Windows vs. Mac vs. Linux

Glasajte koji OS je najbolji!

• Windows

• Mac

• Linux

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Zao mi je sto nisam prisustvovao tom Stallmanovom predavanju, covek je ziva legenda.

Sto se tice teme, Linux Mint mi je od Linuxa najboljeo legao i na masinu i mojim potrebama.
Inace da nema nekih vaznih programa koje koristim na Windowsu (programi za muziku i racunovodstvo) Windows nikad ne bih i koristio.

Dobro, ja se slabo razumijem u open source i slobodu izbora. Volio bi da mi to malo bolje objasniš, znači konkretne prednosti tih činilaca. Msm, imam još nešto za reći ali prvo čekam da mi odgovoriš pošto nisam siguran da sam te najbolje razumio. I ne samo tebe. Ko zna možda je to i do mene ali poenta je u tome da svakoga koga ja znam da koristi linux koristi računar za facebook i ništa drugo. Nisam ih pitao zašto, nema ni potrebe. Ali pitao sam se zašto oni mene uvjeravaju da koristim taj linux. Čak sam i pokušao ali ja tu ne pronalazim ništa. Ja sam gejmer, imam koliko toliko dobar računar koji je u stanju da se bori i sa najnovijim igrama na zavidnim detaljima. Onda znaš kakav sam ja tip korisnika računara.
Nisam imao u vidu emulatore windows aplikacija za linux, moja greška. No ne znam cijelu proceduru oko toga pa ne mogu reći ništa. A što se tiče programa isključujući emulatore, mislim da Metro 2033 nije kompatibilan sa linuxom.
Možda i jeste ali nemoj, molim te, lupati da je linux jednako kompatibilan sa aplikacijama ko win.

Nisam neki maestro, i dojuce sam imao sve moguce verzije Windows OS, ali onda sam probao Linux! Vec polako pocinjem da zaboravljam sta su to drajveri, sta su krekovi to sam odavno zaboravio. Jer na jedan klik od TEBE nalazi se oko 30 000 programa iz raznih oblasti upotrebe racunara. A pri tome je sve potpuno besplatno!. Meni je instalacioni cd sa kubuntuom stigao postom iz Francuske a da pri tome nisam platio ni postarinu. Dalje, kazes kompatibilnost, ok ali vec postoje i ozbiljni i priznati programi za linux. Ali nesto je slaba prodaja antivirusnog softvera? Prosto jer se nikome ne isplati da pravi viruse za Linux. Na svakih 6 meseci izlazi nova distribucija, a zakrpe redovno dolaze. Izvini a koja je to ozbiljna mana Linuxa?

Морам да се убацим у тему, испровоциран сам од ових што нападају мој лепи ГНУ/Линукс :D
Ствар је у томе што је Windows постигао велику популарност и људи су једноставно навикли да га користе. Да су сви користили Линукс од почетка, никад им не би пало на памет да га мењају. Ја сам паралелни корисник Убунту 10.04 и Виндоус 7. Неко каже да је Виндоус много лепши, ово оно, ево једна сличица за вас:

http://img641.imageshack.us/img641/7765/ramn.png

Погледајте колико меморије заузима, а има све што има Седмица. Ма шта причам ја, седмица нема све ово, свој Убунту можете мењати по жељи како хоћете, у најситније детаље можете прилагодити себи изглед, од основног до свемирског, а притом ни 350 мегабајта рам-а да не потрошите. Анимације су много лепше и веома лако се могу у најситније детаље подесити, захваљујући Компизу. Шта замислиш, то можеш и да наместиш, буквално :) То је што се тиче изгледа пре свега, немате никакво право да кажете да је Виндоус лепши од ГНУ/Линукса. :heart:

Даље, Убунту је много бржи, брже се бутује, брже се отварају програми, све ради одмах, ја сам убацио 4 гига рам-а да би ми седмица лепо радила, а сад кад користим Убунту, не знам ни шта ће ми толико, једино за виртуелне машине, а кад смо већ код виртуелних машина:

http://img695.imageshack.us/img695/7203/vbox.png

Једним кликом мењам између свог Убунта и Икс Пе-а, мада не знам ни шта ће ми, Линукс ради посао.
Filesystem пре свега ми се много свиђа! Много је логичније од Виндоуса, све има смисла кад се мало боље удубиш у причу. Много је лепа организација фајлова, на Виндоусу ми је из неког разлога увек десктоп препун иконица и фолдера, и некако, увек имам осећај као да је све то нестабилно, као да је све разбацано. Не могу то речима описати. Седмица одлично ради, за сваку похвалу, али GNU/Linux > Windows, и то је тако, хтели ви да признате или не. Не можете судити о оперативном систему по томе колико има програма и игрица за њега. Ја не играм игрице, као већина озбиљних компјутераша. Затим, нема страха од вируса, нема тражења програма по торентима, крекови, ДРАЈВЕРИ! Све се лако нађе и бесплатно је. Драјвер за графичку сам на виндоусу стално морао да нешто чачкам, док на Убунту имам open source драјвер и све ради како треба :)

Линукс није за нестрпљиве и размажене људе. За такве људе постоји Виндоус. Инсталираш га и користиш. Кад би свако био упоран да се помучи мало и намести себи радно окружење како му одговара, тврдим да се не би враћао на Виндоус. Једини проблем је са Adobe производима, рецимо да би радио у Flash-у, мораш га инсталирати у виртуелној машини или преко дуал бута, али та мана у односу на милион добрих страна је занемарљива.
ГНУ/Линукс је бесплатан пројекат, за разлику од Мајкрософта који се убија од пара. Замислите да је ГНУ/Линукс боље финансиран, какав би то систем био.

Заувек веран Линуксу и опен сорсу :heart:

Dobrodosao Tuks :)

Ja koristim 11.10 i nisam zadovoljan iz jednog razloga. Gnome 2 je bilo mnogo dobro Desktop okruzenje, a oni su ga pustli niz vodu. Umesto njega su ubacili Unity i Gnome3 koji su nefunkcionalni na monitorima sa dijagonalom vecom od 19''. Onaj meni mi nikad nece biti jasan. Plus sto ni unity a verovatno ni gnome3 (koliko god sam se trudio nisam uspeo skroz da ga pokrenem) ne mogu da se personaliziuju kao gnome2.

A opet i unity i gnome3 donose neka nova resenja.

Бре falco ал' га ти одвали....
Гноме 2 није Каноникал одбацио већ га је заменио новом верзијом Гнома, а пази сад, Гноме је независтан производ и не зависи од једне дистрибуције без обзира колико она била заступљена.
11.10 је морао да пређе на нову верзију Гнома просто зато што је стара 2.x престала да се одржава.

Користим 11.04 (и имам увид у11.10 преко виртуалбокса) са Јунит окружењем и није ми најјасније зашто се људи толико жале кад систем ради сасвим пристојно (ако изузмемо могућност неке веће персонализације самог Јунит окружења).

Што се тиче 11.10 биће то занимљива верзија али док не изађе стабилно издање за очекивати је гомилу бубица....

Бре falco ал' га ти одвали....
U poslednje vreme mnogo odvaljujem. Sta da se radi. :D

Гноме 2 није Каноникал одбацио већ га је заменио новом верзијом Гнома, а пази сад, Гноме је независтан производ и не зависи од једне дистрибуције без обзира колико она била заступљена.
11.10 је морао да пређе на нову верзију Гнома просто зато што је стара 2.x престала да се одржава.
Znam da je nazavisan proizvod. Ali mi je krivo sto su prestali da ga dalje razvijaju.

Користим 11.04 (и имам увид у11.10 преко виртуалбокса) са Јунит окружењем и није ми најјасније зашто се људи толико жале кад систем ради сасвим пристојно (ако изузмемо могућност неке веће персонализације самог Јунит окружења).
Smeta mi to sto ne mogu da stavim precice prema nakim fasciklama na "klizeci panel" sa leve strane. (nemam pojma kako se zove).
Ne znam zasto su postavili dugme na kome pise korisnicko ime a koje sluzi za brzo logovanje drugih korisnika. Ako neki racunar ima samo jedan nalog i automatsko logovanje, to dugme bez razloga zauzima mesto na gornjem panelu.
I ako nemam bluetooth stoji mi ikonica na panelu i ne mogu da je uklonim.
Novi Unity (koji se dobija uz 11.10) prikaze samo nekih 3 sec kada mi stigne poruka preko gtalka ili skype-a. Pre zadnjeg update-a ikonica skype-a se tresla sve dok ne pogledam pristiglu poruku.
Ima tu jos sitnica kojih ne mogu da se setim.

Што се тиче 11.10 биће то занимљива верзија али док не изађе стабилно издање за очекивати је гомилу бубица....

U odnosu na 11.04 je dosta poboljasan. Koristim kao regularan sistem vec od druge alfe.

Smeta mi to sto ne mogu da stavim precice prema nakim fasciklama na "klizeci panel" sa leve strane. (nemam pojma kako se zove).

има ту више начина... лично, себи сам прилагодио Cairo-dock и решио недостатке садашњег „покретача“ . А за твоје жеље би решење могао да нађеш кроз: screenlets

Ne znam zasto su postavili dugme na kome pise korisnicko ime a koje sluzi za brzo logovanje drugih korisnika. Ako neki racunar ima samo jedan nalog i automatsko logovanje, to dugme bez razloga zauzima mesto na gornjem panelu.

Можда се мало превише дружиш са Виндовсом па си заборавио да за многе ствари за које на Виндози мораш рестарт овде је довољно да се одјавиш и поново пријавиш...?

I ako nemam bluetooth stoji mi ikonica na panelu i ne mogu da je uklonim.

Пробај да уђеш у подешавања програма који се покрећу са системом и одчекираш блутут... можда се деси чаролија.... ;)

Novi Unity (koji se dobija uz 11.10) prikaze samo nekih 3 sec kada mi stigne poruka preko gtalka ili skype-a. Pre zadnjeg update-a ikonica skype-a se tresla sve dok ne pogledam pristiglu poruku.
Ima tu jos sitnica kojih ne mogu da se setim.

Ако се не варам мислим да негде постоји подешавање тога како ће да реагује индикатор порука?

Е сад шта тачно користиш за гталк? (ја користим „телепатију“ и немам проблема са обавештавањем)

Хвала на добродошлици :) што се тиче Јунитија и (Г)Нома 3, немам баш права да коментаришем јер нисам лично користио, али сам гледао по Јутјубу демонстрације и не свиђа ми се ни мало. Јесте лепо то изгледа али чини ми се конфузно и нестабилно, више волим овај класичан стил што има Gnome 2, customize по својој потреби сваки детаљ, и не схватам зашто су га запустили, одличан је :/
А што се тиче cairo dock-a, не схватам што га СВИ толико воле и хвале, мени се никако не свиђа, некако је мусав сав, ја користим awn :D

П.С. пробао сам преко виртуелне машине 11.04, неће да ми ради ни Јунити, ни Тројка, због драјвера вероватно, промашај тотални. Ја се држим 10.04 и не пада ми на памет да мењам, до можда следећег LTS

Хвала на добродошлици :) што се тиче Јунитија и (Г)Нома 3, немам баш права да коментаришем јер нисам лично користио, али сам гледао по Јутјубу демонстрације и не свиђа ми се ни мало. Јесте лепо то изгледа али чини ми се конфузно и нестабилно, више волим овај класичан стил што има Gnome 2, customize по својој потреби сваки детаљ, и не схватам зашто су га запустили, одличан је :/
А што се тиче cairo dock-a, не схватам што га СВИ толико воле и хвале, мени се никако не свиђа, некако је мусав сав, ја користим awn :D

П.С. пробао сам преко виртуелне машине 11.04, неће да ми ради ни Јунити, ни Тројка, због драјвера вероватно, промашај тотални. Ја се држим 10.04 и не пада ми на памет да мењам, до можда следећег LTS

Што се тиче виртуалбокса имаш посебне драјвере који се скидају као и сваки други драјвери у Убунту (Додатни управљачки програми) и бар на 11.10 ради како треба (чак и разноноразни компиз ефекти ).

Иначе користио сам AWN али од кад сам испробао Cairo-Dock, AWN више ни не инсталирам...
Пробај да малко уђеш у подешавања за Cairo-Dock, далеко надмашује могућности AWN-а и што се тиче могућности за „персонализацију“ тако и по питању функционалности...

То је тачно, има много више форица, али код мене је срећа у малим стварима :) Нешто му фали, знаш кад ти се нешто једноставно не уклапа, мислим да ми је највише сметало што су иконице мало мусаве, а текст поготово, кад рецимо кликнеш на фолдер, а он ти отвори онај мени да бираш подфолдере, и како пређеш мишем преко, благо се зумира и све је замућено некако, дркао сам се око подешавања ал нисам успео да средим то, штета, мали Тукс је баш симпатичан :)

Slažem se :lol:
Meni kod Linuksaša smeta što se uvek trude da pokažu kako su bolji od ovih zato što koriste Linux.. Kao Eplovci, samo malo pametniji..
Sve ima svoje prednosti, nek koristi svako šta njemu odgovara.. Ako neko voli Windowsovo štucanje neka ga, što ga kljucati stalno kako je Linux bolji :)

Зато што нас је срамота што смо некад користили само Windows и хоћемо остале блуднике да спроведемо на прави пут :lol: и ваљда смо мало љубоморни што смо мањина, немам појма :D

:lol:, jest ima toga.. Tako sam ja kevi na nekom baš slabom računaru instalao xp i ono, usporen je sav.. I ja joj instaliram Crunchbang, oduševim se (hteo sam i sebi da ga instaliram pored openSuse-a xD), a ona svejedno na xp-u, jednostavniji joj je i zna da ga koristi.. A ja nju sve ubeđujem kako je ovaj bolji i lakši :rotf:
Onda složim "what have I done" facu..
Raisins_Face.jpg
..i prestanem sa tim :lol:

Sam Linus je rekao "I may make jokes about Microsoft at times, but at the same time, I think the Microsoft hatred is a disease."..

Inglip-Bieber-Kill.jpg

Ја лично не волим Мајкрософт, њихови производи су ми увек фуј, баш сам гадљив на Мајкрософт, не мрзим ја ту фирму одлични су они наравно, али нису по мом укусу... и наравно свако има своје потребе, неко ко користи рачунар за игрице, њему не треба Линукс, ал свеједно игрице су траћење драгоценог времена тако да.. :D Има људи који користе рачунар за Office, Adobe, Sony производе, за то наравно треба Windows и такве људе не треба смарати :D

Poslednja izmena od moderatora:
Можда се мало превише дружиш са Виндовсом па си заборавио да за многе ствари за које на Виндози мораш рестарт овде је довољно да се одјавиш и поново пријавиш...?
Opet je to dugme suvisno kod jednog naloga, jer postoji opcija za log out kada se pritisne na dugme za gasenje u gornjem desnom uglu.

Пробај да уђеш у подешавања програма који се покрећу са системом и одчекираш блутут... можда се деси чаролија.... ;)

Pogledao sam tamo. Sad tamo postoje jedino programi koje korisnik sam doda. Tako da to otpada...

Ако се не варам мислим да негде постоји подешавање тога како ће да реагује индикатор порука?

Е сад шта тачно користиш за гталк? (ја користим „телепатију“ и немам проблема са обавештавањем)

Ranije sam video negde tu opciju, ali nije postojala mogucnost da se podrhtavanje ikonice produzi. Koristim Empathy. Sad cu da pogledam u USC da nema neki program za rad sa unity panelom.

Pozdrav svima!
Evo, i ja resih da probam Linux. Ustvari, probavao sam ga nekad ranije, ali nisam imao adsl i bilo problem oko softvera, tj. podrske i zato sam odustao. Skinuo sam sinoc Fedoru 15, na preporuku prijatelja, ali bih zamolio za par smernica. Trenutno imam instaliran Win 7 i hd mi je podeljen na 2 particije, naravno, ntfs. Pokrenuo bih instalaciju Fedore, s idejom da obrisem c particiju (gde je windows), a da ostavim d particiju, gde su mi smesteni svi podaci koje bih da zadrzim. Kako to da izvedem? Jel moguce ostaviti d particiju u ntfs sistemu, a na c instalirati Fedoru, ili moram da obrisem obe particije, odaberem adekvatan file system za obe, pa posle instalacije vratim podatke na d? Najvise me interesuje da li je moguce bez diranja podataka promeniti sistem d particije, da odgovara Fedori?

Pozdrav svima!
Evo, i ja resih da probam Linux. Ustvari, probavao sam ga nekad ranije, ali nisam imao adsl i bilo problem oko softvera, tj. podrske i zato sam odustao. Skinuo sam sinoc Fedoru 15, na preporuku prijatelja, ali bih zamolio za par smernica. Trenutno imam instaliran Win 7 i hd mi je podeljen na 2 particije, naravno, ntfs. Pokrenuo bih instalaciju Fedore, s idejom da obrisem c particiju (gde je windows), a da ostavim d particiju, gde su mi smesteni svi podaci koje bih da zadrzim. Kako to da izvedem? Jel moguce ostaviti d particiju u ntfs sistemu, a na c instalirati Fedoru, ili moram da obrisem obe particije, odaberem adekvatan file system za obe, pa posle instalacije vratim podatke na d? Najvise me interesuje da li je moguce bez diranja podataka promeniti sistem d particije, da odgovara Fedori?

Линукс дистрибуције без проблема читају и пишу по NTFS фајл системима тако да немаш потребе да се бакцеш са „D“ партицијом, остави је таквом каква је.
Једино што можеш себи да дозволиш јесте да се мало више играш са садашњом „C“ партицијом, уколико је она бар 50> ГБ можеш је поделити на 3 партиције и то
/роот (системску) 15ГБ
/home (кориснички налози- ту се пакују сва подешавања програма које користиш што је веома захвална могућност)
SWAP партиција (виртуална мемомрија- подршка RAM-меморији) 2ГБ -не треба ти више

Back