pa,bas zbog toga i ova tema kaze ''Adrenalin i beskorisni potezi'' ,nismo se udaljili od teme ,vec ti je samo kolega bRUZ li opisao i psiholoski pristup osobe i kako i na koji nacin reaguje i sta osoba trenira i kako ce se snaci i sl.

Psihologija igra veoma vaznu ulogu u takvim situacijama .Nije to onaj pristup ''Prljavog Harija'' ,ali ima mnogo istine gde hladna glava sa zestokim srcem sve resava ,ako dodje do sukoba.

Sve je dzaba ,ako treniras ,ako ces se zbog slabog zeluca ili ''neznosti u jajima'' povuci ,kad treba da se odupres

Pricas o stereotipima, a i sam se bavis njima. Sta cemo sa ljudima koji treniraju i aikido i kik boks? Da li su oni zrtve ili predatori?
Kada sam rekao da se ne slazem sa tobom, mislio sam na onaj prethodni opsirnij post u kom sve gledas crno-belo. Zasto je Bas Ruten to sto jeste? Zasto je Orlando Kruz bokser? U klubu gde sam trenirao WC bio je decko koji je 13 godina trenirao dzudo, ko od brega odvaljen, redovno ulece u tuce i uglavnom ih dobija, a sad hoce nesto drugo da proba. Sa druge strane, bilo je likova koji su uplaseni i hoce da nauce neke poteze koji bi im omogucili da se odbrane, kao i oni koji bi da budu "nepobedivi". Imas gej vojnika koji se bore po ratistima, sa druge strane imas likova koje kad vidis dodje ti da se usoras od straha, a oni u stvari cave.
I nisi jedini koji zna sta je adrenalin :)
Sto se tice mog pitanja na koje izgleda necu dobiti odgovor-postavio sam ti ga da bih znao kroz koju prizmu gledas na zadate teme, jer nece na borenje isto gledati dzudista i bokser. Medjutim, iz tvojih postova, vidim da ovde prosipas neku svoju primenjenu psihologiju i retko napises bilo sta konkretno i konstruktivno. I ono sto je Platon rekao za sofiste, kazem i ja za tebe - kroz svoj govor se predstavljas kao ucitelj u onim stvarima o kojima jako malo znas....da ne citiram Tomu Akvinskog, ne bih da se uvredis.
Pozdrav

Pa,bas zbog toga i ova tema kaze ''Adrenalin i beskorisni potezi'' ,nismo se udaljili od teme ,vec ti je samo kolega bRUZ li opisao i psiholoski pristup osobe i kako i na koji nacin reaguje i sta osoba trenira i kako ce se snaci i sl.

Psihologija igra veoma vaznu ulogu u takvim situacijama .Nije to onaj pristup ''Prljavog Harija'' ,ali ima mnogo istine gde hladna glava sa zestokim srcem sve resava ,ako dodje do sukoba.

Sve je dzaba ,ako treniras ,ako ces se zbog slabog zeluca ili ''neznosti u jajima'' povuci ,kad treba da se odupres

Tu se svi slazemo, ja se nisam slozio sa njegovi opsirnim "odgovorom" na moje prosto pitanje vezano za poslednji postavljen klip- KOJA JE OVO VESTINA?

Sve je dzaba ,ako treniras ,ako ces se zbog slabog zeluca ili ''neznosti u jajima'' povuci ,kad treba da se odupres[/QUOTE]

Bas tako.Ja sam znao jednog boksera, lik je ubica, da se smrznes kada pocne da radi kombinaciju rukama, tezak kao teskas, brz kao muva ! Prosto mislis ovaj je rodjen za ubicu.
Ali kad treba da izadje na mec - nekako nestane sve ono sto je on, ostane samo neki tezak dobrica koji ne zna sta ce sa rukama, a najradije bi da se uhvati za glavu i sagne umesto da pokaze zube i zamahne rukom.

Jeste da je jak, jeste da ima jak udarac, ali dzabe to kada su noge nestabilne i kada klecaju kolena. Pa noge nas drze na zemlji.

Resenje za ovakve borce je da primaju udarce i da prihvate "poraz" da se ne plase poraza, kao sto Brus Li kaze - kada prihvatis smrt, onda imas sansu da pobedis. Ako previse razmisljas, jao a sta ako poginem, jao a sta ako me izubija, vec si gotov, izubijace te .

Ali to se radi postepeno a ne kao sto nasi "strucnjaci " rade tj "celice" borce - pa takvog ubace u kaFez sa najbrutalnijim borcem - i onda borac postane jso gori nego sto je bio, jos upalseniji.

Ja se secam nekada davno kada sam trenirao karate, iako sam bio mnogo stariji po godinama od neke dece, trener me je prvo terao sa njima da radim, ja sam bio ono - ma sta sa njima da radim, prebicu ih, dajte jaceg, ali upravo je to ono sto mi je bilo potrebno kao pocetniku, a i njima . Ja sam bio stariji ali tehnicki kao pocetnik, a oni su bili mladji i nejaki ali tehnicki uvezbani. Ja sam tu dobio sigurnost, jer sam se "postepeno kalio od laksih preko umerenih do teskih protivnika, a ovi mladji su dobijali dragoceno iskustvo kako je to kada radis sa nekim ko je superiorniji, nadmocniji, jaci, veci, ali ti imas prednost tehnicke prirode.

I onda polako ides stepenicama na gore i izgradis kod sebe "srce" naravno u okviru svojih genetskih potencijala, nekom npr ne treba takav trening, neko odmah moze u kaFez kao onaj Kimbo Slice.

A nasi strucnjaci odmah ubace u kaFez sve zive pa ko prezivi pricace....Ostali ispadnu kolateralna steta i zamrse sport i borenje uopste, a mzoda bi posle 10 god bili fantasticni borci i veoma plemeniti ljudi.

Ovako imamo samo jednu generaciju delinkvenata koja uspeva, a miroljubivi ljudi ne uspevaju jer jednostavno trener kao pedagog nema individualnu nastavu prilagodjenu svakom uceniku ponaosob.
Oni nemaju ni vremena ni zivaca za to nego puste da "prirodna evolucija odradi svoje" .

Cesto cujem kada posecujem i gledam razne treninge - Trener prvi put vidi petoricu drugara koji su dosli da treniraju neki malo brutalniji kontaktni sport i on odmah "kao moze da vidi" ko je za to a ko nije.

Meni je to totalna glupost. Otkud on zna ko ce koliko dogurati posle 2, 5 , 10 godina? Dzabe nekom bes, prgavost i bilos ta drugo ako se on ne trudi i misli da je to sto on genetski ima samo po sebi dovoljno. Takvi brzo padnu, a oni koji se trude i ulazu sebe 100% ih prestignu, jeste da to vremenski duze traje ali se uvek na kraju isplati i prevlada nego onaj sto ima genetiku ali se ne trudi 100%.

Ono najbolje je kada neko ima genetiku + trud 100% i fanatizam, ali Boze moj, bilo koliko da imas, trebas se truditi da ostvaris plato svojih mogucnosti, i biti zadovoljan i ponosan na sebe.

Pricas o stereotipima, a i sam se bavis njima. Sta cemo sa ljudima koji treniraju i aikido i kik boks? Da li su oni zrtve ili predatori?
Kada sam rekao da se ne slazem sa tobom, mislio sam na onaj prethodni opsirnij post u kom sve gledas crno-belo. Zasto je Bas Ruten to sto jeste? Zasto je Orlando Kruz bokser? U klubu gde sam trenirao WC bio je decko koji je 13 godina trenirao dzudo, ko od brega odvaljen, redovno ulece u tuce i uglavnom ih dobija, a sad hoce nesto drugo da proba. Sa druge strane, bilo je likova koji su uplaseni i hoce da nauce neke poteze koji bi im omogucili da se odbrane, kao i oni koji bi da budu "nepobedivi". Imas gej vojnika koji se bore po ratistima, sa druge strane imas likova koje kad vidis dodje ti da se usoras od straha, a oni u stvari cave.
I nisi jedini koji zna sta je adrenalin :)
Sto se tice mog pitanja na koje izgleda necu dobiti odgovor-postavio sam ti ga da bih znao kroz koju prizmu gledas na zadate teme, jer nece na borenje isto gledati dzudista i bokser. Medjutim, iz tvojih postova, vidim da ovde prosipas neku svoju primenjenu psihologiju i retko napises bilo sta konkretno i konstruktivno. I ono sto je Platon rekao za sofiste, kazem i ja za tebe - kroz svoj govor se predstavljas kao ucitelj u onim stvarima o kojima jako malo znas....da ne citiram Tomu Akvinskog, ne bih da se uvredis.
Pozdrav

Tacno sam znao da ces da se uhvatis za po 1 primer od milion da bi to naveo kao argument.A pa ne moze se tako raditi, to je kao ono trazenje dlake u jajetu. Da si sam shvatio kao ostali znao bi da je ovo generalizovano receno, uopsteno, da je takva vecina, i naravno da ce postojati bar 1 primer za koji ces da se ti uhvatis koji opovrgava ono sto kazem.....Ali vecina se ponasa onako kako sam reako i to je kao zakonitost. Ne mzoe se npr reci - svi gay-evi su ultramega giga extreme besni vojnici a svi bokseri su plasljivi. I to je generalizovanje, ali ne pije vodu, pre ce biti da je obrnuto.

I ja ne pricam o likovima koji su trenirali nesto i bili kao breg odvaljeni pa im je proslo vreme i sad bi iz zezanja da probaju nesto drugo da treniraju , "da spuste malo loptu" , ja pricam o likovima koji su na zivotnoj raskrsnici i koji se za odlucuju za ovo ili ono.

Zasto si toliko navalio da dobijes odgovor sta treniram? Niej da izbegavam, ali ja nisam ukalupljen u kalup i ne mogu ti sad iznabrajati sta sam sve trenirao, pa ces pitati a koliko, a sta si najduze, a sta si zadnje, a koliko si godina imao kada si ovo ili ono trenirao, a to sve zato da bi me ubacio u neki stereotip i po tome presudio koliko znam.

Ali vidim vec napamet znas koliko znam, iako npr ne znas koliko kuci imam pehara i medalja, mzoda drzim citavu "zlataru" kuci.
I jso nesto, i da nisam nista trenirao, opet mogu puno toga reci a da je to tacno.

Uzmimo za primer nekog borca koji nema 2 letve u glavu , mzoe 100 godina nesto trenirati, koji zakljucak on moze izvesti kada ima slabe mentalne funkcije? KAda je jedva zavrsio osnovnu ili srednju samo? Vidis neki najveci fudbalski autoriteti, nikada nisu bili fubaleri! Neki najveci muzicki kriticari ne umeju da pevaju i ne umeju da sviraju, ali su bolji kriticari od svih sto pevaju ili sviraju nesto.

Tako i ovo. Pusti ti te argumente - Prvo nokautiraj Tajsona, pa ce ovo sto si napisao imati vrednost i biti tacno. To je argumentum ad verecundiam - argument autoriteta onda, tj logicka greska, pseudoargument. Jer argument je ili dobar ili los sam po sebi, bez obzira ko ga pise ili sta je taj i taj uradio. Autoritet mzoe namerno da pise glupost, ili npr da autoritet izdiktira amateru sta da iskuca.

Posmatraj tekst i pisanje a ne coveka, i ko to pise. Bas o tome sada postoji tema na psihologiji.

I ne predstavljam se ja kao neki ucitelj a da ne znam, ja ne ucim ovde kako se ispucava tacno neki udarac iz tekvandoa, ili koja je taktika boksera koji mora da izboksuje 12 rundi, nego pricam ono iz svoje struke sto je komplementarno sa datom temom uvek, e sad to sto neki ljudi ne znaju sta je korelacija nego misle ako neko nesto zucne da se tripuje da zna sve, i onda ti ljudi dozive frustraciju , toje njihov problem.

A vidis pas je simptomaticno kod tebe sto te toliko iritira rec psihologija i to neko njeno mesanje u borenje. Svi ostali su to doziveli kao nesto tacno i normalno i objasnili svojim recima. Samo ti gledas u sitna crevca i trazis dlaku u jajetu.

Da li imas problema sa autoritetima? Da li imas visoko misljenje o sebi, pa kada neko dodje onda dobijes kompleks nize vrednosti sto u tebi izazove potrebu da iskritikujes tog nekog drugog?

Uostalom mi ovde imamo moderatora, pa ce on izbrisati ukoliko proceni da su moji postovi spam, ne moras ti da brines umesto njega, to nije tvoj posao.

Mzoes da citiras koga god hoces, ja se ne mogu uvrediti, prvo sto znam da to nisam ja, drugo, zato sto tvoj sud niamlo ne uvazavam i ne cenim, a i zasto bih kada te ne znam, tako da pisao ne pisao, moje psihicko stanje je nepromenjeno.

Samo tvoje izrazavanje "prosipas primenjenu..." "retko napises konkretno" itd govori koliko ti imas problem. Ako vec izigravas kvazi kulturu i ne zelis nekog da uvredis, onda ne bi trebalo pisati - "prosipas, lupas ", "dobro znamo svi da studiras volis to i to" - to je nekulturno i nije na mestu.Ne treba ljudima brkati prst u oko. A i nisam ja kriv sto ti nisi sposoban da upijes apstraktno i sad ja moram da trpim zbog toga, da kucam konkretno i da prilagodjavam svoje postove kao kada se prilagodjava gradivo deci sa smetnjama po inkluziji u skolama.

Ja ne gledam kroz prizmu na stvari, ne gledam kroz otvor kalupa, nego objektivno i pristrasno. Bas zbog toga mislim da je totalno trosenje vremena da kucam sta sam sve trenirao i koliko, kada, jer ne gledam subjektivno. Ako nesto treniram jer volim, ja sam u stanju da npr iskreno kazem da je to totalni shit, ali eto treniram jer volim, a npr znam da je totalno neprimenljivo. Takodje npr ne volim tu i tu vestinu, ma mrzim, ali nemam problem da kazem da je to super i primenljivo.

Samo cu ti ovo reci posto ne zelim da sirim temu jer ima jos ljudi koji ovo citaju i mozda bi da nauce nesto korisno-to sto ti mislis da nisi subjektivan, to i jeste tvoj najveci problem, jer sta je objektivnost? Nije objektivnost ako ti nesto kritikujes ili ako kazes "ja objektivno mislim da....to i to..." To je opet tvoje, subjektivno misljenje.
Vise me ne znaima sta treniras posto vidim da se ne razumes ni u jednu vestinu i da je sa tobom nemoguce ostvariti bilo kakvu saradnju. Ti ces nastaviti da lecis komplekse na forumu razvodnjavajuci svaku temu svojim opsirnim, a opet uskoumnim komentarima, a ja vise necu odgovarati na tvoje postove.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Cao
Decki bum te bili fine neeee....! Salu na stranu, pazite adrenalin i beskorisni potezi su tema, tu nema mnogo filozofiranja, kada si pod adrenalinom ti si samo grubomotoricno sposoban, sve finoce nestaju, boks ili Muay Thai su grubomotoricne vestine, dok su Aikido Wing Chun itd finomotoricne, e sada iz Wing-a pale samo neke tehnike koje su takodje grubomotoricne...kada kazem grubomotoricne tehnike ne mislim da je bokser drvoseca a Wingovac casovnicar...vec je ovako da je bokser naucio kada je neko u odgovarajucoem odstojanju da ga tresne ili fintira i napravi sebi prostor, dok se u Wingu jos trosi vreme na forme itd i nakon ne znam koliko meseci pocinje kao neki polusparing. Dok ce Muay Thaiovac ili bokser vec stvoriti na sparinzima osecaj za vreme i prostor. E njima mnogo lakse pada i pod adrenalinom da se brane jer je to njima vec prisvojen osecaj i postaje svojstvo njihovog borbenog bica. A psiha igra mnogo veliku ulogu u ulicnoj tuci.
Pozdrav

Cao
Pa do negde jeste problem vestine, jer ako se trosi suvise vremena na forme koje realno nemaju nikakav znacaj za borbu (imaju znacaj da stvaraju naviku kod polaznika naprimer da drzi lakat na dole itd) jer se isti efekat postize i sa recimo 1000 ponovljenim pokretima koji imaju primenu, naprimer imas vece koristi od 1000 backfista ili 1000 jab cross kombinacija nego da mlataras rukama 10 razlicitih drilova itd...Ali to je problem bor vestina a ne problem bor sportova ili samoodbranbenih stilova / metoda. Ove druge dve stvari se ne bakcu formama,katama itd.
Pozdrav

Back