Windows vs. Mac vs. Linux

Glasajte koji OS je najbolji!

• Windows

• Mac

• Linux

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Glasao sam za Windows,
mada sam ljubitelj Linuxa pod KDE okruzenjem.
Prednosti Linuxa su veoma velike,mnogo vece no kod Windoesa,ali za sada/do sada, nema dobre stabilnosti u Linux distribucijama,barem ne kod vecine koje cesto koristimo. Na primer, vecina gradjana Srbije je onemogucena od strane internet provajdera da koristi Linux,ili je delimicno ogranicena.To je jedan od najvecih problema.
Drugi problem kod Linuxa je cesto onemoguceno skidanje distribucija sa interneta od strane Linuxovih servera,na nasoj teritoriji.
Trece,cesto se desi da prilikom nadogradnje sistema u Linuxu dobijemo pogresne programe/repoe,te napravi dar-mar u kompu.
Ima sijaset negativnih pojava,ali to ne znaci da Linux nije u mnogome ispred Windowsa u nekim slucajevima.
Do sad se pokazalo da je Windows u mnogome stabilniji OS,nazalost.

Glasao sam za Windows,
mada sam ljubitelj Linuxa pod KDE okruzenjem.
Prednosti Linuxa su veoma velike,mnogo vece no kod Windoesa,ali za sada/do sada, nema dobre stabilnosti u Linux distribucijama,barem ne kod vecine koje cesto koristimo. Na primer, vecina gradjana Srbije je onemogucena od strane internet provajdera da koristi Linux,ili je delimicno ogranicena.To je jedan od najvecih problema.
Drugi problem kod Linuxa je cesto onemoguceno skidanje distribucija sa interneta od strane Linuxovih servera,na nasoj teritoriji.
Trece,cesto se desi da prilikom nadogradnje sistema u Linuxu dobijemo pogresne programe/repoe,te napravi dar-mar u kompu.
Ima sijaset negativnih pojava,ali to ne znaci da Linux nije u mnogome ispred Windowsa u nekim slucajevima.
Do sad se pokazalo da je Windows u mnogome stabilniji OS,nazalost.

о чему ти овде причаш!?
то ако си ти сам истраживао и ниси обраћао пажњу која складишта додајеш већ си све означавао то је твој проблем а не проблем до система...
О којим то погрешним складиштима причаш? То што се дешавају проблеми са складиштима који су на нашим серверима није неки не решив проблем , поставиш главни сервер и све ради без проблема (једино што је више људи накачено на те сервере па може да буде малко спорији)...
Коју то Линукс дистрибуцију ниси могао да скинеш јер је онемогућено за људе са наше територије!?
Било би лепо да даш списак тих дистрибуција па да се сви уверимо, овако делује малко чудно обзиром да сам лично поскидао неколико десетина разних дистрибуција и никад нисам имао икакав проблем?
И који то интернет провајдер онемогућава излазак на интернет кориснику који користи неку ГНУ/Линукс дистрибуцију? Колико сам приметио утисци су најчешће супротни, брзина се најчешће повећава због одсуства разноразних „заштитних механизама“ који су потребни за Виндовсе!? И ту би могао да даш списак интернет провајдера који онемогућавају коориснике да користе њихове услуге- наравно не треба мешати давање услуге и одређену врсту техничке подршке (ипак најчешће је не могу адекватно пружити ни корисницима који користе Виндовсе а камо ли да се очекује то за различите дистрибуције Линукса).

Дар мар направе она складишта која корисник сам додаје а после при надоградњи система не обрати пажњу на то да му се сугерише да иста искључи јер може доћи до проблема. Трба само малко испоштовати упутства која ти систем сам предочи... Али не лакше је кукати кад се деси дар-мар не го ли утрошити пар минута да се уради оно на шта си упозоре.

Генерално ГНУ/Линукс дистрибуције су стабилне онолико колико је стабилан и сам корисник, односно онолико колико то сам корисник жели. (довољно је само да не истражује превише и не убацује не проверена или тест издања).

@Drzare,

izvini,ali ti kao da ne zivis na zemlji :)
A pogotovo izgleda da ne zivis u Srbiji. Jedino ako zivis u BG, to je onda druga stvar ;)

Није поента набеђивање ко где живи већ то да си изнео неке неистине.
Баш ме занима који то провајдери ограничавају кориснике који користе ГНУ/Линукс дистрибуције и које то дистрибуције не можеш скинути са званичних сајтева само зато што си из Србије?
Друга је ствар што исти провајдер нема исти квалитет услуге на различитим локацијама али то нема везе са коришћењем оперативног система.
За џумбус који настаје приликом надоградње верзије оперативног система већ сам рекао шта је (да је у питању сам корисник који не чита упозорење које му систем да поводом самих складишта које је исти тај корисник убацио).
Дакле било би лепо а и корисно да малко поткрепиш своје тврдње?

Bitno je ko gde zivi...
Razlog je taj,kad me vec vuces za tastaturu, da Bg iz mnogo opravdanih razloga ima uslove za sve sto nemaju drugi gradovi Srbije. A to sto nemate saznanja ili sto ne zelite prihvatiti istinu,iz neznam kojih razloga, ne znaci da ja lazem. Dokazi su svuda,otvorite oci.
Od kad je izasao Ubuntu 11.04 koji retko gde moze da se skine ispravan (ja to nisam uspeo na vise od 10 servera), a koji takodje nemoze da se instalira uopste na intelovim platformama. Ili se instalira sa mnogo bagova,koje je nemoguce ispraviti.
Sto se tice Ubuntua, vec znate da sam naponeuo sta se desava delimicno u Ubuntu zajednici Srbije. Suvisan je svaki komentar.
Mandriva Linux za zadnjih 7-8 godina nemoze da se slozi sa nVidiom, odnosno dji forsom,opasnost za graficku kartu.
Ovogodisnja izdanja distroa Debiana kao sto su Ubuntu, Kubuntu koji nemoze da se slozi sa KDEom,i puca nakon instalacije,kao sto takodje ne prihvata svoje nadogradnje kao i programe koji se koriste obavezno zbog drajvera koji su u konfiguraciji kompjutera.
Da ne govorim o zvucnom drajveru kod svih,koji nemoze da opstane vise od 3 dana.
Najbolje distribucije do sad na Intelovim platformama/konfiguracijama su:
1. Mefis Linux, koji sakrivaju i tesko ga pronaci na internetu.Inace ima savrsene programe za sve drajvere,kao i sam OS je jedan od najstabilnijih u svetu.
2. Mint Linux, koji je takodje distrubucija koja je prevazisla sve dosadnje Operativne sisteme. Problem je taj sto kod nas nema podrske kod nekih od internet provajdera.
Problem je isti kod obe distribucije gore navedene (najcesci problem je upload od strane korisnika kao i ne prepoznavanje mreznih uredjaja u potpunosti,mislim na rutere i ostale uredjaje za umrezavanje).
3. OpenSUSE koji je bio jedan od najboljih i najcvrscih distribucija pukao je skroz naskroz, zadnje izdanje nemoze da se instalira.I ako i prihvati instalaciju bagova je nevidjeno mnogo,te pukne nakon instalacije i prvog restarta.
4. PitgynOS je jedna veoma dobra distribucija koja takodje nema podrsku od strane probajdera u Srbiji.

Mislim da sam dosta izneo, ima tu jos izdanja koja sam ranije pokusavao da mnogo puta koristim,ali bezuspesno.

Ovo se ne odnosi na izdanja koja se koriste vecinom samo sa CD/DVD roma ili flasha (Pupy i slicno, oni rade perfektno).

Sve u svemu, mnogo je razloga zasto se nemoze mnogo sto sta uspesno koristiti kod Linuxa, a najveci je problem podska servera za odredjena izdanja kao i brzina prelaska na nova izdanja/distribucije a zanemarivanje vec postojecih od strane odgovrnih/dobronamernih osoba koji rade na njima.
Sve u svemu,ne znaci da Linux ne valja,vec govorim o ovogodisnjim izdanjima i situacijom sa kojom sam se suocavao,i kod mene, i kod drugih, na teritoriji van BGa.

Poslednja izmena:
Што се тиче скидања Убунтуа нисам сигуран да контам, ниси успевао да га скинеш исправног? Јеси ли можда посећивао Алтернативно преузимање?
Што се тиче осталих проблема са Убунтуом, свашта нешто можеш да питаш на Форуму корисника Убунтуа у Србији. Ако си имао проблема на том форуму имао си их само због сопственог наступа који вероватно (пре ће бити сигурно) није био добронамеран.
Минт Линукс је само дорађени Убунту уз могућности које Каноникал себи не може да дозволи (обзиром да је у питању правно лице). Ако Убунту има подршку има је и Минт (јер је Минт исто што и Убунту -осим пар верзија које су засноване на Дебијану).
1. Mefis Linux, koji sakrivaju i tesko ga pronaci na internetu.Inace ima savrsene programe za sve drajvere,kao i sam OS je jedan od najstabilnijih u svetu.
Мефис или Мепис ? Ако мислиш на овај није чудно што је један од стабилнијих кад је прерађени Дебијан у питању, а користи и његова складишта?
4. PitgynOS je jedna veoma dobra distribucija koja takodje nema podrsku od strane probajdera u Srbiji.
нисам сигуран до чега је али не би било згорег да оставиш линкове ка ономе о чему причаш/пишеш. Некад нисам сигуран да ли је грешка у куцању оли је термин једноставно невидљив на нету?

Имам неки чудан утисак да си ти пробао неке ставри али више половично, тек да кажеш да си пробао а да при том ниси потражио неке основне информације о датим дистрибуцијама?
Опен СУСЕ јесте добра дистрибуција али није згорег разумети да је то дистрибуција коју Новел користи као пробни полигон за своју комерцијалну верзију...

Користим Убунту 11.04 и то са Јунит окружењем и то од почека маја без да сам га и једном реинсталирао или да сам имао икакаву озбиљнију занимацију са њим (а и даље га замарам константно а имао сами бактање са хардвером). Нормално и редовно вршим доградње пакета без да ишта заостајем за њиховим издавањем на главном серверу.

Ако имате икакве проблеме са провајдерима (хм да, још нисте ни једног навели) то није проблем до оперативног система већ пре до политике саме фирме да заврће кориснике.. (другару је на кабловској онемогућено коришћење торента и играње игрица преко мреже иако има сасвим пристојну брзину интернета и то у самом Бгд-у а пази сад, користи Виндовс 7!?)...

Ако имаш неку старију машину како мислиш да на њу потераш овогодишња издања кад су иста рађена за хардвер који је настао у последњих 4-5 година?
Покушај на машини од пре 5 година да потераш Виндовс 7 па види шта ће ти се десити...

За те старије машине имаш дистрибуције (верзије) са графичким окружењима који нису толико захтевни...

Вероватно зато ти Puppy Linux и ради како треба док код овогодишњих издања имаш толико проблема...

Poslednja izmena:
Greska u kucanju, izvinjavam se, mislio sam na MEPIS LINUX.

Ocigledno da se mimolizamo u stavovima. Ja govorim o konkretnim situacijama a vi nagadjate pa cak i vredjate.
Ocigledno da ste pripadnik nekog/necega cim ovako nastupate, sa ovakvim stavom.
Nemam vise komentara.
Srecno,pozdrav :)

Greska u kucanju, izvinjavam se, mislio sam na MEPIS LINUX.

Ocigledno da se mimolizamo u stavovima. Ja govorim o konkretnim situacijama a vi nagadjate pa cak i vredjate.
Ocigledno da ste pripadnik nekog/necega cim ovako nastupate, sa ovakvim stavom.
Nemam vise komentara.
Srecno,pozdrav :)

сад ви нагађате...
само редовно пратим дешавање на форуму убунту-рс и ако се не варам испратио сам ваш излет на истом (зато сам и оставио коментар какав сам оставио)...
Иначе сам обичан корисник ГНУ/Линукс дистрибуција и највећим делом дајем сопствена запажања...

citao sam jos juce i nisam hteo da se mesam al sto je mnogo mnogo je,ti Legendo mora da si se bacao kamenjem na nekog kad ne mozes da skines linux,nije to sema za raketni lanser pa da ne moze,ukucas u google linux taj i taj download i prvi link koji izbaci je zvanicni i radi uvek.
do sada sam poskidao ubuntu 11.04 32/64,ubuntu 7,kubuntu 11.04,pappy,joly,suse...i nema da nece
Pancevo nije selo,i da je selo gde to ima da ogranice korisnika sa nekim os-om ,ako si wi-fi ili nesto pa da imaju nekih tehnickih poteskoca,moj provajder koristi linux na njihovim masinama,pa cak i na onim za administraciju i izdavanje racuna,a u podesavanju rutera sam skoro promenio samo jednu opciju (adsl2 +),jer mi je pucala cesto veza,u win-u je radio net ok a u linux-u nije hteo da se konektuje,znaci i do podesavanja rutera je
Sa drajverima manje problema nego kod win-a dal bio sedmica ili xp,na viruse ne mislim,hard ne moram da defragmentiram,milion programa na dohvat ruke,podize se i sa flesh-a,gasi se 10x brze nego win,trosi manje resursa,mogu nabrajati do sutra,al ja sam odusevljen linux-om
Sto se tice nekih bagova,meni je zastekao vizuelni deo pri promeni okruzenja,pri aktiviranju nekih grafickih detalja dolazi do sukoba sa drugim pa treba pazljivo citati i videti sta ukljuciti,i nije radio startup manager,al sam boot redosled resio na drugi nacin,siguran sam da ima bagova,al koliko windows ume da se pogubi to nije normalno,a ako uporedis sa jedne strane besplatno a sa druge ovo sto kosta (kako za koga) racunica je jasna. Pa kad vidim da android telefon zna da zabaguje koji od svih stvari ne bi trebao da bude podlozan tako necemu a sto ne bi neki os.

http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download

http://www.kubuntu.org/getkubuntu/download

citao sam jos juce i nisam hteo da se mesam al sto je mnogo mnogo je,ti Legendo mora da si se bacao kamenjem na nekog kad ne mozes da skines linux,nije to sema za raketni lanser pa da ne moze,ukucas u google linux taj i taj download i prvi link koji izbaci je zvanicni i radi uvek.
do sada sam poskidao ubuntu 11.04 32/64,ubuntu 7,kubuntu 11.04,pappy,joly,suse...i nema da nece
Pancevo nije selo,i da je selo gde to ima da ogranice korisnika sa nekim os-om ,ako si wi-fi ili nesto pa da imaju nekih tehnickih poteskoca,moj provajder koristi linux na njihovim masinama,pa cak i na onim za administraciju i izdavanje racuna,a u podesavanju rutera sam skoro promenio samo jednu opciju (adsl2 +),jer mi je pucala cesto veza,u win-u je radio net ok a u linux-u nije hteo da se konektuje,znaci i do podesavanja rutera je
Sa drajverima manje problema nego kod win-a dal bio sedmica ili xp,na viruse ne mislim,hard ne moram da defragmentiram,milion programa na dohvat ruke,podize se i sa flesh-a,gasi se 10x brze nego win,trosi manje resursa,mogu nabrajati do sutra,al ja sam odusevljen linux-om
Sto se tice nekih bagova,meni je zastekao vizuelni deo pri promeni okruzenja,pri aktiviranju nekih grafickih detalja dolazi do sukoba sa drugim pa treba pazljivo citati i videti sta ukljuciti,i nije radio startup manager,al sam boot redosled resio na drugi nacin,siguran sam da ima bagova,al koliko windows ume da se pogubi to nije normalno,a ako uporedis sa jedne strane besplatno a sa druge ovo sto kosta (kako za koga) racunica je jasna. Pa kad vidim da android telefon zna da zabaguje koji od svih stvari ne bi trebao da bude podlozan tako necemu a sto ne bi neki os.

http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download

http://www.kubuntu.org/getkubuntu/download

Svakako da si u pravu 99%, ocigledno da ja godinama vec nemam srece sa Linuxom.
Odnosno,bilo je sve ok sa distroima do marta ove godine,od onda - lom!
Ne kudim ja Linux,vec sam samo ispricao svoja skorasnja iskustva.
Ne odgovaram nikog svojim izjavama da ne koristi Linux distroe,vec samo zelim napomenuti o ponekim pojavama koje bi trebalo da se isprave,na boljitak,naravno.
Zahvaljujem se na linkovima,ali odustao sam od bacanja DVD medija, 2 paketa po 50 komada odose ove godine u kantu za smece, samo na skidanje Linux distroa,od kojih imam 7 ispravnih. :)
Ocigledno da nisi zapazio neke situacije koje sam izneo u vezi mreze,ali nema veze,popravice se to verujem uskoro.
Odmoricu od linuxa jedno vreme,pa ce da vidiimo kasnije ;)

A za Ubuntu ne zelim ni da cujem!
Valjda ce do nove godine da poprave situaciju sa OpenSUSE, ili sa MEPISom,do tad,Windows je na tapeti za maltretiranje kod mene naredni period!:per::D

ja ne rezem linux,drzim u iso formatu na hardu pa po potrebi bacim na flesh od 1GB ,evo da imas koristan program za tu namenu
http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

ja bih na tvom mestu prvo isprobao sa usb-a uz ostavljanje slobodnog prostora na njemu za neku instalaciju,drajver ili nesto,jeste da performanse nece biti kao da je instaliran na hardu ali ako tako bude radio ne vidim razlog da ne radi sa harda. Tu je zatim i virtuelna masina ili ona mogucnos pokretanja u okviru windowsa,jos lakse i bolje solucije. Poz,i sve najbolje...

ja ne rezem linux,drzim u iso formatu na hardu pa po potrebi bacim na flesh od 1GB ,evo da imas koristan program za tu namenu
http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

ja bih na tvom mestu prvo isprobao sa usb-a uz ostavljanje slobodnog prostora na njemu za neku instalaciju,drajver ili nesto,jeste da performanse nece biti kao da je instaliran na hardu ali ako tako bude radio ne vidim razlog da ne radi sa harda. Tu je zatim i virtuelna masina ili ona mogucnos pokretanja u okviru windowsa,jos lakse i bolje solucije. Poz,i sve najbolje...

Zahvaljujem se puno na pomoci.
Koristio sam ponekad Pupy na taj nacin, i veoma dobro funkcionise. probao sam i i ostale distroe na taj nacin,naravno da rade,ali malo mi smeta sporost takvog nacina rada.
Hvala,takodje poz i sve naj ;)

P.S.
Samo jedno pitanje za vas licno drzare, da li je u opticaju Internet Explorer 10 Windowsov?

Нисам сигуран да разумем питање?
Да ли је ИЕ подржан на Линуксима?
Не верујем да је могуће покренути 10ку ни преко Wine мада нисам сигуран шта би обичном кориснику и требао ИЕ?
Само због слабљења сигурности самог система?
Нека хвала...

за постављање оперативног система на УСБ меморију препоручујем unetbootin

више о истом на клик

Poslednja izmena:
Нисам сигуран да разумем питање?
Да ли је ИЕ подржан на Линуксима?
Не верујем да је могуће покренути 10ку ни преко Wine мада нисам сигуран шта би обичном кориснику и требао ИЕ?
Само због слабљења сигурности самог система?
Нека хвала...

за постављање оперативног система на УСБ меморију препоручујем unetbootin

више о истом на клик

Zaboravi na to moje pitanje, izvinjavam se na grubosti i neadekvatnom ponasanju,iznervirao me Linux :)
U svakom slucaju,kad budem raspolozen za Linux, ponovo cu sebe testirati :)
Zivce i strpljenje ;)

ако се добро сећам са неке теме на неком форуму...
у питању је једна варка којом прибегава мајкрософт... у принципу све је исто само што мајкрософт пријављује већу цифру...

ако се добро сећам са неке теме на неком форуму...
у питању је једна варка којом прибегава мајкрософт... у принципу све је исто само што мајкрософт пријављује већу цифру...

Neznam o cemu se radi,ali nisam mogao da instaliram drajvere u XP, kao ni graficki drajver...

Linux, Fedora 15 :D

Koristio Ubuntu no kako ja komp koristim uglavnom za rad u ofisu i surovanje po netu imam prastaru graficku pa Unity i Gnome 3 nece da mi rade na rezoluciji vecoj od 1024x768, pa sam ufackao fedoru 15 da mi radi u fallback modu, mada razmisljam i o LTS verziji Ubuntua :D

Linux rules :)

Back