Windows

• Začetnik teme Začetnik teme Meda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Slab je to napredak! Pravi napredak će biti kada brza NAND ili slična memorija bude u adresnom polju sistema pa se iz te memorije prebacuje u brži RAM, ili čak, ako je dovoljno brzo, OS već nalazi u memoriji i spreman za rad čim to uključiš. Kao nekada na C-64, Galaksiji itd!
Napredak bi trebao biti Povratak u Prošlost! :super:
Ko to napravi, sa'ranio je Majkrosoft jer bi njima trebalo 100 godina za razviti OS za tako nešto! :zcepanje:
Moj Windows se od totalnog shutdowna diže 5-6 sekundi, do desktopa, što nije mnogo sporije od 8-bitnih kompjutera. Intel 8700K, UEFI fast boot enabled, Samsung EVO 970 NVMe... Windows leti.

A ako je ugašen samo na sleep, diže se za manje od sekund.

Тешко је знати шта се налази испод хаубе ако баш ниси стручњак...Али дефинитивно као кориснику ми се десетка допада. Као што ми се и седмица допадала. Не видим разлог за прелазак на Линукс.

Тешко је знати шта се налази испод хаубе ако баш ниси стручњак...Али дефинитивно као кориснику ми се десетка допада. Као што ми се и седмица допадала. Не видим разлог за прелазак на Линукс.
Klasika za Majkrosoft: Neke dobre i loše stvari izbaci, neke dobre i loše ubaci, udari malo kozmetičke šminke i vozi! Ali, ono što tupim već godinama: Nisu ovo više ona vremena kada su Mac i Linux bili jedina alternativa! Ako mu ovaj Win10 ne bude radio dovoljno brzo, barem kao Win7, sve će manje korisnika imati! Kako ljudima bude sve lošije radio Win7 jer je ukinuta podrška, mnogi NEĆE preći na Win10 ako za to trebaju novu bržu kantu. Rađe će uložiti više love u novi, brži, bolji prenosni Smart ovo-ono!
Ukratko: Zahebavanjem Win7 korisnika će Majkrosoft izgubiti još milione korisnika! Ili neka svedu Win10 na optimum koji će raditi i na 'starim' kantama! Gotovo je sa mafijaško 'ciganskim' lopovskim dogovorima sa proizvođačima hardvera! Nema vam tu više hleba, Android vam je UĆERAO do GRLA! :zcepanje::zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Poslednja izmena:
Moj Windows se od totalnog shutdowna diže 5-6 sekundi, do desktopa, što nije mnogo sporije od 8-bitnih kompjutera. Intel 8700K, UEFI fast boot enabled, Samsung EVO 970 NVMe... Windows leti.

A ako je ugašen samo na sleep, diže se za manje od sekund.
Ja sam SMANJIO račun za struju za 20 posto samo tako što GASIM na glavni prekidač sve potrošače koje ne koristim! 12 uređaja na 'Stendbaju'!
Taj luksuz brzog dizanja sistema ti masno naplate radi potrošene energije za to! :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:

Da li si ikad proverio koliko komp vuce kad je na standby-u?
Teorija kaže: 5Vstendbaj, 2A, recimo 20W uz faktor korisnosti. Na 30 dana je to 14 kWh. ( 20W x 24sata x 30dana/1000). A Sleep znači da ti radi celo napajanje i drži napajanje memorije i chipseta što znači još veću potrošnju! Usput, ja trošim oko 300 kWh mesečno!

Ovaj moj sa 140W na 20W, sa sve dva rutera i koje cime. Mislim da ne trosi ni 5W.
Aha... Jesi li u BIOSu ubio sva WakeUp buđenja preko USB tastature i misha, preko mrežne kartice, modema i raznih PCI-kartica kao TV-kartice i slično? Ako nisi, onda ti praktički radi SVE osim procesora i memorije!
Tako sam imao situaciju dok je samo bio uštekan modemski kabel, komp se znao uključivati jer je preko telefonske linije pokupio šifru za uključenje! :super:

Kad se sve sabere i oduzme, Win10 je najbolji korisnički OS u istoriji civilizacije.
Možda bude za koju godinu kada theBill Gejtsovi konačno apsolviraju da nemaju više monopol, već da je u igri KVALITETA proizvoda! :super::super:
Konkretno: Šta bi prosečnog korisnika koji i do 12 sati dnevno koristi neko prenosno Smart-govanjce moglo da natera kada dođe kući, uključuje Win10 kantu koja ždere struju i u koju si trebao da ulupaš hrpu love? Plus što, kada uključiš Win10, prvih sat vremena on slaže zakrpe, apdejte i slične gluposti pa je za to vreme NEUPOTREBLJIV! :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Poslednja izmena:
Zvučiš mi kao neki glupi direktor Elektroprivrede Srbije koji smatra da će to više zaraditi što raja potroši više struje! :zcepanje::zcepanje::zcepanje:Zar nije bolje da Srbija IZVOZI tu struju koju sada glupi korisnici na glupim Windblowsima troše na razne stendbaj, instaliranje zakrpa, apdejta, obavljanje 'neophodnih' servisa itd? :zcepanje::zcepanje:
A Linux nema standby mode?

Ahahahhah...

A Linux nema standby mode?

Ahahahhah...
Nema ako kantu, monitor i pisač gasim na glavni prekidač produžnog kabela! :super:Osim toga nadovezao sam se na ideju SLEEP opcije koja ti omogućije brži početak rada na sporom Win10! Pa kaže i ovo: u 99 posto slučajeva Linuks je spreman za rad čim se zboota, a ne kao Win10 koji skoro SVAKI dan nakon bootanja nešto prtlja i brlja, pa prođe i do sat vremena dok možeš nešto početi raditi! A trebaš recimo samo 10 sekundi za poslati mail! :super:

Opšte je poznato da kompjuter pod Linuxom ne troši struju, nego je dodaje u el. mrežu, za šta se dobijaju pare od EPS-a... a zašto ne zaraditi, reci ti meni?
A dodatna je priča da theBill Gejtsovi pretpostavljaju da Win10 držite STALNO uključenim pa onda svoje urnebesne i neophodne zakrpe i apdejte može odraditi dok ste recimo u kenjari pa vas ne koči u radu! :super: Koja je to tek povećana potrošnja u odnosu na Linuks koji je uključen samo dok radim na njemu!

Sledeća faza ide kako je uštedeo ozbiljan broj kilovata od kada je na Linuxu 🥶
Rekoh vec da je ostrašćenost lvl 100..
Naravno! Za Win10 bi trebao nabaviti bržu kantu koja bi trošila više energije! Sada ćete mi objašnjavati da noviji procesori troše manje energije od starijih, ali budale radi kujčenja stavljaju vodeno hlađenje itd! :zcepanje::zcepanje::zcepanje:Na mojoj kanti je PSU 400W, a ovde svako malo čitam da se ispod 600W i ne upuštaju u slaganje kanti! Biće da je i to obično pomodno prok*njavanje? :zcepanje:

Naravno! Za Win10 bi trebao nabaviti bržu kantu koja bi trošila više energije! Sada ćete mi objašnjavati da noviji procesori troše manje energije od starijih, ali budale radi kujčenja stavljaju vodeno hlađenje itd! :zcepanje::zcepanje::zcepanje:
Zapravo taj tvoj procesor ždere više struje, sporiji je i više se greje od ovih novijih u toj klasi.
E sada ti meni reci da nisam u pravu.
Vodeno hladjenje je druga priča i nije obavezno u Low i Mid konfiguracijama. 😀

Back