Windows

• Začetnik teme Začetnik teme Meda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Не могу да се снађем по силним пдф-овима, па ћу питам овде.

Имам Асусов лаптоп, W10.

Је ли икако могуће инсталирати MS Office?

Хелп.

Naravno da možeš i to lep besplatan Office 2019 ako možeš da ga nabaviš :zper: samo ga instaliraš i gorovo nema serijskog nema kreka milina samo mora puna verzija u protivnom.......:sad2: Obožavam M$ :mrgreen: :heart:

Српски (ћирилица) ради како треба али не ради српски (прецизније српскохрватски) латиница
Pogledajte prilog 515880

Сада сам проверио и на српском све ради како треба али на srpskom (прецизније српскохрватском) не ради тј добије се стање као на фотки...

Решење - прећи на српски и не користити српскохрватски... ;) односно ко је баш запео за латиницу нека користи хрватски..

Занимљиво је да је сличан проблем присутан и кад се обичном прегледачу (тј кад није у скривеном моду) постави srpski (тј српскохрватски) с тим да је у мало блажој форми - сакривен је само главни прозор за гледање видо клипа док је остало доступно... И ту је решење или користи српски или хрватски...

Radi i kod mene Srspki latinica i cirilica ...

Ne znam sta je sa vama :lol:

Inace koristim Engleski .. za tehniku je generalno lakse , na Srpskom deluje tupavo prevedeno pa zato.

- - - - - - - - - -

Naravno da možeš i to lep besplatan Office 2019 ako možeš da ga nabaviš :zper: samo ga instaliraš i gorovo nema serijskog nema kreka milina samo mora puna verzija u protivnom.......:sad2: Obožavam M$ :mrgreen: :heart:

Mnogo zauzima kao i svaki ms office zato sam ga davno batalio.

Ima li neka slim verzija? turi link na pp ako ima.

ajd jedno objašnjenje
Opera Снимак екрана_2018-10-31_192232_www.youtube.com.jpg
ovde ima samo srpski ni ćirilica ni latinica

- - - - - - - - - -

idi na ninite sajt odaberi šta hoćeš i sve on odradi

Nema Slim Offisa. Može da se instalira samo word i exel; pojedinačne komponente ali ondak traži aktivaciju :zper: inače zauzima 3.25 GB folder puna instalacija.

Nema Slim Offisa. Može da se instalira samo word i exel; pojedinačne komponente ali ondak traži aktivaciju :zper: inače zauzima 3.25 GB folder puna instalacija.

Neka hvala onda ... imao sam tako ms office i ukljucio ono da se svaki put updateuje , posle godinu dana nestalo 10GB na hddu... tj office ga nafilovao.

- - - - - - - - - -

ajd jedno objašnjenjePogledajte prilog 515939ovde ima samo srpski ni ćirilica ni latinica

- - - - - - - - - -

idi na ninite sajt odaberi šta hoćeš i sve on odradi

Aman care klikni na to slovo D (gore desno) i selektuj jezik odatle.

Annotation.png

Poslednja izmena:
Pa logicno je , imamo dva pisma , latinica i cirilica.

Уствари имамо ћирилицу до Вука и Вукову ћирилицу- латинско писмо нам је први пут наметнуто након окупације у 1.светском рату а након тога кроз српско хрватски језик...
Колико знам српскохрватски језик више није званичан језик у Србији па ми није јасно због чега део Срба и даље инсистира да је латинско писмо и српско... Да ли је у питању непознавање сопственог језика и историје (и то ближе - након другог светског рата) или је у питању неки поремећај ?

Уствари имамо ћирилицу до Вука и Вукову ћирилицу- латинско писмо нам је први пут наметнуто након окупације у 1.светском рату а након тога кроз српско хрватски језик...
Колико знам српскохрватски језик више није званичан језик у Србији па ми није јасно због чега део Срба и даље инсистира да је латинско писмо и српско... Да ли је у питању непознавање сопственог језика и историје (и то ближе - након другог светског рата) или је у питању неки поремећај ?

Dragane,rođeni ljudi u to vreme,živeli i koristili oba pisma,preko 20 godina.Ne može lako da se odvikne.Ćirilicu pisem pisano i potpisujem se ćirilicom,a štampano pišem latinično,a ne latinsko.Drugo imam tu englesku tastaturu,pa kad prebacim da pišem ćirilicom,ne mogu da se snađem oko znakova.Trebao bi kupiti,što ću jednom i uraditi,srpsku tastaturu.Navika je čudo,pa bila dobra ili loša.

Svakako da pored cirilice , latinica nije nista stetna niti ljude boli glava ako se na cirilici potpisuju kao ja a za sve ostalo koriste latinicu... pogotovo kada je tehnika u pitanju.

Da ne idemo u off , nismo izgubili Srpstvo ako koristimo latinicu a niti smo ni velike patriote ako koristimo samo cirilicu , stvar je izbora a ne moranja.

A velika je laz da se latinica pre 20 veka nije koristila na ovim prostorima.

Poslednja izmena:
Svakako da pored cirilice , latinica nije nista stetna niti ljude boli glava ako se na cirilici potpisuju kao ja a za sve ostalo koriste latinicu... pogotovo kada je tehnika u pitanju.

Da ne idemo u off , nismo izgubili Srpstvo ako koristimo latinicu a niti smo ni velike patriote ako koristimo samo cirilicu , stvar je izbora a ne moranja.

A velika je laz da se latinica pre 20 veka nije koristila na ovim prostorima.

Да се разумемо и ћирилица се користила и у Аустро уарској монархији док је нису забранили и сва писанија на српском су била на ћирилици чак и у Аусторо угарској... Само су Хрвати и Словенци од времена Људевита Гаја почели да користе латиницу за хрватски и словеначки језик.
Пре тога латиница која се користила није се користила за писање народним језиком већ искључиво на латинском односоно немачком и мађарском...

Тако да скоро да си у праву... и на овим просторима се користила и латиница само не за српски језик...

Што се тиче технике- као што су штампарије и пре 300-400 година штампале књиге и на ћирилици (црквенословенској редакцији) потом на слевеносербској ћирлици, па су до српскохрватског језика све српске фирме поседовале ћириличне писаће машина (набављане од западних произвођача без икаквих проблема) тако и данас коришћење ћирилице нема никаквих веза са техничким ограничењима...
Да појасним ово није питање српства већ просто осврт на тврдњу да "имамо два писма" - некада треба знати мало историје да би се знало шта се купује а шта ти је "уваљено" ....

Што се тиче навика - и навике се дају променити - кад знаш шта добијаш а шта губиш... (замислите кад има и пушача који одустану од конзумације цигарета ;) )...

Код технике је још лакше - технику свако купује прем сопственим потребама и жељама и не би требало да нам "техника" буде изговор/оправдање... Данас је чак и незнање лоше изговор...

Ja znam neke ljude iz juzne Srbije koji sem cirilice ne znaju malte ne ni jedno slovo latinice , pogotovo pisane.

Ne vidim u tome prednost da znas manje , prednost je znati vise.

Tradicionalno i prakticno.

Ja znam neke ljude iz juzne Srbije koji sem cirilice ne znaju malte ne ni jedno slovo latinice , pogotovo pisane.

Ne vidim u tome prednost da znas manje , prednost je znati vise.

Tradicionalno i prakticno.
То што су из јужне србије не значи ништа (и Шиптари живе у Јужној Србији и њихово писмо је латинско) ;)

То што су из јужне србије не значи ништа (и Шиптари живе у Јужној Србији и њихово писмо је латинско) ;)

A ja sam video par Talibana , pisu engleske reci cirilicom :hahaha:

Mozemo ovako do sutra , nema potrebe ici u off.

Google postuje nasa pisma, cirilicu i latinicu.

Latinica nije zabranjena u Srbiji niti ce biti.

Да се разумемо и ћирилица се користила и у Аустро уарској монархији док је нису забранили и сва писанија на српском су била на ћирилици чак и у Аусторо угарској... Само су Хрвати и Словенци од времена Људевита Гаја почели да користе латиницу за хрватски и словеначки језик.
Пре тога латиница која се користила није се користила за писање народним језиком већ искључиво на латинском односоно немачком и мађарском...

Тако да скоро да си у праву... и на овим просторима се користила и латиница само не за српски језик...

Што се тиче технике- као што су штампарије и пре 300-400 година штампале књиге и на ћирилици (црквенословенској редакцији) потом на слевеносербској ћирлици, па су до српскохрватског језика све српске фирме поседовале ћириличне писаће машина (набављане од западних произвођача без икаквих проблема) тако и данас коришћење ћирилице нема никаквих веза са техничким ограничењима...
Да појасним ово није питање српства већ просто осврт на тврдњу да "имамо два писма" - некада треба знати мало историје да би се знало шта се купује а шта ти је "уваљено" ....

Што се тиче навика - и навике се дају променити - кад знаш шта добијаш а шта губиш... (замислите кад има и пушача који одустану од конзумације цигарета ;) )...

Код технике је још лакше - технику свако купује прем сопственим потребама и жељама и не би требало да нам "техника" буде изговор/оправдање... Данас је чак и незнање лоше изговор...

I Vuk je sa Kopitarom u dopisivanju koristio latinicu.Nego je glupo da se bilo šta dokazuje,ako ništa potrebna je latinica bar za turiste,ako ništa drugo.Pošto deca i dalje uče čak i po više jezika,potrebna im je latinica.Nikako nisam za to da se zapostavi ćirilično pismo,jer to je pravoslavstvo,srpstvo i mi sami.Recimo moji stariji,pogotovo babe i dede su pisali samo ćirilicu.Posle smo dosli mi socijalistička deca,koja su morala znati oba pism,jer iz srpskog,tada srpskohrvatskog predmeta smo obavezno imali diktate i ne jednom i drugom pismu.Već od ć90-ih to nije slučaj.

A ja sam video par Talibana , pisu engleske reci cirilicom :hahaha:

Mozemo ovako do sutra , nema potrebe ici u off.

Google postuje nasa pisma, cirilicu i latinicu.

Latinica nije zabranjena u Srbiji niti ce biti.

Шта каже правопис како се пишу стране речи кад се користе у оквиру српског језика?

@jolemisa Манимо се митова везано за то да ће странац разумети шта си му написао на латиници ако не говори српски - у зависности одакле је чак неће ни прочитати како треба обзиром да у његовом језику се нека од слова другачије читају...

Поента нису странци већ ми сами и техничке могућности да користимо сопствено писмо и језик а поготово када је у питању интернет ... Да се разумемо, ја сам за то да се познаје и ћирилица (и српска, бугарска, македонска...) и латиница (како хрватска тако и било ког другог страног језика који учимо а да користи латинско писмо..).

Back