Windows vs. Mac vs. Linux

Glasajte koji OS je najbolji!

• Windows

• Mac

• Linux

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Koristim Linux operative sisteme jer sam jednostavno zaljubljen u njih.Trenutno koristim Mint za poslove koje obavljam i zadovoljan sam ,naročito kod obrade fotografije.Pozitivna stvar kod linux sistema je što malo zauzimaju resursa na PC-u A efekat je isti.Ne morate imati skupu mašinu da bi radili posao.druga naj pozitivnija stvar je što nema virusa koji vam mogu pokvariti posao.Trća stvar,ne moram davati novac zarad legalnosti OS i čekati da mi neki ludak ne upadne u firmu i traži licencu.Mada oni i ne znaju da je Linux besplatan i legalan softver koji se može legalno skinuti ili kopirati a verovatno i ne znaju šta je to Linux.
Naravno,igrice me ne zanimaju tako da ne dajem prednost bilo kom OS-u po tom pitanju.
Podrška za linux je velika i pristupačna svakome naročitu Ubuntu zajednica,dok kod windowsa porška je slaba i nepristupačna običnim korisnicima( mislio sam na razumljivost upotrebe).
Mack je izuzetan naročito za one koji se bave štampom.Ne prevaziđen je.
A Win.On će trajati naravno.

Ajd i ja da se umešam kao iskusan linuksaš. Meni je Debian Linux olakšao život i puno sam uz njega naučio. Do sada nisam imao ni jedan virus a koristim neku od distribucija već više od 10 godina. Siguran sam da većina ovde zna sama da skine virus sa svog Windows-a ali mnogi neznaju. Većina novih korisnika se uhvati za glavu kad nešto počne da štuca. Prošle godine jedan drugar je bukvalno zvao svaki drugi dan da mu se skine virus. Kada sam mu stavio Ubuntu covek više ne zove. Sve radi ko podmazano.
Ako Vam računar služi za : kancelarijske poslove, intezivno korišćenje interneta, ako ste programer, ili polu-profi dizajner onda je Ubuntu prava stvar za vas. Period adaptacije sa Windows-a je oko mesec dana (često 7 dana) ali posle toga : ladovina i pitaćete se ko vas je nagovorio na Windows. Takođe, ako vam računar treba zbog AutoCad-a preporučujem da probate DraftSight :D

@thunder, kad kod nekog instaliraš ubuntu, takođe možeš da isključiš i automatic updates na ubuntu (pošto naravno updatuješ) :)

tako na primer preduprediš teškoće posle instalisanja novog kernela
ili nekih drugih libraries

Jeste da je tada u principu govoreći manje siguran,ali on neće da pokupi virus čak i kad nije ažuriran :lol:
(windows je sve prisutan i on lako pokupi kad nije ažuriran)

Pokušavao sam više puta da zamenim Windows sa Linuxom, prvenstveno zbog toga što je originalni Windows skup, i nema smisla više redovno kupovati OSove jer od Viste, Microsoft više (i bolje!) radi na svojim operativnim sistemima. Win8 će sledeće godine, a ja se tek skoro navikao da koristim Win7 dobro kao što sam nekada XP...

Do sada sam probao samo Mint, OpenSUSE i Ubuntu, i moram reći da mi Windows i dalje najviše odgovara. Način rada, određene jedinstevene aplikacije i funkcije, generalno govoreći podrška, izgled, raznovrsnost izbora aplikacija u određenom aspektu... Neke aplikacije ni dan-danas jednostavno ne mogu da zamenim open-source alternativom na Linux-u, ili je jednostavno previše komplikovano iznova učiti koristiti nešto poput, recimo, Gimp.
Ni jedna Linux distribucija i dalje ne može verodostojno da zameni Microsoft fontove, bez obzira koliko ja podešavao i trudio se; uvek ću naći neki website koji izgleda katastrofalno zbog fonta. Takođe, iz nekog razloga, performanse Flash-a na Linuxu je ponekad čisti užas bez obzira koji browser koristim (mada je to ili Chromium ili Firefox).

Mint mi se svideo jer je jednostavan; onda sam nakon više od 5 godina probao opet Ubuntu i bio sam impresioniran (beše to skorija verzija 10.10). A onda ubaciše onaj Unity i uništiše i ono malo dobrog izgleda koji sam cenio u Ubuntu (čak je i Classic sesija zabagovana u 11.04). OpenSUSE nisam skoro koristio, ali mi se nikada nije svideo iz nekog razloga. Kada su u pitanju sami Linuxovci, to je tek katastrofa. Svaki put kad sam potražio pomoć na netu, preselo mi je. Sa normalnim, razumnim ljudima mogu da pričam, ostale pljuvače naširoko izbegavam.

O Apple-u neću uopšte da komentarišem... Kad već nemam ama baš ništa lepo da kažem, neću reći ništa...

Pokušavao sam više puta da zamenim Windows sa Linuxom, prvenstveno zbog toga što je originalni Windows skup, i nema smisla više redovno kupovati OSove jer od Viste, Microsoft više (i bolje!) radi na svojim operativnim sistemima. Win8 će sledeće godine, a ja se tek skoro navikao da koristim Win7 dobro kao što sam nekada XP...

Do sada sam probao samo Mint, OpenSUSE i Ubuntu, i moram reći da mi Windows i dalje najviše odgovara. Način rada, određene jedinstevene aplikacije i funkcije, generalno govoreći podrška, izgled, raznovrsnost izbora aplikacija u određenom aspektu... Neke aplikacije ni dan-danas jednostavno ne mogu da zamenim open-source alternativom na Linux-u, ili je jednostavno previše komplikovano iznova učiti koristiti nešto poput, recimo, Gimp.
Ni jedna Linux distribucija i dalje ne može verodostojno da zameni Microsoft fontove, bez obzira koliko ja podešavao i trudio se; uvek ću naći neki website koji izgleda katastrofalno zbog fonta. Takođe, iz nekog razloga, performanse Flash-a na Linuxu je ponekad čisti užas bez obzira koji browser koristim (mada je to ili Chromium ili Firefox).

Mint mi se svideo jer je jednostavan; onda sam nakon više od 5 godina probao opet Ubuntu i bio sam impresioniran (beše to skorija verzija 10.10). A onda ubaciše onaj Unity i uništiše i ono malo dobrog izgleda koji sam cenio u Ubuntu (čak je i Classic sesija zabagovana u 11.04). OpenSUSE nisam skoro koristio, ali mi se nikada nije svideo iz nekog razloga. Kada su u pitanju sami Linuxovci, to je tek katastrofa. Svaki put kad sam potražio pomoć na netu, preselo mi je. Sa normalnim, razumnim ljudima mogu da pričam, ostale pljuvače naširoko izbegavam.

O Apple-u neću uopšte da komentarišem... Kad već nemam ama baš ništa lepo da kažem, neću reći ništa...

Moram odgovoriti na ovaj post. Čini mi se da nisi dovoljno vremena proveo na Linuxu. Kažeš - način rada, određene aplikacije, izgled, igled fontova - to je stvar navike. I meni je u početku izgled Linuxa bio u najmanju ruku čudan poslije Wina, a sada mi Win izgleda bljutavo, pogotovo ti fontovi. Ne kažem da je bolji ovaj ili onaj, jednostavno, različiti su, i sve je do nečijeg ukusa i navike...

Gimp sam naučio u roku od 5 min., i smatram ga i lakšim za korištenje od Photoshopa. Što se tiče njegovih funkcija, ako nisi Photoshop profesionalac, Gimp će odraditi posao.

Ponovo ću se vratiti na fontove. Zašto bi uopšte fontovi na Linuxu zamijenjivali Microsoftove?:think:

A onda ubaciše onaj Unity i uništiše i ono malo dobrog izgleda koji sam cenio u Ubuntu

Možeš i dalje koristiti Gnome. KDE, Xfce, šta god;)

Kada su u pitanju sami Linuxovci, to je tek katastrofa. Svaki put kad sam potražio pomoć na netu, preselo mi je. Sa normalnim, razumnim ljudima mogu da pričam, ostale pljuvače naširoko izbegavam.

Ne znam na kakve si "linuxovce" nailazio, ali ja sam pomoć uvijek imao, kako na oficijalnim forumima pojedinih distribucija, tako i na ovim domaćim, lokalizovanim. Ne znam može li se Win sa tim pohvaliti...

I da napomenem, ne želim ja tebe ili nekog odvratiti od korištenja Win-a, samo sam dao neko svoje mišljenje...

www.sevenforums.com ;)
ako sam išta naučio novo o korišćenju Win7, to je bilo tamo :)

Što se tiče fontova, ne mogu da se naviknem na nešto što stvarno ne mogu da pročitam. Idi na www.shinobilegends.com i pogledaj sam. Drugo, probao sam instalirati Win fontove u Ubuntu i podešavati FF/Chromium, sve je to OK, ali na nekim sajtovima su i dalje drugačiji fontovi. Nije da mi SVE smeta, ali neki primeri (poput navedenog) su stvarno loši.
Ubuuntu Classic ne radi kako treba u "Natty", desni klik na bilo koji item na panel-u otkriva neke čudne linije i glitch-eve.
Uostalom, nije da nisam probao da naučim GIMP, ali PS koristim već godinama i jednostavno mi je lakše.
Takođe, određene aplikacije ne mogu da zamenim, poput SoundForge (Audacity NIJE dobra alternativa); takođe, u Nero-u koristim RMS normalizaciju za muziku kroz proces ripovanja diskova i editovanje muzike, što ni jedan drugi program (čak ni za Win) nema, a da meni odgovara. Nerov RMS standard je savršen za ono što meni treba, čak ni SoundForge nije toliko dobar.

Takođe, na Linuxu mi ne radi webcam i mobilni ne mogu da priključim jer nemam niti mi treba memorijska kartica, imam dovoljno interne memorije, ali zbog toga mi čak i na Winu treba Samsungov PCStudio.

Nisu Linuxi ni malo loši; jednostavni su, efektivni u kompatibilnom smislu, sve je poput Chrome-a, simple i radi. Ali tako neke određene stvari stvarno nikada nisam mogao da uradim zbog čega ih ne koristim.

Plus, j.b.g. veliki sam gamer a ni malo ljubitelj dual-bootovanja.

www.sevenforums.com
ako sam išta naučio novo o korišćenju Win7, to je bilo tamo

Ne kažem da nema nijedan forum, al ovo je čini mi se jedini, i nije oficajalan?:think:

Što se tiče fontova, ne mogu da se naviknem na nešto što stvarno ne mogu da pročitam. Idi na www.shinobilegends.com i pogledaj sam.

Osim što je sajt očajno urađen, sve ostalo mi je OK. (Navika valjda...)

Ubuuntu Classic ne radi kako treba u "Natty", desni klik na bilo koji item na panel-u otkriva neke čudne linije i glitch-eve.

To su vjerovatno bagovi koji će uskoro biti ispravljeni. Daleko od toga da Windows nema bagove...

Uostalom, nije da nisam probao da naučim GIMP, ali PS koristim već godinama i jednostavno mi je lakše.

Upravo ono što sam rekao, stvar navike.

Takođe, određene aplikacije ne mogu da zamenim, poput SoundForge (Audacity NIJE dobra alternativa); takođe, u Nero-u koristim RMS normalizaciju za muziku kroz proces ripovanja diskova i editovanje muzike, što ni jedan drugi program (čak ni za Win) nema, a da meni odgovara. Nerov RMS standard je savršen za ono što meni treba, čak ni SoundForge nije toliko dobar.

Kapiram. Windows se daleko više koristi na desktop računarima, zbog čega se i velika većina softvera piše upravo za njega. Za Linux jeste slabija ponuda, ali je većinom besplatna.
Za svaki program koji koristim na Win-u, našao sam alternativu na Linuxu. Kod mene je čak obrnut problem, ne mogu na Windowsu naći alternativu koji koristim na Linuxu:D

Takođe, na Linuxu mi ne radi webcam i mobilni ne mogu da priključim jer nemam niti mi treba memorijska kartica, imam dovoljno interne memorije, ali zbog toga mi čak i na Winu treba Samsungov PCStudio.

Evo meni npr., TV karta radi bez greške na Mint-u i Ubuntu-u, dok na Win7 ne mogu da je podesim, a jedan je od poznatijih modela TV karte.:)
Web kamere mi rade na Linuxu bez dodatnih drajvera, a na XPu jednu ne mogu nikako da podesim:(

Nisu Linuxi ni malo loši; jednostavni su, efektivni u kompatibilnom smislu, sve je poput Chrome-a, simple i radi. Ali tako neke određene stvari stvarno nikada nisam mogao da uradim zbog čega ih ne koristim.

Plus, j.b.g. veliki sam gamer a ni malo ljubitelj dual-bootovanja.

Nisu baš toliko ni jednostavni, al to i volim kod Linux-a. A ako si gejmer, to je već neka druga priča:D

Windows-i imaju na brdo foruma (unofficial), ali i oficijelni sajtovi su uvek prepuni postova.
Vidiš, dobro me podseti na TV karticu xD
To je još jedna stvar koja mi ne radi na Linuxu j.b.g. a na 7ici sam uspeo da izforsiram XP drajvere i samo postavio najnoviju verziju PVR apilkacije, i bombona.

U svakom slučaju, sve se svodi na ukus. Linuxi su daleko napredovali od onoga što sam ja nekada pokušao da koristim (Ubuntu 5, lol); iskreno rečeno, ne bih voleo ništa više nego da se otarasim nelegalnih OSova, ali za sada još uvek ne mogu, iako sam pokušao nekoliko puta lol

Windows-i imaju na brdo foruma (unofficial), ali i oficijelni sajtovi su uvek prepuni postova.

Heh, pa ko zna koliko ima Linuxovih unofficial foruma, pa evo čak i na krstarici se piskara:)

To je još jedna stvar koja mi ne radi na Linuxu j.b.g. a na 7ici sam uspeo da izforsiram XP drajvere i samo postavio najnoviju verziju PVR apilkacije, i bombona.

Pokušavao sam i ja sa XP drajverima, al ne ide nažalost...

Linux koristim već pet godina aktivno.Isprobao sam sve distribucije.Manje više svi su slični,zavisi samo od okruženja.Najjednostavniji su Ubuntu derivati.Najbolje pakete imaju.Zajednica je fenomenalna.Za Svaki problem se nađe rešenje.
Obrade fotografija u Gip-u su kao u foto shopu čak i jednostavnije.Za 3 D animaciju Blender.Jedino za "gamere" Linux nije namenjen.Nema virusa i kojekakvih bolesti.
Obrada teksta ista kao u WIN-u,Skype,MSN,ICQ itd.Mali problem oko web kamere ali samo za Genius.Ostale rade.Automatska konekcija internet veze,automatsko detektovanje drajvera...
Brzo pronalaženje i otklanjanje BUG-ova.
Sve u svemu navika.
Mak...to je retkost na našim prostorima.Uglavnom ga koriste u novinarskim kučama.
a Windows???Ne verujem da ću ga koristiti na ličnom PC-u.

Pokušavao sam i ja sa XP drajverima, al ne ide nažalost...

XP drajveri često rade ako se izforsiraju u Device Manager-u, tako sam ja uspeo za TV karticu.

Mac niko pametan ni ne bi koristio u Srbiji... Najviše volim kad vidim iTunes na nečijem kompu, ko nema ni iPod, niti može da se učlani u Store itd.
Priznajem, jedino od Apple-a što ja koristim je iTunes Trailers sajt :)
A najgore(bolje!) od svega je to što ni Apple više ne može više da se hvali kako nema virusa na Mac-ovima, jer postoje i za njih malware, scareware itd.

goran.lj:
Mali problem oko web kamere ali samo za Genius
A ja baš furam Genius xD

Jednom prilikom sam na Mint-u uspeo da podesim TVTime da mi prikaže TV signal, doduše bio je jako loših boja i nije bilo zvuka xD A koristim Leadtek-ov WinFast koji je, kontam, jedan od najpopularnijih (barem je bio 2004te kad sam kupio TV karticu xD lol)

XP drajveri često rade ako se izforsiraju u Device Manager-u, tako sam ja uspeo za TV karticu.

Upravo to sam i pokušavao, sa više verzija XP drajvera. Nekad prorade i slika i ton, ali snimanje TV programa ne ide nikako, i odustao sam.

Jednom prilikom sam na Mint-u uspeo da podesim TVTime da mi prikaže TV signal, doduše bio je jako loših boja i nije bilo zvuka xD A koristim Leadtek-ov WinFast koji je, kontam, jedan od najpopularnijih (barem je bio 2004te kad sam kupio TV karticu xD lol)

I kod mene je ta kartica! Leadtek WinFast TV2000 XP Expert, na TV Time-u u Mint-u je proradila uz minimalna podešavanja. Kvalitet slike - najbolji što sam ikad izvukao sa te kartice;)

ju, pa imamo slične kartice :D
moja je TV2000 XP WDM, nešto maaalo starija, fazon, ranije u toku iste godine izdata xD

A sada ima i PVR2 app, gde mogu da zamenim video renderer koji koristi za signal. Naravno, EVR wins once again :mrgreen:

Back